Scena poznańska
Scena poznańska
jacy raperzy są na poznańskiej scenie rapowej? na pewno Peja, Kaczor, Gural, Paluch, Kobra, Gandzior, Ry23, Rafi, Koni. Adi Nowak niby z Poznania ale w żaden sposób się nie angażuje we wszelakie sojusze czy konflikty na tej scenie, czy więc można uznać go za jej element skoro bez niego nic praktycznie by się nie zmieniło? to pytanie pozostawiam do waszej dyskusji.
jak ją oceniaciacie? w porównaniu do innych miast?, kogo na niej najbardziej cenicie?
jak ją oceniaciacie? w porównaniu do innych miast?, kogo na niej najbardziej cenicie?
- KillerCroc
Re: Scena poznańska
Poznański rap to trochę taki polski redneck rap z przebłyskami
Gdybym urodził się gdzieś indziej miałbym szansę...
W latach 90, kiedy zaczął się w Polsce rozwijać rap, jednym z ośrodków, który działał najprężniej była Wielkopolska. Mam ogromny sentyment i szacunek dla poznańskiej rapowej sceny. Bez niej nie poznałbym co to znaczy prawdziwy hardkorowy rap.
[mention]handziak[/mention] mógłbyś rozwinąć temat odnosząc się do konkretnych raperów, składów, jakoś w miarę chronologiczne, byłoby to cenne dla tego tematu
za małolata się jarało p do n z kreską, tera już niezbyt
co do raperów to na pewno jeszcze nagły atak spawacza
co do raperów to na pewno jeszcze nagły atak spawacza

shellerini, slon, 52 debiec
od poznania zaczynalem sluchania pl rapu, kiedys topka w polsce, tera to nie wiem
'nowy trueschool' to pierwszy niuskulowy kawalek w polsce
od poznania zaczynalem sluchania pl rapu, kiedys topka w polsce, tera to nie wiem
'nowy trueschool' to pierwszy niuskulowy kawalek w polsce
Własnie Nagły atak spawacza jakbym mógł zapomnieć, Fazi urodzony w Warszawie, większość młodych lat w Poznaniu, teraz skacze od miasta do miasta, jest on reprezentantem sceny poznańskiej?
WSRH wiadomo jak mogłem zapomnieć, będę edytował pierwszy post i z zacięciem kronikarza stworzę wizytówkę poznańskiej sceny, mam nadzieję, że mi pomożecie
WSRH wiadomo jak mogłem zapomnieć, będę edytował pierwszy post i z zacięciem kronikarza stworzę wizytówkę poznańskiej sceny, mam nadzieję, że mi pomożecie
- KillerCroc
I moje miasto złą sławą owiane to imo jeden z ciekawszych possecutów i fajny przekrój ówczesnej sceny p-n w mniejszym stopniu
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2020, 14:31 przez KillerCroc, łącznie zmieniany 1 raz.
Gdybym urodził się gdzieś indziej miałbym szansę...
oczywiście największy klasyk to nielegal "Prawdziwość dla gry", niestety kasetę z tym rarytasem zajechałem do granicy używalności, dlatego od jakiegoś czasu nie mam jak wrócić do tego materiału. Wiecie może, czy da się gdzieś zdobyć wersję cyfrową, najlepiej zgraną do bezstratnej formy?
edit: i oczywiście Medi Top Glon, pierwszy w polsce mumble rap
edit: i oczywiście Medi Top Glon, pierwszy w polsce mumble rap
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2020, 14:30 przez jajca, łącznie zmieniany 1 raz.
52 Dębiec jeszcze, Mezo, Doniu, Liber
POZNAŃSKI RAP – CHRONOLOGIA (1993-1999) – CZ. I
1993:
- Slums Attack „Demo Staszica” – czy było coś takiego nie wiem, ale Peja utrzymuje, że owszem. Na pewno był tutaj utwór „Sex, drugs & rap”.
- Nagły Atak Spawacza „Bluuuurgh” – jeden z pierwszych nielegalni Spawaczy, połączenie punka i rocka z rapem.
1995:
- Nagły Atak Spawacza „Anty” – pierwsza oficjalnie wydana rap produkcja z Poznania z kultowym pojazdem na kieleckiego rapera Liroya, gościnnie udzielił się po raz pierwszy na legalu Peja.
- Slums Attack „Demo Studio Czad” – nie wiadomo czy ta kaseta była w jakiejś sprzedaży, ale raczej krążące po znajomych przegrywki. Były tutaj surowe wersje utworów, które później weszły na oficjalny debiut „Slums Attack”.
