Szukam książek o...
Moderatorzy: gogi, con shonery
Re: Szukam książek o...
Emmanuel Shmitt, prześwietnie sie go czyta
-
nobezprzesady
Najlepszym tak by far zbiorem opowiadań, jaki czytałem, była "Magia" Sandora Maraia i wątpię, żeby udało się komukolwiek napisać coś lepszego.
dzięki za typy
a co sądzicie o profesorze stonerze? tyle zachwytów, że myślałem czy nie pochłonąć w jakieś grudniowe zimne wieczory przy szklance kawusi cykorianka, ale mam ten problem, że to chyba jest zajebiście napisana powieść traktująca o czymś tak zwykłym i trywialnym, że bym zasnął
a co sądzicie o profesorze stonerze? tyle zachwytów, że myślałem czy nie pochłonąć w jakieś grudniowe zimne wieczory przy szklance kawusi cykorianka, ale mam ten problem, że to chyba jest zajebiście napisana powieść traktująca o czymś tak zwykłym i trywialnym, że bym zasnął
dla mnie 10/10, wspaniała książka, ale no zależy, co lubisz, ja uwielbiam takie smutne historie, zwykłych ludzi, chociaż może niekoniecznie zwykłych, bo stoner to totalny przegryw i wkurwić się idzie nie raz od tego, że jest takim ciumciokiem i niedorajdą życiową, ale tak jak mam zepsuty attention span, tak przy tej książce mogłem siedzieć i czytać, bo mnie pochłonęły totalnie jego losy
przekopiuję z innego miejsca swoją krótką reckę:
bsolutnie wybitna powieść, powodująca niepokój żołądka czy nawet psychiczny ból. Wielokrotnie skręcało mnie w środku podczas lektury, a jednocześnie nie potrafiłem się od niej oderwać i wchłonąłem ją w dwa dni. Próby oderwania się od "Stonera" były niczym wyrywanie się z głębokiego snu.
Dlaczego? Głównie z powodu tytułowego bohatera, którego najchętniej co chwila traktowałoby się liściem na odmułkę, żeby w końcu podjął JAKIEKOLWIEK decyzje i przestał być biernym obserwatorem własnego życia. Z drugiej strony to chyba dzięki temu, że Stoner przyjmował wszystko ze stoickim spokojem, tak bardzo cieszyły jego krótkie chwile szczęścia, szaleństwa, jego sięganie po marzenia, przekorność czy upór.
Lepem na mnie jest oczywiście to, że historia dzieje się wokół uniwersytetu, ściślej nawet - wokół literatury, dotyczy awansu społecznego i unosi się nad nią duch prozy Steinbecka z "małym" człowiekiem w zasadzie samotnie radzącym sobie z przeciwnościami losu, o jego cichym radzeniu sobie z codziennymi dramatami, o poświęceniu, bólu i - mimo wszystko - heroizmie.
Kocham literaturę za takie momenty i za to, że takich książek jednak jest tak niewiele
przekopiuję z innego miejsca swoją krótką reckę:
bsolutnie wybitna powieść, powodująca niepokój żołądka czy nawet psychiczny ból. Wielokrotnie skręcało mnie w środku podczas lektury, a jednocześnie nie potrafiłem się od niej oderwać i wchłonąłem ją w dwa dni. Próby oderwania się od "Stonera" były niczym wyrywanie się z głębokiego snu.
Dlaczego? Głównie z powodu tytułowego bohatera, którego najchętniej co chwila traktowałoby się liściem na odmułkę, żeby w końcu podjął JAKIEKOLWIEK decyzje i przestał być biernym obserwatorem własnego życia. Z drugiej strony to chyba dzięki temu, że Stoner przyjmował wszystko ze stoickim spokojem, tak bardzo cieszyły jego krótkie chwile szczęścia, szaleństwa, jego sięganie po marzenia, przekorność czy upór.
Lepem na mnie jest oczywiście to, że historia dzieje się wokół uniwersytetu, ściślej nawet - wokół literatury, dotyczy awansu społecznego i unosi się nad nią duch prozy Steinbecka z "małym" człowiekiem w zasadzie samotnie radzącym sobie z przeciwnościami losu, o jego cichym radzeniu sobie z codziennymi dramatami, o poświęceniu, bólu i - mimo wszystko - heroizmie.
