Starcie legend cz. 3 - donGURALESKO vs Rychu Peja Soluffka

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Wybieraj

Czas głosowania minie 21 kwie 2026, 15:41

donGURALesko
74
59%
Rychu Peja Soluffka
51
41%

Liczba głosów: 125

Awatar użytkownika
baqlashan

Re: Starcie legend cz. 3 - donGURALESKO vs Rychu Peja Soluffka

Post autor: baqlashan »

gods bidness pisze: 01 kwie 2026, 17:23 najlepsza forma Rysia w jego karierze
była w beefie z tedem jak na moje

poza tym ten ciuniutki wystraszony wokal pejsona z początków jego kariery - no nie potrafię tego potraktować powaznie xD
Haczapurjan pisze: 07 kwie 2026, 17:31 Wpuścić Iranki i Koreanki. Kim są, ustali się później
Awatar użytkownika
ART

Post autor: ART »

przez ta akcje glos na RPS
jest modelką z instagrama
co z nią zrobię to już nie jest twoja sprawa

rym| last.fm
Awatar użytkownika
baqlashan

gods bidness pisze: 01 kwie 2026, 17:23 często rym go niesie galopem w tej treści jak dziki mustang, którego nie umie okiełznać
dobrze ujęte, ale jak dla mnie ta nieokrzesaność to jest zaleta definiująca jego styl
Haczapurjan pisze: 07 kwie 2026, 17:31 Wpuścić Iranki i Koreanki. Kim są, ustali się później
Awatar użytkownika
Malloy
Palma w Kali

Post autor: Malloy »

gods bidness pisze: 01 kwie 2026, 17:23 Ciężko mi w twórczości Gurala znaleźć takie hymny podwórek czy nie podwórek
chyba to by było najbliżej tego co piszesz

Jesteście popierdoleni, świat wychował was źle
Prawda jest prosta i przykra, nie jara was troska, a krzywda
Tyle zrozumieć to dar a nie wyrok i dlatego nie pluję na czas jaki minął
tomtom

Post autor: tomtom »

Z jednej strony trochę jestem zdziwiony, że Gural wygrywa, jednak Peja jest wydaje mi się dużo większą legendą, ale z drugiej strony... No sam głosuję na Gurala, bo jestem na takim etapie, że muzyka ma bawić, bujać, a raper ma się tą muzyką bawić, i to Guralowi dużo lepiej wychodziło zawsze.

Podpisuję się oboma rencyma pod postem CL500, piona.
Awatar użytkownika
gods bidness

Post autor: gods bidness »

Młody Gural już na pierwszej płycie miał fajne pancze, takie nie jakieś przesadzone, a jednak z ciężarem gatunkowym w wymowie, czasem zabawane jak Luda i Redman, a czasem brzmiące jak żcywiowe motto:

Moje rymy są ostre, bolą i w oczy kolą
Jak Kwaśniewski Olo, gdy tańczył disco-polo

I ten jeden z moich ulubionych w polskim rapie:

To Gural i bit - jak Geralt i Ciri
pierdol kult pieniądza - to harakiri
Awatar użytkownika
igorzastyy

Post autor: igorzastyy »

Z braggowch kawałków Gurala ten też jest dojebany.

Dyktatura rymów jak Ceausescu

Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

ART pisze: 01 kwie 2026, 17:27 przez ta akcje glos na RPS Gurala
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Awatar użytkownika
gonny_trebor
Moderator

Post autor: gonny_trebor »

gural? tak, czuję żenadę, czuję wielką żenadę
o peji można powiedzieć, że jest w mierzalnych kwestiach gorszym raperem, że nagrywa ten sam album od kilkunastu lat, że przegrywa z guralem w kwestii flow, przewózki, ale co on pierdoli na trackach to jest dla mnie nie do przejścia
soundtrack
po prostu kiwaj głową nie wsłuchuj się w teksty bro :razz: - nawet jak przymknie się ucho na teksty to gural (przynajmniej te 10-15 lat temu, nie wiem jak teraz) na każdym innym polu przypominał ci, że jest trzydziestoparoletnim przerośniętym gimbusem, wszystkie wywiady, vlogi, kurwa koszulki el polako xD to jest całe spektrum od żenująco- śmieszne przez :nonono: do :what: :what:
nie wiem co musiałby odjebać peja żeby to przebić, a przecież święty nie jest
ŚLIZGAWKA BEAT BATTLE #108 - Sampel

