[beef] Tede - Ten Typ Mes / Wini

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Kto wygrywa beef na ten moment?

Tede
233
58%
Ten Typ Mes
59
15%
remis
3
1%
obaj przegrywają
106
26%

Liczba głosów: 401

Awatar użytkownika
panpjotr

Re: [beef] Tede - Ten Typ Mes / Wini

Post autor: panpjotr »

kociao pisze: 31 sie 2025, 17:38 https://glamrap.pl/mes-stal-sie-gwiazda-w-indiach/ jest i o Ślizgawce
Ten Typ Pajeet
Zwikk

Post autor: Zwikk »

Gdyby nie mes to ta wytwórnia by nie istniała, jakim chujem ten kartofel to przejął
Awatar użytkownika
trollboy7

Post autor: trollboy7 »

1) Alkoindie: zapiski Pajeeta (2005)
2) Zamach na higienę (2009)
3) Kandydaci na ubera (2011)
4) Trzeba było zostać customer supporterem (2014)
5) आहा. (2016)
6) Białe Curry (2020)
7) Hallo Baby, send me boobies (2021)
:joint:
Awatar użytkownika
Luxair

Post autor: Luxair »

8) Buddhovskiy (2025)
Brazilian rush hour commuters
Sold out organic kombucha
TSMC bottleneck futures
Very expensive computers
edenmar

Post autor: edenmar »

Zwikk pisze: 01 wrz 2025, 0:38 Gdyby nie mes to ta wytwórnia by nie istniała, jakim chujem ten kartofel to przejął
To była jdg Witka Michalaka, jak się okazało, nic nie trzeba było przejmować. Trzeba być debilem, żeby zgodzić się na funkcjonowanie "wspólnej firmy" w takiej formule

Polecam jako lekturę uzupełniająca ten wywiadzik. Przez ten temat się chyba jeszcze nie przewinął, a smaczków nie brakuje.

https://open.fm/muzyka/nie-zostane-kapi ... 197483872a

Tu np. Mes płynnie przechodzi między rozkminami o swoich ex wspólnikach, rodzicach i członkach NSDAP
Spoiler
Obrazek
Awatar użytkownika
berlin

Post autor: berlin »

Przychylam się do opinii, że Suka to zajebisty track i średni diss. Muzycznie wszystko tu się zgadza. Kto inny ze starej gwardii raperów (40 lat +) mógłby tak stylowo polecieć? Dużą robotę robi tu ten g-funkowy beat, który daje Mesowi wiele miejsca na zaśpiewy, przerysowane intonacje i grę głosem. Pod tym względem nawinięte to jest wzorowo i na levelu nieosiągalnym dla Tedego, który przecież sam dukaczem nie jest.

Tekstowo jest dobrze i nie chodzi o podwójne i jakieś liczenie zgłosek, bo to sprawa trzeciorzędna. Faktem jest, że Mes wpierdolił się w ten beef z futryną i refren Suki to nowy DTKJ. Faktem jest też, że Mes na początku pierwszej zwrotki z tym "Śmiałeś się z chorego Pjusa, zjebie / pięknego człowieka formatu niedostępnego dla ciebie" instant stworzył mema, który zaczął żyć swoim życiem i już teraz jest klasykiem. Tede w swoich trzech dissach do takiego czegoś się nawet nie zbliżył.

Rapowanie o byciu w uzależnieniu i terapii, żeby chwilę później wyjebać na samej perce prostacki, gangsterski tekst o wbiciu na kwadrat i oszczaniu łóżka. Obrona rzekomo wyśmiewanego Pjusa, żeby przyjebać wodą z fiuta i resorakami. To wszystko brzmi może chaotycznie, bez polotu, na odjeb, ale jeżeli ktoś łapie i przyjmuje tę konwencję, to jest to wszystko spójne, a przede wszystkim spójne z Mesem i jego narcystycznym bałaganem w głowie.

