Paktofonika - Kinematografia (2000)

Kategoria poświęcona albumom.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Re: Paktofonika - Kinematografia (2000)

Post autor: Burak »

bity przecież właśnie zajebiste klimatyczne i unikalne, a Lepiej być nie może to numer który najwięcej razy przesłuchałem, mój ulubiony numer, na drugim miejscu Nie Ma Mnie Dla Nikogo
Rydawarrior dostępny na wszystkich platformach streamingowych
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
Awatar użytkownika
gods bidness

Post autor: gods bidness »

Klimatyczne i unikalne, to tak, ale brzmieniowo/produkcyjnie to one są fest chujowe. Zresztą napisałem, że to ratują raperzy, ale tam jest pełno rymów czasownikowych, przymiotnikowych albo takich superdokładnych magika, styka, technika, matematyka, paktofonika, wynika, fika, żołnierzyka itd. Więc jednak owszem, zestarzała się, ale nie umiem obiektywnie do tego podejść.

Bo z drugiej strony, to jest faktycznie płyta, która wychowała całe pokolenie osiedli w całej Polsce i dużo bliżej normalnym piętnastolatkom było do tego i takiej tematyki niż jakichś ulicznych składów warszawskich, co nawijali o biedzie i braniu heroiny, której nikt u mnie w gimbazie na oczy nie widział.

No ale może znowu, jakbym był jeszcze z 5 lat starszy, to by była inna perspektywa. W każdym razie dla jakichś 15-16 latków wtedy to była płyta idealna do posłuchania, przyswojenia jakichś postaw i wartości. I ta jej druga popularność po filmie mnie nie dziwi.

Zresztą ona była też lepiej przyswajalna, bardziej przebojowa niż te warszawskie, a i dużo szerzej przystępna dla słuchaczy, spoza hermetycznego kręgu prawdziwych hip hopowców. Przez co dość szybko stała się obiektem szydery jak Biggie i Tupac w przytyku Mesa do horyzontów Tedego.
Awatar użytkownika
chuj
Zbanowany

Post autor: chuj »

2do5 pisze: 15 wrz 2025, 11:33 w powyższym kawałku najlepszy magik bo wyeksponował wszystko co miał najlepsze czyli w moim mniemaniu rewelacyjny głos i świetna modulacja nim, te wszystkie proszę puść to na antenie, o rany rany jestem niepokonany, haipehaope bez reszty oddany podane na różnych częstotliwościach dźwięku to dla mnie absolutnie definicja stylu magika, nie jakieś flow rozumiane jako stricte płynięcie po bicie czy teksty
zgadzam się że to najlepsza zwrotka magika w jego karierze, natomiast nadal sporo zabrakło żeby ten popis stylu mógł przyćmić zwrotkę rahima

Dodano po 4 minutach 32 sekundach:
gods bidness pisze: 15 wrz 2025, 13:32 Trzeba przyznać, że to raperzy wyciągnęli tę płytę, bo te bity w większości tragedia, włącznie z tymi w najbardziej kultowych kawałkach.
bity na tej płycie to magia, nie do odtworzenia klimat takiego bumbapa w roku 2025. rzecz unikalna, pomnik przełomu 90/00s

Dodano po 2 minutach 42 sekundach:
gods bidness pisze: 15 wrz 2025, 13:58 Klimatyczne i unikalne, to tak, ale brzmieniowo/produkcyjnie to one są fest chujowe
kompletnie nie rozumiem tego stwierdzenia xD tak jakby bieda produkcyjna nie mogła być patentem który umiejętnie ograny sprawi, że bit na tym zyska. obczaj te enter the wu, jak bardzo jest biedne pod tym wzgledem, a jednak przez to zajebiste.
złap książkę, złap reset

free smly
Awatar użytkownika
gods bidness

Puść se jestem bogiem instrumental i zrozumiesz.

pół bara łiiii, drugie pół łooo

łiiii
łooo
łiiii
łooo

Ot cały bit.
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

w prostocie jest piękno
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
Awatar użytkownika
ogkush

Post autor: ogkush »

ap ropo dreszczy mimo że żadna petarda to zawsze mam przy tym nawet czytając xd jakoś tak zawsze się robią
Fokus - Przetrwasz pisze:To jest tak, mamy po 30 lat
Wartości młodości zdmuchnął wiatr
Więc koleś spadł
Każdego poranka i wieczoru
Sprawca hardcore'u
Od 10-ciu lat wie, co jest, jak
Rodzina nie ma wzoru dla syna, to jest fakt
Bydlak spadł z siłą meteoru, finał
To nie brak wyboru
To był brak honoru
W czynach to nie tak, że był sam
Bo to był brat, był jak rodzina
To był skład, który jak lawina
Pokonywał mury
Został ślad na kartach kultury
Jest mi zioma brak
a Kinematografia lubię i szanuje choć wolę archiwum no i experyment psycho tez kozak już mi wyblakla mocno ta plyta ale numery jak przesluchanie, selekta, pojara, nieme kino, magnes czy mea też szacun

