[beef] Tede vs Peja
- gods bidness
Re: [beef] Tede vs Peja
Udanie się Jacka Tedego IV do Canossy, by błagać o zgodę Papieża Ryszarda VII Peję w ilustracji XIX-wiecznego malarza:

Otóż nie
rubinstein pisze: ↑22 lip 2022, 1:53 tede to tzw. midwit, osobnik o nieznacznie ponadprzecietnej inteligencji... i nic wiecej. typ, ktory jest w stanie brylowac na parkietach polskiego hip-hopu swoim absolutnym chlodem, czyli permanentnym stanem duchowym miedzy ironicznoscia a cynizmem, ale gdyby sprobowal zbudowac podobnie wysoka pozycje na innym polu, wymagajacym wiekszego zaangazowania intelektualnego niz nawijanie szesnastek dla studentow, to zakonczyloby sie to najprawdopodbniej fiaskiem i ugrzeznieciem gdzies na plytkich wodach przecietnosci w korpo lub na jakiejs uczelni - i to raczej nie z tych technicznych. cecha charakterystyczna midwitow jest umiejetnosc wypowiadania sie dosyc logicznie i trafianie tymi wypowiedziami do mas. bardzo czesto sa to dosyc udani populisci. czemu? potrafia wytlumaczyc masom proste rzeczy w prosty sposob, czesto pomijajac umykajace im wszystkim niuanse. w pogladach bardzo rzadko wychodza poza sprawy materialne - jednoczesnie zbyt madrzy i zbyt glupi by uwierzyc w to cos poza. stad hip hop jest idealnym miejscem rozkwitu dla takiego midwita - slaba konkurencja, niezbyt lotny target i mocne przywolenie na WKS w przekazie, chociaz kiedys niby bylo inaczej. jak ma sie to IQ 115 (ALE NIE WIECEJ!!!) i juz troche narucha tego fejmu, to czasami mozna blysnac tez jakims dowcipiem u samego krola midwitow: Wojewodzkiego.
Haczapurjan pisze: Wpuścić Iranki i Koreanki. Kim są, ustali się później
phobos pisze: skandowanie jebać pis pod cypisa to był wzniosły moment demokratycznego uniesienia
- igorzastyy
Jak już się bawimy w takie przekminy to wejdźmy w 16 typów osobowości i enneagram. Zachowanie, życiorys Jacka Granieckiego może wskazywać, że jest to ESTP 7w8. Więc może stąd wynika ta niechęć do intelektualizowania muzyki i swoich wypowiedzi. Osadzenie w rzeczywistości i korzystanie z życia zamiast filozofowania i teoretyzowania. Hedonizm opisywany prostszym językiem bez większej głębi, a jeśli coś głębszego to rzadziej i podane w prostszej formie. Skupienie się na wynikach i łatwe dostosowywanie się do zmieniającej rzeczywistości. I tak dalej i tak dalej. Dalej już mi się nie chce.
Zgoda przez przyparcie do muru oponenta
elo
elo
- gods bidness
Wspaniały opis Krzysztofa Stanowskiego.rubinstein pisze: ↑22 lip 2022, 1:53 tede to tzw. midwit, osobnik o nieznacznie ponadprzecietnej inteligencji... i nic wiecej. typ, ktory jest w stanie brylowac na parkietach polskiego hip-hopu swoim absolutnym chlodem, czyli permanentnym stanem duchowym miedzy ironicznoscia a cynizmem, ale gdyby sprobowal zbudowac podobnie wysoka pozycje na innym polu, wymagajacym wiekszego zaangazowania intelektualnego niz nawijanie szesnastek dla studentow, to zakonczyloby sie to najprawdopodbniej fiaskiem i ugrzeznieciem gdzies na plytkich wodach przecietnosci w korpo lub na jakiejs uczelni - i to raczej nie z tych technicznych. cecha charakterystyczna midwitow jest umiejetnosc wypowiadania sie dosyc logicznie i trafianie tymi wypowiedziami do mas. bardzo czesto sa to dosyc udani populisci. czemu? potrafia wytlumaczyc masom proste rzeczy w prosty sposob, czesto pomijajac umykajace im wszystkim niuanse. w pogladach bardzo rzadko wychodza poza sprawy materialne - jednoczesnie zbyt madrzy i zbyt glupi by uwierzyc w to cos poza. stad hip hop jest idealnym miejscem rozkwitu dla takiego midwita - slaba konkurencja, niezbyt lotny target i mocne przywolenie na WKS w przekazie, chociaz kiedys niby bylo inaczej. jak ma sie to IQ 115 (ALE NIE WIECEJ!!!) i juz troche narucha tego fejmu, to czasami mozna blysnac tez jakims dowcipiem u samego krola midwitow: Wojewodzkiego.
Stano ma jednak bardziej ambitnych intelektualnie rywali, środowisko dziennikarskie
phobos pisze: skandowanie jebać pis pod cypisa to był wzniosły moment demokratycznego uniesienia
- Haczapurjan
Trochę nie kumam po co to seminarium nad TDF-em. Wiadomo, że na tle innych przedstawicieli polskiej rapgry, którzy zbyt lotni nie są, może jawić się jako jakiś intelektualista, ale przecież on nawet nigdy się na takiego nie kreował.
