VNM
Re: VNM
SWN - racja, trochę niefortunny przykład, ten background teraz też kojarzę, ale w mojej przebodzcowanej głowie (od słuchania Kotolgi) głowie miałem bardziej na myśli jak błahe rzeczy kiedyś potrafiły denerwować polskich słuchaczy do przejścia do czasów że Łukasz paluszczak kupuje auto za milion i Sebastiany nawet nie mają już żadnego problemu do tego. Wydaje mi się że to wojciech sokół przetarł szlaki ze sławetnymi wersami o drogiej bluzie prosto i lamusy już wiedzą że hajs to jedyne co istotne i wyrzucanie komuś posiadanie hajsu to przejaw bycia ciamajda a nie żadne uliczne rapowe hiphoperowe zasady
Jedzenie kebabów i słuchanie chujowego rapu
Tak wygląda życie wielu polaków
-
georgefloyd
Jedyne za co szanuję truskawkowych raperów było wkręcenie dzieciakom hasła „kupujcie polskie rap płyty” to był prawdziwy przejaw geniuszu. Wiadomo, że ktoś inny, inteligentny za tym stał ale wykonanie było dobre. Tak się powinno poprawnie przeprowadzać akcje propagandowe. Goebels byłby dumny. Na NSPC VNM miał te pojedyncze linijki które wchodzi w pamięć. Później już tego zabrakło. Zaczął słuchać j cola, który spierdolil jak Gołota. Lamus do lamusa.
Stary... ja jako dziecko z klasy robotniczej i z jebanego zadupia normalnie miałem wyrzuty sumienia, że ściągam płyty z internetu, a ich nie kupuję. Miałem ziomka, który czuł to samo i pewnego razu postanowiliśmy się złożyć na płytę Ostrego TDD. Byliśmy w gimbazie, więc trochę na to zbieraliśmy i kupiliśmy jedną na pół XD Matka mi mówiła, czy ja jestem nienormalny, że wydaję pieniądze, skoro to jest w internecie, a ja na to, że ja nie mogę mama nic nie rozumiesz. Okazało się, że miała rację i mądrzejsza doświadczeniem wyczuła, że to kolejny spisek bananowców mający na celu wyruchanie proletariatu na pieniądze.georgefloyd pisze: ↑05 sty 2026, 17:36 Jedyne za co szanuję truskawkowych raperów było wkręcenie dzieciakom hasła „kupujcie polskie rap płyty” to był prawdziwy przejaw geniuszu. Wiadomo, że ktoś inny, inteligentny za tym stał ale wykonanie było dobre. Tak się powinno poprawnie przeprowadzać akcje propagandowe. Goebels byłby dumny.
Tyle tych płyt słuchałem, że to by było niemożliwe je wszystkie kupować, nawet jakbym dostawał wysokie kieszonkowe. Więc pobierałem, ale miałem wyrzuty sumienia i mówię teraz zupełnie na serio
Chuj im w dupę. Przecież taki Ostry był na tyle zarobiony, że mógł normalnie powiedzieć, że jak jesteś dzieciakiem, to sobie pobierz i później kupisz jak już będziesz zarabiał. Niby taka muzyka dla dzieciaków bez perspektyw i jak to się im kurwa sklejało.
widziałeś mnie w netflixie, mówisz miły gość?
ja cię nie widziałem, bo szukaliśmy tam rytm i flow
Twórcą tego hasła o.kupowaniu plyt nie jest Dawid Szynol ?
Lata melanży od 19 Marca 2009 w forumkowej branży
Burak pisze:Tu jest forum ślizgawka, a nie jakiś wizaż, jak trzeba to wypłacamy sobie liście na odmułke, a jak trzeba przytulamy a nie jakieś Ania powiedziała czy kurwa Klaudia
-
georgefloyd
Przecież rap był zawsze muzyką bananowców. Tak samo pamiętam patusy w ciepłej strefie chodziły i to w oryginałach. To naprawdę sporo szmalu było, nawet na dzisiejsze czasy. Cała raperska warszawka to banany były od początku. Raperzy i producenci. Weź kup taką bit maszynę w tamtych czasach xddd.
