[serial][Canal+] Emigracja XD / Edukacja XD (2023 - )
Moderatorzy: gogi, con shonery
Re: [serial] Emigracja xD (2023)
pierwszy spoko drugi średni
Re: [serial] Emigracja xD, Edukacja xD (2023 -
miałem wyrzuty sumienia, że chyba wszystkich znajomych nakręciłem na oglądanie edukacji, a tu trochę wstyd po tych dwóch pierwszych odcinkach, bo bawiłem się średnio
mam nadzieję, że następne już pokażą co jest pięć
mam nadzieję, że następne już pokażą co jest pięć
Grand Theft Auto VI (GTA 6) is officialy scheduled to release worldwide on November 19, 2026, for PlayStation 5 and Xbox Series X/S.

Spoiler

- Rozpierdalator
Oglądam to ale bez jakiejś podjarki jak przy emigracji, ale i druga książka mi się podobała dużo mniej niż pierwsza
I to tylko na canalplus jo?
Książki nie czytałem, natomiast wizyta u wróżki Balbiny zaskoczyła in plus. Faktycznie, rozkręca się to wszystko wolniej niż pierwszy serial.
Pierwszy sezon lepszy, ale w drugim też już pare razy zaśmiałem, chociaż przydałby się jakiś plot twist, bo wszystko przewidywalne, ale tak czy siak ogląda się to dobrze
MalinowyJogurt 2
czytałem książkę, więc mniej więcej wiem w jakim kierunku to idzie, ale te odcinki ze starym komuchem czy żydami fajne
ogólnie to malcolm to dobry obserwator społeczeństwa i podoba mi się wykorzystywanie nawet takich wyświechtanych klisz jak np. to małżeństwo bankrutów
w emigracji było to na pewno na wyższym poziomie plus momentami czułem "fotorealizm", bo wiele motywów znałem z opowieści mojej rodziny, która przesiedziała lata na banicji
ogólnie to malcolm to dobry obserwator społeczeństwa i podoba mi się wykorzystywanie nawet takich wyświechtanych klisz jak np. to małżeństwo bankrutów
w emigracji było to na pewno na wyższym poziomie plus momentami czułem "fotorealizm", bo wiele motywów znałem z opowieści mojej rodziny, która przesiedziała lata na banicji
jak przy emigracji bawiłem się wspaniale, tak niestety drugi sezon to kompletna porażka. nie warto kompletnie jeśli szanujecie swój czas.
Właśnie też przebrnąłem przez ostatni odcinek i myślę, że to słowo oddaje to co uważam o tym sezonie. Nie pamiętam aż takiego rozjazdu w jakimś serialu między pierwszym a drugim sezonem, czułem się nagle jakbym oglądał jakiś Weekend Cezarego Pazury albo inną polską glupkowatą komedie. Z tej całej trylogii Malcolma czytałem tylko Emigrację więc trudno mi się odnieść do książki, bo wiem że tutaj mówili że trochę wątków zmienili czy rozbudowali i nie wiem czy to miało na to wplyw, ale imo np żadna nowa postać nie była chociaż trochę tak ciekawa jak pan Zbiszek chociażby. I ta tytułowa Edukacja to trochę też nie oddaje, bo szczerze to ja myślałem, że to będzie dotyczyło życia na uczelni czy coś w tym temacie.
Jedynym plusem niektóre momenty Stomila i tylko tyle, nie polecam.
Jedynym plusem niektóre momenty Stomila i tylko tyle, nie polecam.
też nie polecam i zgadzam się z przedmówcami, ogromny spadek formy po pierwszym sezonie, pozdro stomil i to tyle
Grand Theft Auto VI (GTA 6) is officialy scheduled to release worldwide on November 19, 2026, for PlayStation 5 and Xbox Series X/S.

Spoiler

pierwszy sezon lyknalem w dwa dni i byl zajebisty poza ostatnim odcinkiem. drugi sredni, za duzo prezesa, a za malo wariacika
-
Technikolorysta
....
Ostatnio zmieniony 10 paź 2025, 21:30 przez Technikolorysta, łącznie zmieniany 1 raz.
Edukacja XD niestety bardzo nie dowiozła. Czułem się, jakbym oglądał średni serial obyczajowy z TVP circa about 2013. Bawiły wizyta u wróżki Balbiny oraz osrany towarzysz Bogusiak, całą resztę po prostu się oglądało.
Zobaczymy, w jakim kierunku pójdzie ekranizacja Eskapady XD, bo dziś pojawiła się informacja, że będzie.
Zobaczymy, w jakim kierunku pójdzie ekranizacja Eskapady XD, bo dziś pojawiła się informacja, że będzie.
Wg mnie tutaj jest zmarnowany potencjał, przynajmniej patrząc na tytuł.
1 sezon machnąłem w 2 dni i dostałem to czego się spodziewałem, 2 pierwsze odcinki drugiego sezonu miałem wrażenie, że trzymały się konwencji i "Stomil student" był nawet zabawny, o tym powinien być 2 sezon, a tu takie chuj wie co.
Książka też tak wygląda?
1 sezon machnąłem w 2 dni i dostałem to czego się spodziewałem, 2 pierwsze odcinki drugiego sezonu miałem wrażenie, że trzymały się konwencji i "Stomil student" był nawet zabawny, o tym powinien być 2 sezon, a tu takie chuj wie co.
Książka też tak wygląda?
Tak, pod względem fabuły nie ma tu dużych zmian, są jedynie lekkie odnośnie kolejności przedstawia historii (np. akcja z pierwszego odcinka dzieje się gdzieś w środku, a część akcji z ostatniego jest na początku książki jako zajawka, później całość historii opowiada jak do tego doszło). Pewnie niektóre wątki są skrócone/wydłużone, ale aż tak dokładnie nie pamiętam. Ogólnie 2 i 3 książka były też słabsze niż pierwsza, z trzeciej to z dwie historie teraz pamiętam, a czytałem pół roku temu.
Poproszę o spoiler dwóch ostatnich odcinków. Skończyła mi się subskrypcja a nie zamierzam tego gówna drugi raz kupować
Popi.jaku
Pan Zbyszek z własnym serialem
Po sukcesie serialu EMIGRACJA XD wielu fanów wyrażało entuzjazm na myśl o osobnych przygodach charyzmatycznego wąsatego kierowcy tira, Zbyszka. To życzenie niedługo się spełni, bo ruszają właśnie zdjęcia do serialu EKSPEDYCJA XD, będącego spin-offem uniwersum spod szyldu XD. W roli głównej powraca Michał Czernecki. Premiera w przyszłym roku w serwisie streamingowym CANAL+.
Reżyserem serialu jest Maciej Bochniak (THE OFFICE PL), a scenariusz wszystkich odcinków napisał Malcolm XD. Za zdjęcia odpowiada Mateusz Wichłacz (“Krew z krwi”). Producentkami są Ewa Karpiel z CANAL+ oraz Dorota Kośmicka z Jake Vision DGA Studio.

Fajowo Pan Zbiszek
I know you think Obi-Wan gettin' tired now
Don't jump, Anakin, I got the higher ground
Don't jump, Anakin, I got the higher ground