Kumałbym, gdyby tu była rozjeżdżana jakaś Grochola co pisze jakieś książki i śmieje się z Nawrockiego, że ten nie umie czytać, mimo że on ma doktorat, a ona nawet matury nie zrobiła i pracowała jako salowa, ale nie widziałem nigdy, żeby Tede kreował się na jakiegoś erudytę czy coś w tym guście.
Kumałbym, gdyby tu była rozjeżdżana jakaś Grochola co pisze jakieś książki i śmieje się z Nawrockiego, że ten nie umie czytać, mimo że on ma doktorat, a ona nawet matury nie zrobiła i pracowała jako salowa, ale nie widziałem nigdy, żeby Tede kreował się na jakiegoś erudytę czy coś w tym guście.
W beefie się trochę kreował
- Haczapurjan
Ale takie są prawidła beefu, że chcesz po prostu rywala jak najbardziej ośmieszyć, wszystkie chwyty dozwolone i uderzasz czym popadnie. Tak że wydaje mi się, że "na poczet" i w ramach beefu takie szpileczki można jak najbardziej wbijać, ale IRL raczej w miarę normalny typ, poza tym, że obrażalskie gówienko i przydupasów rotuje jak apka McDonalda kanapki z kuponów
Tedas to jest taki typ - nawet wiek, fizjognomia, dżinsowa katana i zarost się zgadzają - który przypomina mojego kuzyna, który jest generalnie zajebistym i kumatym gościem, ale tę swoją kumację przepierdolił w młodości na głupoty, dupy, dyskoteki i graffiti, i teraz zostało z niej tyle że starczyło czasu obejrzeć "Zeitgeist" i teraz tak samo jak Jacula na balkonie, przesiaduje i pierdoli kocopoły dla wtajemniczonych, przekonany że z jednej strony przejrzał system, a z drugiej w głębi ducha został takim nastoletnim ziomkiem od dyskusji przy skręciku na ławeczce.
Girls with boyfriends are the kinds I like, I'll steal your honey like I stole your bike
przepierdolił też tę kumację na robienie zajebistego rapu
ciężkie jest życie rapera, palę gibony telefony odbieram yo
ciężkie jest życie rapera, palę gibony telefony odbieram yo
na ślizgawce cisnę beczkę
co chwilę wbijam szpileczkę
co chwilę wbijam szpileczkę
- JESTEM_HIPHOPEM
zawsze można zostać na starość alimenciarzem którego baba w dupę kopła.
-
VerminatorX
Nie zapominajmy też, że niewątpliwie musiała się ta infamia odbić Tedemu na psychice. Bynajmniej nie mam zamiaru robić mu jakichś uszczypliwości, ale gdyby mnie spotkało coś takiego, że cała Polska jebałaby mnie za zabranie głosu w sprawie, w której finalnie miałbym rację, to popadłbym w ekstremalną mizantropię i zblazowanie.
Freestyle z jednego z koncertów w których Peja dissuje Tedego:
FONOBAR - WARSZAWA - 25.09.2009
inne ujęcie
Szukając, mając nadzieję że może jednak gdzieś się jeszcze zachowało nagranie freestyle w którym Peja w szale rucha scene znalazłem powyższe występy na wolno, nie jest to to, ale warto je zarchiwizować chyba
Dodano po 10 minutach 22 sekundach:
Kto skonfiskowal Tedemu łańcuch
FONOBAR - WARSZAWA - 25.09.2009
inne ujęcie
Szukając, mając nadzieję że może jednak gdzieś się jeszcze zachowało nagranie freestyle w którym Peja w szale rucha scene znalazłem powyższe występy na wolno, nie jest to to, ale warto je zarchiwizować chyba
Dodano po 10 minutach 22 sekundach:
Kto skonfiskowal Tedemu łańcuch
Spoiler
Rydawarrior dostępny na wszystkich platformach streamingowych
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
akcja jak z beefu cypresa z wc
MTV Pudelek o beefie (występuje raper Tede), jest porównanie do Słowackiego i Mickiewicza
Spoiler
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2026, 21:03 przez Burak, łącznie zmieniany 1 raz.
Rydawarrior dostępny na wszystkich platformach streamingowych
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
- igorzastyy
Ryszard w jaki trans wpadł podczas lecenia na free. Nie było dramatu. Wpierdoliłby Obrońców tytułu w Płocku.
- marmolad_k2
Materiał propagandowy rodem z TVP Kurskiego
-
starydobryhiphop
czy ja dobrze pamiętam, że Tede w Płocku w zasadzie walczył z całymi Obrońcami, jeszcze wychodził z tego na lajcie i w dodatku po stronie Obrońców dużo gadania mało robienia? Czy mi się mieszają już fakty?igorzastyy pisze: ↑wczoraj, 21:02 Ryszard w jaki trans wpadł podczas lecenia na free. Nie było dramatu. Wpierdoliłby Obrońców tytułu w Płocku.