Najlepszy tekściarz

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Ghostwriter marzen to?

Czas głosowania minął 01 wrz 2019, 12:09

Sokol
9
5%
Afrojax
21
13%
Belmondziarz
30
18%
Łona
27
16%
Pezet
6
4%
Rogal
19
11%
Eripe
4
2%
Oskar
13
8%
Kaz Balagane
3
2%
Ktoś zupełnie inny
34
20%

Liczba głosów: 166

Awatar użytkownika
baqlashan

Re: Najlepszy tekściarz

Post autor: baqlashan »

gods bidness pisze: 21 lut 2026, 14:03 No chodzi o to, że jeden woli kondensację znaczeń jak u Belmondo, drugi woli szczegół, który robi robotę w storytellingach, trzeci woli cwane i błyskotliwe punchliny, a piąty jak tekst tak się rymuje, że się tworzy z tego kolejny instrument perkusyjny.

A to jedna warstwa, bo kolejna to tematyka. Ktoś się może spuszczać nad celnymi obserwacjami społecznymi, oryginalnymi myślami filozoficznymi, nad tematyką komediową, horrorową, chujową, you name it.

Wszystko to do kupy sprawia, że "najlepszy" kompletnie nie pasuje do "tekściarz".
No i spoko, chyba z natury tego zagadnienia wynika ze to rzecz czysto subiektywna i właśnie będą się ścierać osoby stawiające na rymy z tymi stawiającymi na przekaz itp

Że nie ma obiektywnie najlepszego to sprawa nie tylko oczywista, ale i piękna
Haczapurjan pisze: 07 kwie 2026, 17:31 Wpuścić Iranki i Koreanki. Kim są, ustali się później
Awatar użytkownika
aleksy

Post autor: aleksy »

Prawda jest taka, że nie da się oddzielić tekstu od piosenki i rapera. No bo co to jest zajebisty tekst? Taki który spodobałby ci się, gdybyś go przeczytał przed odsłuchaniem kawałka? To nie wydaje się sensowne, bo nie po to teksty rapowe są pisane. Ale jeżeli oceniasz słuchając kawałka, to już oceniasz nie tylko tekst.

Dlatego to prawda, że "nie ma czegoś takiego jak najlepszy tekściarz". Tak samo jak nie ma czegoś takiego jak najlepszy tekst.
na ślizgawce cisnę beczkę
co chwilę wbijam szpileczkę
Awatar użytkownika
99mayday

Post autor: 99mayday »

wychodzi na to, że nie ma czegoś takiego jak najlepszy bit, najlepszy raper, najlepsze flow, najlepsza płyta, najlepszy tekściarz, najbardziej ruchable raperka...
koniec dyskutowania o subiektywnych odczuciach
admin wyłączaj serwer i można się rozejść
twoja familia to typy poznane wczoraj
tu co drugi golas robi z siebie ulicznego profesora
Awatar użytkownika
fromage
Zbanowany

Post autor: fromage »

Siemanko mam jedne pytanie bo tam w USA to jest tych ghost writterow
Kto jest the NIGGA, the guy w Polsce żeby im dawac teksty? Dziekuwa oraz skamuwa @scam_sakawa sushi nigga scamaz brate na futro
Chief Keef pisze: I'm so fly, I'm so fly, in Hawaii eating Thai
You gotta pay me for a comment, and that comment might be why
Asian ho, say she think I'm nice, why 'cause I eat rice?
Bitch, I'm mean, go and get your things, you can spend the night
Kokor

Post autor: Kokor »

georgefloyd pisze: 21 lut 2026, 14:12 Moim zdaniem najlepszym tekściarzem jest ktoś kto wypracował sobie własny styl pisania. Widzisz losowe parę zdań i wiesz, że to on. Taki Łona, Taco, Bisz nigdy nie zbliżyli się nawet do geniuszu Kaza ( z runu do Narkopopu), Diha raz i młodego Algidy. Tym bardziej nie mają podjazdu jeżeli mówimy o konwencji tekściarstwa rapowego.
zawsze wiedzialem że Bonus RPK to zajebisty tekściarz
Awatar użytkownika
aleksy