Mimo wszystko widać, że Mesowi brakuje amunicji. Merytorykę dissu można streścić do zarzutów o chałturzenie, bycie starym gimbusem, otaczanie się wyznawcami, ograniczone horyzonty i współpracę z policją. Co do tego ostatniego to się nie wypowiem, ale z pozostałymi trudno się nie zgodzić. Rzecz w tym, że słuchacze Jacy mają w to wyjebane, a samego Tedego trudno czymś takim ruszyć. Na szmacenie od kurew odpowie zawsze: "No jestem kurwą", na jebanie, że robi muzyczną wiochę, rzuci: "Nagrałem se z Millerem i chuj". Podobnie z bujaniem się jak małolat odpowie tym swoim zajechanym głosem: "No i kurwa dobrze, że się czuję na 18 a nie 50, człowieku o chuj ci chodzi".

Od strony czysto muzycznej Suka i Samica Psa wyprzedzają Lajny Tedego o kilka klas, a Lajny i tak są pewnie jednymi z lepszych kawałków, jakie od kilku lat rzucił Jacek. Dissy Tedego są na pewno łatwiejsze w odbiorze dla szeregowego słuchacza 90 BPM, ale niewiele po nich zostaje (choć 64 Lajny mają niezłe wersy z jebaniem 24/7 jak ten zespół, łosiem bez klępy czy zabraniem klamek). Dissy Mesa mają wyższy repeat value. Wszystko zależy od tego czy chwyci się tę Mesową, narcystyczną, teatralną przewózkę po hajs najemców. Wtedy Mes staje się całkiem pocieszny jako postać i ta jego walka z urojonymi fanami Jacy w komentarzach dodaje mu jeszcze uroku jako beef równoległy.
Awatar użytkownika
Haczapurjan

Post autor: Haczapurjan »

berlin pisze: 01 wrz 2025, 1:51 ta jego walka z urojonymi fanami Jacy w komentarzach dodaje mu jeszcze uroku jako beef równoległy.
Ci urojeni fani to w sumie celna uwaga, bo Mes był jebany za te dissy (zwłaszcza za „Sukę”, bo „Samica psa” ciut mniejszy hejt dostała) gremialnie, przez kurwa nawet słuchaczy Ryśka, tak że ujebanie sobie we łbie, że zawsze jebany w Internecie Tede (może z drobną, kilkuletnią przerwą od masowego hejtu), który w obecnych czasach nawet do złota za album się nie dobuja, ma tak duże rzesze wiernych akolitów w necie, to kolejny poziom zanurzania się w odmętach szaleństwa :rotfl:
Ocherz

Post autor: Ocherz »

Haczapurjan pisze: 31 sie 2025, 18:17
gods bidness pisze: 30 sie 2025, 13:48 Tede zginie.

Obrazek

Dodano po 54 sekundach:
"O jednego Ryszarda za daleko".
"O jednego Ryszarda za daleko" wciąż bawi
Co on pierdoli w ogole, przecież on sam zaczął jakieś mądrości rodzinne prawic w tym dissie wysranym i cisnąć tedego że jest bezdzietny, tak jak pierdoli że hejt po nim spływa ale spuszcza się na klawiaturę do jakichś janków w komentarzach, nawet ten drugi diss jest w miarę nawet, poza żenadą która się w nim znajduje, mógł nasrać chociaż na wycieraczkę a nie nagrywać się z krzaków jak bije domofon. Oczywiście musiał pierdolić też w tym dissie jak to uniknął śmierci, ojezu kurwa cud normalnie +10 do ulicy bo go przekopali, teraz go ktoś jeszcze najebie za kozaczenie i jechanie po osiedlu bo ktoś kogo nie lubi tam mieszka.
W ogóle ten beef jest cały pokraczny i na siłę jak dla mnie, siedział mes na pizdzie to trzeba się przypomniec i zaczepić kogoś kto kojarzony jest z tym że go się zaczepia i obraża, nagle wielki ulicznik zasadowy się zrobil i będzie bił wszystkich i nawijał że ktoś chce byc idolem patusów, gdzie sam odpierdala jakieś tarło żeby wydawać się groźnym a sam ma pitbulla, który wygląda jak jamnik, giba się jak pierdolony rezus, zachwyca się panem kunta kinte, marnuje mojemu kumplowi ścieżkę najlepszego proszku, a na koniec puszcza film o facecie w łódce.
Lipa z kwitem? Szperaj po kieszonkach ziomka
Krytyka mnie dotyka, szkoliłem się na domkach
nescafeklasyg

