BIAŁAS & LANEK - POLON (2017)

Kategoria poświęcona albumom.

Moderatorzy: Jose, oldschool

daveyo

BIAŁAS & LANEK - POLON (2017)

Post autor: daveyo »

OKŁADKA
Obrazek
Ostrzeżenia przed napromieniowaniem radioaktywnym na terenie całego kraju i zapowiedzi najgorętszego dnia tegorocznego września to nie przypadek. Przyczyną tych zjawisk jest POLON - pierwiastek chemii twórczej BIAŁASA i LANKA i kontynuacja wieloletniej współpracy w zupełnie nowym wydaniu. Sukces platynowego "H8M4" na którym Lanek odpowiadał za cztery podkłady okazał się jedynie preludium do wspólnego lotu, którego pełnym wyrazem jest album duetu w systemie raper/producent.

BIAŁASA i LANKA łączą niespożyte pokłady kreatywności, którą czasem jest w stanie wyzwolić prosty impuls, a jej owocem w przeciągu kilkudziesięciu minut może stać się przyszły hit. Kilka miesięcy spędzonych wspólnie w studio przyniosło taki ogrom materiału, że problemem w finalizacji tracklisty stała się... klęska urodzaju. Obydwaj spotkali się w najwyższej dyspozycji i tak też brzmi efekt. Jest to niewątpliwy atak na klasyk.

POLON to próba wprowadzenia polskiego akcentu do brzmienia europejskiej hip-hopu i okiełznania niemal nieograniczonych możliwości dla dobra materiału - tak aby różnorodność pogodzić ze spójnością, brawurę ze real talkiem, a osiedlówę z wrażliwością. O sile oddziaływania najbardziej polskiego z pierwiastków przekonacie się odpalając jeden z najmocniejszych albumów ostatnich lat w polskim rapie. Nadchodzi POLON!
Gościnnie na krążku pojawili się: Quebonafide, Paluch, Sitek, Bedoes oraz wokalistka ZUI.
TRACKLISTA:
CD1
1. Koło
2. Polon
3. Simia
4. Osiedle Botox
5. Jak Skepta
6. Na Serio ft. Bedoes
7. Its My Live
8. Noah ft. Zui
9. Weed Carrier
10. Fraktale
11. Ganges ft. Quebonafide
12. How
13. Bida ft. Sitek
14. Xorcyzmy
15. Fake Polo
16. Ale Ja Nie ft. Paluch
17. Puk Puk
CD2
1. prePOLON
2. #FREEBIAŁAS
3. Klęska urodzaju
4. Medusa ft. Avi, Louis Villain
5. Czekam na ciebie ft. Zelo PTP
6. Wrum wrum ft. Łuszy
7. Znam Cię ft. Solar, PlanBe
8. Karim Benzema
9. Problemy
10.S01E01
SPOTIFY
daveyo

Re: BIAŁAS & LANEK - POLON (2017)

Post autor: daveyo »

3 lata, genialny materiał
sbm_label Polon ma już trzy lata!
Dzisiaj mijają dokładnie 3 lata od wydania “Polonu”, czyli pierwszego wspólnego albumu Białasa i Lanka. Niesiony sukcesem wydanego rok wcześniej “H8M4” Białas połączył siły z rozwijającym skrzydła Lankiem, co zaowocowało albumem, który teraz możemy śmiało uznać za kultowy. Płyta szybko pokryła się złotem, a obecnie ma status platynowej. Nowatorska zabawa formą, ciekawe eksperymenty muzyczne i charakterystyczne brzmienie wyróżniały się na tyle, że album ten po dziś dzień uznawany jest za jeden z ważniejszych w dorobku tego duetu jak i całego SBM.
Patryk233

Białas & Lanek - Polon (2017)

Post autor: Patryk233 »

Wracacie? Przyznam, że bardzo lubię tę płytę. Całkiem udane przeniesienie stylówki francuskiej do PL. Takie kawałki jak "Osiedle botox" , "Polon" , "Noah" , "Na serio", czy "Ganges" do dzisiaj słucham. Niektóre kawałki są do wywalenia, ale i tak dobrze mi się tego słucha ciągiem.
"Ich wollte immer nur verstanden werden und hinterlies zum Schluss verbrannte Erde" 💥
Awatar użytkownika
benzoabuser
Zbanowany

Re: Białas & Lanek - Polon (2017)

Post autor: benzoabuser »

Kozak album, jeden z moich ulubionych tasiemców, bo płytka jest długa, a większość rzeczy na niej siada. Lanek peak formy z bitami.
znajdę wszystkie kurwy świata i rozjebie

!EXTRA ANNOTATION!

