Nie do końca, w przypadku takiego IP obladzanie fanów jest milion razy lepszą strategią, bo oni sami z siebie będą chodzili po internecie i pierdolili, jacy wspaniali producenci i jaka wspaniała gra, przez co do casuala dotrze nie sztuczny przekaz marketingowy, tylko organiczny hype, znacznie bardziej perswazyjny niż jakakolwiek reklama.SWN pisze: ↑wczoraj, 23:25 Ja jako casualowy casual z ruchów związanych bezpośrednio z samym W4 to pamiętam tylko ten gameplay z Ciri chodzącą po jakiejś wiosce w Kovirze (?) po którym internet postował głównie memy z jej twarzą i...od tamtej pory w mojej świadomości cisza, a jednak uważam że najlepszym benchmarkiem marketingu jest dotarcie do wspomnianych casualów którzy nie obserwują tematycznych boardów na reddicie ani nie oglądają gamingowych eventów.
[GRA WSZECHCZASÓW] Wiedźmin 3: Dziki Gon
Moderator: con shonery
- nobezprzesady
Re: [GRA WSZECHCZASÓW] Wiedźmin 3: Dziki Gon
Ciężko mi troche powiedzieć, bo ja jestem w bańce, ale wydaje mi się że własnie tym odgrzebywaniem starego kotleta w postaci W3 przypominają o marce i tworzą pewien rodzaju hype na nią. Wiadomo, argument z tym że można się zmęczyć jest jak najbardziej logiczny, ale w sytuacji gdzie W4 ma wyjść 13 lat po W3 to te przypomnienie o marce i samym graczom czemu w sumie czekają na tego W4 (bo się zakochali w W3) jest jak najbardziej na plus. Tak naprawde to też lekko granie na nostalgii po takim czasie
W porównaniu do właśnie zwykłych prezentacji na wydarzeniach branżowych czy zapraszania do siedziby/disneyparku streamerow wydaje mi sie to duzo lepsze podejście, a niestety raczej to jest normą chyba
W porównaniu do właśnie zwykłych prezentacji na wydarzeniach branżowych czy zapraszania do siedziby/disneyparku streamerow wydaje mi sie to duzo lepsze podejście, a niestety raczej to jest normą chyba
Belmondo pisze:Jestem człowiek demolka
Życie to ślizgawka, twoje życie to parodia
No dobra, ale jak puszczasz nową grę i jest zajebista, to fani i recenzenci też chodzą po internecie i robią hałas że wyszła zajebista, więc casual sprawdzi w co tam każdy wokół niego gra i o co tam każdy ziomek w robocie pyta czy już grał.nobezprzesady pisze: ↑wczoraj, 23:33Nie do końca, w przypadku takiego IP obladzanie fanów jest milion razy lepszą strategią, bo oni sami z siebie będą chodzili po internecie i pierdolili, jacy wspaniali producenci i jaka wspaniała gra, przez co do casuala dotrze nie sztuczny przekaz marketingowy, tylko organiczny hype, znacznie bardziej perswazyjny niż jakakolwiek reklama.SWN pisze: ↑wczoraj, 23:25 Ja jako casualowy casual z ruchów związanych bezpośrednio z samym W4 to pamiętam tylko ten gameplay z Ciri chodzącą po jakiejś wiosce w Kovirze (?) po którym internet postował głównie memy z jej twarzą i...od tamtej pory w mojej świadomości cisza, a jednak uważam że najlepszym benchmarkiem marketingu jest dotarcie do wspomnianych casualów którzy nie obserwują tematycznych boardów na reddicie ani nie oglądają gamingowych eventów.
Po prostu osobiście nie kwalifikuję ruchów wokół 10 letniego poprzednika jako czysto ruchów wokół nowej części, bo z nowymi potworasami w W3 czy bez nich nadal wiem o W4 tyle samo, plus jak wspomniałem już wyżej - doceniam że przejdę se może grę po raz czwarty, ale wolałbym żeby ten czas deweloperzy wpakowali w szybsze dowiezienie czwórki.
Dodano po 3 minutach 24 sekundach:
Bierzcie poprawkę, że jestem marudą jebaną
B to G strikes again, thick hay on the bread... For me it's a lifestyle, you say that's about swag
Inny zespół pracował nad 3 dodatkiem do W3 (ludzie z Fool's Theory + developerzy co działali przy W3 i zawinęli się z CDPR), a inny działa z W4.
