[GRA WSZECHCZASÓW] Wiedźmin 3: Dziki Gon

Dyskusje na temat ulubionych gier użytkowników. Planszówki? Playstation czy Xbox?

Moderator: con shonery

Awatar użytkownika
nobezprzesady

Re: [GRA WSZECHCZASÓW] Wiedźmin 3: Dziki Gon

Post autor: nobezprzesady »

SWN pisze: wczoraj, 23:25 Ja jako casualowy casual z ruchów związanych bezpośrednio z samym W4 to pamiętam tylko ten gameplay z Ciri chodzącą po jakiejś wiosce w Kovirze (?) po którym internet postował głównie memy z jej twarzą i...od tamtej pory w mojej świadomości cisza, a jednak uważam że najlepszym benchmarkiem marketingu jest dotarcie do wspomnianych casualów którzy nie obserwują tematycznych boardów na reddicie ani nie oglądają gamingowych eventów.
Nie do końca, w przypadku takiego IP obladzanie fanów jest milion razy lepszą strategią, bo oni sami z siebie będą chodzili po internecie i pierdolili, jacy wspaniali producenci i jaka wspaniała gra, przez co do casuala dotrze nie sztuczny przekaz marketingowy, tylko organiczny hype, znacznie bardziej perswazyjny niż jakakolwiek reklama.
Awatar użytkownika
Piters

Post autor: Piters »

Ciężko mi troche powiedzieć, bo ja jestem w bańce, ale wydaje mi się że własnie tym odgrzebywaniem starego kotleta w postaci W3 przypominają o marce i tworzą pewien rodzaju hype na nią. Wiadomo, argument z tym że można się zmęczyć jest jak najbardziej logiczny, ale w sytuacji gdzie W4 ma wyjść 13 lat po W3 to te przypomnienie o marce i samym graczom czemu w sumie czekają na tego W4 (bo się zakochali w W3) jest jak najbardziej na plus. Tak naprawde to też lekko granie na nostalgii po takim czasie

W porównaniu do właśnie zwykłych prezentacji na wydarzeniach branżowych czy zapraszania do siedziby/disneyparku streamerow wydaje mi sie to duzo lepsze podejście, a niestety raczej to jest normą chyba
Belmondo pisze:Jestem człowiek demolka
Życie to ślizgawka, twoje życie to parodia
Awatar użytkownika
SWN
Administrator

Post autor: SWN »

nobezprzesady pisze: wczoraj, 23:33
SWN pisze: wczoraj, 23:25 Ja jako casualowy casual z ruchów związanych bezpośrednio z samym W4 to pamiętam tylko ten gameplay z Ciri chodzącą po jakiejś wiosce w Kovirze (?) po którym internet postował głównie memy z jej twarzą i...od tamtej pory w mojej świadomości cisza, a jednak uważam że najlepszym benchmarkiem marketingu jest dotarcie do wspomnianych casualów którzy nie obserwują tematycznych boardów na reddicie ani nie oglądają gamingowych eventów.
Nie do końca, w przypadku takiego IP obladzanie fanów jest milion razy lepszą strategią, bo oni sami z siebie będą chodzili po internecie i pierdolili, jacy wspaniali producenci i jaka wspaniała gra, przez co do casuala dotrze nie sztuczny przekaz marketingowy, tylko organiczny hype, znacznie bardziej perswazyjny niż jakakolwiek reklama.
No dobra, ale jak puszczasz nową grę i jest zajebista, to fani i recenzenci też chodzą po internecie i robią hałas że wyszła zajebista, więc casual sprawdzi w co tam każdy wokół niego gra i o co tam każdy ziomek w robocie pyta czy już grał.

Po prostu osobiście nie kwalifikuję ruchów wokół 10 letniego poprzednika jako czysto ruchów wokół nowej części, bo z nowymi potworasami w W3 czy bez nich nadal wiem o W4 tyle samo, plus jak wspomniałem już wyżej - doceniam że przejdę se może grę po raz czwarty, ale wolałbym żeby ten czas deweloperzy wpakowali w szybsze dowiezienie czwórki.