Niech jedzenie będzie lekarstwem, a lekarstwo - pożywieniem :exclaim:

>>> KINO ŚLIZGAWKOWE <<<
Awatar użytkownika
aleksy

Post autor: aleksy »

baqlashan pisze: 01 kwie 2026, 17:25
gods bidness pisze: 01 kwie 2026, 17:23 najlepsza forma Rysia w jego karierze
była w beefie z tedem jak na moje

poza tym ten ciuniutki wystraszony wokal pejsona z początków jego kariery - no nie potrafię tego potraktować powaznie xD
dla mnie rychu na legalu nie jest tym zawadiaką, na którego później próbował się kreować

tylko młodym utalentowanym chłopakiem, który widzi chujową rzeczywistość i przekłada ją na język rymów
Spoiler
Obrazek
Taka metamorfoza gdzieś nastąpiła po drodze. I jasne, że wcześniej były kawałki o pistoletach czy inne głupoty. Ale tak na serio żeby się wozić i cwaniakować jako samiec alfa? Ja tego nie widzę na Na Legalu i wydaje mi się, że przyszło dopiero po fejmie.
na ślizgawce cisnę beczkę
co chwilę wbijam szpileczkę
Awatar użytkownika
DoubleB

Post autor: DoubleB »

według słów peji - po sukcesie "na legalu" miał bardzo lukratywne propozycje dzięki którym mógłby do końca odcinać kupony, ale stwierdził że pójdzie w kompletnie drugą mańkę - uliczną i prawdziwą
Awatar użytkownika
KlejnotNilu71

Post autor: KlejnotNilu71 »

Na Legalu płyta pomnik i lepsza niż cokolwiek Dziadzior nagrał, ale rapersko Gural lata świetlne nad Rychem pod każdym względem.
Nie zabieraj się za rap jak jesteś bażantem🐷
nescafeklasyg

Post autor: nescafeklasyg »

No nie ma innej opcji niż głos na Ryszarda, za gnoja to był mój top i dużo mi było bliżej do jego rozkmin, tematyki i muzy, w dniu dzisiejszym również bywa że odpalam jego stare rzeczy i to jest kurwa monument niezaprzeczalny.
Gural mi imponował w okolicach drewnianej małpy, miał parę potężnych trakulców, światopogląd zostawiam na boku bo nie o to tu chodzi.
RYCHU GOAT.
Awatar użytkownika
the

Post autor: the »

Gural gimbus betonowa małpa > spięty riczi
Awatar użytkownika
Piroks

Post autor: Piroks »

Na tym jednym klipie, będąc porobiony chuj wie czym, Gural pokazuje więcej charyzmy niż peja przez całą karierą. Ja personalnie zawsze uważałem Peję za postać typu Piłsudski - tzn ma się do niego taki jakiś wbudowany szacunek, ale tak z grubsza człowiek o nim nie myśli i to wszystko znajduję się w takiej mitologicznej sferze (może to przez to że nie wychowywałem się na rapie Peji)
Awatar użytkownika
baqlashan

Zajebisty jest to materiał z tym góralem ale nie podzielam poglądu ze peja na jego tle jest pod katem charyzmy jakimś karlem - No niezbyt jak się przypomni jego odpały za czasów czarliego p
Awatar użytkownika
igorzastyy

Post autor: igorzastyy »

Piroks pisze: 01 kwie 2026, 22:04
Na tym jednym klipie, będąc porobiony chuj wie czym, Gural pokazuje więcej charyzmy niż peja przez całą karierą. Ja personalnie zawsze uważałem Peję za postać typu Piłsudski - tzn ma się do niego taki jakiś wbudowany szacunek, ale tak z grubsza człowiek o nim nie myśli i to wszystko znajduję się w takiej mitologicznej sferze (może to przez to że nie wychowywałem się na rapie Peji)
Porównania Peji do Piłsudskiego się za chuja nie spodziewałem, ale kumam o co Ci chodzi
Awatar użytkownika
saturn

