Sokół
- gods bidness
Re: Sokół
Przez ten temat śniły mi się moje pierwsze baggy, kupione w 1999, które był ze sztruksu. Real talk. Śniło mi się, że je nosiłem i mówiłem ludziom, że mają prawie 30 lat.
Sztruks był potem niemodny, jak w piosence Sokoła, ale wcześniej był i teraz też znowu modny. A one były takie sztruksowe, ale jakby z weluru ten materiał był, szare takie, ale jakby połyskiwały lekkim fioletem jak purple haze. No zajebiste były, mówię wam, kochani.
Sztruks był potem niemodny, jak w piosence Sokoła, ale wcześniej był i teraz też znowu modny. A one były takie sztruksowe, ale jakby z weluru ten materiał był, szare takie, ale jakby połyskiwały lekkim fioletem jak purple haze. No zajebiste były, mówię wam, kochani.
Ta bezdomność Sokoła była dla mnie tak fascynująca, że musiałem sobie zebrać różne wywiady z chatem gpt jako pomocnik do researchu.
Ogólnie to da się zbudować z tego dość spójną chronologie ale myślę, że większość z nas w takiej sytuacji jakiej był Sokół, nigdy nie wybrałaby życia bez dachu nad głową.
1. Rozwód rodziców. Rodzice wyprowadzają się - mama na Łotwe, ojciec do Opola.
2. Z kontekstu kolejnych zdarzeń można wyczytać zatem, że Sokół nie rusza za żadnym z rodziców i zamieszkuje u babci. Po jej śmierci dziadek wyrzuca go z domu.
3. Sokół zostaje bezdomnym w wieku 15 lat (około) na 3-4 miesiące. Cytat z artykułu wyżej. W samym artykule jest napisane 3 miesiące ale 4 miesiące później pada w wywiadzie z Ponem.
5. Jeżeli 1.5 roku mieszkał w Rydze to musiał się stamtąd wyprowadzić w wieku 17-18 lat. Współgra to z innym stwierdzeniem - zdawania matury po rosyjsku w Tbilisi. Ojczym Sokoła pochodzi z Gruzji zatem to pewnie dalsza podróż Sokoła z mamą, z Łotwy do Gruzji.
6. Można domniemywać że wrócił do Polski w wieku około 18-19 lat, po maturze. Wygląda na to, że wrócił z mamą i ojczymem:
W wywiadzie z Ponem pada cytat
Budowa pierwszego odcinka metra zakończyła się w kwietniu 1995 roku. Oznacza to, że ten epizod na pewno jest po maturze.
7. Jeśli faktycznie w Polsce znowu mieszkał z mamą 1.5 roku to oznacza, że u Pona mógł mieszkać gdzieś w wieku 20-21 lat, w momencie wydawania płyty "Chleb powszedni" z Zip Składem. Jest całkiem możliwe, że mama wróciła później z ojczymem do Gruzji a Sokół został w Warszawie. Nie miał gdzie nocować i pomógł mu Pono.
Jest jednak jeden puzzel który średnio pasuje do układanki. W dwóch różnych miejscach pojawia się motyw wynajęcia mieszkania przez Sokoła które miało miejsce gdy miał 16-17 lat.
Nie wiemy kiedy, gdzie, jak długo w nim mieszkał i za ile je wynajął.
I tutaj, w artykule z newseeku (ukryty za paywallem ale można zrobić ctrl+f tego cytatu)
Tych wydarzeń z młodości Sokoła jest tak gęsto popakowane, że ciężko ustalić tutaj jakąś jednoznaczną chronologie. Dziwne, że żaden z dziennikarzy nigdy nie próbował tego uporządkować bo wiele z tych motywów powtarza się w różnych wywiadach.
Ogólnie to da się zbudować z tego dość spójną chronologie ale myślę, że większość z nas w takiej sytuacji jakiej był Sokół, nigdy nie wybrałaby życia bez dachu nad głową.
1. Rozwód rodziców. Rodzice wyprowadzają się - mama na Łotwe, ojciec do Opola.
Spoiler
https://kultura.onet.pl/muzyka/wywiady- ... ej/7x8tvlg
"Miałem bogatego dziadka i finansowo rodzina stała mocno. Ale nie tylko pieniądze się w życiu liczą. Jestem z rozbitej rodziny. W pewnym momencie ojciec wyjechał do Opola, mama na Łotwę, a ja zostałem z babcią, która wkrótce umarła i w wieku 15 lat nie miałem gdzie mieszkać. Nie chciałem iść do drugiej babci albo szukać pomocy u dalszej rodziny. Czułem, że od tej pory muszę sam poprowadzić swoje życie. Robiłem to tak, jak potrafiłem. Było trochę głupot i rzeczy, które na pewno nie przyniosły mi chluby. Dzisiaj wiem, co to znaczy być głodnym i spać na klatce schodowej"
Spoiler
https://hhns.pl/2020/06/sokol-dziadek-w ... -smietnik/
Teoria na temat braku meldunku - rodzice Sokoła po rozstaniu, sprzedali mieszkanie i prawdopodobnie Wojtka nigdzie już nie zameldowali.
