Starcie legend cz. 3 - donGURALESKO vs Rychu Peja Soluffka

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Wybieraj

Czas głosowania minie 21 kwie 2026, 15:41

donGURALesko
74
59%
Rychu Peja Soluffka
51
41%

Liczba głosów: 125

MetinowyGosu

Re: Starcie legend cz. 3 - donGURALESKO vs Rychu Peja Soluffka

Post autor: MetinowyGosu »

oczywiście, że dge, przecież peja to rapkasztan co nagrał jeden dobry album (na legalu, na którym na dodatek zjadł go każdy raper zaproszony na gościnkę) reszta dorobku to padaka.

gural solo nagrał jeden zajebisty i jeden dobry, reszta padaka. druga kasta to już pełnoprawny duet z guralem, i ten album jest zajebisty.

flow, metafory, porównania, pancze - gural over peja. nawet w kawałkach o smutnej tematyce gural zjada peje, który tylko pierdoli w kółko, że bieda.

a jeżeli chodzi o cringe to u gurala go nie ma, a u peji jest go mnóstwo. począwszy od zrobienia z siebie niedojeba na koncercie ice-t aż do wymyslania sobie jakiegoś alter ego ala slim shady i odpierdalania żenady.
Awatar użytkownika
chaya

Post autor: chaya »

Tylko Gural!

Peja to niestety skończył się po Na Legalu. Skąd pochodzą dwa klasyki. Potem to już ciągle to samo flow, ten sam sposób składania. Jakieś przebłyski były w trakcie beefu z tedeefem. Jedyne czym mnie Peja ujmuje to jego ogromna zajawa na hiphop i wiedza na jego temat.
A Gural to flow, bragga, rymy o czymś i o niczym jednocześnie, proste i pojebane rymy, zabawa, luz. Daje mi to czego oczekuję od rapu.
Awatar użytkownika
igorzastyy

Post autor: igorzastyy »

MetinowyGosu pisze: 02 kwie 2026, 3:53 oczywiście, że dge, przecież peja to rapkasztan co nagrał jeden dobry album (na legalu, na którym na dodatek zjadł go każdy raper zaproszony na gościnkę) reszta dorobku to padaka.
Hans dał dojebaną zwrotkę gościnną na tej płycie
Rookie

Post autor: Rookie »

Na legalu to nie jedyna dobra płyta rycha przecież. Wszystko co wyszło pozniej np ski skład z wiśnią, noja czy slu, aż do na serio w 2009 tam wszędzie są fibre rzeczy i klasyki. Problem polega na tym po beefie z Tede już nic równie dobrego nie nagrał.
Awatar użytkownika
ogkush

Post autor: ogkush »

Drewnianej małpy rock :bowdown:
baqlashan pisze: przyszedł belmondo i każdy wybraniec od razu skminił że on obiektywnie jest najlepszy, nie widzisz to znaczy że nie doznałeś wizji, nie jesteś po prostu wrażliwy na tak subtelnie tętniące zajebistością i ogładą piękno
Awatar użytkownika
scam_sakawa

Post autor: scam_sakawa »

Oczywiście głos na RPS. Gural to jeden kawałek w kółko nawijany, zupełnie o niczym i z dupy.
Wszystkie moje posty są wyłącznie fikcją literacką i nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości.
Awatar użytkownika
oKulTywowany

Post autor: oKulTywowany »

Głos na Dziadziora pierwszy biały murzyn i mistrz pierdolenia sensownych rzeczy o niczym
A Rychu sensownie to się zatrzymał,chociaż do 2012 roku twardy kozak niczym stolec po grzybach

This page is no longer available.
Awatar użytkownika
dr zjeb

Post autor: dr zjeb »

Trzecia anieta i po raz trzeci nie pozostaje nic innego jak stanąć w prawdzie i uznać, że muzyka, bity, flow etc. > treści dla mnie. Ale po raz pierwszy Paluch zadrżał przed kliknięciem w odpowiednie oczko, bo o ile Gurala lubię bardzo, to złapałem się na tym że za cholerę nie potrafię przywołać z pamięci ani jednej kompletnej zwroty. Więc trochę łyso głosować.
Girls with boyfriends are the kinds I like, I'll steal your honey like I stole your bike
Awatar użytkownika
SieKurwaNieInteresuj

Post autor: SieKurwaNieInteresuj »

flow gurala musi wyrządzać jakieś szkody na umyśle bo wszyscy których znam i się nim jarali to dziś konsumują yung igi, oki i pozostała plejada gwiazd negatywnie zakręconych

MUWIO ŚLIMAK-ŚLIMAK-ŚLIMAK POKAŻ ROOOOOOOOOOOOOOOGI TEJ
ZNÓW MIAŁEM BŁOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOGI SEN
ZE MÓJ BYŁ KAWAŁEEEEEEEK PODŁOOOOOOOOOOOGI TEJ
Awatar użytkownika
DoubleB

Post autor: DoubleB »

co jest kurwa? bum
MetinowyGosu

igorzastyy pisze: 02 kwie 2026, 8:31
MetinowyGosu pisze: 02 kwie 2026, 3:53 oczywiście, że dge, przecież peja to rapkasztan co nagrał jeden dobry album (na legalu, na którym na dodatek zjadł go każdy raper zaproszony na gościnkę) reszta dorobku to padaka.
Hans dał dojebaną zwrotkę gościnną na tej płycie
mezo też. alkusa penerusa zpulweryzował tam każdy oprócz icemana.

