[konsola] Sony PlayStation

Dyskusje na temat ulubionych gier użytkowników. Planszówki? Playstation czy Xbox?

Moderator: con shonery

Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Re: [konsola] Sony PlayStation

Post autor: Burak »

Nintendo też nie jest święte, bo od jakiegoś czasu niektóre tytuły są wypuszczane jako Game-Key Card
https://lowcygier.pl/aktualnosci/czy-tr ... -switch-2/

tj. na cartridżu nie ma nic tylko licencja na pobranie sobie gierki z serwerów Nintendo, jest to lepsze rozwiązanie bo można normalnie sprzedawać na drugim rynku czy też pożyczać gierki, no ale wciąż jest się zależnym od serwerów Nintendo i w razie jakby padły to chuja se pograsz
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE RYDAWARRIOR
Awatar użytkownika
Piters

Post autor: Piters »

no tylko że nintendo swoje gry dalej wypuszcza normalnie, a to jest zrobione pod innych wydawców, którzy do tej pory po prostu walili pudełko z kodem

ja bez kitu od początku nie kumam tej sraki w necie na gkc, wole dostać takie coś co moge potem sprzedać niż jak kupiłem immortal fenyx rising i te kurwy z ubisoftu dały mi tam tylko kod, to nie nintendo jest tu winne tylko wydawcy :dunno: jedynie co można zarzucić to że tym zachęcają do wybrani gkc niż normalnego karta
Belmondo pisze:Jestem człowiek demolka
Życie to ślizgawka, twoje życie to parodia
Awatar użytkownika
Rozpierdalator

Post autor: Rozpierdalator »

i to chyba też jest tak że gry na PS5/XSX są też tak wydawane, że masz tylko instalator na płycie i co nie było dymów
Awatar użytkownika
cloud
chmura

Post autor: cloud »

Sony uznało, że zaprzestanie wyświetlania progresu (PS App) gier w wersji fizycznych, widoczne są tylko te, które są przypisane cyfrowo do konkretnego konta :lol:
https://old.reddit.com/r/playstation/co ... yed_games/
EKSTRAKLASA PROGNOZY 26/27

Grand Theft Auto VI (GTA 6) is officialy scheduled to release worldwide on November 19, 2026, for PlayStation 5 and Xbox Series X/S.
Spoiler
Obrazek
Awatar użytkownika
genocidegeneral

Post autor: genocidegeneral »

bardzo dobry ruch
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

cloud pisze: 03 lip 2026, 12:52 Sony uznało, że zaprzestanie wyświetlania progresu (PS App) gier w wersji fizycznych, widoczne są tylko te, które są przypisane cyfrowo do konkretnego konta :lol:
https://old.reddit.com/r/playstation/co ... yed_games/
No ale w czym ci to przeszkadza!!111
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Awatar użytkownika
Remualdo

Post autor: Remualdo »

A w czym przeszkadza brak wydań fizycznych, gra przez to jest gorsza czy jak? Śmiać mi się chce z tych inta graczy bo na półeczce ładnie wygląda i kupka wstydu rosniexD i chcą bojkotować Sony a i tak przybiegną jak będzie premiera PS6.
Awatar użytkownika
wrubel
Moderator

Post autor: wrubel »

no jak ty nie załapałeś w czym rzecz to szkoda klawiatury na ciebie
Awatar użytkownika
Remualdo

Po co takie śmieszkowie
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

Remualdo pisze: 03 lip 2026, 13:46 A w czym przeszkadza brak wydań fizycznych, gra przez to jest gorsza czy jak? Śmiać mi się chce z tych inta graczy bo na półeczce ładnie wygląda i kupka wstydu rosniexD i chcą bojkotować Sony a i tak przybiegną jak będzie premiera PS6.
A temu
https://www.techradar.com/streaming/ent ... ps-growing
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Awatar użytkownika
Remualdo

A ile gier skasowali? Nie za bardzo siedzę w temacie filmów.
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Post autor: oldschool »

Remualdo pisze: 03 lip 2026, 13:46 A w czym przeszkadza brak wydań fizycznych, gra przez to jest gorsza czy jak? Śmiać mi się chce z tych inta graczy bo na półeczce ładnie wygląda i kupka wstydu rosniexD i chcą bojkotować Sony a i tak przybiegną jak będzie premiera PS6.
1. W niektóre gry po czasie nie zagrasz.