1996:
- Nagły Atak Spawacza „Brat Juzef” – po sukcesie „Anty” Spawacze nagrali pełnoprawny album, który sprzedał się w 100 tysięcach egzemplarzy. No pokrył się platyną. Klasyk słuchany swego czasu wszędzie.
- Slums Attack „Slums Attack” – oficjalny debiut Slums Attack, gdzie znalazły się takie legendarne numery jak „997” czy „Materialna dziwka”. Album przesycony gangsterką prosto ze Zachodniego Wybrzeża.
- Nagły Atak Spawacza „Rap I Gwałt” – EP-ka Spawaczy, gdzie po raz pierwszy w Polsce pojawił się horrorcore za sprawą takich utworów jak „Rzeźnik”, „Zbokole” i „Maluch”.
- Slums Attack „Mordercy” – singiel zapowiadający album „Zwykła Codzienność”, oprócz utworów promujących znalazła się też odpowiedź na dissy Liroy’a z albumu „Bafangoo cz.1”.
1997:
- Nagły Atak Spawacza „Psychedryna ‘97” – chyba najlepszy album Spawaczy, który zawierał wiele kultowych utworów – chociażby „Aleję…”.
- Slums Attack „Zwykła Codzienność” – pierwszy poważny album Slumsów i ostatni z Icemanem. Kto nie zna takiego hitu jak „Czas przemija”?
1998:
- Nagły Atak Spawacza „Ninja Commando”
- Nagły Atak Spawacza „92-97”
1999:
- Slums Attack „Całkiem nowe oblicze” – utwór nagrany w stylu, jaki wyznaczała warszawska scena po sukcesie „Skandalu” Molesty. Mi się podoba, ale „Otrzuty ‘99” jednak lepsze”.
- Slums Attack „Otrzuty ‘99” – album zawierający remiksy utworów z albumu „CNO” wyprodukowane przez Peję.
- Killaz Group „Prawdziwość dla gry” – najlepszy poznański nielegal, aż do teraz. Mega klimacik nie do podjebania i materiał na wagę złota. Po prostu palce lizać.
- Liner „Demo” – skład Meza, gdzie nieźle lecieli po hardkorze, m.in. utwór „Policja”. Kto nie zna dawnego Meza to warto się zapoznać.
- Beat Squad „Beat Squad” – nielegal ekipy, który powstał przed wydaniem oficjalnego debiutu „Takie Chwile”.
- Da Blaze „Pierwszy oddech” – debiut ekipy Lamzasa i Medi Top Glona, w swoim charakterystycznym stylu.
Oprócz tego w tym okresie istniały też mniej znane składy, które pojawiły się na składankach „Polski Rap – Zakazane Piosenki” i próbowały coś ugrać.
1993:
- Slums Attack „Demo Staszica” – czy było coś takiego nie wiem, ale Peja utrzymuje, że owszem. Na pewno był tutaj utwór „Sex, drugs & rap”.
- Nagły Atak Spawacza „Bluuuurgh” – jeden z pierwszych nielegalni Spawaczy, połączenie punka i rocka z rapem.
1995:
- Nagły Atak Spawacza „Anty” – pierwsza oficjalnie wydana rap produkcja z Poznania z kultowym pojazdem na kieleckiego rapera Liroya, gościnnie udzielił się po raz pierwszy na legalu Peja.
- Slums Attack „Demo Studio Czad” – nie wiadomo czy ta kaseta była w jakiejś sprzedaży, ale raczej krążące po znajomych przegrywki. Były tutaj surowe wersje utworów, które później weszły na oficjalny debiut „Slums Attack”.
1996:
- Nagły Atak Spawacza „Brat Juzef” – po sukcesie „Anty” Spawacze nagrali pełnoprawny album, który sprzedał się w 100 tysięcach egzemplarzy. No pokrył się platyną. Klasyk słuchany swego czasu wszędzie.
- Slums Attack „Slums Attack” – oficjalny debiut Slums Attack, gdzie znalazły się takie legendarne numery jak „997” czy „Materialna dziwka”. Album przesycony gangsterką prosto ze Zachodniego Wybrzeża.
- Nagły Atak Spawacza „Rap I Gwałt” – EP-ka Spawaczy, gdzie po raz pierwszy w Polsce pojawił się horrorcore za sprawą takich utworów jak „Rzeźnik”, „Zbokole” i „Maluch”.
- Slums Attack „Mordercy” – singiel zapowiadający album „Zwykła Codzienność”, oprócz utworów promujących znalazła się też odpowiedź na dissy Liroy’a z albumu „Bafangoo cz.1”.
