Assassin’s Creed (seria)

Dyskusje na temat ulubionych gier użytkowników. Planszówki? Playstation czy Xbox?

Moderator: con shonery

Awatar użytkownika
Vasco de Balboa

Re: Assassin’s Creed (seria)

Post autor: Vasco de Balboa »

Mnie się w Odyssey bardzo dobrze grało, ale nastawiałem się na grę RPG w starożytnej Grecji zamiast klasycznego Assassina. Z tego punktu widzenia to jest całkiem niezła gra, z pewną ilością grindu. Jednak przez ilość lokacji ( swoją drogą bardzo urokliwych) nie jest to jakoś wybitnie irytujące. Co do obrania strony, nie ma to większego znaczenia - i tak gramy jako najemnik. Fabularnie raz stajemy po stronie Związku Morskiego, a czasem po stronie Związku Peloponeskiego. Wiadomo, historia i występujące w niej postacie to tylko tło dla gry, więc nie ma co się przejmować głupotkami z perspektywy historycznej.
Awatar użytkownika
chuj
Zbanowany

Post autor: chuj »

Vasco de Balboa pisze: 28 sie 2025, 0:11 Fabularnie raz stajemy po stronie Związku Morskiego, a czasem po stronie Związku Peloponeskiego
właśnie mi sie instaluje odyseja i tera natrafiłem na twojego posta. imo całkowicie do cipy pomysł, wolałbym całą grę roleplajować jakiegoś Peryklesa i chociaż w gierce odwrócić losy historii. no trudno.
złap książkę, złap reset

free smly
Awatar użytkownika
Vasco de Balboa

Post autor: Vasco de Balboa »

Mimo wszystko ma to jakieś uzasadnienie fabularne, a udział w bitwach jest tylko środkiem do osiągnięcia celu protagonisty/ki ( ja grałem Alexiosem). Plus AC mimo wszystko starał się nie ingerować w finalny rezultat wydarzeń historycznych ( co innego w ich przebieg :lol: ), z tego powodu Ezio nie mógł zabić papieża Aleksandra VI w 1500 roku.

W ramach dygresji - theme głównych antagonistów ( żeby nie spoilerować) jest jednym z lepszych serii.
Awatar użytkownika
chuj
Zbanowany

Post autor: chuj »

xotic pisze: 28 sty 2020, 18:41 w tym Origin denerwuje mnie robienie pobocznych misji, żeby level nabijać i być w stanie zrobić misje główne
mnie nie bo jestem wychowany na tesach i tam od początku masz w dupie główny wątek i ciśniesz z przygodą po swojemu. i tu jest to super zrobione. no prawie super - bo mnie interesuje południe mapy, jakieś grobowce i ten egipski egipt, a nie te greckie gowna na połnocy. poki co nabiłem 20lvl i gra sie bardzo spoko.
złap książkę, złap reset

free smly
Awatar użytkownika
cloud
chmura

Post autor: cloud »

Krystian z kanału UV o grach daje polecajke, także ja czekam bardzo mocno i już się nie mogę doczekać

premiera 09/07/2026
lygrys pisze: 22 sty 2024, 9:47 Wszystkim fanom zimy życzę by zamarzli na śmierć.
Awatar użytkownika
baqlashan

Post autor: baqlashan »

W tym hexen będziemy grać baba walczącą ze zła inkwizycja polująca na czarownice? Jak myślicie
phobos pisze: skandowanie jebać pis pod cypisa to był wzniosły moment demokratycznego uniesienia
Awatar użytkownika
Parlae

Post autor: Parlae »

cloud pisze: 22 maja 2026, 12:19 Krystian z kanału UV o grach daje polecajke, także ja czekam bardzo mocno i już się nie mogę doczekać

premiera 09/07/2026
Zamówiłem preorder na PS5. Ta gra to pewniak.

