Gothic [seria]

Dyskusje na temat ulubionych gier użytkowników. Planszówki? Playstation czy Xbox?

Moderator: con shonery

Awatar użytkownika
oyama

Re: Gothic [seria]

Post autor: oyama »

mozna zaczac gre od remake, czy lepiej najpierw zagrac w og wersje? Mialem kiedys Gothic 2 z Noc Kruka w wydaniu big box, ale te 20 lat temu mi nie podeszlo po kilku godzinach gry.
Alles is literêre fiksie, die inhoud wat ek publiseer is jou verbeelding. Jy het alles uitgedink. Ek is nie eens ’n skaduwee in jou wêreld nie, ek haal nie asem as ’n lewende wese nie. Hou op om aan my te dink. Laat my uit jou gedagtes verdwyn.
Awatar użytkownika
mas

Post autor: mas »

ja zacząłbym od og bo potem ciężko będzie wrócić by móc porównać ale imo nic poza tym doświadczeniem nic nie stracisz + jak ci siądzie to 2 jest praktycznie na tym samym; lekko ulepszonym silniku; wadą obecnej wersji jest też to że ciągle jest patchowana więc nagle mob którego robiłeś na 2 strzały po updatcie może cie dojechać i nagle dysonans jest czy na obecnym bulidzie dojedziesz do mety
tldr: można
CobraBOY pisze: 25 wrz 2025, 17:43 to juz wolę polecieć na ręcznym albo zaczepić jakąś bezdomną czy emerytkę
Awatar użytkownika
Haczapurjan

Post autor: Haczapurjan »

W sumie ogranie wiele razy OG Gothica było o tyle przydatne, że człowiek miał mniej więcej orientację w terenie na nowej starej mapie. Część miejscówek przebudowano, ale co do zasady wszystko pozostało praktycznie takie samo.
Awatar użytkownika
mas

Post autor: mas »

no to też prawda; wpierdolenie gry w klimat karaibski czy inny okołorównikowy i nawigacja po nim zwłaszcza po zmroku to ciężki temat nawet dla znających mapę
CobraBOY pisze: 25 wrz 2025, 17:43 to juz wolę polecieć na ręcznym albo zaczepić jakąś bezdomną czy emerytkę
Awatar użytkownika
Haczapurjan

No ja taką Noc Kruka znam w chuj słabo.
Prawdę mówiąc ograłem ją raz w życiu, od początku do końca i było to relatywnie niedawno, bo pod koniec 2023 roku na Switchu. A ograłem tylko dlatego, że nie miałem wyboru, bo nie dało się zagrać w podstawkę oddzielnie.
Wcześniej miałem dwa podejścia w 2007 i 2008 i wtedy też finalnie stwierdziłem, że vanilla jest IMO bardziej koherentna i nie wprowadza jakichś biomów z dupy, które klimatem nie przystają do Gothica. I tu mam zbieżny pogląd z @baqlashan.

Aczkolwiek jak będą robić remake dwójki, no to nie wyobrażam sobie, że pominą Dzień Wrony. Stery niestety
Awatar użytkownika
Haczapurjan

Teraz dopiero skończyłem tak naprawdę gierkę, bo miałem dłuższą przerwę i co do finałowej walki

(heavy spoilers dotyczące finałowej walki)
Spoiler
Fajny motyw z tymi "szalonymi" postaciami, z którymi trzeba było stoczyć walkę, szczególnie mnie walka z Diego rozjebała (jego kwestie dialogowe).
Ale ta walka z Demonem Kalomem to pojebana. Grałem na hardzie i nie spodziewałem się takiego wyzwania, a w sumie wleciałem do Świątyni bez podrasowanej przez Stone'a zbrojki i nie miałem żadnych zwojów przyzwania demona, którymi duża część graczy miała sobie ułatwiać walkę.

Sama walka z Kalomem ponoć nie była taka trudna wcześniej, ale patch, który wyszedł kilka dni temu, miał ją ponoć dość znacząco utrudnić.
Finalnie się udało, ale z 6-7 razy zdechłem.

Ogólnie zajebisty experience, tak overall.
Awatar użytkownika
Haczapurjan

:rotfl:
Awatar użytkownika
Haczapurjan

Ależ ta szata ma aurę. Wizualnie najlepszy "armor" w grze
Spoiler
Obrazek
Spoiler
Obrazek
Awatar użytkownika
kurator

Post autor: kurator »

Spoiler
kurator pisze: 13 cze 2026, 10:52 Kurde. Miałem to olać, ale jak czytam sobie i oglądam recenzje to płyną pochwały, negatywy są raczej na technikalia. Poczekam jeszcze chwilę i kupię na ps5. W pierwowzór nie grałem, tylko za gnoja oglądałem jak fanatyczny kolega giercał se
I stało się szanowni Forumowicze. Gra od paru tygodniu leżała na półce i czekała na odpowiedni moment. To co przeczytacie poniżej jest skierowane bardziej do tych co się wahają, nigdy nie grali w classica, a szczególnie tych co mają fat ps5.

No i co mogę powiedzieć? Początki z tą grą przypominają mi moje pierwsze, dramatyczne godziny z moim ukochanym Kingdom Come (teraz wspominam jako świetną przygodę). Aktualnie kończę pierwszy rozdział i zbliżam się do podjęcia decyzji do którego obozu dołączyć. Jak na ten etap gry balans i progresja jest super zachowana.

Od strony technicznej, po ostatniej aktualizacji chodzi bez większych problemów. Uporali się z czymś co przypominało mi efekt “przewijania VHS” podczas obracania kamerą. Kwestie Beziego nie odstają głośnością od reszty postaci, a ze dwa razy widziałem, że jakiś obiekt nie jest przetłumaczony z angielskiego. Zdarzają się rzadkie dropy klatek (tryb wydajności na zwykłym ps5). Na wszelki wypadek zapisuje grę co kilka minut :rotfl:

Jest super i pokładam duże nadzieje, że dalej będzie jeszcze lepiej. Jest to pierwsza gra od Silksonga, która mnie wciągnęła.
Awatar użytkownika
xxxkawo

Post autor: xxxkawo »

Już za 2 dni premiera Gothic 1 Classic PS5, następnie we wrześniu Gothic 2 Classic PS5 oraz w listopadzie Gothic 3 Classic PS5. Jak za starych dawnych czasów
Światem kręcą pieniądze
Jeśli życie to dziwka, robi dla mnie pole dance
Awatar użytkownika
KAHXY

Post autor: KAHXY »

xxxkawo pisze: 26 lip 2026, 18:48 Już za 2 dni premiera Gothic 1 Classic PS5, następnie we wrześniu Gothic 2 Classic PS5 oraz w listopadzie Gothic 3 Classic PS5. Jak za starych dawnych czasów
Na PS4 także wyszedł G1 Classic. Niestety jedynie cyfrowo i to za 130 zł - XD.
:wall:
ODPOWIEDZ