Co do samego marketingu to jednak dobrze jest to rozplanowane, bo 10 lat temu wiadomo było, że to Ciri ma być następczynią Geralta, ale jednak w 2024 ludzie marudzili, że to z nią będzie W4 co było efektem fali zmęczenia kobiecymi protagonistkami. CD Projekt wydając Pieśń przyszłości nie zostawia przypadkowi tego czy ludzie w 2028 polubią Ciri czy nie, tylko dają fabularny pomost między W3 i W4 aby gracze łatwiej przeszli przez zmianę postaci. Do tego remasterują W3 i dają dwa pozostałe dodatki za darmo żeby poszerzyć grupę odbiorców o nowych graczy, którzy albo byli za młodzi albo z jakichś powodów nie zdecydowali się ograć tych pozycji. Do tego W4 ma być w 2028, więc ludzie jednocześnie zdążą odpocząć od Pieśni, ale i będą czuli po niej niedosyt, więc chętnie sięgną po kolejny tytuł nawet z inną postacią. A za jakiś czas wyjdzie remake W1, a później W2. To samo robi teraz Capcom z Residentami odświeżająć Code Veronica i już planując co następne będzie w kolejce. Masz być otulony marką, którą znasz i lubisz, albo jak jesteś nowy to mieć łatwy start w najlepszej możliwej grafice i rozgrywce.
Co do samego marketingu to jednak dobrze jest to rozplanowane, bo 10 lat temu wiadomo było, że to Ciri ma być następczynią Geralta, ale jednak w 2024 ludzie marudzili, że to z nią będzie W4 co było efektem fali zmęczenia kobiecymi protagonistkami. CD Projekt wydając Pieśń przyszłości nie zostawia przypadkowi tego czy ludzie w 2028 polubią Ciri czy nie, tylko dają fabularny pomost między W3 i W4 aby gracze łatwiej przeszli przez zmianę postaci. Do tego remasterują W3 i dają dwa pozostałe dodatki za darmo żeby poszerzyć grupę odbiorców o nowych graczy, którzy albo byli za młodzi albo z jakichś powodów nie zdecydowali się ograć tych pozycji. Do tego W4 ma być w 2028, więc ludzie jednocześnie zdążą odpocząć od Pieśni, ale i będą czuli po niej niedosyt, więc chętnie sięgną po kolejny tytuł nawet z inną postacią. A za jakiś czas wyjdzie remake W1, a później W2. To samo robi teraz Capcom z Residentami odświeżająć Code Veronica i już planując co następne będzie w kolejce. Masz być otulony marką, którą znasz i lubisz, albo jak jesteś nowy to mieć łatwy start w najlepszej możliwej grafice i rozgrywce.
Ostatnio zmieniony 26 sie 2026, 0:04 przez Archie, łącznie zmieniany 1 raz.
Lord Acton (1834-1902): "All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely."
Luke Cage: "Shit happens. Every day, in every city, on every corner. Shit muthaf**kin' happens. And it can happen to you."
Luke Cage: "Shit happens. Every day, in every city, on every corner. Shit muthaf**kin' happens. And it can happen to you."
- Haczapurjan
Jak wyjdzie remake W1 to będzie rozpierdol
GTA też niedawno otulało marką remasterując choćby San Andreas, po czym R* był zmuszony wydać przeprosinowy statement (chociaż tam trzeba brać poprawkę, że realizował to jakiś zupełnie inny zespół), Bethesda chciała przypomnieć o sobie odświeżeniem Obliviona, o czym już każdy zdążył zapomnieć i wrócił do "ok, ale co z kolejną częścią".
CDP wybrał sobie średnio lubianą przeze mnie metodę i liczę, że zaplanują i wykonają to chociaż lepiej niż w.w.