Dodano po 20 minutach 39 sekundach:
Rookie pisze: 02 kwie 2026, 8:35 Na legalu to nie jedyna dobra płyta rycha przecież. Wszystko co wyszło pozniej np ski skład z wiśnią, noja czy slu, aż do na serio w 2009 tam wszędzie są fibre rzeczy i klasyki. Problem polega na tym po beefie z Tede już nic równie dobrego nie nagrał.
przecież wiśnia to drewno jebane, którego się słuchać nie da.na tej płycie to peja zalicza już regres względem NL, to trzeba mieć nie lada talent, żeby 30 lat się męczyć w sklepie na oryginał cedek hajs ostatni i być wciąż taką miernotą na majku jak na tym jego najnowszym albumie. w dodatku to ten album ski skłądu w zasadzie ociera się o hiphopolo - sprawddźcie sobie refren w jestem zbuntowanym głosem.

kolejne materiały czyli jakieś real peja strategy, życie kurwiarza, najlepszą obrona jest sraka, styl życia goja to już jakiś nieśmieszny żąrt. Mówicie coś o cringe'u? chcę Tak bardzo pierdolić się z tobą zaśpierwane tym cienkiutkim, wieśniackim głosem kastrata to jest coś, czego nie da się wymazać z pamięci.
dr zjeb pisze: 02 kwie 2026, 10:31 Trzecia anieta i po raz trzeci nie pozostaje nic innego jak stanąć w prawdzie i uznać, że muzyka, bity, flow etc. > treści dla mnie. Ale po raz pierwszy Paluch zadrżał przed kliknięciem w odpowiednie oczko, bo o ile Gurala lubię bardzo, to złapałem się na tym że za cholerę nie potrafię przywołać z pamięci ani jednej kompletnej zwroty. Więc trochę łyso głosować.

Jak w ogóle można słuchać PLHH i nie znać zwrotek z Peryferii albo z Jestem szejkiem? to tak jakby nie znać zwrotek peji z jest jedna rzecz albo z kolejny stracony dzień. :wall:
Awatar użytkownika
trez

Post autor: trez »

Głos na Gurala. Killaz słuchałem jeszcze przed Peją. Kaseta krążyła po osiedlu.
Na Legalu klasyk, dostalem od matki na urodziny za dzieciaka. Xd Potem jakies jedynie pojedyncze kawałki, a Gural miał mixtejpy, solówki. Okres gimbazy i liceum to leciało nonstop.
W kieszeni ciężki Benjamin, nie Benjaminek... :lol:
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

Peja samą tą pozą z miniaturki miał wiecej charyzmy od Gurala.
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
MetinowyGosu

wygląda na niej jak stary żul z ustami napompowanymi kwasem hialuronowym.

a trochę z innej beczki - zawsze mnie rozpierdalało na atomy, że włodi twierdził, że peja to sterydziarz XD
Awatar użytkownika
igorzastyy

Post autor: igorzastyy »

Z gościnek Gurala to jest chyba mój faworyt, ale możliwe, że o czymś zapomniałem. Na jakim on tu połączeniu luzu w nawijce z charyzmą i pewnością siebie leci to jest niepojęte. On jest szalonyy jakby to powiedział Włodzimierz Szaranowicz.

MetinowyGosu

gural i fokus chyba obydwaj topka flow w tej smutnej jak pizda polsce.
Rymekk

Post autor: Rymekk »

Cięzki wybór, podobny kaliber legendarności. Głosuję na DGE, tylko dlatego, że na pewno słuchałem go więcej. Rapowo chyba zgoda, że lepszy, ale z drugiej strony bardziej przypałowy niż Peja, w sensie wieśniactwa z followtherabbit, te dziwne jazdy mixtapowe, szpadyzory, El Lewako mode, przesadna murzyńskość i tendencje moralizatorskie. Na dodatek masa kawałków gdzie sens nie ma sensu. Ale ma dużo zajebistego gówna też i miał swoje momenty w rap grze. A Peja? No nic do niego nie mam, szanuję, ale nigdy go jakoś specjalnie za wiele nie słuchałem, bo jakiś prosty ten rap był i tyle, penerstwo nie dla mnie.
Awatar użytkownika
scarz

Post autor: scarz »

W pierwszym odruchu miałem wybrać Peje, bo Na Legalu, bo Gural pierdoli głupoty, bo w sumie ani jednego ani drugiego od lat nie sprawdzam itd. Ale potem się zastanowiłem i o ile ostatni krążek Peji, który przesłuchałem w całości wyszedł w 2012, tak Gurala nawet nowe rzeczy jestem w stanie sobie puścić. A potem puściłem sobie najlepszą płytę Gurala pierwszy raz od X lat, czyli Drewnianej Małpy Rock i o chuju złoty, jak to dalej zajebiscie brzmi i wchodzi.

No i głos leci na białego murzyna, aż wstyd, że rozważałem głos na Peje.
Awatar użytkownika
Haczapurjan

Post autor: Haczapurjan »

Ciekawe czy jakby wysłać wyniki ankiety Ryśkowi na IG, to by piana z mordy poleciała
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

Miejmy nadzieję że nikt z otoczenia znajomych mu nie pokaże tego tematu na takim forum internetowym
Rydawarrior dostępny na wszystkich platformach streamingowych
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE FROMAGE
FREE PWK
ODPOWIEDZ