W ogóle samo stwierdzenie "włamał się do mieszkania" jest też dość mocne, bo trochę to brzmi jakby to było mieszkanie po babci."Od 14. roku życia mieszkałem z babcią. 15 lat miałem, jak babcia umarła. Dziadek się włamał do mieszkania, wyłamał zamki i wypi*dolił moje rzeczy na śmietnik. No i tak się później tułałem. Potem pojechałem jeszcze na Łotwę, tam mieszkałem przez 1,5 roku w Rydze."
Teoria na temat braku meldunku - rodzice Sokoła po rozstaniu, sprzedali mieszkanie i prawdopodobnie Wojtka nigdzie już nie zameldowali.
"Właściwie nie miałem meldunku. 13 lat nie posiadałem stałego miejsca zameldowania. To nie tak, że ja nie miałem gdzie mieszkać przez 13 lat. Najdłużej chyba przez 3 miesiące spałem na klatce."
4. Sokół znajduje się na Łotwie. Ciekawy jest ten przeskok z bezdomności na Łotwe ale można się domyśleć, że pojechał tam mieszkać u mamy.Zresztą wtedy Pono mi pomógł, bo mieszkałem u niego półtora roku na rozkładanym łóżku, wcześniej spałem przez cztery miesiące w komórce na klatce schodowej.
5. Jeżeli 1.5 roku mieszkał w Rydze to musiał się stamtąd wyprowadzić w wieku 17-18 lat. Współgra to z innym stwierdzeniem - zdawania matury po rosyjsku w Tbilisi. Ojczym Sokoła pochodzi z Gruzji zatem to pewnie dalsza podróż Sokoła z mamą, z Łotwy do Gruzji.
Spoiler
Mieszkał w Gruzji i Łotwie. Maturę zdawał po rosyjsku w gruzińskiej szkole w Tbilisi.
https://cgm.pl/news/sokol-zegna-czlonka-rodziny/
https://cgm.pl/news/sokol-zegna-czlonka-rodziny/
Wczoraj w Tbilisi pochowaliśmy mojego ojczyma Łado, właściwie to kumpla i przyjaciela bardziej niż ojczyma. Sporo z nim przeżyłem, pomagaliśmy sobie nawzajem w różnych okresach. Jak na Gruzina przystało, był mocną osobowością, szalenie dowcipny, błyskotliwy, a do tego nie znał strachu. Przeżył bardzo kolorowe życie. Pokonał go dopiero rak
W wywiadzie z Ponem pada cytat
Znowu pojawia się to "półtora roku".Przeszedłem przez różne rzeczy w życiu, mieszkałem z matką i ojczymem przez półtora roku w barakach na Wiktorskiej, które zostały po budowaniu metra.
Budowa pierwszego odcinka metra zakończyła się w kwietniu 1995 roku. Oznacza to, że ten epizod na pewno jest po maturze.
7. Jeśli faktycznie w Polsce znowu mieszkał z mamą 1.5 roku to oznacza, że u Pona mógł mieszkać gdzieś w wieku 20-21 lat, w momencie wydawania płyty "Chleb powszedni" z Zip Składem. Jest całkiem możliwe, że mama wróciła później z ojczymem do Gruzji a Sokół został w Warszawie. Nie miał gdzie nocować i pomógł mu Pono.
Spoiler
https://kultura.onet.pl/muzyka/wywiady- ... je/x3kxrmlS: Śmieszne jest również to, że obaj mieliśmy przez chwilę dobrze, a potem nam się sp*****liło. U mnie było raz lepiej, raz gorzej, ale w pewnym momencie sp*****liło się wszystko, wylądowałem po prostu na ulicy. Zresztą wtedy Pono mi pomógł, bo mieszkałem u niego półtora roku na rozkładanym łóżku, wcześniej spałem przez cztery miesiące w komórce na klatce schodowej. Przeszedłem przez różne rzeczy w życiu, mieszkałem z matką i ojczymem przez półtora roku w barakach na Wiktorskiej, które zostały po budowaniu metra. Z matką, ojczymem i z trzema psami, dwoma kaukazami i bernardynem.
Nie wiemy kiedy, gdzie, jak długo w nim mieszkał i za ile je wynajął.
