PRO8L3M - EX UMBRA AD LIBERTATEM (2025)
Re: PRO8L3M - EX UMBRA AD LIBERTATEM (24.10.2025)
pr0blem
Zalogowałem się z Ułan Bator żeby to napisać.
jest to muzyka rozrywkowa niewątpliwie, ale o dosyć skonkretyzowanym profilu światopoglądowym. wsłuchaj się może jeszcze raz w przekaz takich numerów jak opowieść o tobie albo 2040 i jeszcze raz skonfrontuj to z tym ich kolabem z bankiem prywatnym. kurwa bankiem prywatnym xD zespół pozujący na osiedlowy antysystemowy głos wkurwionego pokolenia milenialsów z ogromnym naciskiem na zawieranie treści w wersach. kompromitacja cwela to jest i przeistoczenie się w to z czym (udawali że) walczyli. jebać.
złap książkę, złap reset
free smly
free smly
tak jak trump miał być antyestablishmentowy hehe
pewnie ze bym sprzedal bo nie zyje, jestem tylko biednym zuczkiem z wypizdowa, ale majac taki dorobek i kwit jak problem to bym jednak sie 10x zastanowil zanim odjebalbym cos takiego i zrazil do siebie swoj fanbase

- gods bidness
Ja tam nie kumam oburzenia, bo nigdy ich nie miałem za żadnych antysystemowców, nawet by ich w top 10 polskiego rapu w takim zestawieniu nie dał. Bardziej za koleżków co chcieli kręcić bączki w drogim BMW i z piękną cipą u boku popijać drogie alkohole, co zrobili kilka spoko kawałków, a potem doili na umór tak wyhodowaną krowę.
Tracki z 2013 roku to takie tam tylko szczeniackie hip-hopowe pierdolenie. Dawno i nieprawda. Przerabialiśmy to już w latach 90tych - jakby raperzy wtedy wiedzieli, że na tym można zarabiać, to nigdy by nie pierdolili, że nie robią tego dla pieniędzy.
Głowa do góry kochani.
Tracki z 2013 roku to takie tam tylko szczeniackie hip-hopowe pierdolenie. Dawno i nieprawda. Przerabialiśmy to już w latach 90tych - jakby raperzy wtedy wiedzieli, że na tym można zarabiać, to nigdy by nie pierdolili, że nie robią tego dla pieniędzy.
Głowa do góry kochani.
ale tu nawet nie chodzi o komercyjnośc jako taką bo to by się jeszcze dało zrozumieć, że chłopaki wyszli z bloków na ludzi i doją ten kapitalistyczny kurwidół - tylko pierdolenie systemu prosto w anus i to już po wybiciu się. a ciężej mi se wyobrazić bardziej pro-systemowy ruch niż kolabo z bankiem jebanym. no chyba tylko kolabo z pfizerem żeby zachęcić słuchaczy do zaszczepienia się by to przebiło.
generalnie to i tak nie słucham tych błaznów, w sumie to może i props że chcieli odsiać typowo hiphopowych słuchaczy swoich i już na pełniaka pójść w fajnopolackie pitu pitu co męskiego pedałowania słucha bieheheh
generalnie to i tak nie słucham tych błaznów, w sumie to może i props że chcieli odsiać typowo hiphopowych słuchaczy swoich i już na pełniaka pójść w fajnopolackie pitu pitu co męskiego pedałowania słucha bieheheh
złap książkę, złap reset
free smly
free smly
-
bobsonbejbi
+1, chociaż z bólem serca bo sam sie dałem na nabrać w 2013-2015.gods bidness pisze: ↑08 paź 2025, 10:25
Głowa do góry kochani.
