Starcie legend cz. 4 - Pih vs Ten Typ Mes

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Wybieraj

Czas głosowania minął 30 kwie 2026, 9:04

Pih
51
58%
Ten Typ Mes
37
42%

Liczba głosów: 88

Awatar użytkownika
TooMuchSmoke

Re: Starcie legend cz. 4 - Pih vs Ten Typ Mes

Post autor: TooMuchSmoke »

O kurwa trudne się wylosowało. Mój głos leci na Piha, chociaż Mesa też słuchałem w opór, ALE rzeczy od Mesa się starzeją znacznie gorzej w moim odczuciu, jego zabawy flow z perspektywy czasu tak nie imponują, a przewózka i te różne dziwne fazy na bycie PIMPEM, kapelusznikiem, działkowiczem, kierowcą auta często budzą dziś uśmiech politowania... Pihu jest bardziej spójny, poza tym wy tu wszyscy o Kwiatach Zła i beefie z Pe (najlepsze dissy w PL rapie no doubt), a przecież debiut jako JedenSiedem - Wielka Niewiadoma ciężko przyrównać do czegokolwiek co wyszło na przełomie 90/00, później "Boisz się alarmów" to jeden z najlepszych albumów RRX'u (kurwa Hajlajf czy Daje Rap muzykę to jest czysty rozpierdol), Krew, pot i łzy - poza kilkoma nieudanymi numerami do radia również mocna pozyja. Skazani na suckez z Pyskatym - bardzo oryginalny, braggowy, a jednocześnie nieszablonowy album. No i po Kwiatach Zła jak dla mnie spadek formy mocny, nigdy nie lubiłem tego horrorcorowego wydania Piha, a mam wrażenie, że później się w tym mocno osadził.

PS. W tym starciu wyjątkowo dwóch fumfli się trafiło, więc tutaj wspólne kolabo w postaci "biała laska w kusej sukni w folii" to jeden z ciekawszych numerów z Kandydatów.
nescafeklasyg

Post autor: nescafeklasyg »

Głos na Peiha ale jestem nieobiektywny bo zwyczajnie nie lubię buca landlorda choć doceniam warsztat.
Pih natomiast był jednym z pierwszych których słuchałem kiedy mój młody i chłonny jak gąbka umysł poznawał polski rap i zawsze się jarałem jego kawałkami, nie ma miejsca jak dom to jest jedno z potężniejszych uderzeń obrazujących życie na polskich blokach w 90's/00 ale możliwe że żeby w pełni to docenić to trzebaby wtedy tam żyć.
Ogólnie @gods bidness dobre te zestawienia, byłby z ciebie matchmaker w ufc.
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

@phobos pamiętasz może post w którym opisałeś styl rapowania Piha bo nie mogę znaleźć?
Rydawarrior dostępny na wszystkich platformach streamingowych
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
Awatar użytkownika
baqlashan

Post autor: baqlashan »

aleksy pisze: 10 kwie 2026, 11:40 Sprawdziłem jego pierwszą (chyba) płytę i za chuj nic mi się tam nie podobało.
koleś, nie wierzę, że natrafiłeś na takie traki i cię nawet nie tknęły:

Dodano po 2 minutach 24 sekundach:
a problem z pihem jest taki, że obok zajebistych chamskich cwaniackich numerów jak te powyżej, to jego płyty głównie zapełniały te takie hardkorowe smuty i przejebane wizje na temat życia i śmierci - na dłuższą metę niestrawne.

w przypadku mesa zaś, co pisałem już wielokrotnie - problem jest taki, że chłop był naprawdę dojebany tylko na samym początku kariery (jak napierdalał featy, zanim przepoczwarzył się w cwela z cygarkiem na debiucie solo) i obecnie kiedy odpiął wrotki i zmierza nieuchronnie w stronę azylu arkham.

