Szukam książek o...

Kategoria poświęcona książkom, tekstom i dziennikarstwu.

Moderatorzy: gogi, con shonery

Awatar użytkownika
moore

Re: Szukam książek o...

Post autor: moore »

Borges
Awatar użytkownika
Koza
Zbanowany

Post autor: Koza »

Emmanuel Shmitt, prześwietnie sie go czyta
nobezprzesady

Post autor: nobezprzesady »

Najlepszym tak by far zbiorem opowiadań, jaki czytałem, była "Magia" Sandora Maraia i wątpię, żeby udało się komukolwiek napisać coś lepszego.
Awatar użytkownika
moshe

Post autor: moshe »

akurat czytam zbiór 'Gąsięnica' Edogawy Ranpo i są całkiem spoko, to kryminały inspirowane Poe, Doyle'm i Christie.
Awatar użytkownika
baqlashan

Post autor: baqlashan »

dzięki za typy

a co sądzicie o profesorze stonerze? tyle zachwytów, że myślałem czy nie pochłonąć w jakieś grudniowe zimne wieczory przy szklance kawusi cykorianka, ale mam ten problem, że to chyba jest zajebiście napisana powieść traktująca o czymś tak zwykłym i trywialnym, że bym zasnął :confused:
Haczapurjan pisze: 07 kwie 2026, 17:31 Wpuścić Iranki i Koreanki. Kim są, ustali się później
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Post autor: Jose »

dla mnie 10/10, wspaniała książka, ale no zależy, co lubisz, ja uwielbiam takie smutne historie, zwykłych ludzi, chociaż może niekoniecznie zwykłych, bo stoner to totalny przegryw i wkurwić się idzie nie raz od tego, że jest takim ciumciokiem i niedorajdą życiową, ale tak jak mam zepsuty attention span, tak przy tej książce mogłem siedzieć i czytać, bo mnie pochłonęły totalnie jego losy

przekopiuję z innego miejsca swoją krótką reckę:
bsolutnie wybitna powieść, powodująca niepokój żołądka czy nawet psychiczny ból. Wielokrotnie skręcało mnie w środku podczas lektury, a jednocześnie nie potrafiłem się od niej oderwać i wchłonąłem ją w dwa dni. Próby oderwania się od "Stonera" były niczym wyrywanie się z głębokiego snu.

Dlaczego? Głównie z powodu tytułowego bohatera, którego najchętniej co chwila traktowałoby się liściem na odmułkę, żeby w końcu podjął JAKIEKOLWIEK decyzje i przestał być biernym obserwatorem własnego życia. Z drugiej strony to chyba dzięki temu, że Stoner przyjmował wszystko ze stoickim spokojem, tak bardzo cieszyły jego krótkie chwile szczęścia, szaleństwa, jego sięganie po marzenia, przekorność czy upór.

Lepem na mnie jest oczywiście to, że historia dzieje się wokół uniwersytetu, ściślej nawet - wokół literatury, dotyczy awansu społecznego i unosi się nad nią duch prozy Steinbecka z "małym" człowiekiem w zasadzie samotnie radzącym sobie z przeciwnościami losu, o jego cichym radzeniu sobie z codziennymi dramatami, o poświęceniu, bólu i - mimo wszystko - heroizmie.

Kocham literaturę za takie momenty i za to, że takich książek jednak jest tak niewiele
2rzyn pisze: 20 sty 2024, 9:32 Dlaczego Tede Królem Jest
Awatar użytkownika
baqlashan

Dobra, w takim razie najpierw sięgam po Stonera
Haczapurjan pisze: 07 kwie 2026, 17:31 Wpuścić Iranki i Koreanki. Kim są, ustali się później
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Post autor: Jose »

no to daj znać, jak tam siadło, bo spodziewam się skrajnie przeciwnej opinii ;)
2rzyn pisze: 20 sty 2024, 9:32 Dlaczego Tede Królem Jest
Awatar użytkownika
baqlashan

wbrew pozorom lubię protagonistów zmęczonych życiem, najlepiej z kredytem na karku i puszczalską lafiryndą.
moody

Post autor: moody »

to nie do konca ten typ. stoner na papierze jest po prostu nudnym, zwyklym gosciem. ale jednak ksiazka o nim taka nie jest, przychylam sie do propsow Jose, no moze nie 10/10 i mnie nie skrecalo podczas czytania, ale na pewno rzecz godna polecenia
Awatar użytkownika
yaml

Post autor: yaml »

Szukam książki o mózgu, jak działają neuroprzekaźniki, hormony, jak wpływają na nasze decyzje, zachcianki, jak działa podświadomość, intuicja. Krótko mówiąc neurobiologia, biochemia. Chyba ś.p. Jerzy Vetulani zajmował się tymi tematami
jesteś poszukiwany przez MOBBYN
Awatar użytkownika
knarku