99mayday pisze: 22 lut 2026, 10:34 wychodzi na to, że nie ma czegoś takiego jak najlepszy bit, najlepszy raper, najlepsze flow, najlepsza płyta, najlepszy tekściarz, najbardziej ruchable raperka...
Jeżeli odnosisz się do mnie, to to w ogóle nie wynika z mojego posta. Bit, raper, flow, płyta, ruchable raperka - to wszystko istnieje samo w sobie. Hiphopowy tekst tak naprawdę nie istnieje. Żeby zaistniał musi być podany w jakiś sposób. Wszyscy chyba się zgodzimy, że suche przeczytanie tekstu z kartki nie ma sensu. Więc pozostaje zarapowanie. Ale wtedy nie oceniamy samego tekstu. I o to w tym wszystkim chodzi, samego tekstu nie da się ocenić.
2do5

Post autor: 2do5 »

no to niech te teksty najlepsze rzeczone będą tożsame z danym raperem, bo czemu by nie, w końcu finalnie chodzi o brzmienie na bicie a nie o zaczytywanie się w linijkach jak w literaturze. tylko należy uwzględnić fakt, że dobry tekściarz powinien być jednocześnie eleganckim nawijaczem, bo jeżeli nie wyartykułuje swoich przemyśleń w interesujący sposób to ten produkt, czyli kawałek, nie będzie wart uwagi. oni skrobią to dla siebie, pod siebie, aby wyeksponować wszystko co tam mają najlepszego, kalibrując ten szit ze swoją energią, charyzmą etc.

Dodano po 2 minutach 56 sekundach:
aleksy pisze: 22 lut 2026, 13:09 Bit, raper, flow, płyta, ruchable raperka - to wszystko istnieje samo w sobie
flow istnieje samo w sobie czy jednak należy wcześniej wymyślić odpowiednie słowa żeby je nawinąć? również mamy tutaj zależność
Ostatnio zmieniony 22 lut 2026, 23:39 przez 2do5, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
aleksy

Przeważnie to są słowa, ale teoretycznie może to być nawet kompletny bełkot i nie będzie to żadna różnica w ocenie flow. Czasami słucham sobie rapu francuskiego i jestem w stanie powiedzieć, że flow jest dobre/chujowe, chociaż nic nie rozumiem.
2do5

Post autor: 2do5 »

twoje niezrozumienie słów nie ma tu za bardzo żadnego znaczenia, skoro murzyn i tak wcześniej musiał napisać tekst pod bit (czy ułożyć go w kabinie na fristajlu, whatever) coby wszystko zgadzało się melodycznie

Dodano po 3 minutach 13 sekundach:
nawet jeżeli to tylko jakiś bełkot
Awatar użytkownika
aleksy

Jeżeli napisanie tekstu jest konieczne do stworzenia flow, to napisanie tekstu jest po prostu elementem procesu tworzenia. Z tego powstaje gotowy produkt flow, które jest już osobnym bytem. Tekst nigdy nie jest osobnym bytem w hiphopie.
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Awatar użytkownika
99mayday

Post autor: 99mayday »

aleksy pisze: 22 lut 2026, 13:09
99mayday pisze: 22 lut 2026, 10:34 wychodzi na to, że nie ma czegoś takiego jak najlepszy bit, najlepszy raper, najlepsze flow, najlepsza płyta, najlepszy tekściarz, najbardziej ruchable raperka...
Jeżeli odnosisz się do mnie, to to w ogóle nie wynika z mojego posta. Bit, raper, flow, płyta, ruchable raperka - to wszystko istnieje samo w sobie. Hiphopowy tekst tak naprawdę nie istnieje. Żeby zaistniał musi być podany w jakiś sposób. Wszyscy chyba się zgodzimy, że suche przeczytanie tekstu z kartki nie ma sensu. Więc pozostaje zarapowanie. Ale wtedy nie oceniamy samego tekstu. I o to w tym wszystkim chodzi, samego tekstu nie da się ocenić.
Oczywiście, że da się ocenić jeśli przyjmiemy odpowiednie kryteria oceny, a jeśli grupa osób dyskutujących przyjmie te same kryteria za miarodajne to możemy nawet pokusić się o wybranie najlepszej opcji w obrębie ustalonych zasad.