eee pojebało mi się kawałek przetrwasz był na płycie fokusa nie na eksperymencie
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2025, 14:29 przez ogkush, łącznie zmieniany 1 raz.
baqlashan pisze: przyszedł belmondo i każdy wybraniec od razu skminił że on obiektywnie jest najlepszy, nie widzisz to znaczy że nie doznałeś wizji, nie jesteś po prostu wrażliwy na tak subtelnie tętniące zajebistością i ogładą piękno
Awatar użytkownika
chuj
Zbanowany

gods bidness pisze: 15 wrz 2025, 14:22 Puść se jestem bogiem instrumental i zrozumiesz.
fristajlowałem pod niego pierdylion razy, kozacki bit
złap książkę, złap reset

free smly
Awatar użytkownika
gods bidness

Ale ja się nie czepiam prostoty, tylko tandety i płaskiego brzmienia. Tutaj bit chyba starszy, prosty, a zajebisty -
Awatar użytkownika
chuj
Zbanowany

to jest tandeta jakich było pierdylion w 90s nowojorskim brzmieniu. jestem bogiem brzmi jak coś naszego, przynajmniej ja nie mam od razu skojarzeń z odpowiednikami dla tego bitu za oceanem. czy jesteś z tych którzy mówią, że np LSO to coś wsiurskiego i biednego? odpowiedz, bo to ważne.
złap książkę, złap reset

free smly
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

gods bidness pisze: 15 wrz 2025, 14:22 Puść se jestem bogiem instrumental i zrozumiesz.

pół bara łiiii, drugie pół łooo

łiiii
łooo
łiiii
łooo

Ot cały bit.
Lata temu pod jakimś komentarzem, napisałem, że Jestem Bogiem to tekstowo i bitowo jeden z najsłabszych numerów na płycie i do dziś dostaję powiadomienia z YT z groźbami.
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Awatar użytkownika
gods bidness

chuj pisze: 15 wrz 2025, 14:27 czy jesteś z tych którzy mówią, że np LSO to coś wsiurskiego i biednego? odpowiedz, bo to ważne.
Pół na pół. Coś jak z Rogalem.
Awatar użytkownika
chuj
Zbanowany

i wszystko jasne

ja sram na to czy muzyka wspisuje się w jakieś ramy gatunkowe, jakiś schemat, cokolwiek. ta pół-wiocha zaciera dupę 99% amerykańskiej klasyki, tak po ludzku i zwyczajnie, na płaszczyźnie muzycznej.
złap książkę, złap reset

free smly
Awatar użytkownika
gods bidness

Nie wiem o chuj ci chodzi z jakimiś ramami gatunkowymi i co się w nie wpisuje, a co nie, bo ja tylko stwierdziłem, że bity na kinematografii są brzmieniowo płaskie i technicznie chujowe. :D
Awatar użytkownika
chuj
Zbanowany

no dlatego, że je porównujesz do utartego kanonu tego jak powinien brzmieć modelowy bit hiphopowy, a nie zwracasz uwagi na to czy spełnia swoje założenia czy nie - czyli czy buduje klimat jako niezastąpiony komponent utworu. a spełnia z nawiązką. nie wyobrażam sobie żeby na kinematografii miały być jakieś bardziej dopieszczone bity.
złap książkę, złap reset

free smly
Awatar użytkownika
gods bidness

Jakbym dzisiaj to pierwszy raz usłyszał, to bym usłyszał kiepskie bity z komputerka, a nie budowanie klimatu. Na grammatiku "Pamiętam" też miało klimat, nawet podobny do tego paktofonikowego, a było zajebistym bitem przy tym.

I co z tym LSO?
Awatar użytkownika
DoubleB

Post autor: DoubleB »

ale grammatik to było zamulaste gówno, z dukaniem nieporównywalnym do pfk
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

Czekam na blend Rahim ft. Jotuze :bowdown:
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

albo Rahim na bitach T6M :lol: jest w ogóle wykonalne żeby się nie potykał o bit?
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
Awatar użytkownika
chuj
Zbanowany

gods bidness pisze: 15 wrz 2025, 14:48 I co z tym LSO?
że też nie spełniają kryteriów tego jak powinien brzmieć standardowy rap. enter the wu też nie. a co z tego wynika? kompletnie nic.
gods bidness pisze: 15 wrz 2025, 14:48 Na grammatiku "Pamiętam" też miało klimat, nawet podobny do tego paktofonikowego, a było zajebistym bitem przy tym.
poważnie mówisz, że ten bit ma jakikolwiek podjazd do tego z jestem bogiem? zulusie prośba. mówisz, że jestem bogiem to bieda aranżacyjnie - i ok, niech tak będzie, natomiast ten bit który tera obrałeś za przykład w ogóle muzycznie nie ma podjazdu do tego jak w jestem bogiem skleja się sampel z perką. jak chcesz dalej bronić swojej tezy to musisz obrać inny przykład niż ten wypierd, bo on centralnie brzmi jak losowy mobb deep type beat i to takich gości z 56 subskrypcjami na YT :lol: z kolei odpalasz jestem bogiem i słyszysz naprawdę oryginalny kawał autentycznego polskiego gówna.
złap książkę, złap reset

free smly
Awatar użytkownika
gods bidness

Zaraz się dowiemy, że Noon to gorszy producent niż Rahim.
ODPOWIEDZ