[beef] Tede - Ten Typ Mes / Wini

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Kto wygrywa beef na ten moment?

Tede
233
58%
Ten Typ Mes
59
15%
remis
3
1%
obaj przegrywają
106
26%

Liczba głosów: 401

Awatar użytkownika
Sivestro

Re: [beef] Tede - Ten Typ Mes / Wini

Post autor: Sivestro »

oldschool pisze: 06 wrz 2025, 22:42
Sivestro pisze: 06 wrz 2025, 22:37 Udział w Rap Generation
Nie no to mu nijak nie pomogło moim zdaniem. Zobacz na Malika, który też brał udział i byly opinie, że najlepszy juror bo jedyny co daje jakąś konstruktywną krytykę (a te jego opinie to też były takie stronnicze i nie jakieś niesamowicie przekminione xd), a czy to jakoś Malikowi pomogło? Nie bardzo wiem w czym, na odsłuchy się to nie przełożyło.

To już bardziej ten show Netflixa zrobił większy szum i taką Dziarmę mógł lekko ludziom przypomnieć.

Viral na TikToku pomógł bardzu, Rap Generation moim zdaniem nie.
Możesz mieć rację, bardziej jednak chodziło mi o to że ten program pomógł mu w byciu nadal w świadomości młodych. Nie wystrzelił dzięki niemu, a bardziej ustabilizował swoją pozycję na rynku i przypomniał o sobie młodym.
nobezprzesady

Post autor: nobezprzesady »

przedszkolanek pisze: 06 wrz 2025, 22:49 nie no, pierwsza fala słuchania na yt faktycznie powszechna, to jest mniej więcej bedoes/quebo/planbe czyli gdzieś 2016/17, max 2015, chyba jeszcze początki hajpu na rapera solar/białas to dzieciarnia dochodząca na linijce obcinam dupy hatchback, słuchająca tego na przystankach autobusowych ze zgranych na telefon plików, jeszcze bez jblów bluetooth wireless, czasy były inne, psy zapierdalały trapezem
no bez przesady, 2015 to już czasy, gdy każdy względnie popularny w danej chwili raper przebijał milion wyświetleń w kilka dni bez specjalnego wysiłku

myślę że dobrą cezurą czasową będzie publikacja Równonocy na YT, od tego czasu labele zaczęły szybować, podobnie zresztą jak pojedynczy wykonawcy
Awatar użytkownika
gods bidness

Post autor: gods bidness »

Oportunistycznyebaka pisze: 06 wrz 2025, 22:50 Hmm ale jakby nie patrzeć to Mes wszedł do gry chyba jeszcze z hajpem medialnym niż Tede. Co by nie mówić o Delisiu, to potrafił ogarnąć rotację telewizyjną i jakieś promocyjne rzeczy. List latał non stop, co druga dupeczka miała na gg status na zmianę z senioritą, oszuści również.
Przy solówce było pełno Wjaaazdu i Zdrady. A zapomniałbym o Kodexie, który też był mocno promowany.
Dobra, ale to był jednak jego świadomy wybór, żeby samego siebie umiejscowić w jakiejś niszy nieprzystępnej dla dużego grona odbiorców, bo takie właśnie są te jego płyty. Mało przebojowe, kameralne, "artystyczne". Sam nad tym od zawsze ubolewałem, bo miałem go za talenciaka, który mógłby rozpierdalać trafiając w mój gust, a on wybrał jakieś pitu pitu w kapelutku i nigdy się właściwie żadną z jego płyt jakoś przesadnie nie jarałem, jak już to poszczególnymi kawałkami.

Zresztą ta jego odwieczna pretensja jest o to, że on robi ART, a polski słuchacz woli badziewie i bezele. Tak czy inaczej należy mu się szacun, że nawet jak miał jakieś odpały z komediami romantycznymi, świecącymi okładkami, to jednak nigdy nie starał się wpasowywać w mody i gusta, zwłaszcza te januszowe, którymi gardzi(ł), tylko robił te swoje genialne w swoim mniemaniu "dzieła".
Awatar użytkownika
ricky

Post autor: ricky »

tez mi sie wydaje, ze "Rownonoc" byla takim punktem zwrotnym. to byl bardzo mocno pompowany projekt, single robily szum zanim w ogole bylo wiadomo kto na tej plycie sie pojawi, a jak juz bylo wiadomo to byly to najpopularniejsze ksywy w tamtych czasach. nawet Tede w infamii sie zalapal
FUCK OFF MR LAHEY
Awatar użytkownika
Popi

Post autor: Popi »