Muszę się w końcu wziąć za AC Odyssey.
Awatar użytkownika
oyama

Post autor: oyama »

ja sie odbilem od rpg-owych AC, bo dla mnie ta seria zawsze sie kojarzyla ze skrojona technologicznie gra z dobrym tlem fabularnym. Zawsze sie gierczylo dla historii Desmonda, Abstergo i tych wewnatrz animusa. Szkoda tylko, ze zrezygnowali z tego w najnowszych czesciach. A ten, graliscie w AC Syndicate kiedys? Sam probowalem jeszcze na Xbox One, ale jakos bez powodu przestalem grac i nigdy nie wrocilem.
Alles is literêre fiksie, die inhoud wat ek publiseer is jou verbeelding. Jy het alles uitgedink. Ek is nie eens ’n skaduwee in jou wêreld nie, ek haal nie asem as ’n lewende wese nie. Hou op om aan my te dink. Laat my uit jou gedagtes verdwyn.
Awatar użytkownika
piernikowyskoczek

Post autor: piernikowyskoczek »

trochę grałem ale się nie wciągnąłem, dość młody setting i grapplehooking zepsuły zabawę.
rakieta_rakieta pisze: 16 kwie 2020, 19:20 Ja aż zadzwoniłem do inposta o chuj chodzi i mają lagi w pokazywaniu statusów, bo dziś w nocy stawiają nowy serwer
Awatar użytkownika
baqlashan

oyama pisze: 22 maja 2026, 22:53 ja sie odbilem od rpg-owych AC, bo dla mnie ta seria zawsze sie kojarzyla ze skrojona technologicznie gra z dobrym tlem fabularnym
z tych klasycznych, jeśli liczyć od jedynki aż po syndicate +mirage po latach, to mi siadła tylko trylogia ezio (choć wymęczyła, nie ukrywam, ale ten setting ala kod leonardo da vinci był cute) mirage, oraz przede wszystkim kapitalny Rogue, który fabularnie był wg mnie jedyną interesującą częścią, tylko tam dawałem jebanie o losy głównego bohatera i jakie nastapi rozwiązanie zagadki posłuchaj.
oyama pisze: 22 maja 2026, 22:53 Zawsze sie gierczylo dla historii Desmonda, Abstergo i tych wewnatrz animusa. Szkoda tylko, ze zrezygnowali z tego w najnowszych czesciach.
osobiście jestem z tych, którzy hejtują ten system. w jedynkę nie grałem, ale grałem w całą resztę i nwm być może w og części to miało jakikolwiek sens, ale w reszcie części to tylko wkurwiało i sprawiało wrażenie doklejonego na taśmę, wyrywało z immersji. odejście od tej pokraki odbieram niezwykle na plus i mam nadzieję, że już nigdy do tego nie wrócą. settingów do umiejscowienia akcji jest jeszcze całe mnóstwo, i nie ma potrzeby dorabiać do tego na siłę jakiegoś wątku współczesnego z symulacją komputerową. taka moja opinia.
oyama pisze: 22 maja 2026, 22:53 A ten, graliscie w AC Syndicate kiedys? Sam probowalem jeszcze na Xbox One, ale jakos bez powodu przestalem grac i nigdy nie wrocilem.
grałem, a raczej próbowałem ograć. sam setting na londyn drugiej połowy XIX w. kiedy miałeś ten klimat kurwa klasy robotniczej i drugiej rewolucji przemysłowej był całkiem w dechę i liczyłem na coś fajnego, ale gierka jest agrywalna - nie da się normalnie eksplorować tego miasta bo non stop na ulicy jakieś bitki, kurwa, na gołe pięści i to było na tyle zmasowane, wszechobecne, a przy tym całkowicie nieciekawe, repetetywne, nużące, że se kurwa odpuściłem. najgorsza część asasyna, jeszcze słabsza niż unity i trójka bo tamte miały przynajmniej fajną eksplorację.

a z tych rpg asasynów to mam takie zdanie: origins > odyssey > valhalla

ten nadchodzący hexen to pierwszy AC który mnie naprawdę zainteresował, ale obawiam się, że będzie tak jak wyżej pisałem:
baqlashan pisze: 22 maja 2026, 14:50 W tym hexen będziemy grać baba walczącą ze zła inkwizycja polująca na czarownice? Jak myślicie
phobos pisze: skandowanie jebać pis pod cypisa to był wzniosły moment demokratycznego uniesienia
genocidegeneral