Wersy typu mozesz na mnie liczyc jakbyl byl kalkulatorem to dalecy kuzyni belmondowego nie nabierzesz mnie jak chochlaDjPendzel pisze: ↑05 sty 2026, 17:02 Nieironicznie jedyny vnm dla mnie to z takimi wersami
https://youtu.be/NEMdxFftCdU
Propsaleksy pisze: ↑05 sty 2026, 17:48Stary... ja jako dziecko z klasy robotniczej i z jebanego zadupia normalnie miałem wyrzuty sumienia, że ściągam płyty z internetu, a ich nie kupuję. Miałem ziomka, który czuł to samo i pewnego razu postanowiliśmy się złożyć na płytę Ostrego TDD. Byliśmy w gimbazie, więc trochę na to zbieraliśmy i kupiliśmy jedną na pół XD Matka mi mówiła, czy ja jestem nienormalny, że wydaję pieniądze, skoro to jest w internecie, a ja na to, że ja nie mogę mama nic nie rozumiesz. Okazało się, że miała rację i mądrzejsza doświadczeniem wyczuła, że to kolejny spisek bananowców mający na celu wyruchanie proletariatu na pieniądze.georgefloyd pisze: ↑05 sty 2026, 17:36 Jedyne za co szanuję truskawkowych raperów było wkręcenie dzieciakom hasła „kupujcie polskie rap płyty” to był prawdziwy przejaw geniuszu. Wiadomo, że ktoś inny, inteligentny za tym stał ale wykonanie było dobre. Tak się powinno poprawnie przeprowadzać akcje propagandowe. Goebels byłby dumny.
Tyle tych płyt słuchałem, że to by było niemożliwe je wszystkie kupować, nawet jakbym dostawał wysokie kieszonkowe. Więc pobierałem, ale miałem wyrzuty sumienia i mówię teraz zupełnie na serio![]()
Chuj im w dupę. Przecież taki Ostry był na tyle zarobiony, że mógł normalnie powiedzieć, że jak jesteś dzieciakiem, to sobie pobierz i później kupisz jak już będziesz zarabiał. Niby taka muzyka dla dzieciaków bez perspektyw i jak to się im kurwa sklejało.
Jem pizzę, piszę teksty, teraz jestem w prime jak Szczęsnyprzyszedłem się tu napierdalać a nie kurwa jakieś Ania powiedziała czy kurwa Klaudia
Szacunek za bycie sobą i za wersy
Wy tak bardzo się staracie, że każdy jest pierwszy lepszy
Prawda jest taka, że stary bananowiec naciągnął dwóch biednych dzieciaków na hajs. Dodam jeszcze, że specjalnie jechaliśmy po to do Bydgoszczy, więc wydaliśmy jeszcze pieniądze na bilety i straciliśmy pół dnia. Na szczęście album był dwupłytowy, więc każdy trzymał jedno CD i się nimi wymienialiśmy.
Ale spoko, można się śmiać. Historia jest jak najbardziej zabawna.
Ale spoko, można się śmiać. Historia jest jak najbardziej zabawna.
widziałeś mnie w netflixie, mówisz miły gość?
A może to jest tak, że pokolenie raperów, z którego pochodzi vnm tak na radę było złożone z na prawdę szlachetnych ludzi, którzy kierując się hiphopowym wzorcem i ideałami myśleli, że uda im się wejść do meja, po czym każdy z nich zorientował się, że to jest właśnie zerowanie na biednych dzieciakach? Po kolei wszyscy odpuszczali, fał zalewał mordę desperadosami przed plejem, małpa wolał siedzieć na kiblu itp, a wszystko po to, żeby oderwać uwagę biednych dzieciaków z klasy robotniczej od rapowych idoli, których obraz te dzieciaki tak na prawdę same sobie utworzyły w swoich głowach? Po takim pokoleniu eldo I pezeta to każdy chciał być raperem, bo wszystkim się wydawało, że to proste - tymczasem bisze, zeusy i inne te-trisy po kolei odpadały, mówiąc po cichu dzieciakom "nie idźcie w te strone". Vnm nawet zaczal śpiewać na autotune żeby tylko pokazać, że będziesz tu gdzie ja - będziesz musiał pajacować i kombinować. Przecież nawet nagrał ten kawałek że jest chujnia i cieknie mu na głowę, i kaja paschalska go rzuciła.