Napisałeś, że potrafisz ocenić flow bez rozumienia treści i bez bitu, a ja mogę napisać, że potrafię ocenić rapowy teskt bez słyszenia flow i bitu... w zasadzie to jest analogiczny przypadek, a nawet wypada na korzyść tekstu bo gdy nagle zgrasz fajnie brzmijący .wav flow do konkretnego bitu to okaże się, że to flow nijak nie zgrywa się z bitem - więc czy można nadal uważać, że to flow jest dobre? czy ocena wtedy zostaje taka sama czy się zmieni?
z drugiej strony mamy tekst - możemy ocenić jego treść, rymy, metafory, zabawy słowem na sucho, a następnie posłuchać tego tekstu na bicie - czy ocena tekstu aż tak diametralnie się zmieni jeśli będzie to słabo zgrywało sie z bitem? czy raczej pomyślisz "no dobry to był tekst, ale chujowo go zarapował"? przy flow raczej nie pomyślisz w ten sposób "no fajne było to flow, ale chujowo siedzi na bicie" xD

jeśli tekst jest maksymalnie chujowy to żaden raper ani żadne flow tego nie uratuje, ale jeśli flow jest średnie to zajebisty bit i tak to uciągnie - więc w odniesieniu do flow Twój argument byłby nawet słuszny

była nawet taka seria na YT "Oceń teksty rapera" gdzie raperzy siedzieli, sami czytali suchy tekst innych raperów i oceniali go wg swoich własnych kryteriów - pomijając, że część propsowała swoich kolegów i hejtowała teksty wrogów - to byli w stanie w miarę sensownie i rzetelnie ocenić czy dany tekst jest dobry czy chujowy.

To samo tyczy się każdego tekstu - jeśli możesz coś przeczytać i zrozumieć to możesz też ocenić składowe wg znanych Ci kryteriów - czy to będzie proza, wiersze, ulotka reklamowa czy tekst rapowy - jeden chuj

Idąc jeszcze dalej Twoim tokiem rozumowania nie można byłoby oceniać np. najlepszego perkusisty rockowego bo jego gra perkusyjna bez linii basowej, w ogóle bez kontekstu jego gry na żywo w odniesieniu do reszty intrumentów w zespole jest ciężka do oceny, ale jednak ludzie podejmują się od zawsze takiej oceny bo są w stanie przyjąć jakieś kryteria i jechać z tematem.

Najbardziej ruchable raperka też nie istnieje sama w sobie bo funkcjonuje tylko w kontekście mojego kutasa, ktory funkcjonuje w jedynie w obrębie moich preferencji seksualnych itd. więc jakby się uparł to wszystko możemy tak zarkęcić, że nie istnieje samo w sobie i to jest po części prawda, ale nadal możemy sprytnie to odseparować, ocenić na sucho i to będzie też nie mniej wartościowe
twoja familia to typy poznane wczoraj
tu co drugi golas robi z siebie ulicznego profesora
Awatar użytkownika
SuperRapMaster

Post autor: SuperRapMaster »

aleksy pisze: 22 lut 2026, 13:09 Bit, raper, flow, płyta, ruchable raperka - to wszystko istnieje samo w sobie
Flow Afrojaxa pasuje do konwencji, ale gdyby pisał teksty w srylu Eripe, to byłoby chujowe. Bit w Konewce Łony pasuje do tematu kawałka, ale kompletnie nie pasowałby np. do smętów Bisza. Raper może i istnieje sam w sobie, ale czasem może być trudno oddzielić go od bitów, bo czy taki Pezet naprawdę zasłużył, żeby być w top 3 polskich raperów, czy po prostu Noon zrobił mu najlepsze bity?
Hellrazor

Post autor: Hellrazor »

Czy można ocenić skok narciarski po samej odległości lub lądowaniu? Nie można.
Lot to składowa najazdu, wyjścia z progu, przejścia w fazę lotu, stylu lotu, lądowania no i samej odległości.

Czym byłby sam tekst bez flow, rytmiki, dobrego bitu czy głosu. No samym tekstem.