Kocham literaturę za takie momenty i za to, że takich książek jednak jest tak niewiele
wbrew pozorom lubię protagonistów zmęczonych życiem, najlepiej z kredytem na karku i puszczalską lafiryndą.
to nie do konca ten typ. stoner na papierze jest po prostu nudnym, zwyklym gosciem. ale jednak ksiazka o nim taka nie jest, przychylam sie do propsow Jose, no moze nie 10/10 i mnie nie skrecalo podczas czytania, ale na pewno rzecz godna polecenia
Szukam książki o mózgu, jak działają neuroprzekaźniki, hormony, jak wpływają na nasze decyzje, zachcianki, jak działa podświadomość, intuicja. Krótko mówiąc neurobiologia, biochemia. Chyba ś.p. Jerzy Vetulani zajmował się tymi tematami
jesteś poszukiwany przez MOBBYN
breaking the habit of being yourself od joe dispenzy - temu mozesz dac szanse, to troche taka mieszanka wedlowska i skakanie po konceptach, ale daje pewne zrozumienie automatyzmow, ktorych czlowiek sie kurczowo trzyma
potrzebuje na szybko ogarnąć prezent urodzinowy dla fajnej koleżanki (ale znanej głównie z warunków imprezowych/towarzyskich, więc nie poznałem jeszcze personalnych upodobań literackich) którą będę widział dosłownie trzeci raz w życiu i który będzie z tego powodu safe betem jeżeli chodzi o literaturę
warunki początkowe: klasyka literatury, proza, w miarę lekka (zarówno jeżeli chodzi o ilość stron jak i niosącą ze sobą puentę), bez kontrowersji, wojny, scifi, smutków i pompatycznych motywów miłosnych. uniwersalny klasyk literatury, który będzie powszechnie znany, ale w pewnej formie wyszukanym prezentem od fajnego gościa. wątpię żeby laska była też jakąś wielką książkarą, więc może to być jakiś obvious choice. chcesz dać fajnej dziewczynie dobrą książkę, co robisz??
raczej unikam robienia prezentów z książek, których nie czytałem samemu, ale w tym wypadku mam srogą pustkę

warunki początkowe: klasyka literatury, proza, w miarę lekka (zarówno jeżeli chodzi o ilość stron jak i niosącą ze sobą puentę), bez kontrowersji, wojny, scifi, smutków i pompatycznych motywów miłosnych. uniwersalny klasyk literatury, który będzie powszechnie znany, ale w pewnej formie wyszukanym prezentem od fajnego gościa. wątpię żeby laska była też jakąś wielką książkarą, więc może to być jakiś obvious choice. chcesz dać fajnej dziewczynie dobrą książkę, co robisz??
raczej unikam robienia prezentów z książek, których nie czytałem samemu, ale w tym wypadku mam srogą pustkę
Jara mnie to-o-o-o-o-o-o-o-o
Jara mnie to-to-to-to-to-to-o-o-o-o-o
- ariusia666
Biblię kup szonowi
https://www.youtube.com/@jaariaaurelia - NAGRYWAM NA JUTUBE :DDD 
no sęk właśnie w tym, że nie ma tu mowy o żadnym szonie ty kurwa głupia ruro
Jara mnie to-o-o-o-o-o-o-o-o
Ulica marzycieliMizter pisze: ↑09 kwie 2026, 16:35 potrzebuje na szybko ogarnąć prezent urodzinowy dla fajnej koleżanki (ale znanej głównie z warunków imprezowych/towarzyskich, więc nie poznałem jeszcze personalnych upodobań literackich) którą będę widział dosłownie trzeci raz w życiu i który będzie z tego powodu safe betem jeżeli chodzi o literaturę
raczej unikam robienia prezentów z książek, których nie czytałem samemu, ale w tym wypadku mam srogą pustkę![]()
![]()
Girls with boyfriends are the kinds I like, I'll steal your honey like I stole your bike
bezpiecznie to hemingway a farewell to arms, ale jak widzisz u niej dusze artystki lub problemy z glowa to tove ditlevsen trylogia kopenhaska zajebiste
dwie ksiazki ktore kojarza mi sie jako klasyki dla dup to yanagihara - a little life albo rooney - normal people ale sam tego nie czytalem
dwie ksiazki ktore kojarza mi sie jako klasyki dla dup to yanagihara - a little life albo rooney - normal people ale sam tego nie czytalem
Kurde, na śmierć zapomniałem! "Traktat logiczno -filozoficzny" do bajerowania panien jest zajebisty, i to nie jest kurwa żart 
Girls with boyfriends are the kinds I like, I'll steal your honey like I stole your bike
Yakuza not mafia, Yakuza wa kazoku.