Post autor: genocidegeneral »

baqlashan pisze: 23 maja 2026, 2:45 settingów do umiejscowienia akcji jest jeszcze całe mnóstwo, i nie ma potrzeby dorabiać do tego na siłę jakiegoś wątku współczesnego z symulacją komputerową. taka moja opinia.
genocidegeneral pisze: 30 kwie 2020, 21:15 jeśli niby skradankę przerobili na quasi rpg napierdalankę, to mogliby wyjebać w końcu to pedalstwo z tymi wszystkimi komputerami, animusami i czasami współczesnymi, próbowałem grać w kilka odsłon i każdy etap rozgrywany w teraźniejszości to taki wybijający z immersji but na czoło, że szkoda gadać

biegasz po ścianach po XII-wiecznej Jerozolimie
????
no siema Desmond, tu masz glocka

a szkoda, bo popływałbym sobie drakkarem, a do tej pory chyba żadna gra o wikingach nie przyciągnęła mnie na dłużej
:razz: :razz:
"A cop yells, "do not run I will [in the future] shoot!" This phrase is meaningless to the nigger. In the nigger's mind he has two choices: be detained by the cops, or run and be free."
Awatar użytkownika
baqlashan

jak chcesz gre o wikingach to kup se bannerlorda i ten najnowszy dodatek do niego co dodaje właśnie klimaty nordyckie i bitwy morskie, bezkonkurencyjne to jest w tym klimacie
Awatar użytkownika
oyama

nie no, jak najbardziej sie zgadzam odnosnie odrealnionego motywu z bieganiem z glockiem po wspolczesnym swiecie. Ale gdyby to zostalo utrzymane jak na poczatku, ze jestes laboratoryjnym projektem Abstergo i dzieki tobie maja wglad do zycia twoich przodkow, a pozniej wykrywasz spisek i probujesz sie uwolnic - byloby mega spoko. Nawet motyw z przejeciem umiejetnosci swoich przodkow, obserwujac ich zachowania byl calkiem udany. No i nie mozna zapominac o tym, ze to mialo tlumaczyc fabularnie gameplay i dzieki temu przenoszeniu w czasie mozna bylo skumac, ze konflikt miedzy Asasynami, a Templariuszami jest wieczny, ponadczasowy i intrygujacy. Ubisoft po prostu spierdolil ten potencjal, ale spierdolenie wszystkiego to chyba ich znak rozpoznawczy. W pewnym momencie lore poszybowalo w takim kierunku, jakby tworcy nie wiedzieli co chca zrobic.

ciekawe czy nie zamierzaja tego przywrocic w AC: Codename Hexe, bo wedlug ostatnich leakow bohaterka ma miec do czynienia z artefaktami Isu, ma wrocic Ezio Auditore (1459-1524), a fabula rozgrywa sie w XVI-XVII wiecznych Niemczech. To tez moze byc spoko gra, ale fabularnie pewnie bedzie wygladalo to tak: templariusze poluja na czarownice i wieszaja je w lasach, wiec glowna bohaterka (czarownica) wstepuje do Bractwa Asasynow za sprawa innej asasynki, ktora pomogla jej uciec z sabatu czarownic, na ktorym miala objawienia. I teraz rozpierdala templariuszy.
Alles is literêre fiksie, die inhoud wat ek publiseer is jou verbeelding. Jy het alles uitgedink. Ek is nie eens ’n skaduwee in jou wêreld nie, ek haal nie asem as ’n lewende wese nie. Hou op om aan my te dink. Laat my uit jou gedagtes verdwyn.
Awatar użytkownika
baqlashan

Czyli na 100% będzie grane baba? A to jebac
Awatar użytkownika
oyama

raczej tak, bo jakis koles zleakowal fotke z gry i informacje z plikow. Glowna postacia jest Anika, ktora UWAGA jest potomkinia siostry Ezio. Ciekawe jak chca rozgryzc fabularnie obecnosc Ezio, bo wydaje mi sie, ze beda objawienia jak z Altairem w Revelations i dwa zakonczenia gry. Skoro Ubisoft zapowiada przelomowa czesc AC i mamy dostac dwoch mentorow prowadzacych glowna postac, to moze bedzie mozna wybrac zakonczenie Ezio lub Wolfganga.
From what we know so far, Assassin’s Creed Hexe will be a dark-themed mainline entry in the Assassin’s Creed franchise. The game is reportedly set during the 16th-century Holy Roman Empire’s witch trials. Assassin’s Creed Hexe will be a more linear, less fantastical experience than recent RPGs, focusing on thematic witchcraft and a female protagonist, Anika.

According to xj0nathan, Ezio will most likely appear in Assassin’s Creed Hexe via memory discs or Isu technology. He won’t be physically present in the game. Moreover, an assassin called Wolfgang will appear, who will be your older mentor.

Wolfgang will be morally grey and controversial. In other words, he will be the “bad cop” in the game, whereas Ezio will be the “good cop”. Wolfgang will appear early in the story to mentor Anika, while Ezio will be showing up much later in the game.
Obrazek
ODPOWIEDZ