Ten Typ Mes

Kategoria poświęcona wykonawcom.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Re: Ten Typ Mes

Post autor: Burak »

Spoiler
Przejrzałem ten wywiad z Witkiem Michalakiem i jest tam trochę ciekawych historii zza kulis polskiego rapu, szczególnie z czasów, kiedy sporo rzeczy załatwiało się jeszcze dużo bardziej „na gębę” niż dzisiaj.

Wyciągnąłem kilka ciekawszych smaczków:
  • MTV miało problem z materiałem z Peją i trzeba było kręcić „Cribs” drugi raz – ludzie z MTV podobno bali się sami do niego zadzwonić, więc wysłali Michalaka, bo był „tym od hip-hopu”. Peja zgodził się na ponowne nagranie, ale dopiero pół roku później. Co ciekawe, kilka lat później przy innym programie z Peją znowu pojawił się problem z materiałem i znowu trzeba było robić dogrywkę. (s. 173)
  • Po jednym z koncertów część raperów wydostawała się z hotelu przez okna – organizator nie zapłacił za noclegi, więc właściciel hotelu próbował zatrzymać wykonawców jako zabezpieczenie rachunku. Później spotkali się w Warszawie i porównywali historie, kto w jaki sposób wydostał się z hotelu. (s. 165)
  • Przy „Albo Inaczej” jeden z raperów chciał „worek z hajsem” za zgodę na wykorzystanie numeru – chodziło o utwór kultowego warszawskiego duetu. Z tego, co opowiada Michalak, sprawa została postawiona mniej więcej tak: odpowiednia kwota albo zgody nie będzie. Utwór ostatecznie nie trafił na płytę. Przy drugiej części zdarzyła się inna ciekawa sytuacja: mieli już numer nagrany i uzgodniony, po czym wytwórnia cofnęła zgodę i tekst musiał wykonać ktoś inny. (s. 166)
  • Kontakt z Wodeckim wyglądał trochę jak z zupełnie innej epoki – nie miał wtedy menedżera, dopiero uczył się korzystać z iPhone'a, a kontakt mailowy nie był zbyt wygodny. Dema na płytach CD zostawiali mu więc nawet w zaprzyjaźnionych knajpach. Kontakt do niego Michalak dostał od Hirka Wrony. (s. 163)
  • Przy teledyskach sporo rzeczy robili bardzo improwizacyjnie – przy pierwszym klipie 2cztery7 zakładali, że nakręcą wszystko w jeden dzień, trochę tak jak program telewizyjny. Operator się rozchorował, trzeba było na szybko szukać zastępstwa, a część scen dokręcali później w kawalerce Michalaka na green screenie. Przy „Złych nawykach” zdjęcia zaczynali około 7 rano w klubie, w którym Stasiak skończył imprezę mniej więcej dwie godziny wcześniej. (s. 168)
  • Dużo rzeczy było uzgadnianych po znajomości albo ustnie – przy klipie kręconym na Torze Służewiec dwa dni przed zdjęciami okazało się, że zmienił się dyrektor, a wcześniejsze ustalenia były w dużej mierze „na słowo”. Trzeba było więc praktycznie od nowa załatwiać zgody i formalności na ostatnią chwilę. (s. 170)
  • Alkopoligamia zaczynała z ciuchami bardzo skromnie – pierwsza partia liczyła około 100 koszulek, z czego mniej więcej połowa miała zejść w pół godziny po uruchomieniu sprzedaży. Z czasem właśnie ubrania stały się jednym z najbardziej dochodowych elementów działalności Alko. (s. 174–175)
  • „Albo Inaczej” wyglądało na duży sukces, ale finansowo wcale nie było oczywistym interesem – Michalak mówi, że przy drugiej części bez koncertów projekt wyszedłby na minus. Przy pierwszej odsłonie i premierowym koncercie ważne było też wsparcie Red Bulla. Czyli z zewnątrz duży i prestiżowy projekt, a od środka nadal trzeba było bardzo pilnować budżetu. (s. 164, 167)
Ogólnie z całego wywiadu najbardziej przebija mi to, jak inaczej wyglądało wtedy zaplecze polskiego rapu. Dużo rzeczy szło przez znajomych, telefony, przysługi, ustne ustalenia i szybkie ratowanie sytuacji, kiedy coś się wysypywało. Dzisiaj część tych historii brzmi trochę egzotycznie, ale wtedy najwyraźniej był to dość normalny sposób działania.

Źródło:
Wywiad z Witkiem Michalakiem, rozmowa z 20 czerwca 2020 r., s. 161–179.

