Odpowiedzialność społeczna

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
CCORD

Re: Odpowiedzialność społeczna

Post autor: CCORD »

To dość ciekawy dla mnie temat, także kilka wersji tego posta już sobie w głowie napisałem od rana, ale myślę, że moja opinia sprowadza się do tego, że jeśli od Malika ma mnie odstraszać wskakiwanie na ladę w McDonaldzie, to dlatego, że mi się takie zachowanie nie podoba, ale nie dlatego, że dzieci mogłyby to chcieć naśladować.

Moi rodzice kiedyś lubili skomentować lecącą u mnie muzykę, mówiąc, że "ale brzydka piosenka", czy też "ale przeklinają". Wiem, że z ich strony było to żartem, ale zdaję sobie sprawę, że wielu ludzi tak właśnie postrzega rap i choć w moim odczuciu muzyka np. Ćpaj Stajlu do ćpania nie ma zachęcać, to ostatecznie "O tym robią hip hop, bo są koło tego syfu blisko" i dla wielu ludzi będzie to równoznaczne z promowaniem narkomaństwa. Tutaj myślę, że zgadzam się z tym, co napisał użytkownik Rymekk.

Z trzeciej strony, jestem tylko chłopakiem ze wsi, gdzie życie to sielanka i wypasa się krówki, także do gangsterki mi daleko i słyszę ją głównie w rapie. Mogę sobie odczuwać wstręt do ciemiężenia słabszych siłą liczebności, czy strzelanin w Stanach, ale ostatecznie nie jest to moje życie i czuję się tylko obserwatorem. Jak w kawałku u "We Creep" Tommy'ego Wrighta gość nawija "You talking 'bout fighting, I'm talkin' 'bout killin'", to nie wnikam czy rzeczywiście to robi, cieszę się, że ja nie muszę. I że wałek mi się podoba.

Broń boże nie mówię tu aby nie oceniać kryminalistów za ich zbrodnie, ani nic takiego. Po prostu jeśli słyszę lub widzę, że jakiś raper prezentuje wartości sprzeczne z moimi, a w dodatku jego muzyka mi się nie podoba, to go nie słucham. Nie poczuwam się jednak do roli moralizatora, który będzie robił raperom za super nianię. Mógłbym próbować, ale powiedz, czy uważasz, że tak wyjdzie sprawiedliwie?
DrOctopus

Post autor: DrOctopus »

Dzięki za wpis, co do ostatniego pytania to nie wiem, głównie szczerze chciałem się dowiedzieć co myślicie, ale jeśli sam miałbym się deklarować to myślę, że są pewne treści, których nie chciałbym klikać i przyczyniać się do ich popularyzacji. Decyzja jakie to treści jest indiwidualna i myślę, że może też zależeć od kontekstu.
Rymekk

Post autor: Rymekk »

W sumie to chciałbym dodać, że zdrowa odpowiedzalność społeczna powinna polegać na tym, że jak Książe Kapota nawija na jakimś festynie o białych proszkach, gdzie 90% widowni to dzieciaki, to być może powinnien się znaleźć ktoś kto zrobi z taką patologią porządek. Aka raperzy niech sobie robią co chcą, ale chyba po to jest jakaś rada etyki, czy kurwa zwykły zdrowy rozsądek organizatora, żeby takich sytuacji unikać.
DrOctopus

Serduchem się zgadzam, ale myślę, że trudno to uregulować. Fakt, można liczyć na rozsądek organizatora, ale wg. mnie tak samo rozsądek rapera, czy też rodziców. Myślę jednak, że warto o tym mówić.

Generalnie widzę tu cienką granicę pomiędzy wolnością słowa, a nagabywaniem do zażywania narkotyków i jeśli pozwalamy to robić na płycie to trudno uzasadnić dlaczego nie można na koncercie, a nawet jeśli to zaczynają się wtedy kwestie wieku i myślę, że z praktycznegi punktu widzenia musiałaby być po prostu granica wieku jeśli już, a nie % widowni. Trudny temat legislacyjnie i wyzwanie by jednocześnie szanować wolność słowa.
Awatar użytkownika
CCORD

Raczej nie chodzi o to żeby grał koncert, na którym nie może tego nawinąć, tylko o to żeby nie grał koncertu, na którym nie może.
DrOctopus

Nie rozumiem, mógłbyś rozwinąć?
Awatar użytkownika
CCORD

Nie chodzi o to żeby zapraszać rapera na festyn, na którym będzie młodzież i mówić mu żeby nie przeklinał i nie nawijał o narkotykach, tylko jeśli jest to festyn, na którym będzie młodzież, to po prostu tego rapera nie zapraszać, tylko kogoś innego, grzeczniejszego.
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Post autor: oldschool »

