Scena poznańska

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
lygrys

Re: Scena poznańska

Post autor: lygrys »

Może mi ktoś wytłumaczyć z czego wynika to, że rap z Poznania jest taki... wieśniacki?

Niby zabór pruski, wartości zachodnie, ale estetyka w muzyce taka strasznie plebejska?

Z tego co słyszałem fascynacja Poznańskiej sceny west coastowym brzmieniem zaczęła się podobno od płyt rapera Ice-T.

Fajnie, że zajarali się G-Funkiem ale z tych ich inspiracji wyszedł im nieciekawy pGr-Funk.
Wynika to od tego, że zaczęli od Ice-T, a nie od czegoś lepszego?
Czy raczej to wina tego, że Poznań to raczej mocno plebejskie miasto?

Ja pamiętam, że było mi wstyd, że w latach 90tych z Polskiego rapu głównie mogę kupić gówna z PH Kopalni.

Po przesłuchaniu debiutanckiego albumu "Brat Juzef" Nagłego Ataku Spawacza zniczylem kasetę ze złości, że spolskie rapu muszę słuchać takiego ścierwa.

Oczywiście Mezo lubię, ale jemu też się dość często zdarzają liryczne pierdy.
+48 22 29 22 597
www.aborcjabezgranic.pl
Jak mnie nie ma na forum, to od was odpoczywam.
Awatar użytkownika
2rzyn

Post autor: 2rzyn »

W sensie ze zapaliłeś znicz na tej kasecie na złość katolickim poznaniakom?
Jose pisze: 08 lut 2026, 22:48 Dlaczego 2rzyn Królem Jest
Awatar użytkownika
scam_sakawa

Post autor: scam_sakawa »

lygrys pisze: 19 sie 2025, 18:00pGr-Funk.
:lol:

zajebiste określenie
Wszystkie moje posty są wyłącznie fikcją literacką i nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości.
Awatar użytkownika
fifi

Post autor: fifi »

@jotwupe
Waldek98

Post autor: Waldek98 »

Nie tylko Ice-T był dla nich jakimś wzorem. Rychu zaczynał od Public Enemy, N.W.A, Beastie Boys, Geto Boys. Pamiętam, że pisał jakąś recenzje, w którymś z czasopism, o debiucie Westside Connection, a zatem musiał kojarzyć też do tego 96-97 roku innych raperów, jak np. Spice 1, gdzie jest do niego chyba jakieś nawiązanie na Zwykłej Codzienności.

Killaz Group też z pewnością słuchali Ice-T. Kaczor był na koncercie w Sopocie 95', gdzie skumał się z ekipą Rycha. Skoro Kaczor sluchal to i Gural. Jednak wiadomo też, że przewijali sie u nich choćby Public Enemy, South Central Cartel czy pierwszy Snoop.

Antyliroy był nagrany na bicie z Doggystyle'a, więc na pewno musiały do nich dotrzeć utwory z Chronica, czy jakieś hity 2Paca.

Moim zdaniem bardziej trzeba wziąć pod lupę to, czym inspirowali się ówcześni beatmakerzy.
- Decks i Peja robili bity na Slums Attack, więc jak juz ustaliliśmy mieli na pewno dostęp do różnych inspiracji (choćby dzięki Rychowi).
- Pierwsze Killaz Group produkował Czarny z Beat Squadu, tak samo jak pierwsze Beat Squady. Ani bity z Prawdziwość dla Gry ani z pierwszego i drugiego Beat Squadu ciężko nazwać dla mnie wieśniackimi. Drugie Killaz Group produkował już White House, gdzie też bity oddają.

Jedynie część wspólną z tym co napisał lygrys znajduje w fakcie uczestniczenia w projektach z wczesnego Poznania Cameya i ludzi, którzy rozpoczęli tzw. Hiphopolo, czyli Mezo, Liber, Doniu.
W sumie to co jeszcze sie nasuwa na myśl to to, że wiele wczesnych materiałów zostało zrealizowanych w Studio Hellenic (Zwykła Codzienność), Studio Czad (Demo Studio Czad, Antyliroy), czy ogólnie przy współpracy z realizatorami, którzy siedzieli najczęściej w jakimś punk rocku i nie rozumieli co to ten rap. Pamiętajmy, że to był lata 94-97, gdzie wielu polskich raperów poznało rap w okolicach 94-95.
PasjaMusic
Zbanowany

Post autor: PasjaMusic »

Poznań na początku chcieli być jak west Coast, nagły atak spawacza metalem się inspirowali też .

Dodano po 12 minutach 4 sekundach:
lygrys pisze: 19 sie 2025, 18:00 Może mi ktoś wytłumaczyć z czego wynika to, że rap z Poznania jest taki... wieśniacki?

Niby zabór pruski, wartości zachodnie, ale estetyka w muzyce taka strasznie plebejska?

Z tego co słyszałem fascynacja Poznańskiej sceny west coastowym brzmieniem zaczęła się podobno od płyt rapera Ice-T.

Fajnie, że zajarali się G-Funkiem ale z tych ich inspiracji wyszedł im nieciekawy pGr-Funk.
Wynika to od tego, że zaczęli od Ice-T, a nie od czegoś lepszego?
Czy raczej to wina tego, że Poznań to raczej mocno plebejskie miasto?

Ja pamiętam, że było mi wstyd, że w latach 90tych z Polskiego rapu głównie mogę kupić gówna z PH Kopalni.

Po przesłuchaniu debiutanckiego albumu "Brat Juzef" Nagłego Ataku Spawacza zniczylem kasetę ze złości, że spolskie rapu muszę słuchać takiego ścierwa.

