Niepopularne/kontrowersyjne zdanie o polskim rapie

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Yorn

Re: Niepopularne/kontrowersyjne zdanie o polskim rapie

Post autor: Yorn »

Obrazek
spoko
Maciej Kwiatkowski pisze:Zapamiętam każdego, kto kłamał na mój temat
Udostępniał diss na mnie, ubliżał mi i moim przyjaciołom
I każdego, kto się odwrócił, jak była okazja ze mną pojechać
Bo wydawało się, że jestem na przegranej pozycji
Awatar użytkownika
bylerymdorymu

Post autor: bylerymdorymu »

Inny przykład mniejszego wpływu ślizgawki na polski rap to brak patronatów. Żeby było jasne, myślę, że to jest bardziej skutek niż przyczyna. Pewnych rzeczy nie da się przeskoczyć, bo nastąpiła zmiana pokoleniowa i polski rap cokokwiek nim jest dzisiaj nie jestem tym co kiedyś. Ale możemy go jeszcze redefiniować.
CEO
Dołącz do naszej firmy:
viewtopic.php?t=13333

SLG appka na Google Play:
viewtopic.php?t=13156

Sociale:
https://www.youtube.com/@TakiJedenKrzysztof
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

Yorn pisze: 24 cze 2026, 13:50 seryjnie i beskitu ziomuś jesteście pionierami polskiej kultury rapowej i bez was nic by nie było, dziękuję w imieniu całej polskiej rap sceny drodzy mesjasze i insiderzy
polecamy się na przyszłość
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE ENZO
FREE NAFAS
Yorn

widzę, że jeden, który ma jakiś dystans i nie siedzi tu perma spocony, szanuję
Awatar użytkownika
eddy_wata

Post autor: eddy_wata »

ślizgawka literalnie rozprawiła się z bożkami ślizgu jak na genziary przystało i jest w sumie bardzo progresywna jak chodzi o tematyke muzyczna (nie liczac ludologii/firmologii), a typ daje takie coś xD

a napisze se posta o swoich wyobrażeniach, cyk salutens i tak dalej
świadomość swojej ignorancji
to początek drogi do elegancji
Yorn

No właśnie największa beka jest z tego, że dokładnie to sobie wmówiliście xD Dosłownie o tym pisałem w pierwszym poście, wmówiliście sobie, że jesteście obiektywni i progresywni, podczas gdy jest dokładnie odwrotnie XD Obecni bożyszcze to po prostu Sentino, jakiś Rogal DDL i Malik Montana, więc fajnie, że macie jakieś nowe brzmienia, ale jeśli chodzi o mentalność to nie zmieniło się absolutnie nic, po prostu bożków zmieniliście, a za 5 lat zmienicie znowu. Każdy kto miał dość tego kurwidoła to po prostu się stąd wypisał, a w większości zostali ludzie, którzy urządzili się w tym gównie i czują się świetnie, przekonując siebie nawzajem, że poszli do przodu, chociaż oczywiście są wyjątki.
Ostatnio zmieniony 24 cze 2026, 14:10 przez Yorn, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Post autor: oldschool »

@Yorn, dostałeś bana na 30 minut, bo w ten sposób usuwałem ci łamiący regulamin podpis. Po minucie dostałeś unban, ale informuję, żeby nie było płaczu, że ktoś cię chce banować za opinie.

Dodano po 1 minucie 16 sekundach:
Yorn pisze: 24 cze 2026, 14:08Malik Montana
Przecież Malik jest tutaj jebany przez większość osób i jestem jednym z niewielu, który go propsuje i zbieram nieraz baty za to :dunno:
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
Yorn

@oldschool dobrze panie moderatorze, dziękuję za łaskowaść i obiecuję poprawę
Awatar użytkownika
eddy_wata

