Starcie legend cz. 4 - Pih vs Ten Typ Mes
- TooMuchSmoke
Re: Starcie legend cz. 4 - Pih vs Ten Typ Mes
O kurwa trudne się wylosowało. Mój głos leci na Piha, chociaż Mesa też słuchałem w opór, ALE rzeczy od Mesa się starzeją znacznie gorzej w moim odczuciu, jego zabawy flow z perspektywy czasu tak nie imponują, a przewózka i te różne dziwne fazy na bycie PIMPEM, kapelusznikiem, działkowiczem, kierowcą auta często budzą dziś uśmiech politowania... Pihu jest bardziej spójny, poza tym wy tu wszyscy o Kwiatach Zła i beefie z Pe (najlepsze dissy w PL rapie no doubt), a przecież debiut jako JedenSiedem - Wielka Niewiadoma ciężko przyrównać do czegokolwiek co wyszło na przełomie 90/00, później "Boisz się alarmów" to jeden z najlepszych albumów RRX'u (kurwa Hajlajf czy Daje Rap muzykę to jest czysty rozpierdol), Krew, pot i łzy - poza kilkoma nieudanymi numerami do radia również mocna pozyja. Skazani na suckez z Pyskatym - bardzo oryginalny, braggowy, a jednocześnie nieszablonowy album. No i po Kwiatach Zła jak dla mnie spadek formy mocny, nigdy nie lubiłem tego horrorcorowego wydania Piha, a mam wrażenie, że później się w tym mocno osadził.
PS. W tym starciu wyjątkowo dwóch fumfli się trafiło, więc tutaj wspólne kolabo w postaci "biała laska w kusej sukni w folii" to jeden z ciekawszych numerów z Kandydatów.
PS. W tym starciu wyjątkowo dwóch fumfli się trafiło, więc tutaj wspólne kolabo w postaci "biała laska w kusej sukni w folii" to jeden z ciekawszych numerów z Kandydatów.
-
nescafeklasyg
Głos na Peiha ale jestem nieobiektywny bo zwyczajnie nie lubię buca landlorda choć doceniam warsztat.
Pih natomiast był jednym z pierwszych których słuchałem kiedy mój młody i chłonny jak gąbka umysł poznawał polski rap i zawsze się jarałem jego kawałkami, nie ma miejsca jak dom to jest jedno z potężniejszych uderzeń obrazujących życie na polskich blokach w 90's/00 ale możliwe że żeby w pełni to docenić to trzebaby wtedy tam żyć.
Ogólnie @gods bidness dobre te zestawienia, byłby z ciebie matchmaker w ufc.
Pih natomiast był jednym z pierwszych których słuchałem kiedy mój młody i chłonny jak gąbka umysł poznawał polski rap i zawsze się jarałem jego kawałkami, nie ma miejsca jak dom to jest jedno z potężniejszych uderzeń obrazujących życie na polskich blokach w 90's/00 ale możliwe że żeby w pełni to docenić to trzebaby wtedy tam żyć.
Ogólnie @gods bidness dobre te zestawienia, byłby z ciebie matchmaker w ufc.
@phobos pamiętasz może post w którym opisałeś styl rapowania Piha bo nie mogę znaleźć?
Rydawarrior dostępny na wszystkich platformach streamingowych
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
koleś, nie wierzę, że natrafiłeś na takie traki i cię nawet nie tknęły:
Dodano po 2 minutach 24 sekundach:
a problem z pihem jest taki, że obok zajebistych chamskich cwaniackich numerów jak te powyżej, to jego płyty głównie zapełniały te takie hardkorowe smuty i przejebane wizje na temat życia i śmierci - na dłuższą metę niestrawne.
w przypadku mesa zaś, co pisałem już wielokrotnie - problem jest taki, że chłop był naprawdę dojebany tylko na samym początku kariery (jak napierdalał featy, zanim przepoczwarzył się w cwela z cygarkiem na debiucie solo) i obecnie kiedy odpiął wrotki i zmierza nieuchronnie w stronę azylu arkham.