A takie akcje tylko powodują, ze mam wiekszy szacunek do senciaka czy algidziaka - pewnie robiliby to samo, ale na szczęście sa nierównozważeni i nikt im nie proponuje, a my mamy content
Tu już nawet nie chodzi o ten bank. Po Widmie ich muzyka stała się strasznie słaba, maks co mają to jakieś przebłyski. Kombinowanie z nawijką poszło w zupełnie złą stronę, a oni sami nie pomagają. Na etapie Skrabli (które były jeszcze niezłe) zrobiło się z tego bingo wymieniania marek i zgrywania bossa mafii, a potem zapraszania jakichś Kazów Bałagane i innych Brodek na featy i ogólne dojenie fanbejsu na projektach które szumem i ksywami nabijały wyświetlenia
Ten duet od Widma nic ciekawego nie pokazał. Nawet przy stylistyce bitów Steeza on potrafił coś bardziej nietypowego zrobić. Ostatnio odpaliłem sobie Golden z GZM i przecież nawet bez perki ten bit się świetnie nakręca. Poziom dla Problemu po 2020 nieosiągalny
A teraz? Totalna nuda. Nadal uważam Ground Zero Mixtape za ich magnum opus, bo tam było świetnie wyważone to co charakterne i mające sznyt z tym co mogło wejść do mainstreamu bez robienia wstydu. Ta nowa płyta daje mi jakąś nadzieję tylko dlatego, że podobnie jak Ground Zero ma dużo traków i nie ma na niej fitów. Naprawdę chciałbym się nie zawieść, ale jak Oskar będzie tam dużo śpiewał to ja chyba podziękuje
Ten duet od Widma nic ciekawego nie pokazał. Nawet przy stylistyce bitów Steeza on potrafił coś bardziej nietypowego zrobić. Ostatnio odpaliłem sobie Golden z GZM i przecież nawet bez perki ten bit się świetnie nakręca. Poziom dla Problemu po 2020 nieosiągalny
A teraz? Totalna nuda. Nadal uważam Ground Zero Mixtape za ich magnum opus, bo tam było świetnie wyważone to co charakterne i mające sznyt z tym co mogło wejść do mainstreamu bez robienia wstydu. Ta nowa płyta daje mi jakąś nadzieję tylko dlatego, że podobnie jak Ground Zero ma dużo traków i nie ma na niej fitów. Naprawdę chciałbym się nie zawieść, ale jak Oskar będzie tam dużo śpiewał to ja chyba podziękuje
- gods bidness
- gods bidness
Jak tak czytam to ja chyba nie mam problemu, bo nigdy nie widziałem w nich żadnych bogów, ni geniuszy. Ot lekko alternatywny i oryginalny hip hop, który z biegiem lat przestał być alternatywny i oryginalny.
Choć to może nie to, bo ta ich ostatnia płyta promowana Andrzejem Chyrą była na tyle alternatywna, że aż niesłuchalna. Zapamiętałem ją jako antymuzykę.
Dodano po 1 minucie 59 sekundach:
Choć to może nie to, bo ta ich ostatnia płyta promowana Andrzejem Chyrą była na tyle alternatywna, że aż niesłuchalna. Zapamiętałem ją jako antymuzykę.
Dodano po 1 minucie 59 sekundach:
No to 2040 i opowieść o tobie już zostało podsumowane jako te z czasów dziecięcego kretynizmu. Zresztą to dwa przykłady wobec kilkudziesięciu takich, gdzie nawijają o drugich rzeczach typu fury. Ogólnie nie da się być antysystemowym, jeśli pieniądz gra dużą rolę, a u nich zawsze grał.