Yorn pisze: 24 cze 2026, 14:08 No właśnie największa beka jest z tego, że dokładnie to sobie wmówiliście xD Dosłownie o tym pisałem w pierwszym poście, wmówiliście sobie, że jesteście obiektywni i progresywni, podczas gdy jest dokładnie odwrotnie XD Obecni bożyszcze to po prostu Sentino, jakiś Rogal DDL i Malik Montana, więc fajnie, że macie jakieś nowe brzmienia, ale jeśli chodzi o mentalność to nie zmieniło się absolutnie nic, po prostu bożków zmieniliście, a za 5 lat zmienicie znowu. Każdy kto miał dość tego kurwidoła to po prostu się stąd wypisał, a w większości zostali ludzie, którzy urządzili się w tym gównie i czują się świetnie, przekonując siebie nawzajem, że poszli do przodu, chociaż oczywiście są wyjątki.
powiedziałbym, że obecnie nie ma bożków na ślizgawcę, ale wajcha ewidetnie przeszła z trueschoolu na charyzmatycznych graczy po prostu i to trochę ewolucja jak przy każdej sztuce, że najpierw doceniasz jakieś techniczne wodotryski, a potem szczerość, naturalność i naturszczyków. w kinie, w malarstwie jest podobna adaptacja gustu
Awatar użytkownika
aplew

Post autor: aplew »

jAg pisze: 24 cze 2026, 13:18 @aplew pomyliłeś konta
nie wolaj mnie, chuj mnie to obchodzi.

ale post ma racje w kontekscie tego ze jestes zjebem. widocznie zabolalo :(
jotwupe pisze: 27 wrz 2025, 12:16 Niech kurwa usłyszę ksywę aplew gdzies na koncercie albo festiwalu to wjeżdżam bez gadki.
Awatar użytkownika
CCORD

Post autor: CCORD »

Nie odniosę się do większości posta, ale fragment o tym jebaniu za pięć lat jest po części zgodny z moją obserwacją. Ostatnio oglądałem materiał Rap Matters na temat oceniania starych albumów i nostalgię i myślałem sobie, że w sumie dość dużo tu widzę sentymentów w stylu "kiedyś słuchałem [tego co ty lubisz, gorszego], teraz słucham [tego co ja lubię, lepszego]". Napisałem wtedy dość długi komentarz na temat zjawiska idącego w drugą stronę (że wszystko co było wtedy jest be, teraz jest fajne, a za parę lat analogicznie do tego co jest teraz). Ale jak zwykle usunąłem przed wysłaniem (jak większość tego posta).

Ale generalnie ślizgawka to nie monolit, czasami można mieć mylne wrażenie, jeśli się zapomni, że nie ma tu jakiegoś ogólnego konsensusu. Moim zdaniem to temat na dłuższą dyskusję o tym, czy można lubić albumy, których się już nie słucha, czy da się oddzielić niechęć do dawnego stanu umysłu od niechęci do tego, co się wtedy lubiło, o tym czy jest sens oceniać stare rzeczy nową miarą, jeśli konsensusem ma być, że wszystko stare jest gówniane, bo przecież to już było i nie jest niczym nowym (a to czy jakie wtedy było jest nieistotne). Plus jestem zdania, że choć gusta się zmieniają i będą zmieniać, powinniśmy starać się zrozumieć i zaakceptować dawnych siebie, nawet jeśli teraz się nie zgadzamy. No w każdym razie, moim zdaniem dość istotny temat, ale nie potrafię raczej nikogo nawrócić.

