Ogólna dyskusja o grach i konsolach
Moderator: con shonery
Re: Ogólna dyskusja o grach i konsolach
Nie warto kupować żadnych konsol. Do grania w gry jest komputer, cała reszta to zoomeriada
na odwrót, konsola jest do gier, na komputerze to możesz sobie tabelki w exelu robić, przeglądać onet wiadomości i pisać prompty
Jesteście popierdoleni, świat wychował was źle
Prawda jest prosta i przykra, nie jara was troska, a krzywda
Tyle zrozumieć to dar a nie wyrok i dlatego nie pluję na czas jaki minął
- ConeyIsland
Kurde wkręciłem się w temat konsol. Wezmę se nówkę jakąś jednak. Teraz rozkminiac zacznę czy ps5 (pro, slim) czy jakiś xbox.
pierdol xboxa, już dawno się nie opłaca, tylko Japończycy
Jesteście popierdoleni, świat wychował was źle
- ConeyIsland
Ps5 1:0 Xbox
potwierdzam
a ps5 to bym brał slim chyba bo ta przebitka cenowa na pro to w chuj sie nie opyla imo
a switch2 w sumie bedzie dostawał wiekszosc duzych tytułów przynajmniej przez kilka lat, tez imo spoko opcja jak ktos lubi gry nintendo i ceni sobie mozliwosc gry w handheldzie
a ps5 to bym brał slim chyba bo ta przebitka cenowa na pro to w chuj sie nie opyla imo
a switch2 w sumie bedzie dostawał wiekszosc duzych tytułów przynajmniej przez kilka lat, tez imo spoko opcja jak ktos lubi gry nintendo i ceni sobie mozliwosc gry w handheldzie
Belmondo pisze:Jestem człowiek demolka
Życie to ślizgawka, twoje życie to parodia
- ConeyIsland
Ps5 2:0 Xbox
Ej chłopacy a jeśli ps5 slim to czy ma duże znaczenie która wersja: D-Chassis vs E-Chassis?
Ej chłopacy a jeśli ps5 slim to czy ma duże znaczenie która wersja: D-Chassis vs E-Chassis?
Bralbym ps5 slima z napędem
zanim kurwa zeldy obie przejdziesz to już nowa generacja konsol będzie xD
- Rozpierdalator
Nie wiem ja mam XSX, PC na którym mogę grać w większość gier które chcę i od premiery Switcha 2 i 90% czasu gram na Switchu
Ale do GTA też bym wziął plejkę najtańszą
Ale do GTA też bym wziął plejkę najtańszą
- zemsta1camzata
ConeyIsland pisze: ↑03 mar 2026, 19:48 Ej chłopacy a jeśli ps5 slim to czy ma duże znaczenie która wersja: D-Chassis vs E-Chassis?
jaki dresscode? w klubie w dresach
za nogawką ukryta jest maczeta
- ConeyIsland
Kurcze michaś coś nie teges napisałem?
Krótka odpowiedź brzmi: Dla przeciętnego użytkownika nie ma to praktycznie żadnego znaczenia. Obie wersje to wciąż ta sama konsola PS5 Slim, która oferuje identyczną wydajność w grach, tę samą szybkość dysku SSD i te same funkcje. Różnice sprowadzają się do drobnych optymalizacji procesów produkcyjnych przez Sony.ConeyIsland pisze: ↑03 mar 2026, 19:48 Ps5 2:0 Xbox
Oto szczegółowe zestawienie, które pomoże Ci zrozumieć, o co tyle szumu:
Czym różni się D-Chassis od E-Chassis?
W świecie konsol Sony, każda kolejna litera alfabetu przy "Chassis" oznacza nowszą rewizję sprzętową.
* D-Chassis (seria CFI-20xx): To premierowa wersja modelu Slim (wprowadzona pod koniec 2023 roku).
* E-Chassis (seria CFI-21xx): To najnowsza rewizja, która zaczęła pojawiać się w sklepach w 2024 roku.
Kluczowe różnice w praktyce
| Cecha | D-Chassis (CFI-20xx) | E-Chassis (CFI-21xx) |
|---|---|---|
| Wydajność | Identyczna | Identyczna |
| Głośność | Bardzo cicha | Podobna (zależy od szczęścia do wentylatora) |
| Pobór prądu | Standardowy dla Slim | Potencjalnie minimalnie niższy (optymalizacja układów) |
| Waga | Lekka | Może być o kilkadziesiąt gramów lżejsza |
| Chłodzenie | Sprawdzone, wydajne | Nieco mniejszy radiator, ale równie skuteczny |
Czy warto polować na konkretną wersję?