To może zniechęcać.
Jeśli tak jest, to ta fala jest na prawdę o wiele szlachetniejsza niż wciskający naiwnym małolatom kit Ostry, Tede, Sokół (który, przypomne, miał zmywarkę w latach 80.) I inni "bohaterowie" hip hopu.
To może zniechęcać.
Jeśli tak jest, to ta fala jest na prawdę o wiele szlachetniejsza niż wciskający naiwnym małolatom kit Ostry, Tede, Sokół (który, przypomne, miał zmywarkę w latach 80.) I inni "bohaterowie" hip hopu.
Ostatnio zmieniony 05 sty 2026, 21:04 przez Snus, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie zapominajcie o Pono, którego ojciec był sekretarzem pzpr, a on sam znajdywał ukojenie od siermięgi późnego PRLu w jeździe na kucykach, jako ze ich dom (zadne kurwa mieszkanie, dom - gdyby ktos sie zastanawial skąd w tekstach ukrytych bananowców bierze się to demonizowanie mieszkania w bloku i przedstawiania go jak jakiejs dżungli i szkoły przetrwania, co u większości polakow żyjących w ten sposób wywołuje uniesienie brwi - ponieważ te wszystkie sokoly, pona i erosy same mieszkały w jebanych rezydencjach i oni naprawdę tak widzieli blokowiska, te dantejskie obrazy betonowego piekła to zycie zwyklych ludzi oczami bananów, Wojtuś Rence był autentycznie przerażony warszawskim syfem bo sie wychował w zupełnie innych realiach, coś go tam ciągnęło ale to była reporterska ciekawość a"la Cejrowski w buszu albo trzaskowski w metrze) znajdował sie tuż przy torze ma sluzewcu
Najlepsze ze sokol jeszcze brnie w to pierdolenie o bezdomności zeby zaimponować innym podstarzalym bananom typu zulczyk, jaki to on hardy nie jest, ale jednocześnie bardzo sie pilnuje zeby nie podać żadnych szczegółów ktore by go zdemaskowaly
Najlepsze ze sokol jeszcze brnie w to pierdolenie o bezdomności zeby zaimponować innym podstarzalym bananom typu zulczyk, jaki to on hardy nie jest, ale jednocześnie bardzo sie pilnuje zeby nie podać żadnych szczegółów ktore by go zdemaskowaly
Ostatnio zmieniony 05 sty 2026, 21:10 przez jajca, łącznie zmieniany 1 raz.
-
tybdo_yntogliw
@aleksy
Wiadomo, Niuskul Mixtape czy NSPC to jakby wyszło w 2014 to by dzieciaki puszczały z telefonów na przystanku jak pusczały w licbazie JBMNT remix czy innego Vladimira Putina. Pamiętam bo sam nastolatkiem byłem wtedy.
Po prostu bez przesady robienia z tych typów którzy nagrywali po pracy w banku jak VNM jakichś karierowiczów z rapu no te zmiany pokoleniowe to były takie zmiany podejścia że bardziej się nie da.
Wiadomo, Niuskul Mixtape czy NSPC to jakby wyszło w 2014 to by dzieciaki puszczały z telefonów na przystanku jak pusczały w licbazie JBMNT remix czy innego Vladimira Putina. Pamiętam bo sam nastolatkiem byłem wtedy.
Po prostu bez przesady robienia z tych typów którzy nagrywali po pracy w banku jak VNM jakichś karierowiczów z rapu no te zmiany pokoleniowe to były takie zmiany podejścia że bardziej się nie da.
tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60
VNM BYŁ FINANSISTĄ? Ja myślałem że on jakieś bagaże przerzucał w UK.
Czyżby pierwszy raper w Polsce w pracy na etacie? Czemu nie wrócił do pracy po karierze?
W ogóle co to za bankier co kasę ulokowal w brzuchu czynszojadow takich jak ja np? Ale gość
Czyżby pierwszy raper w Polsce w pracy na etacie? Czemu nie wrócił do pracy po karierze?