Dlatego powinno się oceniać tekst na podstawie pozostałych składowych. Wszystko ma swój kontekst. Najlepszy tekściarz w Polsce to oczywiście Łona.
Awatar użytkownika
Malloy
Palma w Kali

Post autor: Malloy »

Hellrazor pisze: 24 lut 2026, 19:09 Najlepszy tekściarz w Polsce to oczywiście Łona.
no u mnie top trójka to Łona Bisz Laik w losowej kolejności, ubolewam, że forum poszło w taką stronę, że to jest kontrowersyjny tejk XD
Jesteście popierdoleni, świat wychował was źle
Prawda jest prosta i przykra, nie jara was troska, a krzywda
Tyle zrozumieć to dar a nie wyrok i dlatego nie pluję na czas jaki minął
Awatar użytkownika
aleksy

Do pewnego stopnia się z Wami zgadzam. Im jestem starszy tym bliżej mi do myślenia, że jest po prostu kawałek i tyle. Albo ci się podoba albo nie, a reszta to pierdolenie. Najpierw jest podobanie się (uczucie), a potem rozkminianie czemu.

Ale jeżeli już bawimy się w ocenianie składowych, tekst jest dla mnie szczególnie trudnym do oceny elementem. Muzyka ma to do siebie, że się jej słucha, więc tekst jest nam zapodawany za pośrednictwem flow. Słyszysz bit, rapera, płytę, a ruchable raperkę widzisz. A w jaki sposób odbierasz tekst? Bezpośrednio się nie da. Flow jest nośnikiem i tekst musisz sobie z niego wykrystalizować. Od biedy można by stworzyć pojęcie flowotekst i oceniać to razem. IMO będzie to miało więcej sensu niż samo ocenianie tekstu.
SuperRapMaster pisze: 24 lut 2026, 13:55 Flow Afrojaxa pasuje do konwencji, ale gdyby pisał teksty w srylu Eripe, to byłoby chujowe.
to prawda, ja w ogóle uważam, że afrojax ma zajebiste flow w swoich rapowych kawałkach
Awatar użytkownika
kaczuholek

Post autor: kaczuholek »

celowo nie czytałem jeszcze żadnych postów z dyskusji by dać najpierw swój głos i opinię. imo najlepszy tekściarz polski hip-hop to overall oskar problem z 2013-2019 (lub ktokolwiek tego oskara w tych czasach ghostwrite'ował)

rozumiem gdy ktoś niektóre z tych tekstów skwituje jako zbyt chamsko proste, jakieś zbyt na siłę highlife'owe, zbyt warszawkowe, zbyt ślepnąc od świateł core, że cringuje go ogień w piczy i inne masz kurwa i się nie spinaj ej to carbon black.

ale kurwa mimo wszystko, tam dla mnie tyle jakości i świeżosci jest powpierdalane w te koncepty. nieironicznie moje fav lirycznie płyty z polskiego hiphopu to PRO8L3M LP 2016, ground zero mixtape i widmo. PROXL3M z 2023 też mi sie w tej sferze naprawde podobała. no dojebane teksty tam są i przede wszystkim pomysły na te teksty i kawałki. z 50 fajnych linijek z pamięci bym wymienił z miejsca a słucham tych płyt dosyć rzadko

ale nie będę bronił tej tezy jakoś zaciekle bo to temat gdzie strasznie decyduje kwestia gustu, ciężko w obiektywne ramy to jakos wklepywać, dla jednego "dzień dobry" belmondo będzie 10x lepsze od calej twórczości taco czy quebo, a inny powie że dzień dobry belmondo to nic więcej jak zbiorowe prowo publiki które urosło przez całokształt memiczny do rangi jakiejś legendy a w rzeczywistosci to bullshit liryczny a nie arcydzielo.

a ja bym obu na jakiejś płaszczyźnie był w stanie przytaknąć. tak do luźnej topki bym na pewno dał jeszcze starego bedoesa, quebo, og enzo, dla mnie nieironicznie w twórczości tych panów dużo błyskotliwości i nieszablonowości i to najważniejsze kryteria 4 me. jeszcze dodam że intelektualny rap core typu łona, bisz, to coś KOMPLETNIE nie dla mnie. nie pasuje mi to do hiphopu w ogóle

btw nie mogę do teraz przełknąć jak tragiczna lirycznie jest ostatnia płyta problemu na tle 2013-2019. ktoś kojarze pisał że oskar w którymś wywiadzie brzmiał jakby troche nie ogarniał bazy na tyle, że szło zwątpić że był realnym autorem tych tekstów? jesli tak bylo to mnie to nie dziwi, tam coś imo legitnie może nie grać jeśli chodzi o to kto to u nich pisal na przestrzeni lat. albo w 2025 po prostu przeznaczył 20x czasu mniej na pisanie przez dzieciaka
Rookie

