Rap Wyzwanie

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Re: Rap Wyzwanie

Post autor: oldschool »

Albo jeszcze lepiej. Dyskografię Filipka komuś dać, te 15 płyt na pewno będzie ciekawym przeżyciem. [mention]daveyo[/mention] przyjąłbyś takie wyzwanie? Jeśli się zgodzisz, to możesz mi zapodać dyskografię kogoś.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
SWN
Administrator

Post autor: SWN »

Traczu wspomniał w pierwszym poście, że nie musi to być koniecznie cała dyskografia, a po prostu wybrane przez proponującego jej highlighty, także nie róbmy już z tego warunku takiego mema, chyba każdy bez problemu się dogada. Z niecierpliwością czekam na jakieś totalnie skrajne 'pojedynki', tymczasem pozdrawiam po odsłuchu pierwszej pozycji Palucha, nom!:)
B to G strikes again, thick hay on the bread... For me it's a lifestyle, you say that's about swag
daveyo

Post autor: daveyo »

oldschool pisze: 26 lut 2020, 19:53 Albo jeszcze lepiej. Dyskografię Filipka komuś dać, te 15 płyt na pewno będzie ciekawym przeżyciem. [mention]daveyo[/mention] przyjąłbyś takie wyzwanie? Jeśli się zgodzisz, to możesz mi zapodać dyskografię kogoś.
Z Filipkiem jestem na bieżąco i słucham go od pierwszych płyt więc to żadne wyzwanie dla mnie i chyba w dyskografii nie ma 15 płyt (chyba, że podałeś plus minus to spoko).

Zmierzałbym ku jednej pozycji danego artysty więc jeśli coś fajnego wymyślisz to chętnie się przyłączę do zabawy i zarzucę coś dla Ciebie.

Temat oczywiście zajebisty, super sprawa.
Awatar użytkownika
knarku

Post autor: knarku »

jak ktos sie podejmie przesluchania edzio_gda jakiejkolwiek plyty to moge tez przejsc przez jakas propozycje pzdr
Awatar użytkownika
baqlashan

Post autor: baqlashan »

przesłucham jakąś typową hujową płyte bonsona, jak jakiś zagorzały przeciwnik żabsona zgodzi się na wysłuchanie Internaziomal od A do Z
Awatar użytkownika
guzi

Post autor: guzi »

Dla Ciebie jest zarezerwowana Patokalipsa i Eripe
Awatar użytkownika
przedszkolanek

Post autor: przedszkolanek »

baqlashan pisze: 26 lut 2020, 20:51 przesłucham jakąś typową hujową płyte bonsona, jak jakiś zagorzały przeciwnik żabsona zgodzi się na wysłuchanie Internaziomal od A do Z
przesłucham całą dyskografie żaby, yachtyego, riff rafa, leana (wróce sobie bardziej, bo większość przecież znam) i co tam jeszcze chcesz, jak przesłuchasz cały katalog wydawniczy trzech szóstek
Awatar użytkownika
baqlashan

guzi pisze: 26 lut 2020, 23:00 Dla Ciebie jest zarezerwowana Patokalipsa i Eripe
niestety znam wszystkie ich wydawnictwa, a przynajmniej do roku 2015, bo wtedy byłem zmuszony tego gówna słuchać na melanżach
przedszkolanek pisze: 26 lut 2020, 23:03 przesłucham całą dyskografie żaby, yachtyego, riff rafa, leana (wróce sobie bardziej, bo większość przecież znam) i co tam jeszcze chcesz, jak przesłuchasz cały katalog wydawniczy trzech szóstek
nie podejmę się, za gruby lot, wymiękam
Awatar użytkownika
mlodyperkez

Post autor: mlodyperkez »

jestem zagorzalym przeciwnikiem zabsona, mozemy sie jakos dogadac

e: lubisz ostrego?
Awatar użytkownika
baqlashan

jest mi obojętny, starsze płytki nawet lubię

jakby co to wymieniam się tylko 1 album za 1 album, jak masz jakieś typy to podbijaj, ja chce żeby ktoś posłuchał internaziomala, kto jeszcze tej płyty nie słuchał i nie lubi tzw "stękożapsów"
Awatar użytkownika
mlodyperkez