B to G strikes again, thick hay on the bread... For me it's a lifestyle, you say that's about swag
Samo to że to jest darmowe sprawia, że wykonanie jest dużo lepsze
+ nie spytasz co z kolejną częścią bo to też już wiadomo
Nie żebym się przypierdalał bo w sumie rozumiem Twój punkt widzenia, ale wydaje mi się po prostu że CDP to lepiej rozgrywa
+ nie spytasz co z kolejną częścią bo to też już wiadomo
Nie żebym się przypierdalał bo w sumie rozumiem Twój punkt widzenia, ale wydaje mi się po prostu że CDP to lepiej rozgrywa
Belmondo pisze:Jestem człowiek demolka
Życie to ślizgawka, twoje życie to parodia
- nobezprzesady
Fani dopiero muszą kupić grę, a materiały marketingowe mogą nie podejść z miliona różnych powodów, szczególnie w przypadku tak zjebanej grupy odbiorców, jakimi są gracze. Zaczną marudzić na konieczność grania babą, nie spodobają się pierdoły do preorderu czy inne randomowe rzeczy się wydarzą, jakieś kiszczaki i inne gejmingowe influencery zwietrzą okazję do nabijania wyświetleń z wielogodzinnych rantów, po czym nagle z uwielbianego IP ci się robi pole minowe wybuchające w mordę bez względu na faktyczne działania studia.
I tutaj wchodzi cały na biało zremasterowany Wiedźmin 3 z killudziesięcioma godzinami świeżej rozgrywki za darmo, rozbraja wszystkie potencjalne problemy charakterystyczne dla branży gier, wszyscy fani w ekstazie, twój przekaz do casuali leci na fali ogólnointernetowego entuzjazmu, a nie na przekór kolejnym aferkom i kryzysom. Serio, pod tym kątem nie ma się co przyczepić, zajebiście pod kątem wydawniczym rozkminione.
Bethesda akurat ostatnio ma dobry run z Oblivionem oraz z Quake'em. Oblivion w mgnieniu oka został wyprzedany na Switcha 2 (tak jak Indiana Jones) i robią kolejną partię, a Quake'a, który latami leżał wymiotło na Switchu jak puścili darmową aktualizacją na 30-lecie. Różnica jest taka, że CDPR wie co z kolejną częścią, bo ją smażą. 
Lord Acton (1834-1902): "All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely."
- genocidegeneral
@nobezprzesady haha no mega zjebani że narzekają na wynalazki służące wyłącznie do jebania ich
Dodano po 3 minutach 53 sekundach:
Tutaj dostaniesz jakieś remastery za free, ale przecież R* by się finansowo wypierdolił na swój żydowski kinol jakby nie odpierdalał jakiegoś monetyzacyjnego szajsu xd a weź wypierdalaj
Dodano po 3 minutach 53 sekundach:
Tutaj dostaniesz jakieś remastery za free, ale przecież R* by się finansowo wypierdolił na swój żydowski kinol jakby nie odpierdalał jakiegoś monetyzacyjnego szajsu xd a weź wypierdalaj
"CO?!" mówię do niego, a on do mnie "Że tego, rozumiesz, bo tutaj"
Rockstar i inne duże firmy zawsze wybiorą "quick win" co w ich rozumieniu oznacza nabicie kabzy na graczach tu i teraz i wyjebane czy się ktoś spruje w Internecie, bo gracze mają dawać kasę hurrrwa. Najwyżej opublikuje się jakieś oświadczenie przeliczając gotówkę pod nosem. CDPR ma w swojej stategi działania długofalowe*, które tu i teraz może wygenerują mniejszy zysk, ale w perspektywie czasu tworzą love brand co jest najcenniejsze. Mogliby skasować za ten remaster 50 zł jako upgrade i ludzie i tak łyknęliby to, ale wiedzą, że głosy o zbijaniu kasy na nieboszczyku byłby znacznie szersze, a tak to dają go za D-A-R-M-O i do tego dorzucają za D-A-R-M-O dwa dodatki wiedząc, że to da im lepszy wizerunek i gracze przychylniej spojrzą okiem na W4 mając taki rozbieg. Na bank wydadzą remaster na Switchu 2 na pełnym kartridżu żeby pokazać innym wydawcom jak przy okazji CP2077, że mogą i użytkownicy konsoli Nintendo od razu rzucą się do zakupu, bo to przecież szacunek dla gracza, a nie szajs, który odpierdala Square Enix, Ubisoft, Sega i Capcom serwując Greed Key-Cardy.
*Nie licząc wtopy z premierą niedorobionego Cyberpunka, która była typowym skokiem na kasę w stylu innych wydawców za który słusznie byli jebani z czego mają flashbacki do tej pory (dlatego są tak ostrożni z rzucaniem datami premier).
*Nie licząc wtopy z premierą niedorobionego Cyberpunka, która była typowym skokiem na kasę w stylu innych wydawców za który słusznie byli jebani z czego mają flashbacki do tej pory (dlatego są tak ostrożni z rzucaniem datami premier).
- Cz4rny1337
- Moderator