Post autor: Rookie »

Najlepszymi tekściarzami w pl rapie imo są Eripe, Tomb i Szad Akrobata oraz Białas. Uważam tak dlatego że ich teksty są bardzo mocno przekminione, pełne gier słownych, drugiego dna, pełno zabawnych metafor i punchlinów. Szad Akrobata, skumajcie taki kawałek od niego ''Umieram na wyobraźnię''. Jest tam wiele wielokrotnych rymów oraz głęboki życiowy tekst metaforycznie poetycko napisany nadający się na interpretacje przez polonistów. Wielu z was tutaj absolutnie nie jest fanami tych raperów. Ale należy obiektywnie przyznać, że pisanie takich tekstów jest dużo bardziej czasochłonne i trudniejsze niż pisanie np takiego Sentino czy Belmondo, których wolicie słuchać. Co absolutnie rozumiem bo muzyka to nie tylko tekst. Ale temat jest o teksciarzach więc wymieniłem tych którzy piszą teksty których napisanie wymaga wysiłku. Wiadomo że pisanie takiego bedoesa czy whita 2115 to mega prostota przy takim Eripe czy Szadzie. Ale to nie przeszkodziło Bedoesowi wygrać z nim beef, pomimo że Eripe lepiej pisze.
Awatar użytkownika
Jasek

Post autor: Jasek »

Tak w sumie to wielokrotne to kutas, a nie wyznacznik dobrego tekstu. Byle małpa z słownikiem po spędzeniu X godzin da rade napierdalać poczwórne.
To jest dobre, tylko jeśli jest bonsonowe, czyli forma nie robi fikołków groteskując treść.
Heroesy chcą wirować z techniką, patrz, jak się chujki wożą
Mogą świrować tylko, bo czwórki im nie wychodzą
No co to za gówno kolorowanka.

Eripe jest gorszym tekściarzem niż Bedoes, a Bedoes wcale nie jest niezły.

Tomb jest dobry, ale punche i zabawa semantyką to tylko dodatek. Jego najlepsze wersy lecą raczej na kawałkach typu Ballin czy Mnie
Spoiler
Wszyscy są w kurwę zmęczeni znowu byciem w kurwę zmęczonym
No bo jak spada kamień ci z serca, no to się staje kulą u nogi
I wciąż te same mordy, wciąż na tych samych ławkach
Świat jest mały, ale nie tak, by właśnie tam nam spadła szansa
Zajebiście tutaj to złożył i przedstawił

A w ogóle to jak już tak się w liczenie bawić, to sensowniejsze byłoby ogarnianie zabiegów stylistycznych, gdzie rozpierdala Don Poldon solidnie, a nie tego, kto znajdzie więcej rymów, bo tutaj probabilistyka w chuj atrakcje zabija. Stokroć wolę jeden rym nieoczywisty zamiast pięciu chujowych od linijki.

Białas to jest na poziomie Eripe, tyle że Krakus jest lepszy w gry słowne i punche, a Białas częściej próbuje wejść w jakąś inną konwencję niż bragga rymami i porównania, za co plus; ale robi to chujowo, za co minus.
cztery żubry i dwie kurwy
Awatar użytkownika
tkss

Post autor: tkss »

Bedoes i Tomb xD
Laik na diamondlife i naturalnych, gdzie nie ma grafomanii to peak pl rapu pod względem tekstów. Tylko, że takich rzeczy nie słucha się jak nowego rapu.
Spodobało mi się jak Zeus ostatnio w Kanale Zero określił ludzi jak Bisz czy Laik wirtuozami rapu, a wirtuozi rzadko są rozchwytywani medialnie i komercyjnie.
ODPOWIEDZ