Post autor: mlodyperkez »

no ja nie sluchalem i nie lubie stekacza, pomysle nad jakas plytka i ci jutro napisze pozdro 600
Awatar użytkownika
Tracz
Zbanowany

Post autor: Tracz »

RECENZJA - SENTINO

Za mną trzy płyty Sentina oraz gościnki na płycie Kaza Bałagane Sos Ciuchy i Borciuchy.

Specjalnie zaproponowałem wzięcie Sentino, bo było kilka numerów tego rapera które pomimo niechęci do niego mi się podobały a nie mogłem zmotywować się do przesłuchania całości.
Główne wnioski? Rozumiem, dlaczego jego twórczość znalazła grono odbiorców a gdy dodamy do tego fakt że chyba naprawdę większość jego fanów przez pewien czas wierzyła, że jest gangsterem, to pewnie podbijało to wrażenia i odbiór.

Sentino jest melodyjny, wyrazisty i potrafi śpiewać a to cechy które wśród raperów bardzo cenię i doceniam. Lirycznie też jakoś szczególnie się nie przyjebuję, koneserem liryki w rapie nie jestem i dopóki raper nie nawija jakichś totalnych bzdur (nie mówię o głupotach bo głupoty też mają swój czar) to nie ma dla mnie większego problemu. Sentino ma umiejętność że nawet jakąś buracką wstawką potrafi zaskoczyć i wywołać lekki uśmiech na twarzy.

Trochę ciężko mi się słuchało Zabójstw Lirycznych 1.0 i 2.0, miks i master czy jak to się tam nazywa (jakość wokalu + muzyki) męczący w jedynce lepszy w dwójce, utwory zlewały mi się i było ich jak na moje oko za dużo (bodajże 20 a jestem przyzwyczajony do 12-14). Irytująca maniera w głosie a konkretnie akcentowanie w części utworów i przeciąganie wyrazów. Stosunkowo mało pojedynczych numerów kozaków jak Vitalyi na tych dwóch płytach w moim odczuciu. Wracał do tych wydawnictw raczej nie będę poza Vitalyiem i może poza paroma numerami których sobie nie wypisałem a się wyróżniały jak Liczę ten hajs, ale Vitalyi zdecydowany faworyt którego chce się repeatować.

Sos, ciuchy i borciuchy to głównie refreny i wokalne popisy w wykonaniu Sentina. Jak wcześniej napisałem ma spoko barwę głosu Sentino i tutaj potwierdza że potrafi zapodać fajny refren co na pewno jest jego mocną stroną.

Najlepsze w moim odczuciu zostawiłem na koniec. Zabójstwo Liryczne 3 to znaczny progres jeśli chodzi o brzmienie, flow Sentino i śpiewanie, a do tego tylko 11 utworów i można to przyjemnie odsłuchać za jednym zamachem. Tę płytę znałem w największym stopniu i się generalnie nie zawiodłem. Szczególne wyróżnienie dla numerów Zapytaj o mnie, Fame, Parę kulek, Czarna Chmura, Il Duce. Jakby nie refren i sam motyw Tatuażyka też mocno słuchalny numer.

Podsumowując: Sentino ma jeden z lepszych głosów w polskiej rap grze, jest wyrazisty i ma swój własny styl, co do tego chyba nie ma wątpliwości. Tematyka w jakiej się obraca, bezczelność, a do tego wspominana przeze mnie wcześniej umiejętność zapodania nawet burackiego wersu w sposób w który się można zdziwić, połączone z melodyjnością i udokumentowanymi dobrymi dokonaniami na najnowszym wydawnictwie powinny być receptą na jego sukces w Polsce, ale życiowe wybory, demony w głowie i palenie mostów doprowadziło do sytuacji w której niewątpliwy duży potencjał Sentino został na ten moment zmarnowany i niewykorzystany. Jeśli weźmiemy pod uwagę bardzo barwną, kontrowersyjną osobowość tego zawodnika, a także duży niedosyt związany z jego twórczością, to przestaje mnie dziwić dlaczego wciąż liczne grono fanów jara się byle pierdnięciem z jego strony i wyczekuje powrotu swojego idola.