A niektórych dotyk truskulu całe życie będzie bolał.
Yorn

eddy_wata pisze: 24 cze 2026, 14:24
Yorn pisze: 24 cze 2026, 14:08 No właśnie największa beka jest z tego, że dokładnie to sobie wmówiliście xD Dosłownie o tym pisałem w pierwszym poście, wmówiliście sobie, że jesteście obiektywni i progresywni, podczas gdy jest dokładnie odwrotnie XD Obecni bożyszcze to po prostu Sentino, jakiś Rogal DDL i Malik Montana, więc fajnie, że macie jakieś nowe brzmienia, ale jeśli chodzi o mentalność to nie zmieniło się absolutnie nic, po prostu bożków zmieniliście, a za 5 lat zmienicie znowu. Każdy kto miał dość tego kurwidoła to po prostu się stąd wypisał, a w większości zostali ludzie, którzy urządzili się w tym gównie i czują się świetnie, przekonując siebie nawzajem, że poszli do przodu, chociaż oczywiście są wyjątki.
powiedziałbym, że obecnie nie ma bożków na ślizgawcę, ale wajcha ewidetnie przeszła z trueschoolu na charyzmatycznych graczy po prostu i to trochę ewolucja jak przy każdej sztuce, że najpierw doceniasz jakieś techniczne wodotryski, a potem szczerość, naturalność i naturszczyków. w kinie, w malarstwie jest podobna adaptacja gustu
na "charyzmatycznych graczy", bo "charyzma" w tym kontekście nie znaczy absolutnie nic, ma tyle samo sensu co "mnie się podoba" co już zostało nawet wytknięte w innym wątku XD Najpierw piszesz o charyzmatycznych graczach, a potem piszesz o "SZCZEROŚCI, NATURALNOŚCI I NATURSZCZYKACH", to które w końcu, bo to nie są tożsame pojęcia. Dla mnie Sentino jest przeciwieństwem charyzmy i naturalności, mimo że lubię jego muzykę, przynajmniej tę, która nie jest disco polo. Dopisujesz do tego ideologię, że to jest "ewolucja"(czyli w domyśle otworzyły się głowy, postęp, to co było jest generalnie gorsze, nowe lepsze) i jeszcze przyrównujesz to do innych dziedzin kompletnie nietrafnie. Ani w kinie, ani w malarstwie nigdy nie było takiej tendencji i nigdy tego nie usłyszysz od żadnego krytyka filmowego, chyba że od Macieja Rocha Satory. Mało tego, w rapie też takiej tendencji nie ma. Po raz kolejny potwierdzacie, że jesteście zamknięci, i jest ogół, któremu podoba się to samo, tym razem chodzi o "charyzmatycznych graczy".

Dodano po 3 minutach 14 sekundach:
CCORD pisze: 24 cze 2026, 14:38 Nie odniosę się do większości posta, ale fragment o tym jebaniu za pięć lat jest po części zgodny z moją obserwacją. Ostatnio oglądałem materiał Rap Matters na temat oceniania starych albumów i nostalgię i myślałem sobie, że w sumie dość dużo tu widzę sentymentów w stylu "kiedyś słuchałem [tego co ty lubisz, gorszego], teraz słucham [tego co ja lubię, lepszego]". Napisałem wtedy dość długi komentarz na temat zjawiska idącego w drugą stronę (że wszystko co było wtedy jest be, teraz jest fajne, a za parę lat analogicznie do tego co jest teraz). Ale jak zwykle usunąłem przed wysłaniem (jak większość tego posta).

Ale generalnie ślizgawka to nie monolit, czasami można mieć mylne wrażenie, jeśli się zapomni, że nie ma tu jakiegoś ogólnego konsensusu. Moim zdaniem to temat na dłuższą dyskusję o tym, czy można lubić albumy, których się już nie słucha, czy da się oddzielić niechęć do dawnego stanu umysłu od niechęci do tego, co się wtedy lubiło, o tym czy jest sens oceniać stare rzeczy nową miarą, jeśli konsensusem ma być, że wszystko stare jest gówniane, bo przecież to już było i nie jest niczym nowym (a to czy jakie wtedy było jest nieistotne). Plus jestem zdania, że choć gusta się zmieniają i będą zmieniać, powinniśmy starać się zrozumieć i zaakceptować dawnych siebie, nawet jeśli teraz się nie zgadzamy. No w każdym razie, moim zdaniem dość istotny temat, ale nie potrafię raczej nikogo nawrócić.