ale pierdolenie
oczywiście akcja taka se, ale zakładanie, że typy co mówili coś w 2013-2015 siedząc kurwa na jebanej ławce pod blokiem, kręcąc bączki E36 i paląc jointy między ruchaniem osiedlowych świń będą mieć te same poglądy 10 lat później z grubymi bańkami na koncie, ustatkowanym względnie życiem i 40stką na karku to jest gruba odklejka
oczywiście akcja taka se, ale zakładanie, że typy co mówili coś w 2013-2015 siedząc kurwa na jebanej ławce pod blokiem, kręcąc bączki E36 i paląc jointy między ruchaniem osiedlowych świń będą mieć te same poglądy 10 lat później z grubymi bańkami na koncie, ustatkowanym względnie życiem i 40stką na karku to jest gruba odklejka
twoja familia to typy poznane wczoraj
tu co drugi golas robi z siebie ulicznego profesora
tu co drugi golas robi z siebie ulicznego profesora
twoja teza brzmi, że mógłbyś im wytknąć hipokryzję dopiero wtedy gdy uważałbyś ich za bogów? też kładłem na nich lagę konkretnie, ale kompromitację cwela należy odnotować a nie piździe uszy dorabiać.gods bidness pisze: ↑08 paź 2025, 11:24 Jak tak czytam to ja chyba nie mam problemu, bo nigdy nie widziałem w nich żadnych bogów, ni geniuszy
Dodano po 2 minutach 16 sekundach:
od rapera nie wymagam niczego poza jakimś braniem odpowiedzialności za swoje słowa. to pierwsza sprawa. po drugie - mówimy o całkowitym zaprzeczeniu młodzieńczych ideałów, a nie jakimś złagodzeniu treści, zliberalizowaniu się czy czymś takim. takie pierdolenie jak uskuteczniasz to tylko usprawiedliwianie cweli co nie mają szacunku do swojego słuchacza.99mayday pisze: ↑08 paź 2025, 11:27 oczywiście akcja taka se, ale zakładanie, że typy co mówili coś w 2013-2015 siedząc kurwa na jebanej ławce pod blokiem, kręcąc bączki E36 i paląc jointy między ruchaniem osiedlowych świń będą mieć te same poglądy 10 lat później z grubymi bańkami na koncie, ustatkowanym względnie życiem i 40stką na karku to jest gruba odklejka
złap książkę, złap reset
free smly
free smly
- gods bidness
Nie. Moja nieteza brzmi, że skoro byli dla mnie po prostu raperami jak wszyscy inni, a nie żadnymi siewcami antysystemowości otoczeni kultem jakichś punków, to na ich przejawy hipokryzji reaguje tak jak na takie przejawy u innych raperów - wzruszeniem ramion.
też bym mógł udawać debila że nie słyszałem wersów pejego o durniu z tvnu i tym usprawiedliwiać, że wcale nie okazał się hipokrytą kiedy tam polazł, no bo nie był dla mnie jakimś wczutym anty-telewizyjnym prawdziwkiem (a nie był bo nie słyszałem tych wersów, ok??) - taka sztuka pierdolenia dla pierdolenia.
złap książkę, złap reset
free smly
free smly
Punki muszą odpowiadać za swoje słowa, a rapery już nie, haha
W ogóle beka że w Polsce bank nie widzi nic złego w promowaniu się gościami nawijającymi o narkotykach, ruchaniu dup i ciemnych interesach, i w ogóle unikającymi pokazywania twarzy, podczas gdy w USA jak znajdą twój tweet z 2012 roku w którym piszesz że przeczytałeś Harrego Pottera to zostaniesz wyjebany z firmy za transfobię
W ogóle beka że w Polsce bank nie widzi nic złego w promowaniu się gościami nawijającymi o narkotykach, ruchaniu dup i ciemnych interesach, i w ogóle unikającymi pokazywania twarzy, podczas gdy w USA jak znajdą twój tweet z 2012 roku w którym piszesz że przeczytałeś Harrego Pottera to zostaniesz wyjebany z firmy za transfobię
CZACIK ELO, ŚMIERĆ FRAJEROM
Oni wtedy mieli po 30 lat.gods bidness pisze: ↑08 paź 2025, 10:25 Tracki z 2013 roku to takie tam tylko szczeniackie hip-hopowe pierdolenie.
Albo zmadrzeli z wiekiem albo tresci byly kreacja, pewnie jedno i drugie po trochu
Akcja spoko jak im sie podoba, nie zdziwiloby mnie jakby za to nawet nie wzieli niewiadomo jakiego kwitu i ze mysla sobie "ale faza te karty platnicze z okladka naszej plyty" i tyle.
A co do muzyki no to mysle ze robia spoko muzyke dalej, mi sie te podspiewywanie oskara podoba w wiekszosci przypadkow. Juz nie maja tego efektu swiezosci bo znamy ich i lubimy od lat, a nie da sie stac innym czlowiekiem niz sie jest i nwm robic muzyke kompletnie inna i innowacyjna ktoraby jeszcze jakims cudem trafila w gusta ich obecnych (lub dawnych) sluchaczy wiec nie oczekuje tego od nich, zreszta nie oczekuje niczego tylko sprawdzam jak sie podoba to fajnie jak nie to tez fajnie i tyle
Akcja spoko jak im sie podoba, nie zdziwiloby mnie jakby za to nawet nie wzieli niewiadomo jakiego kwitu i ze mysla sobie "ale faza te karty platnicze z okladka naszej plyty" i tyle.