Spoiler
https://www.facebook.com/wojtek.sokol/p ... embed_post
"Kiedy wynająłem swoje pierwsze mieszkanie, miałem 17 lat. Nie miałem w nim zbyt wielu mebli, oprócz kanapy, magnetofonu i materaca miałem w nim jedynie tę białą szafkę widoczną na drugim zdjęciu. Pełniła rolę stolika, biurka, regału i sam nie wiem czego jeszcze. Zmieniałem potem mieszkania wielokrotnie, w sumie wynajmowałem ich chyba 13. Przez ten czas zebrałem sporo albumów i różnych dziwnych artefaktów, które dziś trzymam na widocznym na pierwszej fotografii dużym regale @Tylko. Ma on 3 na prawie 3,5 metra i stanowi nieodłączny element wystroju mojego salonu. Dom to nie tylko miejsce, ale przede wszystkim domownicy (jak widoczny na pierwszym zdjęciu ze mną Azor) a także azyl, odbicie nas samych i pewna osobista przestrzeń, którą układamy sobie wedle możliwości tak jak lubimy."
Spoiler
https://www.newsweek.pl/zespol-wwo-piac ... op/zz42rh8
Ten cytat powyżej brzmi trochę jak "na złość rodzicom odmroże sobie uszy"Z rodziną też zdarzało mu się konfrontować. Pierwsze mieszkanie wynajął, kiedy miał 16 lat, półtora roku mieszkał na Łotwie, maturę zdawał w Gruzji. – Innym razem miałem taki delikatny biffik z rodziną. Mama była za granicą, ojciec w innym mieście, nie chciałem mieszkać z dalszą rodziną. Chciałem być niezależny. Więc przez trzy miesiące mieszkałem w takiej jakby komórce. Wyłamałem zamek, naznosiłem kartonów, tam nawet kaloryfer był. I taki niby-zlew.
kark to nie debil, mówił mi tak laik
Ale on lubi o tych rzeczach opowiadać, podkreślając trudność sytuacji i swoją zaradność.
dla nich jesteś nikim
sprawiedliwość dorwie cię jak wiking
weź od córki te płyty, posłuchaj tej muzyki
kiedy ci wlecą po długi panowie z ciemnej bryki
sprawiedliwość dorwie cię jak wiking
weź od córki te płyty, posłuchaj tej muzyki
kiedy ci wlecą po długi panowie z ciemnej bryki
Mnie rozwalily "3 albo 4 miesiące" mieszkania na klatce schodowej, bo przeciez wiadomo ze dla kazdego 15latka, zwłaszcza takiego ktory wiekszosc zycia spędził w dobrobycie to nie bedzie na tyle istotne wydarzenie, zeby zapamiętać dokładną liczbę miesięcy
Props za research 
Podpisz Europejską Inicjatywę Obywatelską - Stop Killing The Internet: No Digital ID & No Age Verification
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE HULAKA
FREE RYDA
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE HULAKA
FREE RYDA
-
dziejaszek
Jak to Eldo nawinął: "ja pamiętam ich jako chłopców z dobrych domów, teraz to dzieci ulicy i hardkorowcy z wyboru".
Kurwa panowie przesadzacie już nie róbcie z uszatka chiquity
Gość miał dobre wyjście z progu, ale po wybiciu wiatr w plecy i kombinatorstwo - nie on pierwszy i nie ostatni
Nic z tego nie dało mu tyle co ikoniczny głos i umiejętność klejenia wersów - dość wycisnął cytrynę która jest maksymalnie i za to czapki z głów
Gość miał dobre wyjście z progu, ale po wybiciu wiatr w plecy i kombinatorstwo - nie on pierwszy i nie ostatni
Nic z tego nie dało mu tyle co ikoniczny głos i umiejętność klejenia wersów - dość wycisnął cytrynę która jest maksymalnie i za to czapki z głów
twoja familia to typy poznane wczoraj
tu co drugi golas robi z siebie ulicznego profesora
tu co drugi golas robi z siebie ulicznego profesora
- gods bidness
O nic, normalna sprawa w bananowych rodzinach.
- TooMuchSmoke
Dziadek tez chcial polatać w świeżutkiej kolekcji Prosto, więc po prostu wziął co chciał jak na ulicznika przystało.
- marmolad_k2
mnie bardziej ciekawi jak to jest, że 15 latek traci jedynego opiekuna i rodzice nie interesują się co się dzieje z dzieckiem i pozwalają mu się wagabundzić. w sensie jest to możliwe ale dziwne. zakładając że cała historia jest prawdziwa ofc.
Niech ktoś wystalkuje mamę Sokoła i zapyta jak to z jej strony wygląda
Spoiler
Żartuję oczywiście
Spoiler
Chyba że nie? 
Podpisz Europejską Inicjatywę Obywatelską - Stop Killing The Internet: No Digital ID & No Age Verification
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE HULAKA
FREE RYDA
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