Dodano po 3 minutach 24 sekundach:
Bierzcie poprawkę, że jestem marudą jebaną
B to G strikes again, thick hay on the bread... For me it's a lifestyle, you say that's about swag
Awatar użytkownika
Archie

Post autor: Archie »

Inny zespół pracował nad 3 dodatkiem do W3 (ludzie z Fool's Theory + developerzy co działali przy W3 i zawinęli się z CDPR), a inny działa z W4.

Co do samego marketingu to jednak dobrze jest to rozplanowane, bo 10 lat temu wiadomo było, że to Ciri ma być następczynią Geralta, ale jednak w 2024 ludzie marudzili, że to z nią będzie W4 co było efektem fali zmęczenia kobiecymi protagonistkami. CD Projekt wydając Pieśń przyszłości nie zostawia przypadkowi tego czy ludzie w 2028 polubią Ciri czy nie, tylko dają fabularny pomost między W3 i W4 aby gracze łatwiej przeszli przez zmianę postaci. Do tego remasterują W3 i dają dwa pozostałe dodatki za darmo żeby poszerzyć grupę odbiorców o nowych graczy, którzy albo byli za młodzi albo z jakichś powodów nie zdecydowali się ograć tych pozycji. Do tego W4 ma być w 2028, więc ludzie jednocześnie zdążą odpocząć od Pieśni, ale i będą czuli po niej niedosyt, więc chętnie sięgną po kolejny tytuł nawet z inną postacią. A za jakiś czas wyjdzie remake W1, a później W2. To samo robi teraz Capcom z Residentami odświeżająć Code Veronica i już planując co następne będzie w kolejce. Masz być otulony marką, którą znasz i lubisz, albo jak jesteś nowy to mieć łatwy start w najlepszej możliwej grafice i rozgrywce.
Ostatnio zmieniony 26 sie 2026, 0:04 przez Archie, łącznie zmieniany 1 raz.
Lord Acton (1834-1902): "All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely."
Luke Cage: "Shit happens. Every day, in every city, on every corner. Shit muthaf**kin' happens. And it can happen to you."
Awatar użytkownika
Haczapurjan

Post autor: Haczapurjan »

Jak wyjdzie remake W1 to będzie rozpierdol
Awatar użytkownika
SWN
Administrator

Post autor: SWN »

Archie pisze: wczoraj, 23:58 Masz być otulony marką, którą znasz i lubisz, albo jak jesteś nowy to mieć łatwy start w najlepszej możliwej grafice i rozgrywce.
GTA też niedawno otulało marką remasterując choćby San Andreas, po czym R* był zmuszony wydać przeprosinowy statement (chociaż tam trzeba brać poprawkę, że realizował to jakiś zupełnie inny zespół), Bethesda chciała przypomnieć o sobie odświeżeniem Obliviona, o czym już każdy zdążył zapomnieć i wrócił do "ok, ale co z kolejną częścią".

CDP wybrał sobie średnio lubianą przeze mnie metodę i liczę, że zaplanują i wykonają to chociaż lepiej niż w.w. :)
B to G strikes again, thick hay on the bread... For me it's a lifestyle, you say that's about swag
Awatar użytkownika
Piters

Post autor: Piters »

Samo to że to jest darmowe sprawia, że wykonanie jest dużo lepsze

+ nie spytasz co z kolejną częścią bo to też już wiadomo

Nie żebym się przypierdalał bo w sumie rozumiem Twój punkt widzenia, ale wydaje mi się po prostu że CDP to lepiej rozgrywa
Belmondo pisze:Jestem człowiek demolka
Życie to ślizgawka, twoje życie to parodia
Awatar użytkownika
nobezprzesady

Post autor: nobezprzesady »

SWN pisze: wczoraj, 23:42 No dobra, ale jak puszczasz nową grę i jest zajebista, to fani i recenzenci też chodzą po internecie i robią hałas że wyszła zajebista, więc casual sprawdzi w co tam każdy wokół niego gra i o co tam każdy ziomek w robocie pyta czy już grał.
Fani dopiero muszą kupić grę, a materiały marketingowe mogą nie podejść z miliona różnych powodów, szczególnie w przypadku tak zjebanej grupy odbiorców, jakimi są gracze. Zaczną marudzić na konieczność grania babą, nie spodobają się pierdoły do preorderu czy inne randomowe rzeczy się wydarzą, jakieś kiszczaki i inne gejmingowe influencery zwietrzą okazję do nabijania wyświetleń z wielogodzinnych rantów, po czym nagle z uwielbianego IP ci się robi pole minowe wybuchające w mordę bez względu na faktyczne działania studia.