Dodano po 3 minutach 55 sekundach:
dobra głos na piha za podręcznikowe rozjebanie małego pedryla, jedyny tu w polsce co tak pojechał z tematem jak eazy z drejdelem. no a mesik przez 90% kariery tylko wkurwiał, pretensjonalny pozer.
phobos pisze: skandowanie jebać pis pod cypisa to był wzniosły moment demokratycznego uniesienia
- marmolad_k2
tragiczny bit, jak wszystkie na tej płycie poza 3 rodzynkami które wstawiłem. wiocha w huj
phobos pisze: skandowanie jebać pis pod cypisa to był wzniosły moment demokratycznego uniesienia
- igorzastyy
Kawałek do Pe z płyty niepodpisany jako diss też bardzo dobry
- gods bidness
To nie jest diss na Pe Duże.
- igorzastyy
Słodki pedrylu z reklamy Colgate z akcentem na przedzielenie "pe" i "drylu". Nie wiem jak reszta wersów, ale to na bank jest zaczepka do Pe, chociaż działo się to przed beefem. Może przesadziłem, że to diss, ale wers zaczepiający jest.
- gods bidness
Nie zgadza się ani chronologia, ani reszta wersów, ani nie pasuje to do charakteru Piha nawet, bo jakby chciał go wtedy, nie wiadomo za co i o co, zdisować, to nie nagrywałby jakichś ukrytych linijek, tylko zrobiłby to "Prosto w twarz".
A tekst tego "dissa" jest generyczny w chuj, więc to pewnie było do każdego i do nikogo.
A tekst tego "dissa" jest generyczny w chuj, więc to pewnie było do każdego i do nikogo.
- igorzastyy
Dobra, przekonałeś mnie. Pomimo tego, że wiedziałem o tym, że to wyszło przed beefem, to ewidentne rozdzielenie pe-drylu zawsze wywoływało u mnie myśl, że jest to wers do Dużego Pe. W każdym bądź razie jak będzie dane mi kiedyś spotkać Piha, to go o to zapytam z czystej ciekawości.
pih ma na koncie kapitalny alkoperformance na kempie, o mesie nie można powiedzieć tego samego
trójkąt bermudzki wola mokotów
no ale ten filmik też jest legendarny
Jesteście popierdoleni, świat wychował was źle
Prawda jest prosta i przykra, nie jara was troska, a krzywda
Tyle zrozumieć to dar a nie wyrok i dlatego nie pluję na czas jaki minął
Prawda jest prosta i przykra, nie jara was troska, a krzywda
Tyle zrozumieć to dar a nie wyrok i dlatego nie pluję na czas jaki minął
- marmolad_k2
Czy Pih się zlał w portki? Jeżeli tak, to zmieniam głos.
- ReservationAtDorsia
Temat prowo, pih może jeszcze uchodzić za legendę, ale mes??? Bo co, bo pokonał mezo, na którego wtedy cała polska nawalała, bo wieśniaki z umc robiły hip hopolo?? Przecież Mezo jest 10x lepszym raperem od tego obszczanego obszczymura meSa. gdzie on do Piha??????
OP chyba pokurwiło, albo sobota i już nayebany.
Dodano po 5 minutach 1 sekundzie:
Najlepsze bragga w pl to miał (nie wiem, czy wciąż ma) Gural. "Rym ostry jak chuj od wiagry". PeIHa miał coś nawinięte, że będziesz wpierdalał valium i kurwa tyle z jego bragga i punchy.
OP chyba pokurwiło, albo sobota i już nayebany.
Dodano po 5 minutach 1 sekundzie:
Taaa, najlepsze bragga w polsce
One good game don't put you in the hall of fame motherfucker
- gods bidness
W wieloletniej historii starć legend po raz pierwszy mamy tak wyrównany wynik i po raz pierwszy doszło do zmiany lidera, kochani.
nie znam zadnego hetero, ktory przesluchal cala plyte mesa
- igorzastyy
Najdalej doszedłem przy TBZD, trzech utworów mi chyba zabrakło. Może w końcu skończę
@gods bidness kiedy można się spodziewać nowego starcia?
też czekam, to już koniec?
słyszałem wiele głosów, śmiech i płacz
poznałem wiele osób, których nie chcę znać
poznałem wiele osób, których nie chcę znać