Post autor: knarku »

breaking the habit of being yourself od joe dispenzy - temu mozesz dac szanse, to troche taka mieszanka wedlowska i skakanie po konceptach, ale daje pewne zrozumienie automatyzmow, ktorych czlowiek sie kurczowo trzyma
Awatar użytkownika
Mizter

Post autor: Mizter »

potrzebuje na szybko ogarnąć prezent urodzinowy dla fajnej koleżanki (ale znanej głównie z warunków imprezowych/towarzyskich, więc nie poznałem jeszcze personalnych upodobań literackich) którą będę widział dosłownie trzeci raz w życiu i który będzie z tego powodu safe betem jeżeli chodzi o literaturę

warunki początkowe: klasyka literatury, proza, w miarę lekka (zarówno jeżeli chodzi o ilość stron jak i niosącą ze sobą puentę), bez kontrowersji, wojny, scifi, smutków i pompatycznych motywów miłosnych. uniwersalny klasyk literatury, który będzie powszechnie znany, ale w pewnej formie wyszukanym prezentem od fajnego gościa. wątpię żeby laska była też jakąś wielką książkarą, więc może to być jakiś obvious choice. chcesz dać fajnej dziewczynie dobrą książkę, co robisz??

raczej unikam robienia prezentów z książek, których nie czytałem samemu, ale w tym wypadku mam srogą pustkę :question: :question:
Jara mnie to-o-o-o-o-o-o-o-o
Jara mnie to-to-to-to-to-to-o-o-o-o-o
Awatar użytkownika
ariusia666

Post autor: ariusia666 »

Biblię kup szonowi
https://www.youtube.com/@jaariaaurelia - NAGRYWAM NA JUTUBE :DDD :rotfl:
Awatar użytkownika
Mizter

Post autor: Mizter »

no sęk właśnie w tym, że nie ma tu mowy o żadnym szonie ty kurwa głupia ruro
Jara mnie to-o-o-o-o-o-o-o-o
Jara mnie to-to-to-to-to-to-o-o-o-o-o
Awatar użytkownika
dr zjeb

Post autor: dr zjeb »

Mizter pisze: 09 kwie 2026, 16:35 potrzebuje na szybko ogarnąć prezent urodzinowy dla fajnej koleżanki (ale znanej głównie z warunków imprezowych/towarzyskich, więc nie poznałem jeszcze personalnych upodobań literackich) którą będę widział dosłownie trzeci raz w życiu i który będzie z tego powodu safe betem jeżeli chodzi o literaturę

warunki początkowe: klasyka literatury, proza, w miarę lekka (zarówno jeżeli chodzi o ilość stron jak i niosącą ze sobą puentę), bez kontrowersji, wojny, scifi, smutków i pompatycznych motywów miłosnych. uniwersalny klasyk literatury, który będzie powszechnie znany, ale w pewnej formie wyszukanym prezentem od fajnego gościa. wątpię żeby laska była też jakąś wielką książkarą, więc może to być jakiś obvious choice. chcesz dać fajnej dziewczynie dobrą książkę, co robisz??

raczej unikam robienia prezentów z książek, których nie czytałem samemu, ale w tym wypadku mam srogą pustkę :question: :question:
Ulica marzycieli
Girls with boyfriends are the kinds I like, I'll steal your honey like I stole your bike
Awatar użytkownika
zlewam

Post autor: zlewam »

bezpiecznie to hemingway a farewell to arms, ale jak widzisz u niej dusze artystki lub problemy z glowa to tove ditlevsen trylogia kopenhaska zajebiste
dwie ksiazki ktore kojarza mi sie jako klasyki dla dup to yanagihara - a little life albo rooney - normal people ale sam tego nie czytalem
Awatar użytkownika
dr zjeb

Post autor: dr zjeb »

Kurde, na śmierć zapomniałem! "Traktat logiczno -filozoficzny" do bajerowania panien jest zajebisty, i to nie jest kurwa żart :bowdown:
Girls with boyfriends are the kinds I like, I'll steal your honey like I stole your bike
Awatar użytkownika
jogi

Post autor: jogi »

Steinbeck- Tortilla Flat

albo klasyk

https://lubimyczytac.pl/ksiazka/5126878/kon-z-valony
Yakuza not mafia, Yakuza wa kazoku.
Awatar użytkownika
baqlashan

dr zjeb pisze: 09 kwie 2026, 18:10 Kurde, na śmierć zapomniałem! "Traktat logiczno -filozoficzny" do bajerowania panien jest zajebisty, i to nie jest kurwa żart
Kuźwa jakich niby
ODPOWIEDZ