I tutaj wchodzi cały na biało zremasterowany Wiedźmin 3 z killudziesięcioma godzinami świeżej rozgrywki za darmo, rozbraja wszystkie potencjalne problemy charakterystyczne dla branży gier, wszyscy fani w ekstazie, twój przekaz do casuali leci na fali ogólnointernetowego entuzjazmu, a nie na przekór kolejnym aferkom i kryzysom. Serio, pod tym kątem nie ma się co przyczepić, zajebiście pod kątem wydawniczym rozkminione.
Awatar użytkownika
Archie

Bethesda akurat ostatnio ma dobry run z Oblivionem oraz z Quake'em. Oblivion w mgnieniu oka został wyprzedany na Switcha 2 (tak jak Indiana Jones) i robią kolejną partię, a Quake'a, który latami leżał wymiotło na Switchu jak puścili darmową aktualizacją na 30-lecie. Różnica jest taka, że CDPR wie co z kolejną częścią, bo ją smażą. :D
Lord Acton (1834-1902): "All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely."
Luke Cage: "Shit happens. Every day, in every city, on every corner. Shit muthaf**kin' happens. And it can happen to you."
Awatar użytkownika
genocidegeneral

Post autor: genocidegeneral »

@nobezprzesady haha no mega zjebani że narzekają na wynalazki służące wyłącznie do jebania ich

Dodano po 3 minutach 53 sekundach:
Tutaj dostaniesz jakieś remastery za free, ale przecież R* by się finansowo wypierdolił na swój żydowski kinol jakby nie odpierdalał jakiegoś monetyzacyjnego szajsu xd a weź wypierdalaj
"CO?!" mówię do niego, a on do mnie "Że tego, rozumiesz, bo tutaj"
Awatar użytkownika
Archie

Rockstar i inne duże firmy zawsze wybiorą "quick win" co w ich rozumieniu oznacza nabicie kabzy na graczach tu i teraz i wyjebane czy się ktoś spruje w Internecie, bo gracze mają dawać kasę hurrrwa. Najwyżej opublikuje się jakieś oświadczenie przeliczając gotówkę pod nosem. CDPR ma w swojej stategi działania długofalowe*, które tu i teraz może wygenerują mniejszy zysk, ale w perspektywie czasu tworzą love brand co jest najcenniejsze. Mogliby skasować za ten remaster 50 zł jako upgrade i ludzie i tak łyknęliby to, ale wiedzą, że głosy o zbijaniu kasy na nieboszczyku byłby znacznie szersze, a tak to dają go za D-A-R-M-O i do tego dorzucają za D-A-R-M-O dwa dodatki wiedząc, że to da im lepszy wizerunek i gracze przychylniej spojrzą okiem na W4 mając taki rozbieg. Na bank wydadzą remaster na Switchu 2 na pełnym kartridżu żeby pokazać innym wydawcom jak przy okazji CP2077, że mogą i użytkownicy konsoli Nintendo od razu rzucą się do zakupu, bo to przecież szacunek dla gracza, a nie szajs, który odpierdala Square Enix, Ubisoft, Sega i Capcom serwując Greed Key-Cardy.

*Nie licząc wtopy z premierą niedorobionego Cyberpunka, która była typowym skokiem na kasę w stylu innych wydawców za który słusznie byli jebani z czego mają flashbacki do tej pory (dlatego są tak ostrożni z rzucaniem datami premier).
Awatar użytkownika
Cz4rny1337
Moderator

Post autor: Cz4rny1337 »

to moze w koncu przejde 3
Obrazek
ODPOWIEDZ