ALL OF MY POSTS ARE FICTION
Willxc

Post autor: Willxc »

Nom muszę podbić dobra płyta na dobrych kurwa bitach
Awatar użytkownika
MartchinFleent

Post autor: MartchinFleent »

Jak dla mnie top Białasa, jedna z lepszych płyt rapowych drugiej połowy dekady.
Muszę się skupić na finansach, suki i tak mam :joint:
Awatar użytkownika
Piters

Post autor: Piters »

Ja natomiast podtrzymuje opinie, że poza wyjątkami to gówno obesrane
Belmondo pisze:Jestem człowiek demolka
Życie to ślizgawka, twoje życie to parodia
Patryk233

Post autor: Patryk233 »

Bedoes wgl bardzo fajny feat. Szkoda, że gościu nie poszedł w taką stylówkę.
"Ich wollte immer nur verstanden werden und hinterlies zum Schluss verbrannte Erde" 💥
Awatar użytkownika
LowestQuality

Post autor: LowestQuality »

chcę być jak skepta
Awatar użytkownika
sqlie

Post autor: sqlie »

Gorszy album, niż h8m4 bo jest za bardzo przeładowany trackami, ale i tak obu się groteskowo słucha te pare lat później
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

W ogóle jest jakaś płyta Bialasa która się dobrze zestarzała i warto ją przesłuchać? Nigdy jakoś nie byłem fanem Bialasa i żadnej płyty nie przesłuchałem
Rydawarrior dostępny na wszystkich platformach streamingowych
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE FROMAGE
FREE PWK
Awatar użytkownika
Popi

Post autor: Popi »

Białas/Kazzam - Zakazane owoce (2010)

Warto sprawdzić głównie dlatego żeby zobaczyć jak białas zmienił się w zupełnie innego człowieka. Z pewnego siebie zajawkowego i sympatycznego małolata w zwykłego buca z groźną miną :roll:
Popi.jaku
Awatar użytkownika
DoubleB

Post autor: DoubleB »

pamiętam jak pod koniec któregoś kawałka była zajawka gangesu wrzucona, z fragmentem refrenu, czekałem na to whuuuj, a jak wyszło to się okazało że w ogóle myślałem że ten śpiew quebo zupełnie inaczej pójdzie dalej i zawiodło mnie to whuuuj że tak zmarnowany potencjał
Awatar użytkownika
oKulTywowany

Post autor: oKulTywowany »

Ciężko mi powiedzieć czy to się dobrze się zestarzała jak nawet dekady nie ma,pamiętam że w tamtym okresie to Białas był wychwalany po niebiosa za rapera kompletnego zjadającego każdego,obok wchodzącego w komercję Quebo ale fakt wypierdolić w segregacje połowe utworów w tym tą dorzucaną do preorderu i mamy topkę zakatarzonego.
This page is no longer available.
Awatar użytkownika
FruitOffTheWall

Post autor: FruitOffTheWall »

pa na to kolo pa na to kolo

Jak skepta,prepolon,ganges to spoko numeru. Pamiętam że na serio ma śmieszny refren bedoesa z tym wersem o medycynie.

Wracać to mi się nie chce, totalnie musiałbym byc pojebanym żeby słuchać solówek bialasa (procz zakazanych i klik klaķów) w 2025.
rip zioloziolo
Czas zapierdala? Może ziomie po koksie
Zapierdalala w Las Palmas, nie Europie Wschodniej
https://www.last.fm/user/Tommy_Ovocetti

owoc dziwko może wszystko
ODPOWIEDZ