Sokół

Kategoria poświęcona wykonawcom.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
gods bidness

Re: Sokół

Post autor: gods bidness »

Przez ten temat śniły mi się moje pierwsze baggy, kupione w 1999, które był ze sztruksu. Real talk. Śniło mi się, że je nosiłem i mówiłem ludziom, że mają prawie 30 lat.

Sztruks był potem niemodny, jak w piosence Sokoła, ale wcześniej był i teraz też znowu modny. A one były takie sztruksowe, ale jakby z weluru ten materiał był, szare takie, ale jakby połyskiwały lekkim fioletem jak purple haze. No zajebiste były, mówię wam, kochani.
Awatar użytkownika
TdW

Post autor: TdW »

Mało tego. Za dzieciaka miałem spodnie będące połączeniem sztruksu i jeansu, z przodu jeans z tyłu sztruks :cool:
Eskimos

Post autor: Eskimos »

aleksy pisze: 04 wrz 2026, 20:54 na moje to ona przeżywa jakiś kryzys psychiczny
Burak pisze: 27 cze 2026, 21:50 Marysia z 2025 roku w podcaście u Reda
Spoiler
Spuchnięta jak po ostrym melanżu
Co tak się trzęsiesz jak kurwa w kredensie zastawa
Awatar użytkownika
d3luge1

Post autor: d3luge1 »

Ta bezdomność Sokoła była dla mnie tak fascynująca, że musiałem sobie zebrać różne wywiady z chatem gpt jako pomocnik do researchu.
Ogólnie to da się zbudować z tego dość spójną chronologie ale myślę, że większość z nas w takiej sytuacji jakiej był Sokół, nigdy nie wybrałaby życia bez dachu nad głową.

1. Rozwód rodziców. Rodzice wyprowadzają się - mama na Łotwe, ojciec do Opola.
Spoiler
https://kultura.onet.pl/muzyka/wywiady- ... ej/7x8tvlg
"Miałem bogatego dziadka i finansowo rodzina stała mocno. Ale nie tylko pieniądze się w życiu liczą. Jestem z rozbitej rodziny. W pewnym momencie ojciec wyjechał do Opola, mama na Łotwę, a ja zostałem z babcią, która wkrótce umarła i w wieku 15 lat nie miałem gdzie mieszkać. Nie chciałem iść do drugiej babci albo szukać pomocy u dalszej rodziny. Czułem, że od tej pory muszę sam poprowadzić swoje życie. Robiłem to tak, jak potrafiłem. Było trochę głupot i rzeczy, które na pewno nie przyniosły mi chluby. Dzisiaj wiem, co to znaczy być głodnym i spać na klatce schodowej"
2. Z kontekstu kolejnych zdarzeń można wyczytać zatem, że Sokół nie rusza za żadnym z rodziców i zamieszkuje u babci. Po jej śmierci dziadek wyrzuca go z domu.
Spoiler
https://hhns.pl/2020/06/sokol-dziadek-w ... -smietnik/
"Od 14. roku życia mieszkałem z babcią. 15 lat miałem, jak babcia umarła. Dziadek się włamał do mieszkania, wyłamał zamki i wypi*dolił moje rzeczy na śmietnik. No i tak się później tułałem. Potem pojechałem jeszcze na Łotwę, tam mieszkałem przez 1,5 roku w Rydze."
W ogóle samo stwierdzenie "włamał się do mieszkania" jest też dość mocne, bo trochę to brzmi jakby to było mieszkanie po babci.
Teoria na temat braku meldunku - rodzice Sokoła po rozstaniu, sprzedali mieszkanie i prawdopodobnie Wojtka nigdzie już nie zameldowali.
3. Sokół zostaje bezdomnym w wieku 15 lat (około) na 3-4 miesiące. Cytat z artykułu wyżej. W samym artykule jest napisane 3 miesiące ale 4 miesiące później pada w wywiadzie z Ponem.
"Właściwie nie miałem meldunku. 13 lat nie posiadałem stałego miejsca zameldowania. To nie tak, że ja nie miałem gdzie mieszkać przez 13 lat. Najdłużej chyba przez 3 miesiące spałem na klatce."
Zresztą wtedy Pono mi pomógł, bo mieszkałem u niego półtora roku na rozkładanym łóżku, wcześniej spałem przez cztery miesiące w komórce na klatce schodowej.
4. Sokół znajduje się na Łotwie. Ciekawy jest ten przeskok z bezdomności na Łotwe ale można się domyśleć, że pojechał tam mieszkać u mamy.