W ogóle co to za bankier co kasę ulokowal w brzuchu czynszojadow takich jak ja np? Ale gość
Jedzenie kebabów i słuchanie chujowego rapu
i niby jaki byłby tego efekt? tak czy siak ludziom by się znudziło, tylko że zamiast z naśmiewania się z prób śpiewu, byłoby naśmiewanie się że 5 płyta taka sama, ciągle te czerstwe gry słowne i 0 'rozwoju muzycznego', po prostu w branży muzycznej każdy ma swój okres, a potem przychodzą nowi słuchacze, którzy zazwyczaj chcą mieć idoli ze swojego pokolenia i tyle.
szukanie pojedynczej przyczyny upadku kariery vnm'a w śpiewanku czy pójścia na swoje jest bez sensu, bo przyczyna jest zazwyczaj wypadkową wielu spraw + zawsze występuje spory % przypadkowości
-
tybdo_yntogliw
@zuperhero stary VNM znalazł gościa który robi gorsze refreny od niego, niejakiego Cywinskiego i zaprosił go na 1 refren i jeden pseudo rapowany kawałek w stylu PartyNextDoor.
Ten refren to:
[Refren: Cywinsky x2]
Miałem spać a jest jedenasta
Aftera zamieniamy na bifor
Zajebałem się, zajebałem się
Halflajf to naprawdę była tak okropna płyta, że wstyd.
Czuz tu daj najs to płyta tak zła, że przez nią powinniśmy o nim mówić jak o najgorszych reprezentantach hip-hopolo. Było tak źle.
Dodano po 38 sekundach:
Naprawdę te płyty wyglądają tak jakby jednak to Prosto go trzymało trochę od totalnych przypadłów.
Ten refren to:
[Refren: Cywinsky x2]
Miałem spać a jest jedenasta
Aftera zamieniamy na bifor
Zajebałem się, zajebałem się
Halflajf to naprawdę była tak okropna płyta, że wstyd.
Czuz tu daj najs to płyta tak zła, że przez nią powinniśmy o nim mówić jak o najgorszych reprezentantach hip-hopolo. Było tak źle.
Dodano po 38 sekundach:
Naprawdę te płyty wyglądają tak jakby jednak to Prosto go trzymało trochę od totalnych przypadłów.
tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60
przede wszystkim VNM po wyjściu na legal nie normikował w odpowiednim tempie swojej muzyki, akurat to, że kombinował i próbował robić nowe rzeczy(że chujowe to inna sprawa) i przenosić bieżące na tamten czas trendy było w kontekście rozwoju potencjalnej kariery spokojnie do obronienia
natomiast styl i nawijka VNM'a była wg mnie nieprzystępna dla typowego małolata/studenciaka zaczynającego jarać się rapem, a można zakładać, że to właśnie ta wchodząca grupa robi zawsze największy obrót na playlistach
taki Bałagane, Taco, Oskar83 czy Quebo bo wyrobieniu sobie w podziemiu renomy bardzo wyrazistym stylem po wyjściu do ludzi z każdą kolejną płytą zaczęli robić coraz bardziej normicki i przystępny dla większości społeczeństwa rap, ale jednocześnie świadomie budowali konkretny wizerunek
może gdyby fał intencjonalnie zaczął budować jakiś zaskakujący, nowy obraz swojej osoby(jak wszyscy wyżej wymienieni) i dorobił otoczkę do swojego rapu to ludzie z ciekawości by sprawdzali "co ten wariat znowu odjebał"
natomiast styl i nawijka VNM'a była wg mnie nieprzystępna dla typowego małolata/studenciaka zaczynającego jarać się rapem, a można zakładać, że to właśnie ta wchodząca grupa robi zawsze największy obrót na playlistach
taki Bałagane, Taco, Oskar83 czy Quebo bo wyrobieniu sobie w podziemiu renomy bardzo wyrazistym stylem po wyjściu do ludzi z każdą kolejną płytą zaczęli robić coraz bardziej normicki i przystępny dla większości społeczeństwa rap, ale jednocześnie świadomie budowali konkretny wizerunek
może gdyby fał intencjonalnie zaczął budować jakiś zaskakujący, nowy obraz swojej osoby(jak wszyscy wyżej wymienieni) i dorobił otoczkę do swojego rapu to ludzie z ciekawości by sprawdzali "co ten wariat znowu odjebał"
twoja familia to typy poznane wczoraj
tu co drugi golas robi z siebie ulicznego profesora
tu co drugi golas robi z siebie ulicznego profesora