1997:
- Nagły Atak Spawacza „Psychedryna ‘97” – chyba najlepszy album Spawaczy, który zawierał wiele kultowych utworów – chociażby „Aleję…”.
- Slums Attack „Zwykła Codzienność” – pierwszy poważny album Slumsów i ostatni z Icemanem. Kto nie zna takiego hitu jak „Czas przemija”?
1998:
- Nagły Atak Spawacza „Ninja Commando”
- Nagły Atak Spawacza „92-97”
1999:
- Slums Attack „Całkiem nowe oblicze” – utwór nagrany w stylu, jaki wyznaczała warszawska scena po sukcesie „Skandalu” Molesty. Mi się podoba, ale „Otrzuty ‘99” jednak lepsze”.
- Slums Attack „Otrzuty ‘99” – album zawierający remiksy utworów z albumu „CNO” wyprodukowane przez Peję.
- Killaz Group „Prawdziwość dla gry” – najlepszy poznański nielegal, aż do teraz. Mega klimacik nie do podjebania i materiał na wagę złota. Po prostu palce lizać.
- Liner „Demo” – skład Meza, gdzie nieźle lecieli po hardkorze, m.in. utwór „Policja”. Kto nie zna dawnego Meza to warto się zapoznać.
- Beat Squad „Beat Squad” – nielegal ekipy, który powstał przed wydaniem oficjalnego debiutu „Takie Chwile”.
- Da Blaze „Pierwszy oddech” – debiut ekipy Lamzasa i Medi Top Glona, w swoim charakterystycznym stylu.
Oprócz tego w tym okresie istniały też mniej znane składy, które pojawiły się na składankach „Polski Rap – Zakazane Piosenki” i próbowały coś ugrać.
- Dolarydolary
Całe życie mieszkam w Poznaniu i zawsze będę szanował stary graczy którzy na pewno wpłynęli na mój rozwój za dzieciaka. Choć nie jaram się teraźniejsza twórczością to peja i cały "SA", nas, dgl, sheller, słoń , kaczor, greenteam czy r23 będę w moim serduszku. Trzeba przypominać młodszym pokoleniom aby zainteresowali się trochę underem pyrlandi za czasów jeszcze starszych takie składy jak np : Cani Boha Camp , Piastowskie Miasto
warto zapytać, czy temat ograniczyć do samych tylko raperów z Poznania jako takiego, czy iść zgodnie z panującym w okolicy klimatem i włączyć też twórców z okolicznych landów (Szamotuły, Września, itd.).
a ze zdecydowanie mniej kojarzonych postaci podrzucę w tej chwili:
-> duet Joterpe/Nowiak, mam wrażenie tez był z Poznania - jazz-rapowe klimaty. Pamiętam, że kiedyś słuchałem Spokojnie… to tylko jazz z nieukrywaną przyjemnością
-> Arbak - całkiem fajnie się zapowiadał, ale zniknął - a to już ponad 10 lat od kiedy go kojarzę;o
a ze zdecydowanie mniej kojarzonych postaci podrzucę w tej chwili:
-> duet Joterpe/Nowiak, mam wrażenie tez był z Poznania - jazz-rapowe klimaty. Pamiętam, że kiedyś słuchałem Spokojnie… to tylko jazz z nieukrywaną przyjemnością
-> Arbak - całkiem fajnie się zapowiadał, ale zniknął - a to już ponad 10 lat od kiedy go kojarzę;o
Mam takie pytanie: kto pocałowałby w stopy Kaczora w podziękowaniu za nielegal "Prawdziwość dla gry"?
Ty byś pocałował.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
To zbita kula spod kutasencji
[mention]mql[/mention] no jeśli ci raperzy z Wrześni i innych wielkopolskich miejscowości mają jakieś powiązania ze sceną stricte poznańską to jak najbardziej, w innych przypadkach można tu pisać, ale nie zamieszczę ich w podsumowaniu sceny
Ino spawacze
Ostatnio zmieniony 22 lut 2024, 15:06 przez Sialala, łącznie zmieniany 1 raz.
-
MalinowyJogurt
Nie no od Ascetów to wiele osób zaczynało szczególnie moje roczniki 1994-1996 nigdzie nie było rapu w tv, aż tu nagle Doniu Przestrzeń w radio i 'Na spidzie" na vivie.
Mnie zastanawia geneza ksywek Ry23 i Shellerini Gawrosz
Mnie zastanawia geneza ksywek Ry23 i Shellerini Gawrosz