Nie pochwalam braku autentyczności ale też będę jednym okiem obserwował co się z tym człowiekiem dzieje bo nie ukrywam że jest to postać ciekawa i niespełniona z dużymi możliwościami i po prostu ciekawi mnie na co go jeszcze stać, bo niedosyt to chyba słowo które z Sentinem można w tym momencie najbardziej połączyć.

Dzięki [mention]SWN[/mention]

PS. Utwierdziłem się też w przekonaniu że Sentino jest tym bardziej utalentowanym w parze z Malikiem Montaną i spójrzmy w którym miejscu Malik.
#BOR4LIFE
Awatar użytkownika
Tracz
Zbanowany

Post autor: Tracz »

Przypominam o wyzwaniu.
#BOR4LIFE
SWN
Administrator

Zainspirowany ostatnią działalnością użytkownika gods bidness w temacie o Tede plus mając w postanowieniach noworocznych wpisane sprawdzanie jakiejś tam ilości nowych albumów miesięcznie pozwoliłem sobie podbić temat.

Zapraszam do zabawy, bo moim zdaniem bardzo fajna, pominięta inicjatywa legendarnego użytkownika. Chętnie umówię się z kimś na wymianę recenzja za recenzję, ale w założeniu jeden album (no max dwa), bo przerabiać całej dyskografii jakiegoś HST Djobeła nie mam siły.
B to G strikes again, thick hay on the bread... For me it's a lifestyle, you say that's about swag
Awatar użytkownika
francocarlos

Post autor: francocarlos »

SWN pisze: 26 lut 2020, 17:05 Nie lubię się ścigać z muzyką, stawiać sobie jakichś norm x albumów tygodniowo
SWN pisze: 14 sty 2026, 16:39 mając w postanowieniach noworocznych wpisane sprawdzanie jakiejś tam ilości nowych albumów miesięcznie
:D
SWN
Administrator

xd

Celnie, ale w tym drugim nie chodziło mi już o jakieś dziennikarskie ilości codziennego katowania się, a powrót do sprawdzania płyt sam w sobie, bo 2025 minął mi na słuchaniu jakichś lofi chill rainy day in tokyo 10h mixów i uznałem kurwa tak nie może być
Awatar użytkownika
scam_sakawa

Post autor: scam_sakawa »

SWN pisze: 14 sty 2026, 17:13 bo 2025 minął mi na słuchaniu jakichś lofi chill rainy day in tokyo 10h mixów i uznałem kurwa tak nie może być
i po co chcesz wrócić do słuchania całych albumów polskiego rapu teraz? Zawiedziesz się okrutnie :exclaim:
Wszystkie moje posty są wyłącznie fikcją literacką i nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości.
SWN
Administrator

Dręczą mnie w głowie słowa kaabana z filmiku jak kandydował na moderatora i podsumował ZINNNa mówiąc że ma forum hip hopowe samemu nie słuchając nawet hip hopu
Awatar użytkownika
Jasek

Post autor: Jasek »

W tym roku to byl kutas nie rap, pierdol to
cztery żubry i dwie kurwy
SWN
Administrator

No właśnie mi się wydaje odwrotnie, byłem najbardziej zaangażowany w wydarzenia (z premierami gorzej) od kurwa nie wiem, pięciu lat i zajawka trochę wróciła

Dodano po 30 sekundach:
Chyba że chodzi ci o sprawdzanie albumów w zabawie, to można sprawdzać dowolne, nie musi być z zeszłego
ODPOWIEDZ