Post autor: nescafeklasyg »

Mes walący prosty w domofon, dający jakiś upośledzony shadowboxing/dancing, próbujący być groźny i nawijający coś że ktoś go mija i ma oczy w dół to dla mnie za wysoki lot, przecież on by dostał w pizde od wujka samo zło
Awatar użytkownika
jotwupe
Zbanowany

Post autor: jotwupe »

Ale się fani Mesa tutaj oszukują. Gość się tak pretensjonalnie spurtał do tego Tedasa, będąc na dnie kariery, że jedyna poprawna opcja to gotowy album z 10 bangerami który tylko by czekał na odpowiedź Jacka a potem został przez Mesa wystrzelony jak rakiety w Izrael a wy pełni wstydu czekacie na kolejne wysrywy odklejeńca a ten tylko przypał robi :lol:

Dodano po 15 minutach 21 sekundach:
Paluch otwarty na beef!!

"Dissujcie mnie kurwa bo dawno się nie napierdalałem <3 (ale tylko liga a nie jakieś przygłupy z neta czy freakfightów)"
Mój styl życia to Piątkowo
Twój styl życia to chujowo

"Paluch nie żyje. Pierwszy raz pisze prasa
Nie znam, nie słuchałem. Hehe, haha!
Bardzo dobrze kurwa. Mniej jednego łaka
Sprzedał milion płyt? Hehe, haha!"
arystokrata91

Post autor: arystokrata91 »

Gdzie to Paluch napisał?
Awatar użytkownika
Czak

Post autor: Czak »

bortwick ma bezpośrednie telepatyczne połączenie z paluchem
Awatar użytkownika
jotwupe
Zbanowany

arystokrata91 pisze: 01 wrz 2025, 7:42 Gdzie to Paluch napisał?
INSTA STORY

Awatar użytkownika
Haczapurjan

Post autor: Haczapurjan »

jotwupe pisze: 01 wrz 2025, 7:17 "Dissujcie mnie kurwa bo dawno się nie napierdalałem <3 (ale tylko liga a nie jakieś przygłupy z neta czy freakfightów)"
Kciuk teraz gieroja zgrywa. Trzeba było Penera dissować na pełnej, koniunkturalisto
Awatar użytkownika
jotwupe
Zbanowany

Haczapurjan pisze: 01 wrz 2025, 7:55 Kciuk teraz gieroja zgrywa. Trzeba było Penera dissować na pełnej, koniunkturalisto
Oj tam oj tam

Awatar użytkownika
Megidox

Post autor: Megidox »

Niech się każdy z każdym strzela trackami dla Nas to tylko na plus
Lata melanży od 19 Marca 2009 w forumkowej branży
Burak pisze:Tu jest forum ślizgawka, a nie jakiś wizaż, jak trzeba to wypłacamy sobie liście na odmułke, a jak trzeba przytulamy a nie jakieś Ania powiedziała czy kurwa Klaudia
Awatar użytkownika
jotwupe
Zbanowany

Haczapurjan pisze: 01 wrz 2025, 7:55 Kciuk teraz gieroja zgrywa. Trzeba było Penera dissować na pełnej, koniunkturalisto
A to akurat jest bzdura, Paluch nie jest żadnym koniunkturalistą jego ruchy są wręcz przeciwne do koniunktury natomiast kalkulacja prędzej

Awatar użytkownika
dr zjeb

Post autor: dr zjeb »

ty chciałbyś się z kimś beefować zjebie
pierwsza liga piątkowski cwelu niedostępna dla ciebie
Girls with boyfriends are the kinds I like, I'll steal your honey like I stole your bike
Awatar użytkownika
jotwupe
Zbanowany

Wersy na ciebie piszę słabszą lewą ręką
Prawą zostawiam dla lepszych, oni przeze mnie polegną
Biuro Ochrony Rapu - to nie jest puste hasło
Biorę twój sześcian i przecinam go jak masło