Już były takie sytuacje
Archiwalny koncert z 2013 a właściwie jego fragment. Koncert na Pradze Północ przed szkołą. Fazi wykonuje utwór "Tanko", skład PRG tworzyli wtedy Cwieta i Areczek. Za konsolą szalał producent beatów Maupa Północ Praga.
Po kilku utworach władze szkoły przerwały impreze ze względu na wulgaryzmy. Wrzucam bo to mega pamiątka. Fazi tworzy nadal a Areczka PRG utwory na jego kanale PRG Areczek /Oficjalne konto/
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
Awatar użytkownika
eddy_wata

Post autor: eddy_wata »

Cwieta zajebista ksywa, klasyczek kącert
świadomość swojej ignorancji
to początek drogi do elegancji
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

czy istnieje bardziej ikoniczne nagranie z koncertu niż to nagranie z koncertu faziego?
Rydawarrior dostępny na wszystkich platformach streamingowych
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE FROMAGE
FREE PWK
Awatar użytkownika
Megidox

Post autor: Megidox »

Sokół rzucający fanem ?
Lata melanży od 19 Marca 2009 w forumkowej branży
Burak pisze:Tu jest forum ślizgawka, a nie jakiś wizaż, jak trzeba to wypłacamy sobie liście na odmułke, a jak trzeba przytulamy a nie jakieś Ania powiedziała czy kurwa Klaudia
DrOctopus

Lub liczący do 3
Awatar użytkownika
scam_sakawa

Post autor: scam_sakawa »

Taki koncert Faziego jest ciekawszy niż cała kariera Quebonafide.
Wszystkie moje posty są wyłącznie fikcją literacką i nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości.
DrOctopus

Czy nie powinniśmy może bardziej kierować się tym co słuszne, a nie tylko tym co ciekawe?
Awatar użytkownika
scam_sakawa

Post autor: scam_sakawa »

Powinniśmy, ale świat jest już zbyt popsuty, żeby ludzkość chciała się zwrócić ku dobrym wzorcom.
Wszystkie moje posty są wyłącznie fikcją literacką i nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości.
Awatar użytkownika
Malloy
Palma w Kali

Post autor: Malloy »

Rzucam panczami jak sokół fanami
Jesteście popierdoleni, świat wychował was źle
Prawda jest prosta i przykra, nie jara was troska, a krzywda
Tyle zrozumieć to dar a nie wyrok i dlatego nie pluję na czas jaki minął
DrOctopus

Burak pisze: 12 lip 2025, 6:12 U mnie raper dostaje punkty słuchalności jak jego wizerunek wydaje się prawdziwy, a nie jest kreacją. To czy jest prawdziwym gangsterem czy prawdziwym lamusem już mi takiej różnicy nie robi jeżeli faktycznie rapuje dobrze
Wracając do tego: co jeśli czuć, że raper się po prostu zgrywa? Załóżmy Smarki - Młoda Foka, oczywistym jest, że to nie na serio, ja wolę taki track niż jak ktoś miałby nawijać to samo tylko, że na serio. Wg. mnie pod względem odpowiedzialności społecznej też bym brał pod uwagę w jakiej konwencji nagrywa dany raper czy jest poszczególny numer.
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

co innego nagrać pojedyncze numery na wykreowanym wizerunku, a co innego opierać całą swoją karierę na nim
Rydawarrior dostępny na wszystkich platformach streamingowych
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE FROMAGE
FREE PWK
Awatar użytkownika
Megidox

Post autor: Megidox »

TO ZALEŻY bo masz Słonia który leci całą karierę na konkretnej stylistyce ( Wojtek wbrew pozorom nie szama wnętrzności 14 letniej Ani) ale mamy też na scenie *poważnych Gitow" którzy w kartotece mają kradzieże batonów marki Grzesiek i rozjebanie się na kolegę że to on go na to namówił albo nawet go zmusił
Lata melanży od 19 Marca 2009 w forumkowej branży
Burak pisze:Tu jest forum ślizgawka, a nie jakiś wizaż, jak trzeba to wypłacamy sobie liście na odmułke, a jak trzeba przytulamy a nie jakieś Ania powiedziała czy kurwa Klaudia
Awatar użytkownika
cloud
chmura

Post autor: cloud »

za rozjebanie młodego pokolenia i promowanie tej gangsterskiej przewozki wśród 15 letnich dzieciaków w ciuchach pitbulla, z cenzurą na oczach na zdjęciach na instagramie i groźnymi emotikonami, to wszyscy ci raperzy powinni stanąć przed sądem
lygrys pisze: 22 sty 2024, 9:47 Wszystkim fanom zimy życzę by zamarzli na śmierć.
ODPOWIEDZ