5. Jeżeli 1.5 roku mieszkał w Rydze to musiał się stamtąd wyprowadzić w wieku 17-18 lat. Współgra to z innym stwierdzeniem - zdawania matury po rosyjsku w Tbilisi. Ojczym Sokoła pochodzi z Gruzji zatem to pewnie dalsza podróż Sokoła z mamą, z Łotwy do Gruzji.
Spoiler
Mieszkał w Gruzji i Łotwie. Maturę zdawał po rosyjsku w gruzińskiej szkole w Tbilisi.
https://cgm.pl/news/sokol-zegna-czlonka-rodziny/
Wczoraj w Tbilisi pochowaliśmy mojego ojczyma Łado, właściwie to kumpla i przyjaciela bardziej niż ojczyma. Sporo z nim przeżyłem, pomagaliśmy sobie nawzajem w różnych okresach. Jak na Gruzina przystało, był mocną osobowością, szalenie dowcipny, błyskotliwy, a do tego nie znał strachu. Przeżył bardzo kolorowe życie. Pokonał go dopiero rak
6. Można domniemywać że wrócił do Polski w wieku około 18-19 lat, po maturze. Wygląda na to, że wrócił z mamą i ojczymem:
W wywiadzie z Ponem pada cytat
Przeszedłem przez różne rzeczy w życiu, mieszkałem z matką i ojczymem przez półtora roku w barakach na Wiktorskiej, które zostały po budowaniu metra.
Znowu pojawia się to "półtora roku".
Budowa pierwszego odcinka metra zakończyła się w kwietniu 1995 roku. Oznacza to, że ten epizod na pewno jest po maturze.

7. Jeśli faktycznie w Polsce znowu mieszkał z mamą 1.5 roku to oznacza, że u Pona mógł mieszkać gdzieś w wieku 20-21 lat, w momencie wydawania płyty "Chleb powszedni" z Zip Składem. Jest całkiem możliwe, że mama wróciła później z ojczymem do Gruzji a Sokół został w Warszawie. Nie miał gdzie nocować i pomógł mu Pono.
Spoiler
S: Śmieszne jest również to, że obaj mieliśmy przez chwilę dobrze, a potem nam się sp*****liło. U mnie było raz lepiej, raz gorzej, ale w pewnym momencie sp*****liło się wszystko, wylądowałem po prostu na ulicy. Zresztą wtedy Pono mi pomógł, bo mieszkałem u niego półtora roku na rozkładanym łóżku, wcześniej spałem przez cztery miesiące w komórce na klatce schodowej. Przeszedłem przez różne rzeczy w życiu, mieszkałem z matką i ojczymem przez półtora roku w barakach na Wiktorskiej, które zostały po budowaniu metra. Z matką, ojczymem i z trzema psami, dwoma kaukazami i bernardynem.
https://kultura.onet.pl/muzyka/wywiady- ... je/x3kxrml
Jest jednak jeden puzzel który średnio pasuje do układanki. W dwóch różnych miejscach pojawia się motyw wynajęcia mieszkania przez Sokoła które miało miejsce gdy miał 16-17 lat.
Nie wiemy kiedy, gdzie, jak długo w nim mieszkał i za ile je wynajął.
Spoiler
https://www.facebook.com/wojtek.sokol/p ... embed_post
"Kiedy wynająłem swoje pierwsze mieszkanie, miałem 17 lat. Nie miałem w nim zbyt wielu mebli, oprócz kanapy, magnetofonu i materaca miałem w nim jedynie tę białą szafkę widoczną na drugim zdjęciu. Pełniła rolę stolika, biurka, regału i sam nie wiem czego jeszcze. Zmieniałem potem mieszkania wielokrotnie, w sumie wynajmowałem ich chyba 13. Przez ten czas zebrałem sporo albumów i różnych dziwnych artefaktów, które dziś trzymam na widocznym na pierwszej fotografii dużym regale @Tylko. Ma on 3 na prawie 3,5 metra i stanowi nieodłączny element wystroju mojego salonu. Dom to nie tylko miejsce, ale przede wszystkim domownicy (jak widoczny na pierwszym zdjęciu ze mną Azor) a także azyl, odbicie nas samych i pewna osobista przestrzeń, którą układamy sobie wedle możliwości tak jak lubimy."
I tutaj, w artykule z newseeku (ukryty za paywallem ale można zrobić ctrl+f tego cytatu)
Spoiler
https://www.newsweek.pl/zespol-wwo-piac ... op/zz42rh8
Z rodziną też zdarzało mu się konfrontować. Pierwsze mieszkanie wynajął, kiedy miał 16 lat, półtora roku mieszkał na Łotwie, maturę zdawał w Gruzji. – Innym razem miałem taki delikatny biffik z rodziną. Mama była za granicą, ojciec w innym mieście, nie chciałem mieszkać z dalszą rodziną. Chciałem być niezależny. Więc przez trzy miesiące mieszkałem w takiej jakby komórce. Wyłamałem zamek, naznosiłem kartonów, tam nawet kaloryfer był. I taki niby-zlew.
Ten cytat powyżej brzmi trochę jak "na złość rodzicom odmroże sobie uszy"
Tych wydarzeń z młodości Sokoła jest tak gęsto popakowane, że ciężko ustalić tutaj jakąś jednoznaczną chronologie. Dziwne, że żaden z dziennikarzy nigdy nie próbował tego uporządkować bo wiele z tych motywów powtarza się w różnych wywiadach.
kark to nie debil, mówił mi tak laik
Awatar użytkownika
aleksy