No a bialy tunel to nie jest próba wpasowania się w modę?
Popi.jaku
Awatar użytkownika
Sivestro

ricky pisze: 06 wrz 2025, 22:58 tez mi sie wydaje, ze "Rownonoc" byla takim punktem zwrotnym. to byl bardzo mocno pompowany projekt, single robily szum zanim w ogole bylo wiadomo kto na tej plycie sie pojawi, a jak juz bylo wiadomo to byly to najpopularniejsze ksywy w tamtych czasach. nawet Tede w infamii sie zalapal
Dziś mamy Noc Kupały
Dożywotni props zaczynamy
Jesteśmy Słowianami chodź z nami
Koks się zgadza i hajs posypany

:rotfl:
Ocherz

Post autor: Ocherz »

scam_sakawa pisze: 06 wrz 2025, 22:42
Ocherz pisze: 06 wrz 2025, 22:36 Nie wiem, jak dla mnie charyzma ma trochę inny obraz niż napierdalanie domofonu i nagrywanie tego z krzaków, biorąc pod uwagę że mesiwo próbuje zgrywać groźnego gangstera, wpierdala na siłę jakieś prawilne elementy do których za chuja nie pasuje, zaczepia że tede policja ijo ijo, wojna z własnymi fanami, trigger na kurwa jakieś komcie na insta, ogólne zaburzenia i argumenty o dzieciach, rowerach, samochodach i chuj wie czym. Nie nazwałbym tego charyzmą, tylko desperacją
to odklejka powstała z desperacji, musiałbyś nałożyć w głowie ten filtr, że nie traktujesz chłopa poważnie tylko jako performance muzyczny w stylistyce landlord psychorapz c'mon y'all.
Jak tego nie czujesz to raczej się nie przekonasz.
Ja te całe dissy mesa starałem się odbierać po mesowemu żeby nie wyjść na zbyt głupiego że ich nie rozumiem, ale cała jeszcze otoczka prawilności jaką tam wpierdala połączona z tańcami, bujających się npc w teledyskach i całą resztą cringe jakiego doznałem w trakcie kojarzy mi się tylko z tym:

Lipa z kwitem? Szperaj po kieszonkach ziomka
Krytyka mnie dotyka, szkoliłem się na domkach
Awatar użytkownika
gods bidness

Przecież ten biały tunel to jego najbardziej asłuchalna płyta.
Awatar użytkownika
Popi

Post autor: Popi »

bo jebaniec probował wyć na autotunie jak modna topka sceny
Popi.jaku
Awatar użytkownika
ricky

Post autor: ricky »

nawet nie pamietam tej plyty, a sluchalem na pewno. musze odswiezyc pewnego dnia zeby wyrobic sobie zdanie, ale pewnie sie tylko wkurwie xD
FUCK OFF MR LAHEY
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

kurde muszę jutro ponownie odsłuchać, może jednak to jest niezrozumiany album
Rydawarrior dostępny na wszystkich platformach streamingowych
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
Awatar użytkownika
Malloy
Palma w Kali

Post autor: Malloy »

Popi pisze: 06 wrz 2025, 23:00 bo jebaniec probował wyć na autotunie jak modna topka sceny
a na fabule nawijał nie potrzebuję autotuna do śpiewanych zwrotek i mógł się tego trzymać :(
Jesteście popierdoleni, świat wychował was źle
Prawda jest prosta i przykra, nie jara was troska, a krzywda
Tyle zrozumieć to dar a nie wyrok i dlatego nie pluję na czas jaki minął
Awatar użytkownika
Sivestro

Biały Tunel to ten rodzaj muzyki, kiedy zastanawiasz się jakim cudem on to stworzył, przesłuchał i wydał, oraz że jakim cudem żadna postronna osoba typu producent, gość od mixu i mastera nie powiedzieli że to jest lekko mówiąc takie se
Awatar użytkownika
gods bidness

No bo nie potrzebuje, akurat śpiewa chyba najlepiej z raperów. Zresztą przy tym tunelu to też pierdolił chyba, że nie potrzebuje autotuna, ale może. I wył na tym autotunie, ale daleko temu było do cukierkowego autotune'a OKIch i innych cweli tik tokowych. Dwa kawałki tam lubiłem, a trzy pamiętam. Zresztą ja chyba nawet nie przesłuchałem wszystkich jego płyt jakoś od deski do deski nigdy, tych żbików to na bank nie słuchałem.
Awatar użytkownika
Oportunistycznyebaka

