[konsola] Sony PlayStation

Dyskusje na temat ulubionych gier użytkowników. Planszówki? Playstation czy Xbox?

Moderator: con shonery

Awatar użytkownika
Parlae

[konsola] Sony PlayStation

Post autor: Parlae »

Myślę, że przyda się taki temat dla zwolenników konsol Sony. Czasem jakieś nowości się pojawiają, którymi warto się podzielić.

Trzy tematy ode mnie (nie wszystkie najświeższe ale spokojnie, od czegoś trzeba zacząć ;) ):
Znamy szczegóły o PS5 Slim.
Obrazek
PS5 Slim ukaże się w dwóch edycjach – podstawowej i Digital Edition. Różnicę pomiędzy nimi stanowi napęd, który jest dołączony do wersji głównej, a został usunięty ze szczuplejszej wersji – Digital. To z kolei przełoży się też na kształt i rozmiary obu konsol. Są one bowiem domyślnie o 30% mniejsze niż PlayStation 5 i ważą mniej, ale w przypadku PS5 Slim z napędem jest to różnica 18%, a przy PS5 Slim Digital Edition już 24% w stosunku do obecnej konsoli. Na krótkim filmie natomiast możemy przyjrzeć się wyglądowi nadchodzącego urządzenia Sony.
Należy pamiętać, że PS5 Slim nie jest wersją PS5 Pro, ani uboższą wersją PS5. Dlatego też urządzenie będzie miało takie same podzespoły jak obecna konsola PlayStation 5. Jedyną różnicą, zgodnie z przewidywaniami, jest większy dysk SSD – 1 TB, zamiast pierwotnego 825 GB.
Premiera wg sprawdzonego bilbil-kuna 10 listopada w USA.

Druga sprawa to coraz więcej informacji o PS5 Pro. Ale to już tylko plotka póki co.

No nie powala to imo. Minimum Zen 3 powinien CPU być. No ale nie ma się co wczuwać na razie.

Trzecia sprawa to nowy Spidey - exclusive, który wyszedł dzisiaj. Polecam recenzję technologiczną od Digital Foundry, bo to jak ta gra jest zoptymalizowana robi mega wrażenie. :bowdown:
Awatar użytkownika
oyama

Re: [konsola] Sony PlayStation

Post autor: oyama »

przede mna jeszcze recenzja na kanale Arhn.eu, ale po czesci Miles Morales spodziewam sie mocnej gry AAA, ktorych troche mi ostatnio brakowalo do ogrywania. Raczej zostawie sobie gameplay na przyszly rok, zaraz obok Hogwart's Legacy i Cyberpunka z DLC (wciaz nie odpalilem)

PS5 Pro troche wydaje mi sie nieco odlegla perspektywa, bo mysle, ze najpierw doczekamy sie premiery GTA VI i jakies 2/3 lata pozniej wydadza te gre na mocniejsze konsole. Wowczas wyjda nowy Xbox i PS, ale no chuj wie tak naprawde, nie wiem czy nowe konsole sa na ten moment potrzebne
Alles is literêre fiksie, die inhoud wat ek publiseer is jou verbeelding. Jy het alles uitgedink. Ek is nie eens ’n skaduwee in jou wêreld nie, ek haal nie asem as ’n lewende wese nie. Hou op om aan my te dink. Laat my uit jou gedagtes verdwyn.
Awatar użytkownika
Parlae

Ja tak samo zrobię z nowym Spiderem. Poczekam jednak na jakieś obniżki, bo sporo gier mam w backlogu na PS5. Ledwo skończyłem FF16, a w kolejce na pewno Nier Replicant z PS Plusa póki jest, potem Ghost of Tsushima, Horizon Forbidden West i God of War 2. Do połowy 2024 może się uwinę, chociaż wątpię z moim tempem. :D :lol:

Co do PS5 Pro to tak. Też uważam, że duże znaczenie ma tu data premiery GTA 6, o której coraz głośniej w mediach. Dużo ludzi z branży sugeruje, że trailer ma się pojawić już niedługo. Nawet ktoś tam już ponoć go widział i opisał.

O pseudohandheldzie PlayStation Portal nawet nie napisałem, ale z założenia, że większość graczy raczej to hejtuje i ma w dupie. :D
Awatar użytkownika
oyama

Post autor: oyama »

ciekawe jak ulozy sie cena dla Spidermana w przyszlym roku, czy pojdzie przykladem Hogwart's Legacy i ceny stopnieja, czy moze Sony postanowi wrzucic go w PS Plusa. Ale biorac pod uwage recenzje, to gra jest chyba warta tej kasy, za ktora teraz lezy na necie
Alles is literêre fiksie, die inhoud wat ek publiseer is jou verbeelding. Jy het alles uitgedink. Ek is nie eens ’n skaduwee in jou wêreld nie, ek haal nie asem as ’n lewende wese nie. Hou op om aan my te dink. Laat my uit jou gedagtes verdwyn.
Awatar użytkownika
Parlae

Po podwyżce ceny PS Plusa to całkiem prawdopodobne, że po jakimś czasie dadzą go w Extra/Premium. Ale raczej nie w przyszłym roku.
GoW Ragnarok nadal jest tylko w wersji próbnej.
Awatar użytkownika
zemsta1camzata

Post autor: zemsta1camzata »

morales po 1,5 roku trafil do plusa, nie oczekiwalbym szybciej dwojki

plus podrozal ale nie bedzie wiecej gier, sony musi zyski zwiekszac przeciez :lol:
jaki dresscode? w klubie w dresach
za nogawką ukryta jest maczeta
Awatar użytkownika
gambler

Post autor: gambler »

ja pierdolę, zamówiłem pre order pajączka 2 i cały dzień czekam jak pablo escobar w słynnym memie, teraz wiadomość
że będzie dostarczone 19:30-20:00, a weekend mam na wyjeździe :mad:

Jeżeli chodzi o samo PS5, jestem fanem. :bowdown:
ofc wersja z dyskiem, bo to najlepsza opcja na tańsze gierki i handel/wymianę. Jedyne co na minusik to mały dysk, ale da się żyć. Jak wyjdzie pro to pomyślimy.