Post autor: aleksy »

Ale on lubi o tych rzeczach opowiadać, podkreślając trudność sytuacji i swoją zaradność.
dla nich jesteś nikim
sprawiedliwość dorwie cię jak wiking
weź od córki te płyty, posłuchaj tej muzyki
kiedy ci wlecą po długi panowie z ciemnej bryki
Awatar użytkownika
jajca

Post autor: jajca »

Mnie rozwalily "3 albo 4 miesiące" mieszkania na klatce schodowej, bo przeciez wiadomo ze dla kazdego 15latka, zwłaszcza takiego ktory wiekszosc zycia spędził w dobrobycie to nie bedzie na tyle istotne wydarzenie, zeby zapamiętać dokładną liczbę miesięcy
saturn pisze: 11 lis 2025, 21:56 jądra muszą być wyczyszczone z nasienia
ffeee pisze: 03 cze 2026, 8:29 jedyną przeciwwagą do złodziejstwa i hipokryzji pisu oraz nacjolów konfiarzy jest obecny rząd
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

Props za research :bowdown:
Podpisz Europejską Inicjatywę Obywatelską - Stop Killing The Internet: No Digital ID & No Age Verification
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE HULAKA
FREE RYDA
dziejaszek

Post autor: dziejaszek »

Jak to Eldo nawinął: "ja pamiętam ich jako chłopców z dobrych domów, teraz to dzieci ulicy i hardkorowcy z wyboru".
Awatar użytkownika
99mayday

Post autor: 99mayday »

Kurwa panowie przesadzacie już nie róbcie z uszatka chiquity
Gość miał dobre wyjście z progu, ale po wybiciu wiatr w plecy i kombinatorstwo - nie on pierwszy i nie ostatni
Nic z tego nie dało mu tyle co ikoniczny głos i umiejętność klejenia wersów - dość wycisnął cytrynę która jest maksymalnie i za to czapki z głów
twoja familia to typy poznane wczoraj
tu co drugi golas robi z siebie ulicznego profesora
TrifeLife

Post autor: TrifeLife »

O co chodzi z dziadkiem, który „włamał się do mieszkania, żeby wyrzucić rzeczy Sokoła”?

Bo zupełnie nie jarzę tego wątku.
Awatar użytkownika
gods bidness

Post autor: gods bidness »

O nic, normalna sprawa w bananowych rodzinach.
Awatar użytkownika
wuiru

Post autor: wuiru »

TrifeLife pisze: dzisiaj, 7:06 O co chodzi z dziadkiem, który „włamał się do mieszkania, żeby wyrzucić rzeczy Sokoła”?
podejrzewam, że babcia wywaliła swojego męża (dziadka sokoła) z mieszkania, a jak zmarła on wjechał z wyłamaniem zamków i wywalił z niego sokoła-normalna sprawa na śródmieściu
Awatar użytkownika
aleksy

Post autor: aleksy »

to nie wieś, gdzie dzieci nie są wyrzucane z mieszkań przez swoich dziadków
dla nich jesteś nikim
sprawiedliwość dorwie cię jak wiking
weź od córki te płyty, posłuchaj tej muzyki
kiedy ci wlecą po długi panowie z ciemnej bryki
Awatar użytkownika
TooMuchSmoke

Post autor: TooMuchSmoke »

Dziadek tez chcial polatać w świeżutkiej kolekcji Prosto, więc po prostu wziął co chciał jak na ulicznika przystało.
TrifeLife

Post autor: TrifeLife »

To może właśnie dlatego Sokół zmienił nazwisko w geście protestu, żeby nie kojarzyć się dziadkiem?
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

wuiru pisze: dzisiaj, 8:41 wywalił z niego sokoła-normalna sprawa na śródmieściu
Króciutko z trutniem :cool:
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Obrazek
Awatar użytkownika
jajca

Post autor: jajca »

W dodatku dziadek sokola nie chciał oglądać tv w słuchawkach z krotkim kablem
saturn pisze: 11 lis 2025, 21:56 jądra muszą być wyczyszczone z nasienia
ffeee pisze: 03 cze 2026, 8:29 jedyną przeciwwagą do złodziejstwa i hipokryzji pisu oraz nacjolów konfiarzy jest obecny rząd
zuperhero

Post autor: zuperhero »

mnie bardziej ciekawi jak to jest, że 15 latek traci jedynego opiekuna i rodzice nie interesują się co się dzieje z dzieckiem i pozwalają mu się wagabundzić. w sensie jest to możliwe ale dziwne. zakładając że cała historia jest prawdziwa ofc.
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

Niech ktoś wystalkuje mamę Sokoła i zapyta jak to z jej strony wygląda
Spoiler
Żartuję oczywiście
Spoiler
Chyba że nie? 🧐
Podpisz Europejską Inicjatywę Obywatelską - Stop Killing The Internet: No Digital ID & No Age Verification
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE HULAKA
FREE RYDA
Awatar użytkownika
gods bidness