Przykładowo starsze edycje Forzy Horizon nie są już dostępne w sklepie Microsoftu, albo np. nie wiem gra o Deadpoolu, która wyszła na PS4 i została z PS Store usunięta. Jedyna opcja to zapłacenie horrendalnej ceny w kluczykowni, albo wersja fizyczna.

2. Promocje

Naprawdę ktoś myśli, że z czasem Sony nie wykorzysta tego, żeby mocniej sterować cenami gier? Teraz muszą robić częstsze promki, bo zawsze możesz kupić grę na fizyku w tańszej cenie z drugiej ręki. Jak zostanie sama cyfra to 4 razy na rok przecenią starszą gierkę z 349 na 149 zł i będziesz miał FOMO, że jak teraz nie kupisz to będziesz czekał nie wiadomo ile.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
Awatar użytkownika
Remualdo

Nie żebym bronił decyzji Sony, ale płacz spoconych graczykow, jest śmieszny, gram sobie na pc, i jakoś nie widzę żeby brak fizyków, przeszkadzał mi w graniu. Tak samo mam z XsX same digital i wszystko śmiga elegancko, nawet na Switch mam większość digital, wszystko działa ceny spoko i tak gier nie sprzedaje więc wyjebane.
Awatar użytkownika
zemsta1camzata

Post autor: zemsta1camzata »

3. monopol sony

to nie jest pc, gdzie jest konkurencja między sklepami, jak zostanie tylko cyfra to sony może sobie ustalić cenę na jaką chcę i mieć wyjebane w obniżki

4. polityka zwrotów w ps store

na steamie masz opcje zwrotu w 14 dni, jeśli grałeś mniej niż 2h w grę, na ps store wystarczy samo rozpoczęcie pobierania i już chuja dostaniesz a nie zwrot

5. możliwość sprzedaży używki

ja często robię tak, że gry single player kupuję sobie na premierę, ogrywam na spokojnie i potem sprzedaję na olx, jakbym miał za każdym razem kupować cyfrę to prawdopodobnie sprawdziłbym znacznie mniej gier w skali roku, bo byłoby mi szkoda za każdym razem wydawać 3-4 stówy na grę
jaki dresscode? w klubie w dresach
za nogawką ukryta jest maczeta
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Masz kupioną Forzę Horizon 3 na XSX cyfrowo? Załóżmy, że nie masz.

Kup sobie ją mordziu dzisiaj, dla mnie jedna z fajniejszych odsłon serii.

A przepraszam, nie kupisz, bo już nie ma jej w cyfrowym sklepie. Możesz sobie kupić w kluczykowni keya za 1100 zł (a i to jest fart, że jeszcze jakieś resztki kluczy są) albo płytkę za 50 zł.

Rozumiem, że nie widzisz problemu, bo akurat nie miałeś zamiaru do tej części wrócić?
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

Po co grać w jakieś stare Forzy jak przecież nowe wersje są:)))
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE RYDAWARRIOR
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Albo jeszcze mi się przypomniało jak Sony potrafiło usuwać og wersje swoich gierek z PS Store jak wyszedł remaster i zostawiać tylko nowsze, żebyś nie mógł sobie kupić za 1/5 ceny tej bez ulepszeń ,których niektórzy nie potrzebują xD

Dodano po 1 minucie 13 sekundach:
Spoiler
To jest klasyczny, niesamowicie irytujący ruch korporacyjny, który gracze określają mianem "podatku od remastera". Sony (i nie tylko oni, bo to samo robi Rockstar czy Activision) doskonale wie, że gdyby zostawili starszą wersję za grosze, mnóstwo ludzi olałoby ładniejsze tekstury i kupiło tańszy oryginał.