Skany wywiadu wrzucone na Ślizgawce

Strony, na których można zweryfikować powyższe historie:
  • s. 163 – Wodecki, Gąssowski, sposób kontaktu i przekazywania dem
  • s. 164–165 – koncert „Albo Inaczej”, Peja i historia z hotelem
  • s. 166 – zgody na wykorzystanie numerów i „worek z hajsem”
  • s. 167–168 – finanse „Albo Inaczej” i początki robienia klipów
  • s. 170 – Tor Służewiec i organizacja zdjęć
  • s. 173 – historia z Peją i „MTV Cribs”
  • s. 174–175 – początki ubrań Alkopoligamii
Uwaga społeczniacy jadą ganji konsumenci
KUPIĘ: Fazi - Opowieści Dziwnej Treści CD (2000)
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE RYDAWARRIOR
Awatar użytkownika
azar

Post autor: azar »

Co do tego duetu który zażądał worka hajsu, obstawiałbym pro8l3m
Eldoka pozdrawia wszystkich pis jol
edenmar

Post autor: edenmar »

mi to raczej wygląda na uszatego biznesmena i zgadzałoby się z tym, że nie ma żadnego kawałka na tym albumie. Albo inaczej jak wychodziło to Problem był dopiero co po premierze Art Brutu, dużo za wcześnie na kultowość i reinterpretacje
Awatar użytkownika
azar

Post autor: azar »

Nie no albo inaczej było dwa lata po art brucie, ale racja, bardziej pasuje to do WWO.
Eldoka pozdrawia wszystkich pis jol
Awatar użytkownika
Czak

Post autor: Czak »

Sokoła odrzuciłem ze względu na to, że pojawił się na albo inaczej 2, problem tak jak pisze @edenmar nie był kultowy (choć wywiad jest kilka lat później), raczej widać po trackliście że skupiali się na rapie z przełomu wieków
Awatar użytkownika
bloooodtrail

Post autor: bloooodtrail »

luźny strzał - może hemp gru? był uliczny zaiks, to czemu nie mogłoby być worka z hajsem? chociaż jak teraz to napisałem, to ciężko mi sobie wyobrazić jak mieliby zaaranżować "to jest to" :lol: więc najbardziej pasuje, że sokół dostał worek z hajsem dopiero na 2 części
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Obrazek

Wieczorne rozkminki Mesa
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE RYDAWARRIOR
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

Potrzebuję na samonatychmiast kąpieli oczu.
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Obrazek
Awatar użytkownika
Haczapurjan

Post autor: Haczapurjan »

No Mes to wkurwiające cwelisko
bobsonbejbi

Post autor: bobsonbejbi »

imagine siedzi ten typ mes przed swoim telefonem po takim wysrywie, w samouwielbieniu i slepej wierze, ze klientela teraz to juz na pewno go pokocha

taki troche homelander, tylko jego popierac moze jeszcze co najwyzej karciu i ten drugi o którym wspomniał, a ksywki juz nie pamietam
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Imagine wpierdalać tak co parę wyrazów jakiś makaronizm, jakbyśmy my Polacy nie mieli bardzo barwnego i bogatego języka polskiego, i jeszcze Mes miał czelność przypierdalać się do Tedego o słowotwórstwo i zabawę słowem, imagine that
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE RYDAWARRIOR
Awatar użytkownika
gods bidness

Post autor: gods bidness »

Imagine oool de pipoool
edenmar

Post autor: edenmar »

600 wyświetleń i po kilka, w porywach kilkanaście reakcji na te wysrywy, to pokazuje w jakim miejscu jest Mes obecnie
Spoiler
Obrazek
Dodano po 5 minutach 16 sekundach:
Burak pisze: dzisiaj, 9:02 Imagine wpierdalać tak co parę wyrazów jakiś makaronizm
To jest wizja komunizmu niestety
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Jak myślicie, wyruchał ten makaron?
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Obrazek
Awatar użytkownika
Haczapurjan

Post autor: Haczapurjan »

Mnie najbardziej rozpierdala, że konsekwentnie kilku świrów mu daje reakcje z flagą Ukrainy albo Izraela xD
Awatar użytkownika
scam_sakawa

Post autor: scam_sakawa »

Też mnie to rozpierdala. xD
Wszystkie moje posty są wyłącznie fikcją literacką i nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości.
Awatar użytkownika
bloooodtrail

Post autor: bloooodtrail »

marmolad_k2 pisze: dzisiaj, 10:24 Jak myślicie, wyruchał ten makaron?
ten kształt sugeruje raczej samogwałt
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Burak pisze: 13 lip 2026, 12:56
Spoiler
Obrazek
Strach Mesa wpuścić do kuchni.
Obrazek
Awatar użytkownika
Beinlausi

Post autor: Beinlausi »

Ja pierdole jaki to jest dzban xD
ODPOWIEDZ