Post autor: Oportunistycznyebaka »

gods bidness pisze: 06 wrz 2025, 22:57
Oportunistycznyebaka pisze: 06 wrz 2025, 22:50 Hmm ale jakby nie patrzeć to Mes wszedł do gry chyba jeszcze z hajpem medialnym niż Tede. Co by nie mówić o Delisiu, to potrafił ogarnąć rotację telewizyjną i jakieś promocyjne rzeczy. List latał non stop, co druga dupeczka miała na gg status na zmianę z senioritą, oszuści również.
Przy solówce było pełno Wjaaazdu i Zdrady. A zapomniałbym o Kodexie, który też był mocno promowany.
Dobra, ale to był jednak jego świadomy wybór, żeby samego siebie umiejscowić w jakiejś niszy nieprzystępnej dla dużego grona odbiorców, bo takie właśnie są te jego płyty. Mało przebojowe, kameralne, "artystyczne". Sam nad tym od zawsze ubolewałem, bo miałem go za talenciaka, który mógłby rozpierdalać trafiając w mój gust, a on wybrał jakieś pitu pitu w kapelutku i nigdy się właściwie żadną z jego płyt jakoś przesadnie nie jarałem, jak już to poszczególnymi kawałkami.

Zresztą ta jego odwieczna pretensja jest o to, że on robi ART, a polski słuchacz woli badziewie i bezele. Tak czy inaczej należy mu się szacun, że nawet jak miał jakieś odpały z komediami romantycznymi, świecącymi okładkami, to jednak nigdy nie starał się wpasowywać w mody i gusta, zwłaszcza te januszowe, którymi gardzi(ł), tylko robił te swoje genialne w swoim mniemaniu "dzieła".
Ja się zgadzam z tym tylko po prostu pamiętajmy, że Mes to nie był jakiś niszowy raper, który gdzieś tam sobie działał w środowisku i potem alkopoligamia dała mi trampolinę większą
Awatar użytkownika
Malloy
Palma w Kali

Post autor: Malloy »

Ale trzeba mu oddać, że gdzie refrenu nie zajebał, bo śpiewał conajmniej DOBRZE, w przeciwieństwie do fauenema
Jesteście popierdoleni, świat wychował was źle
Prawda jest prosta i przykra, nie jara was troska, a krzywda
Tyle zrozumieć to dar a nie wyrok i dlatego nie pluję na czas jaki minął
Awatar użytkownika
przedszkolanek

Post autor: przedszkolanek »

nobezprzesady pisze: 06 wrz 2025, 22:56 myślę że dobrą cezurą czasową będzie publikacja Równonocy na YT
2012? wolne żarty, najwcześniej to mógłbym się cofnąć w okolice połowy 2014 i klipu do hype queby i to jest imo absolutne maximum
taki wuzet na którego był spory hype jak puszczał debiut w 2013 w koce, na kanale pezeta, przy sporej promocji (i chyba też niemałych nakładach finansowych) na lead singlu, który latał też po mediach branżowych, do dzisiaj nie wykręcił nawet 2 mln
nobezprzesady pisze: 06 wrz 2025, 22:56 milion wyświetleń w kilka dni
to jeszcze nie jest
faktycznie powszechna
o tym możemy mówić, jak przynajmniej ten jeden klip z plhh w miesiącu przebijał 10mln w tydzień
Awatar użytkownika
gods bidness

Im dalej w las, tym bardziej on uważał, że hip hop jako forma jest dla niego za mały i wyszło co wyszło. Ale trzeba przyznać, że te wersy zestarzały się wręcz profetycznie:

Skoro inni sobie radzili za komuny lub w Stanach
To ja też sobie poradzę, odrzucając banał
Choćby mówili "przepite dziwadło"
Ale przyznają, nie dał sobie skurwiel włożyć jaj w imadło

Przepite/przećpane dziwadło - checked
poradził sobie (5 mieszkanie z little richiem do społu) - checked
nie dał sobie włożyć jaj w imadło - checked
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2025, 23:10 przez gods bidness, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sivestro

Malloy pisze: 06 wrz 2025, 23:06 Ale trzeba mu oddać, że gdzie refrenu nie zajebał, bo śpiewał conajmniej DOBRZE, w przeciwieństwie do fauenema
Oj tak. Refren w "Ostatni puzzel" u Sławów albo refren w Obrachunku Moralnym zawsze w serduszku.
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Post autor: Jose »

ricky pisze: 06 wrz 2025, 22:54 a to faktycznie troche mi zamknelo morde, moze ten milion jednak nie byl az takim wyczynem jak pamietam. zwracam honor
kurde no jednak mimo wszystko był, przecież "ostatnia nocka" czy "małe rzeczy" to było tak zruchane w radiach, ze nie dało się od tego uciec, a miały tylko po 3mln, a to muzyka dla starców kierowców żon i dla matek

ale widać tutaj, że rap sobie już zył swoim życiem, bo
5. Grube Jointy - donGURALesko (prod.Matheo), 4060857 odtworzeń

kapitalny wynik, jestem w szoku, bo np. radio friendly singiel Pezeta to spodziewane, że w top10
2rzyn pisze: 20 sty 2024, 9:32 Dlaczego Tede Królem Jest
ODPOWIEDZ