Oto najbardziej znane i bezczelne przykłady gier, w przypadku których Sony wycięło oryginalne wersje z PS Store, żeby zmusić ludzi do kupowania droższych wydań:

Horizon Zero Dawn
To jeden z najgłośniejszych i najświeższych przypadków. Zanim wyszedł Horizon Zero Dawn Remastered na PS5, w sklepie bez problemu można było kupić genialne Horizon Zero Dawn: Complete Edition na PS4 (wersja z DLC). Gra bardzo często lądowała na promocjach za śmieszne 40–60 zł (a kiedyś była nawet rozdawana za darmo w akcji Play At Home). Sony po cichu usunęło wersję na PS4 ze sklepu, żeby jedyną opcją zakupu dla nowego gracza był remaster za pełną cenę premierową.

Spider-Man (2018)
Kiedy na premierę PS5 wychodził Spider-Man: Miles Morales, Sony dorzuciło do wersji Ultimate kod na Spider-Man Remastered. Problem w tym, że oryginalna wersja z PS4, która miała świetną cenę, nagle "zniknęła" z radaru, a cyfrowy upgrade do wersji z PS5 został tak zagmatwany, że niemal uniemożliwiał proste dokupienie samej ulepszonej wersji bez posiadania Miles Morales. Co gorsza, w remasterze zmienili twarz Petera Parkera na model przypominający Toma Hollanda – jeśli ktoś wolał oryginalny wygląd bohatera z PS4, cyfrowo już tej wersji nie kupi.

The Last of Us Part I
Zanim na PS5 trafił pełny remake pod tytułem The Last of Us Part I, na PS Store rządziło The Last of Us Remastered (czyli wersja z PS4 przeniesiona z PS3). Kosztowała grosze, często była w PS Plus Hitach. Gdy wszedł remake za grube miliony i pełną cenę premierową, Sony mocno schowało starszą wersję. Choć technicznie w niektórych regionach na PS4 wciąż da się ją wyszukać (bo na PS4 remake nie wyszedł), to na PS5 w wyszukiwarce natychmiast jesteś pozycjonowany na najdroższe wydanie, a starsza, tańsza wersja bywa celowo "ukrywana" w podmenu, żeby trudniej było na nią trafić.

A jak to wygląda u innych wydawców?
Sony nie jest w tym odosobnione – to powszechna praktyka na rynku cyfrowym:

Rockstar: Usunął oryginalne, kultowe wersje GTA III, Vice City i San Andreas, kiedy wypuścił tragicznie niedopracowane GTA: The Trilogy – The Definitive Edition.

Activision: Wycięło oryginalne Call of Duty: Modern Warfare 1 i 2 z cyfrowej dystrybucji po premierze ich zremasterowanych kampanii.

Warcraft 3 (Blizzard): Tutaj poszli krok dalej – Blizzard nie tylko usunął starego Warcrafta 3, ale po wymuszonym update do fatalnego Reforged zniszczył ludziom oryginalne menu i klienta gry, którego posiadali od lat.

Właśnie przez takie akcje cyfrowa dystrybucja potrafi tak mocno wkurzać – dopóki nie masz płyty na półce, wydawca w każdej chwili może zdecydować, co i za ile masz prawo kupić.
Awatar użytkownika
Piters

Post autor: Piters »

Na PC to masz też mase społeczności, która też w razie czego zawsze coś tam ogarnie żeby to żyło i dało się grać. Masz Goga, który pozwala se robić z tą grą co chcesz. Sony wpierdala monopol, zależny jesteś full od tego co se wymysla
Belmondo pisze:Jestem człowiek demolka
Życie to ślizgawka, twoje życie to parodia
Awatar użytkownika
Remualdo

Ludzie płaczecie jakby Sony było jedyna platforma do grania, jak nie odpowiada polityka firmy zawsze można iść do konkurencji.
Awatar użytkownika
wrubel
Moderator

Post autor: wrubel »

:lol:
ODPOWIEDZ