Nie ma sensu tracić czasu na szukanie konkretnego oznaczenia na pudełku. Sony wprowadza nowe rewizje głównie po to, aby obniżyć koszty produkcji (np. poprzez łączenie mniejszych komponentów w jeden większy układ lub stosowanie lżejszych materiałów).
* Kwestia chłodzenia: Choć nowsze wersje (E-Chassis) mają czasem mniejsze radiatory, wynika to z faktu, że procesor wydziela mniej ciepła dzięki lepszej optymalizacji, więc mniejszy kawałek metalu wystarcza do utrzymania tej samej temperatury.
* Kwestia napędu: Obie wersje wspierają odłączany napęd płyt. Jeśli kupisz wersję Digital, w obu przypadkach możesz dokupić czytnik później.
* Kwestia hałasu: W obu wersjach Sony stosuje wentylatory od różnych dostawców (np. Foxconn, Nidec). To, czy Twoja konsola będzie "słyszalna", zależy bardziej od konkretnego egzemplarza wentylatora niż od samej rewizji Chassis.
Werdykt
Jeśli stoisz przed półką w sklepie lub przeglądasz oferty online: Bierz tę, która jest tańsza lub dostępna w lepszym zestawie z grami. Różnice techniczne są tak marginalne, że nie odczujesz ich podczas codziennego grania w Spider-Mana czy Elden Ring.
Czy chciałbyś, abym sprawdził dla Ciebie aktualne ceny lub zestawy PS5 Slim dostępne teraz na rynku?
- ConeyIsland
Dzięki @Gemini, pytałem cię już o to przed godziną xD
Chodzi mi raczej o praktyczne wskazówki, z doświadczenia między tymi dwoma wersjami
Czy warto zwrócić na nie uwagę czy jebać.
Chodzi mi raczej o praktyczne wskazówki, z doświadczenia między tymi dwoma wersjami
- zemsta1camzata
a nie pomyślałeś, żeby pierw sobie może wpisać w google czy nawet kurwa model ai?
co innego zadać pytanie z odczuć ludzi czy lepiej gra się na slimie czy pro czy z napędem czy bez a co innego kurwa wpisać czy d się różni od e
- ConeyIsland
A ty kurwa nie umiesz czytać ze zrozumieniem? Napisałem parę postów wstecz że zawsze tylko pc, więc zielony jestem w konsolach i skoro już wybrałem że biorę nówkę slima to chce doprecyzować - skoro są dwie wersje - czy koniecznie szukać jednej z nich czy różnica jest tak niewielka że można olać. I tak bambaryło, ai mi podpowie o różnicach wg producenta ale zależało mi na opiniach kogoś kto faktycznie miał do czynienia z jedną / druga wersja.
- zemsta1camzata
to szkoda, że technik kowal nie żyje bo na takie rzeczy to tylko jakieś lygrysy w wersji sony mogą odpowiedzieć co kupią każdy wypust konsoli DLA PORÓWNANIA
zwykły człowiek wchodzi na stronę swojego ulubionego sklepu z elektroniką, wpisuje ps5 slim, kup teraz i podaje dane do fv, żeby w koszty wrzucić
zwykły człowiek wchodzi na stronę swojego ulubionego sklepu z elektroniką, wpisuje ps5 slim, kup teraz i podaje dane do fv, żeby w koszty wrzucić
- ConeyIsland
Już o to się skarbeńku nie bój ale przecież jak to sam pisałeś przy okazji sierpniowej akcji z kpo... Hate the game, not the players: *
Tylko PS5 Silm teraz (najlepiej z napędem, ale w sumie jak wolisz). Pro się nie opłaca.
3-0 dla Sony.
3-0 dla Sony.
- Cz4rny1337
- Moderator
no wiadomo ze ps5
a tam wyzej @Klaic no to powijaj switcha, nawet 1 da sporo zabawy - idealna dla kogos kto chce ozywic zajawke na gierkie
a tam wyzej @Klaic no to powijaj switcha, nawet 1 da sporo zabawy - idealna dla kogos kto chce ozywic zajawke na gierkie