Post autor: saturn »

preferuję rap, nazwijmy to, refleksyjny + nie przykładam wielkiej wagi do flow, więc dla mnie równanie będzie oczywiste:
niedożywiony pener rymujący, że zmarszczysz się jak pomarańcza >>>> giovanni dziadzia w koszulce 4xl i jego wiggerska przewózka na temat dowolny :dunno:

dge to mi się kojarzył zawsze z wersami hemp gru:
być czarniejszym od murzyna
ciężka sprawa, ale bywa

poza stroną stricte muzyczną, warto wspomnieć, że rychu wygrywa również jako wideobloger
te "wyprawy" z gandziorem i ekipą nawet po latach ogląda się sympatycznie:
Spoiler
a follow the rabbit było zwyczajnie nudne

w ogóle impact memiczny peji jest kurwa przepotężny, aż nie wiadomo od czego zacząć
gural natomiast spierdział się na kanapie obok dja kostka i to chyba tyle
przegrałem swoje życie..
#stopNFZ
Polscy lekarze najgorsi w Europie?
2do5

Post autor: 2do5 »

saturn pisze: 01 kwie 2026, 22:57 gural natomiast spierdział się na kanapie obok dja kostka i to chyba tyle
no on mi się kojarzy mniej więcej z tym, że wydał w chuj muzy, chuj wie o czym, chuj wie dla kogo i w sumie to nic nie znam, mimo, że znam wszystko, lubię se np. zapodać nokaut bez kaczora, bo gural ogólnie był świetnym technicznie raperem, ale jednocześnie nijakim, chociaż charyzmatycznym bezsprzecznie, dziwna kapa

legacy pejowca nieporównywalnie większe, choć don fajniej nawijał

Dodano po 6 minutach 32 sekundach:
¯\_(ツ)_/¯ chyba rychu
Awatar użytkownika
kaczuholek

Post autor: kaczuholek »

dla mnie gural to od zawsze cringe rap i się nie mogłem przekonać do niego i podbijam post gonny_trebora powyżej. no może idzie się uśmiechnąć przy tych fristajlach ale robić to za jakiś wielki plus w pojedynku z peją, no panowie, nie jest to nic epickiego, wczesny peja to miał też takich beka-momentów pełno.

peja ma dojebane legacy, jest uosobieniem słowa autentyczność w polskim rapie, przecierał niejedne szlaki, charakterystyczna i charyzmatyczna postać, bohater i winner najgłośniejszego beefu pl ever. ktoś czasem in minus wytyka pei np wywiad u wojewódzkiego. imo on właśnie wypadał w tych wywiadach jak na rapera mega dobrze, wszyscy inni raperzy jakiś PR-mode mają tendencję odpalać, peja leciał równo z bluzgami to co mu do łba przyjdzie i elo

głos na peję piłsudskiego, tym bardziej że za dzieciaka dużo słuchałem penera bo mi puszczali starsi koledzy i sam oglądałem w necie teledyski, więc mam sentyment. każdy sie zgodzi ze od 15 lat nagrywa lipę ale trudno. nieironicznie liczę że w końcu te jego instagramowe baity zrobią jakiś legitny beef z peją. to jedyna szansa by peja coś na starość trochę lepszego nagrał (i tak pewnie będzie dosyć słabe, ale still wierze ze lepsze). i jedyna by jakiś ciekawy beef się w ogóle zrobił, bo nudy na tym polu w pl rapie jak skurwysyn

jeszcze dodam bo kojarzę niektórzy się śmieją gdy jest gadka o pei, że peję słuchali i bronili w szkole i na podwórkach trochę tacy debile. no ja jednak kojarzę że w bluzach el polako to największe ciołki chodziły z zagrożeniami z matmy, a fani pei to byli tacy z gorszych domów ale nawet kumaci

faktycznie peja na jedno kopyto nawijał często ale bardzo stylowo to wypadało na początku. wiele zwrotek z 2001 dalej się dobrze słucha
ODPOWIEDZ