A co do muzyki no to mysle ze robia spoko muzyke dalej, mi sie te podspiewywanie oskara podoba w wiekszosci przypadkow. Juz nie maja tego efektu swiezosci bo znamy ich i lubimy od lat, a nie da sie stac innym czlowiekiem niz sie jest i nwm robic muzyke kompletnie inna i innowacyjna ktoraby jeszcze jakims cudem trafila w gusta ich obecnych (lub dawnych) sluchaczy wiec nie oczekuje tego od nich, zreszta nie oczekuje niczego tylko sprawdzam jak sie podoba to fajnie jak nie to tez fajnie i tyle
Jem pizzę, piszę teksty, teraz jestem w prime jak Szczęsnyprzyszedłem się tu napierdalać a nie kurwa jakieś Ania powiedziała czy kurwa Klaudia
Szacunek za bycie sobą i za wersy
Wy tak bardzo się staracie, że każdy jest pierwszy lepszy
ale jaka odklejka? w sensie, nikt ich kurwa nie chce zabić czy zrobić laleczki voodoo z podobizną oskara, ale skoro ta kariera mocno rozmywa się z tym, co rapowali jakąś dekadę temu, to chyba logiczne, że komuś może się to nie podobać albo wpływać na odbiór ruchów. tyle, zmieni się to, że na melanżu powiesz problem szacun lub problem chuj ci w dupe. ja nie usprawiedliwiam raperów za fikołki w logice/moralności, nie nadając tym słowom jakiegoś górnolotnego znaczenia, po prostu mogę uważać ich za cioty, co nie zmieni życia ani mojego ani ich. idąc twoim tropem - avi szacun za diss na tpsa, muzycznie się obronił, beezy spoko że wyjebałeś deysa za sukienke z sb, wtedy miałeś zasady że nie kolaborujesz z pedalstwem, ale później ci się odmieniło co jest normalne, taki rynek więc trzeba wydawać zniewieściałych cweli itd99mayday pisze: ↑08 paź 2025, 11:27 oczywiście akcja taka se, ale zakładanie, że typy co mówili coś w 2013-2015 siedząc kurwa na jebanej ławce pod blokiem, kręcąc bączki E36 i paląc jointy między ruchaniem osiedlowych świń będą mieć te same poglądy 10 lat później z grubymi bańkami na koncie, ustatkowanym względnie życiem i 40stką na karku to jest gruba odklejka
Ostatnio zmieniony 08 paź 2025, 12:01 przez 2do5, łącznie zmieniany 1 raz.
@gods bidness ja to bym się zgodził z Tobą, ale z zastrzeżeniem takim oto - jestem rocznik mniej więcej jak panowie raperzy i chodzi o to, że dla tego pokolenia, które wchodziło w rynek pracy w okolicach wczesnych lat dwutysięcznych i doświadczyło - nawet w korpach - tego niepodrabialnego smaczku szefa-janusza-debila-mobbera podlanego uwolskimi zaklęciami o tym że jak jesteś na dorobku do powinieneś trzymać ryja, zapierdalać do upadłego i nie spodziewać się za wiele - bo Ci się w sumie nie należy i całuj po dupie że możesz w ogóle pracować - dla tego pokolenia bank (i tym podobne) to jest/zawsze był mniej lub bardziej synonim obciachu, januszowania, nadętego wannabe-bogactwa i mentalnego przecwelenia. To jest clue tej całej kompromitacji cwela, która tutaj zaszła.
Ostatnio zmieniony 08 paź 2025, 11:49 przez dr zjeb, łącznie zmieniany 1 raz.
Girls with boyfriends are the kinds I like, I'll steal your honey like I stole your bike
Wiek to tylko liczbaEsdo pisze: ↑08 paź 2025, 11:47Oni wtedy mieli po 30 lat.gods bidness pisze: ↑08 paź 2025, 10:25 Tracki z 2013 roku to takie tam tylko szczeniackie hip-hopowe pierdolenie.
Jem pizzę, piszę teksty, teraz jestem w prime jak Szczęsnyprzyszedłem się tu napierdalać a nie kurwa jakieś Ania powiedziała czy kurwa Klaudia
Szacunek za bycie sobą i za wersy
Wy tak bardzo się staracie, że każdy jest pierwszy lepszy