Dodano po 3 minutach 55 sekundach:
dobra głos na piha za podręcznikowe rozjebanie małego pedryla, jedyny tu w polsce co tak pojechał z tematem jak eazy z drejdelem. no a mesik przez 90% kariery tylko wkurwiał, pretensjonalny pozer.
phobos pisze: skandowanie jebać pis pod cypisa to był wzniosły moment demokratycznego uniesienia
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

:oops:
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Awatar użytkownika
baqlashan

Post autor: baqlashan »

tragiczny bit, jak wszystkie na tej płycie poza 3 rodzynkami które wstawiłem. wiocha w huj
phobos pisze: skandowanie jebać pis pod cypisa to był wzniosły moment demokratycznego uniesienia
Awatar użytkownika
igorzastyy

Post autor: igorzastyy »

Kawałek do Pe z płyty niepodpisany jako diss też bardzo dobry

Awatar użytkownika
gods bidness

Post autor: gods bidness »

To nie jest diss na Pe Duże.
Awatar użytkownika
igorzastyy

Słodki pedrylu z reklamy Colgate z akcentem na przedzielenie "pe" i "drylu". Nie wiem jak reszta wersów, ale to na bank jest zaczepka do Pe, chociaż działo się to przed beefem. Może przesadziłem, że to diss, ale wers zaczepiający jest.
Awatar użytkownika
gods bidness

Nie zgadza się ani chronologia, ani reszta wersów, ani nie pasuje to do charakteru Piha nawet, bo jakby chciał go wtedy, nie wiadomo za co i o co, zdisować, to nie nagrywałby jakichś ukrytych linijek, tylko zrobiłby to "Prosto w twarz".

A tekst tego "dissa" jest generyczny w chuj, więc to pewnie było do każdego i do nikogo.
Awatar użytkownika
igorzastyy

Dobra, przekonałeś mnie. Pomimo tego, że wiedziałem o tym, że to wyszło przed beefem, to ewidentne rozdzielenie pe-drylu zawsze wywoływało u mnie myśl, że jest to wers do Dużego Pe. W każdym bądź razie jak będzie dane mi kiedyś spotkać Piha, to go o to zapytam z czystej ciekawości.
Awatar użytkownika
joey

Post autor: joey »

pih ma na koncie kapitalny alkoperformance na kempie, o mesie nie można powiedzieć tego samego
trójkąt bermudzki wola mokotów
Awatar użytkownika
Malloy
Palma w Kali

Post autor: Malloy »

no ale ten filmik też jest legendarny

Jesteście popierdoleni, świat wychował was źle
Prawda jest prosta i przykra, nie jara was troska, a krzywda
Tyle zrozumieć to dar a nie wyrok i dlatego nie pluję na czas jaki minął
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

Czy Pih się zlał w portki? Jeżeli tak, to zmieniam głos.
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Awatar użytkownika
ReservationAtDorsia

Post autor: ReservationAtDorsia »

Temat prowo, pih może jeszcze uchodzić za legendę, ale mes??? Bo co, bo pokonał mezo, na którego wtedy cała polska nawalała, bo wieśniaki z umc robiły hip hopolo?? Przecież Mezo jest 10x lepszym raperem od tego obszczanego obszczymura meSa. gdzie on do Piha??????

OP chyba pokurwiło, albo sobota i już nayebany.

Dodano po 5 minutach 1 sekundzie:
gods bidness pisze: 10 kwie 2026, 10:08 najlepsze chyba bragga w Polsce
Taaa, najlepsze bragga w polsce :lol: Najlepsze bragga w pl to miał (nie wiem, czy wciąż ma) Gural. "Rym ostry jak chuj od wiagry". PeIHa miał coś nawinięte, że będziesz wpierdalał valium i kurwa tyle z jego bragga i punchy.
One good game don't put you in the hall of fame motherfucker
Awatar użytkownika
gods bidness

W wieloletniej historii starć legend po raz pierwszy mamy tak wyrównany wynik i po raz pierwszy doszło do zmiany lidera, kochani.
Awatar użytkownika
KILLIE

Post autor: KILLIE »

nie znam zadnego hetero, ktory przesluchal cala plyte mesa
Awatar użytkownika
igorzastyy

Najdalej doszedłem przy TBZD, trzech utworów mi chyba zabrakło. Może w końcu skończę
Sionek

Post autor: Sionek »

@gods bidness kiedy można się spodziewać nowego starcia?
Awatar użytkownika
aleksy

Post autor: aleksy »

też czekam, to już koniec?
słyszałem wiele głosów, śmiech i płacz
poznałem wiele osób, których nie chcę znać
ODPOWIEDZ