Popularne/niekontrowersyjne zdanie o polskim rapie

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
baqlashan

Popularne/niekontrowersyjne zdanie o polskim rapie

Post autor: baqlashan »

Może ja zacznę - polski rap jest już tak odtwórczym kawałem rzadkiego stolca, że zwyczajnie i po ludzku męczy mnie sprawdzanie tego gówna, a jak po raz kolejny słyszę jakiegoś piszczącego okiego czy jego naśladowców to autentycznie muszę to odreagować i puścić se jakichś dinali, beskitu. Nie wiem, może w głowach tych pedrylów zaistniała myśl, że dalej są fresh bo słuchają se kartiego i tworzą w ramach stylówy ala piąta woda po kisielu thuggerze, ale w tak zastanej rzeczywistości zupełnie nie dziwi, że osłuchani z gaunkiem zajawkowicze, w tym ja - dalece bardziej cenią sobie popisy Kotolgi czy Drabu. Myślę, że nie ma w tej opinii żadnej kontrowersji, czekam na wasze typy.
Haczapurjan pisze: Wpuścić Iranki i Koreanki. Kim są, ustali się później
phobos pisze: skandowanie jebać pis pod cypisa to był wzniosły moment demokratycznego uniesienia
Awatar użytkownika
aleksy

Re: Popularne/niekontrowersyjne zdanie o polskim rapie

Post autor: aleksy »

OSTR to legenda polskiego hiphopu. Jego pozycja jest mniej więcej zasłużona.
na ślizgawce cisnę beczkę
co chwilę wbijam szpileczkę
Awatar użytkownika
SuperRapMaster

Post autor: SuperRapMaster »

Mnie tam z jego dyskografii jara tylko Tabasko, może miał jeszcze jakieś inne dobre płyty, ale nie chce mi się wszytkich sprawdzać, skoro lubiany przez wszytkich jwwch mnie znudził.

Dodano po 1 minucie 52 sekundach:
Smarki to zajebisty raper, a wytknięcie mu potknięć w tekstach nie zmienia faktu, że bardzo przyjemnie się go słucha.
Awatar użytkownika
aleksy

Post autor: aleksy »

SuperRapMaster pisze: 18 gru 2025, 17:13 Mnie tam z jego dyskografii jara tylko Tabasko, może miał jeszcze jakieś inne dobre płyty, ale nie chce mi się wszytkich sprawdzać, skoro lubiany przez wszytkich jwwch mnie znudził.
Nie musisz sprawdzać wszystkich tylko debiut, 7, Ja Tu Tylko Sprzątam, Hollyłódź i Życie Po Śmierci.
na ślizgawce cisnę beczkę
co chwilę wbijam szpileczkę
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

OSTR strasznie leje wodę w tekstach, ale Masz To Jak W Banku to mój klasyk i często wracam
Rydawarrior dostępny na wszystkich platformach streamingowych
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
zuperhero

Post autor: zuperhero »

SuperRapMaster pisze: 18 gru 2025, 17:13 Mnie tam z jego dyskografii jara tylko Tabasko, może miał jeszcze jakieś inne dobre płyty, ale nie chce mi się wszytkich sprawdzać, skoro lubiany przez wszytkich jwwch mnie znudził.
tabasko jest imo przereklamowane, zaangażowane politycznie i społecznie teksty to jest taka klisza i przelot po typowych banałach do ponarzekania- media kłamią, politycy to złodzieje, kurwy lecą na hajs, podane w płaski nieinteresujący sposób. oczywiście wyprodukowane jest super, zupełnie się nie zestarzało, a ostry pod kątem rapowym był być może najlepszy w swoim fachu w tym 2002gim. ale nie mogę słuchać tych populizmów.
o wiele bardziej wole narkotyczny bełkot z kolejnych płyt jwwch/jazzurekcja, tam nie rozumiem o co artyście chodzi i w to mi graj.
Awatar użytkownika
Popi

Post autor: Popi »

Pih to najlepszy panczlajner w tym kraju
Popi.jaku
Awatar użytkownika
SuperRapMaster

Post autor: SuperRapMaster »

Pih pisze:Przynosisz ujmę stolcom, które trzymasz w dupie
Dla mnie Tomb zdobywa ten tytuł za Zjadacza dusz i Nrwp, choć innych jego kawałków nie lubię.
nobezprzesady

Post autor: nobezprzesady »

aleksy pisze: 18 gru 2025, 16:54 Jego pozycja jest mniej więcej zasłużona.
Akurat jestem świeżo po odsłuchu jego nowej płyty i mam wrażenie, że już więcej jest treści w zwrotkach tych raperów, którzy kleją swoje szesnastki z drogich marek, nazw farmaceutyków i postękiwania. To niesamowite, że przez ostatnią dekadę udało mu się wydać nie wiem 8 albo 9 płyt i na żadnej z nich nie powiedzieć nic wartościowego, ciekawego, godnego zapamiętania czy jakkolwiek emocjonującego i różniącego się od tego, co kilkanaście sekund wcześniej sluchaczowi rzucił. Jakby go ludzkość wystawiła w sprawie "nie jesteśmy gorsi niż AI, bo mamy artystów i oni potrafią tworzyć kreatywnie oraz unikatowo", to byśmy przejebali.
Rymekk

Post autor: Rymekk »

2025 to był najlepszy rok w polskim hh dla truskulowych boomerów od dawien dawna.