A niektórych dotyk truskulu całe życie będzie bolał.
A moim zdaniem konsensus jest chociaż trochę rozmyty, a nie bardzo sztywny i raz na jakiś czas się zmienia, ale rozumiem co masz na myśli. Co do słuchania starych rzeczy, to moim zdaniem jest to bardzo proste w większości przypadków, coś Ci się w końcu nudzi i szukasz nowych rzeczy, więc siłą rzeczy przestajesz słuchać starych, chyba że coś miało tak długą przerwę, że dziś będzie dla Ciebie czymś nowym. Ale trzeba sobie wmówić, że się zrobiło postęp, zmądrzało się, dojrzało, doceniło nowe, otworzyło się głowę, kiedyś to nic nie było, a teraz to jest muzyka, a w ogóle kogo rymy obchodzą, im bardziej utwór na odpierdol tym lepiej, bo jest naturalnie. Myślę, że jest mi bardzo blisko do Twojej opinii, a właściwie sam jestem ciekaw odpowiedzi na pytania, które zadajesz.
Awatar użytkownika
eddy_wata

moze i nie sa tozsame ale zazwyczaj skorelowane silnie w rapie

a krytycy filmowi to chyba kiespki przykład jak się krytykuje bożkowatość
sentino nie jest tu żadnym bożkiem, znowu fatalny przykład graniczący z urojeniami
a ewolucje wcale nie jest tożsama z krytykowaniem generalnie tego co jest starsze dla zasady, jak już to z wyciągnięciem wniosków
ogólnie dziwnie się z tobą gada, odbijam xD
Awatar użytkownika
Jaayu

Post autor: Jaayu »

kurwa doslownie jeden user wysmial te wielokrotne wersy eripe i ziomek nie przepalil cisnienia i teraz cisnie po calym forum php by przemo z wscieklosci :lol: ja myslalem ze tam jakas zmasowana akcja jebania po swiezaku wpadla i sie slusznie odpalil
You got opps, ain't you?
No, we ain't all angels
Yorn

rozgryzłeś mnie bratku, dokładnie tym był spowodowany mój post tutaj xD
Obrazek
Awatar użytkownika
2rzyn

Post autor: 2rzyn »

Jak slizgawka ma odzyskac jakikolwiek wplyw na polski rap jak tu najwieksze spusty sa za kazdym razem jak jakas najwieksza chujnia rozpoczyna swoj zywot na tej scenie? Patrz leosia, bambi, ekipa, kotolga.
Dobrze ze zadnego patronatu nie ma bo bylby wstyd jak chuj widzac logo slizgawki u wyzej wymie ionych na okladkach
Jose pisze: 08 lut 2026, 22:48 Dlaczego 2rzyn Królem Jest
Awatar użytkownika
bylerymdorymu

Post autor: bylerymdorymu »

@2rzyn To akurat prawda, że scena się zmieniła i pewne rzeczy są nieuniknione. Hmmm, ale są fajne undegroundowe składy, które moglibyśmy promować i np. sprzedawać ich numery przez app zważywszy, że spotify nie jest łaskawe dla małych artystów?
Przenieśmy się z tą dyskusją do tematów o appce lub firmie w mojej stopce jeśli chcemy przegadać to wewnętrznie, bo dyskusja zaczyna wykraczać poza opinie na temat polskiego rapu.
Ostatnio zmieniony 24 cze 2026, 15:22 przez bylerymdorymu, łącznie zmieniany 2 razy.
CEO
Dołącz do naszej firmy:
viewtopic.php?t=13333

SLG appka na Google Play:
viewtopic.php?t=13156

Sociale:
https://www.youtube.com/@TakiJedenKrzysztof
Awatar użytkownika
Jasek

Post autor: Jasek »

Jakbyś ten post napisał w 2015 roku na ślizgu to byłaby prawda, a tak to huja tam. Większość pewnie nawet nie wie ile lat ma czyjeś konto, a jebani i chwali są dosłownie wszyscy w jakimś stopniu
cztery żubry i dwie kurwy
Awatar użytkownika
aleksy

Post autor: aleksy »

Yorn pisze: 24 cze 2026, 14:47 na "charyzmatycznych graczy", bo "charyzma" w tym kontekście nie znaczy absolutnie nic, ma tyle samo sensu co "mnie się podoba"
to akurat celne

ale eripe to chuj do szczania, antyhiphop
Mam w domu szafkę, w której trzymam
Wszystkie dostępne dzieła Lenina
Awatar użytkownika
eddy_wata

bardzo celne :sleep:
ODPOWIEDZ