Mam do końca roku Ps+ Extra i w sumie Horizona i coś tam jeszcze ograłem, ale zastanowię się nad przedłużaniem.

btw. miałem kupony na amazona i spidera powinąłem za pół ceny. Przy dobrych wiatrach przejdę to w miesiąc i sprzedam z zyskiem.
igorzastyy pisze: 23 cze 2026, 18:19 Pięknie sobie to ułożyłeś wszystko, ale musisz pamiętać, że to jest tylko wytwór twojej głowy, chyba nie do końca zdrowej
Awatar użytkownika
Parlae

Jeśli chodzi o dysk to polecam ten SSD:
https://www.x-kom.pl/p/691108-dysk-ssd- ... c3000.html
Ewentualnie 1TB, ten sam. Często są w promocji. Do tego jakiś radiatorek i można śmigać. Montaż jest banalnie prosty.
Awatar użytkownika
zemsta1camzata

Post autor: zemsta1camzata »

rowniez mam ten dysk, nie mam radiatora i nie widze spadku wydajnosci czy czegos
jaki dresscode? w klubie w dresach
za nogawką ukryta jest maczeta
Awatar użytkownika
Sidd
Moderator

Post autor: Sidd »

Dziś przybędzie do mnie PS5, więc zapraszam do wysyłania zapek /AlbatrBoss
YKCUL pisze: 17 kwie 2019, 18:41 To forum zmierzam ku świetności
Awatar użytkownika
Prez

Post autor: Prez »

witamy w ekipie
lygrys pisze: 11 maja 2022, 21:05 świetny dzień, jeden z najlepszych w moim życiu.
Dziękuje ci zjebana Polsko.
Raperzy, choć lecą okropnie, wszędzie się pchają
Jedyne co robią wielokrotnie, to mnie wkurwiają
Willxc

Post autor: Willxc »

Powiedzcie mi da się podłączyć pada od xboxa, a dokładniej od series x do ps5? Piszą na necie o jakichś adapterach, ale wole się tutaj dopytac, bo może ktoś już tak robił, albo przynajmniej chciał.
Awatar użytkownika
bloodyhell

Post autor: bloodyhell »

adaptery są w drugą strone (pad z ps na x), a przynajmniej były i działały (nie chce wprowadzać w błąd ale chyba niedawna aktualizacja xboxa ogranicza do minimum używanie nieautoryzowanych kontrolerów w xboxie więc mogło się to zmienić). jeżeli chodzi o pada z xboxa na ps5 to nie jest to możliwe. musiałbyś szukać alternatywnych kontrolerów natywnie współpracujących z ps5, które mają układ jak pad z xboxa, ale to drogie zabawki są
Willxc

Post autor: Willxc »

chujowo, dzięki za wytłumaczenie
Awatar użytkownika
Parlae

Sidd pisze: 22 lis 2023, 10:02 Dziś przybędzie do mnie PS5, więc zapraszam do wysyłania zapek /AlbatrBoss
Masz całe konto prywatne. Nie da się zaprosić.
Props. Będziesz zadowolony.
Lidwin

Post autor: Lidwin »

Dziwne, bo ja normalnie mogłem zaprosić :dunno:
F1 to królowa. Zawsze była.
Awatar użytkownika
Sidd
Moderator

Post autor: Sidd »

Parlae pisze: 25 lis 2023, 21:18
Sidd pisze: 22 lis 2023, 10:02 Dziś przybędzie do mnie PS5, więc zapraszam do wysyłania zapek /AlbatrBoss
Masz całe konto prywatne. Nie da się zaprosić.
Props. Będziesz zadowolony.
No Lidwina normalnie do znajomych dodałem, więc nie wiem. Sprawdze w ustawieniach.
Na razie pograne i zarówno Ratchet jak i pierwszy GOW mi się mega podobają, tak nowy pajączek taki meh, jak symulator QTE
YKCUL pisze: 17 kwie 2019, 18:41 To forum zmierzam ku świetności
Awatar użytkownika
Holden

Post autor: Holden »

Gracie w Pajączka w tym trybie wierności graficznej, czy z większą ilością FPS?
Lidwin

Post autor: Lidwin »

Ja grałem w tej opcji 40 klatek i to jest sztos :bowdown:
F1 to królowa. Zawsze była.
Awatar użytkownika
jkravo

Post autor: jkravo »

Ja wam polecam ciepło zajebistego indyka Humanity z plusa, gra logiczna chyba ostatni raz mi tak siedziała w Portal 2. I zajebisty soundtrack

Ja zamowilem dzisiaj Lies of Pi i jaranko, musze sie oderwac od first-party gier AAA Sony bo te podobienstwa w mechanice, ale tez humorze, sposobie prowadzenia narracji sa mega odczuwalne w ich obecnych flagowych seriach i ograwszy ostatnio ciurkiem Ghosta, Uncharted 4 i Ragnarok przy tym ostatnim już byłem mocno znużony.
vel Krzykacz

www.last.fm/user/jkravo
ODPOWIEDZ