A co do OSTR to często mam taką myśl, że ze wszystkich raperów jakim przyjdzie opuścić ziemski padół to za nim właśnie będziemy najbardziej płakać. A daleko mi do jakiegoś turbo fana.
Awatar użytkownika
Koza
Zbanowany

Post autor: Koza »

Dodano po 1 minucie 52 sekundach:
Smarki to zajebisty raper, a wytknięcie mu potknięć w tekstach nie zmienia faktu, że bardzo przyjemnie się go słucha.
Dodaj do tego laika i masz 101 procent mojego poparcia. Szkoda ze akurat ani jeden ani drugi w 2k25 nic nie wydał bo rozjebałby pewnie system
Awatar użytkownika
Dzonson

Post autor: Dzonson »

Rymekk pisze: 19 gru 2025, 1:55 A co do OSTR to często mam taką myśl, że ze wszystkich raperów jakim przyjdzie opuścić ziemski padół to za nim właśnie będziemy najbardziej płakać. A daleko mi do jakiegoś turbo fana.
To mówię zawczasu, że nie płakałem po ostrym.
Sprawdziłem pewnie całą jego dyskografię do 2011 roku i nie potrafię zrozumieć fenomenu gościa. Nie odmówię mu umiejętności rapowych albo producenckich, ale no jak bym miał tego słuchać, to ja pierdolę. Zostałyby pojedyncze tracki.
Pussyhole fatter than a Benz with a body kit

RYM LAST FM
nobezprzesady

Post autor: nobezprzesady »

Jednak muszę pociągnąć ten temat: za czym konkretnie będziecie (zakładam, że ta liczba mnoga jest jakoś uzasadniona) płakali? Wpisuję się przedwcześnie na listę odpaloną przez przedmówcę, z tej dyskografii to na lekki smutek nawet nie wystarczy.
Awatar użytkownika
Remualdo

Post autor: Remualdo »

Firma peak polskiego ulicznego rapu.
Awatar użytkownika
DoubleB

Post autor: DoubleB »

ja na pewno bym płakał za oyche donizem, kazem, belmondem, dronem, gicikiem, poldonem i ostapem
Awatar użytkownika
d3luge1

Post autor: d3luge1 »

nobezprzesady pisze: 19 gru 2025, 10:59 Jednak muszę pociągnąć ten temat: za czym konkretnie będziecie (zakładam, że ta liczba mnoga jest jakoś uzasadniona) płakali? Wpisuję się przedwcześnie na listę odpaloną przez przedmówcę, z tej dyskografii to na lekki smutek nawet nie wystarczy.
w temacie o Pono najebano pośmiertnie 21 stron a przed były dwie. Będziemy płakać po Ostrym i będziemy płakać po innych raperach i nie ma w tym nic złego.
kark to nie debil, mówił mi tak laik
Rymekk

Wpierw zapytam przewrotnie, a śmierć którego weterana będzie smutniejsza niż OSTR?
Z takich większych postaci, no dla mnie na pewno nie Tede, Sokół, Gural, czy Pezet.
I tak można mówić, że nierówna dyskografia, dużo nijakich płyt, nanana. Ale z drugiej strony wkład w rap grę, ilość wyprodukowanych dobrych bitów, featów ogromny. Do tego w miarę czysta karta wizerunkowa, nie mam wrażenia że OSTR kiedykolwiek się sprzedał, czy poważnie zblaźnił tak jak niektórzy. Do tego w miarę uniwersalny "przekaz" (w cudzysłowie, bo zwykle chuj nie przekaz), ale OSTR w różnych okresach trafiał do różnych ludzi z różnych pokoleń i każdy ma tam jakieś wspominki. W sensie żaden z niego ulicznik, trapowiec, czy truskul, ale tak częściowo można go podpiąć tu i tam.
Także patrzę na to przez przymat statystyczny, a nie jakieś własne upodobania, bo zgadzam się z wami, że on to ma może 1-2 płyty które oceniłbym wyżej niż 8/10.
Awatar użytkownika
scam_sakawa

Post autor: scam_sakawa »

Oczywiście Tede
Wszystkie moje posty są wyłącznie fikcją literacką i nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości.
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Post autor: oldschool »

d3luge1 pisze: 19 gru 2025, 13:53 o Pono najebano pośmiertnie 21 stron a przed były dwie
W tym z 15 stron o dlugach Pono i czy Sokół pomoże rodzinie ziomka :dunno:

Dodano po 1 minucie 7 sekundach:
Rymekk pisze: 19 gru 2025, 13:59 nie mam wrażenia że OSTR kiedykolwiek się sprzedał, czy poważnie zblaźnił tak jak niektórzy
https://cgm.pl/news/o-s-t-r-poprowadzi- ... ja-okiego/
https://noizz.pl/muzyka/ostr-promuje-no ... ks/yb18q6d
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
Rymekk

Się mi wydaje, że Tede miał ogółem barwniejszą twórczość, ale tak samo mało dobrych, równych/kompletnych płyt i jednak mniej trafiał do normików niż OSTR. Mój stary OSTR może jeszcze posłuchać, ale Tede już niezbyt.

A reklama World of Tank lepsza niż reklamowanie banków (choć w takiej Adam by sie odnalazł jak znalazł - Masz to jak w banku) i bez większego przypału (może lubił strzelać z lufy)
A warsztaty raperskie dla mnie no problem. Lepsze to niż robienie hajsu na koszulkach z podobizną Che jak DonDziadzior.
ODPOWIEDZ