Oczywiście Mezo lubię, ale jemu też się dość często zdarzają liryczne pierdy.
G-funk w Poznaniu raczej Beat Squad mieli fazę bardziej później , ich produkcję były lajtowe, później 2cztery 7 mieli też na to fazę ale to Wwa już.
Awatar użytkownika
lygrys

Spoiler
Nieźle się turlałem ze śmiechu jak to wyszło.
Ten pajac coś jeszcze nagrał?
+48 22 29 22 597
www.aborcjabezgranic.pl
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

Lygrys skąd w tobie tyle nienawiści
Streamable usunęło wszystkie moje zembedowane filmy na forum, jeżeli potrzebujesz reuploadu któregoś z nich pisz priv.
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE ENZO
FREE NAFAS
Awatar użytkownika
scam_sakawa

Post autor: scam_sakawa »

frustracja seksualna, samotność
Wszystkie moje posty są wyłącznie fikcją literacką i nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości.
Awatar użytkownika
lygrys

Burak pisze: 21 sie 2025, 8:28 Lygrys skąd w tobie tyle nienawiści
Stwierdzenia faktu, że poznańscy hiphopowcy do banda wsioków jest nienawiścią?
Po prostu mnie zastanawia czemu w Poznaniu wszystko jest takie czerstwe i obciachowe, nawet Acid Drinkers to obciachowe jest.
Skąd to się wzięło, że za wszystko co się biorą ludzie z tego miasta wychodzi im takie gówno.

Nawet Playa Magazyn był mocno obciachowym magazynem.
+48 22 29 22 597
www.aborcjabezgranic.pl
Awatar użytkownika
ZRO

Post autor: ZRO »

Lygrys będący synonimem obciachu zarzuca innym bycie obciachowym. Nowe, nie znałem.

Początkowe Slums Attack = najlepsze piszczały w polskim rapie.
iufo

Post autor: iufo »

Waldek98 pisze: 19 sie 2025, 22:17 Nie tylko Ice-T był dla nich jakimś wzorem. Rychu zaczynał od Public Enemy, N.W.A, Beastie Boys, Geto Boys. Pamiętam, że pisał jakąś recenzje, w którymś z czasopism, o debiucie Westside Connection, a zatem musiał kojarzyć też do tego 96-97 roku innych raperów, jak np. Spice 1, gdzie jest do niego chyba jakieś nawiązanie na Zwykłej Codzienności.
Już nie róbmy z lat 90. XX wieku takiego czasu, w którym muzyka nie docierała nad Wartę. Ja pamiętam, że na pierwszych KASETACH Slums Attack (wydaje mi się, że na "Zwykłej codzienności") w książeczce było wspomnienie o ludziach istotnych dla składu, którzy opuścili ten padół łez. I znalazł się tam m.in. Eazy-E. Pamiętam to, bo nie wiedziałem kto to jest i pytałem kolegów o kogo chodzi :)
PISZĘ TO POD WEWNĘTRZNYM PRZYMUSEM
ŻE MYŚLĘ ŻE MÓGŁBYM BYĆ PLATYPUSEM
BYŁBYM W TEJ ROLI NIEZAWODNY
BYŁBYM KURWA JAJORODNY
Awatar użytkownika
gogi
Złoty Rozjebus

Post autor: gogi »

lygrys pisze: 21 sie 2025, 9:14 Skąd to się wzięło, że za wszystko co się biorą ludzie z tego miasta wychodzi im takie gówno.
Nie urodziłeś się może w Poznaniu?
pardon pisze: 10 lis 2023, 12:06 nie umiem slowo daje nie umiem juz czytac dluzszych postow saturna i lygrysa bez uczucia ze oni nie marnuja swojego zycia, ale zatruwaja tez nasze mimowolnie pchajac do glow ich chore urojenia
Szuja THC

Post autor: Szuja THC »

:lol: :lol: :bowdown:
Awatar użytkownika
jogi

Post autor: jogi »

lygrys pisze: 21 sie 2025, 9:14Acid Drinkers
To akurat efekt zamierzony a Are You a rebel? i dirty money, dirty tricks to klasyka gatunku i w chuj dobre albumy bez przypału.
Yakuza not mafia, Yakuza wa kazoku.
Awatar użytkownika
bilderberg

Post autor: bilderberg »

Jestem oburzony że nikt nie wspomniał o Rataju, najlepszym poznańskim og z wildy. Nagrywa systematycznie
Awatar użytkownika
Sivestro

Post autor: Sivestro »

O kurwa ten poczatek przy tym dziecku :rotfl:
Awatar użytkownika
ART

Post autor: ART »

dobry kandydat do tematu o ludziach pozytywnie zakreconych
jest modelką z instagrama
co z nią zrobię to już nie jest twoja sprawa

rym| last.fm
Awatar użytkownika
lygrys

jogi pisze: 22 sie 2025, 20:31
lygrys pisze: 21 sie 2025, 9:14Acid Drinkers
To akurat efekt zamierzony a Are You a rebel? i dirty money, dirty tricks to klasyka gatunku i w chuj dobre albumy bez przypału.
Spoiler
Tu masz świetnie wytłumaczone, dlaczego dyskografia Acid Drinkers ssie.
+48 22 29 22 597
www.aborcjabezgranic.pl
Awatar użytkownika
jogi

Post autor: jogi »

No i co? Albo mówią, że jest to dobrze/zajebiscie zagrane albo że to nie ich estetyka bo sluchaja cięższych poważniejszych rzeczy. Chłopy gadają że za trashem nie przepadają i recenzują trash.
Nie ma nic o ssaniu przynajmniej do high proof cosmic milk...
Yakuza not mafia, Yakuza wa kazoku.
ODPOWIEDZ