[serial][Canal+] Emigracja XD / Edukacja XD (2023 - )

Kategoria poświęcona sztuce małych i dużych ekranów.

Moderatorzy: gogi, con shonery

Ocena w skali od 1 do 10:

1
0
Brak głosów
2
0
Brak głosów
3
0
Brak głosów
4
0
Brak głosów
5
0
Brak głosów
6
0
Brak głosów
7
0
Brak głosów
8
0
Brak głosów
9
0
Brak głosów
10
0
Brak głosów

Liczba głosów: 0

Awatar użytkownika
badi
BIZNESMENEL

Re: [serial] Emigracja xD (2023)

Post autor: badi »

pierwszy spoko drugi średni
Awatar użytkownika
cloud
chmura

Re: [serial] Emigracja xD, Edukacja xD (2023 -

Post autor: cloud »

miałem wyrzuty sumienia, że chyba wszystkich znajomych nakręciłem na oglądanie edukacji, a tu trochę wstyd po tych dwóch pierwszych odcinkach, bo bawiłem się średnio

mam nadzieję, że następne już pokażą co jest pięć
lygrys pisze: 22 sty 2024, 9:47 Wszystkim fanom zimy życzę by zamarzli na śmierć.
Awatar użytkownika
Rozpierdalator

Post autor: Rozpierdalator »

Oglądam to ale bez jakiejś podjarki jak przy emigracji, ale i druga książka mi się podobała dużo mniej niż pierwsza
Awatar użytkownika
emcess

Post autor: emcess »

no w porównaniu do emigracji to średniawka, tylko stomil ratuje
lygrys pisze: 02 lip 2023, 20:03 Myślisz kurwo, że jesteś zabawny
2ps__

Post autor: 2ps__ »

I to tylko na canalplus jo?
Awatar użytkownika
gogi
Złoty Rozjebus

Post autor: gogi »

Książki nie czytałem, natomiast wizyta u wróżki Balbiny zaskoczyła in plus. Faktycznie, rozkręca się to wszystko wolniej niż pierwszy serial.
pardon pisze: 10 lis 2023, 12:06 nie umiem slowo daje nie umiem juz czytac dluzszych postow saturna i lygrysa bez uczucia ze oni nie marnuja swojego zycia, ale zatruwaja tez nasze mimowolnie pchajac do glow ich chore urojenia
Awatar użytkownika
Popi

Post autor: Popi »

Eh pierwszy sezon był ekstra, drugi :sleep:
Popi.jaku
Awatar użytkownika
CL500

Post autor: CL500 »

Pierwszy sezon lepszy, ale w drugim też już pare razy zaśmiałem, chociaż przydałby się jakiś plot twist, bo wszystko przewidywalne, ale tak czy siak ogląda się to dobrze
MalinowyJogurt 2
Awatar użytkownika
rodolfov

Post autor: rodolfov »

czytałem książkę, więc mniej więcej wiem w jakim kierunku to idzie, ale te odcinki ze starym komuchem czy żydami fajne
ogólnie to malcolm to dobry obserwator społeczeństwa i podoba mi się wykorzystywanie nawet takich wyświechtanych klisz jak np. to małżeństwo bankrutów
w emigracji było to na pewno na wyższym poziomie plus momentami czułem "fotorealizm", bo wiele motywów znałem z opowieści mojej rodziny, która przesiedziała lata na banicji
Awatar użytkownika
juwen

Post autor: juwen »

jak przy emigracji bawiłem się wspaniale, tak niestety drugi sezon to kompletna porażka. nie warto kompletnie jeśli szanujecie swój czas.
Awatar użytkownika
potter

Post autor: potter »

Właśnie też przebrnąłem przez ostatni odcinek i myślę, że to słowo oddaje to co uważam o tym sezonie. Nie pamiętam aż takiego rozjazdu w jakimś serialu między pierwszym a drugim sezonem, czułem się nagle jakbym oglądał jakiś Weekend Cezarego Pazury albo inną polską glupkowatą komedie. Z tej całej trylogii Malcolma czytałem tylko Emigrację więc trudno mi się odnieść do książki, bo wiem że tutaj mówili że trochę wątków zmienili czy rozbudowali i nie wiem czy to miało na to wplyw, ale imo np żadna nowa postać nie była chociaż trochę tak ciekawa jak pan Zbiszek chociażby. I ta tytułowa Edukacja to trochę też nie oddaje, bo szczerze to ja myślałem, że to będzie dotyczyło życia na uczelni czy coś w tym temacie.
Jedynym plusem niektóre momenty Stomila i tylko tyle, nie polecam.
Awatar użytkownika
cloud
chmura

Post autor: cloud »

też nie polecam i zgadzam się z przedmówcami, ogromny spadek formy po pierwszym sezonie, pozdro stomil i to tyle
lygrys pisze: 22 sty 2024, 9:47 Wszystkim fanom zimy życzę by zamarzli na śmierć.
Awatar użytkownika
insane

Post autor: insane »

pierwszy sezon lyknalem w dwa dni i byl zajebisty poza ostatnim odcinkiem. drugi sredni, za duzo prezesa, a za malo wariacika
Technikolorysta

Post autor: Technikolorysta »

....
Ostatnio zmieniony 10 paź 2025, 21:30 przez Technikolorysta, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
gogi
Złoty Rozjebus

Post autor: gogi »

Edukacja XD niestety bardzo nie dowiozła. Czułem się, jakbym oglądał średni serial obyczajowy z TVP circa about 2013. Bawiły wizyta u wróżki Balbiny oraz osrany towarzysz Bogusiak, całą resztę po prostu się oglądało.

Zobaczymy, w jakim kierunku pójdzie ekranizacja Eskapady XD, bo dziś pojawiła się informacja, że będzie.
pardon pisze: 10 lis 2023, 12:06 nie umiem slowo daje nie umiem juz czytac dluzszych postow saturna i lygrysa bez uczucia ze oni nie marnuja swojego zycia, ale zatruwaja tez nasze mimowolnie pchajac do glow ich chore urojenia
Awatar użytkownika
sqlie

Post autor: sqlie »

Wg mnie tutaj jest zmarnowany potencjał, przynajmniej patrząc na tytuł.
1 sezon machnąłem w 2 dni i dostałem to czego się spodziewałem, 2 pierwsze odcinki drugiego sezonu miałem wrażenie, że trzymały się konwencji i "Stomil student" był nawet zabawny, o tym powinien być 2 sezon, a tu takie chuj wie co.

Książka też tak wygląda?
Awatar użytkownika
Esdoer

Post autor: Esdoer »

Tak, pod względem fabuły nie ma tu dużych zmian, są jedynie lekkie odnośnie kolejności przedstawia historii (np. akcja z pierwszego odcinka dzieje się gdzieś w środku, a część akcji z ostatniego jest na początku książki jako zajawka, później całość historii opowiada jak do tego doszło). Pewnie niektóre wątki są skrócone/wydłużone, ale aż tak dokładnie nie pamiętam. Ogólnie 2 i 3 książka były też słabsze niż pierwsza, z trzeciej to z dwie historie teraz pamiętam, a czytałem pół roku temu.
Awatar użytkownika
Popi

Post autor: Popi »

Poproszę o spoiler dwóch ostatnich odcinków. Skończyła mi się subskrypcja a nie zamierzam tego gówna drugi raz kupować
Popi.jaku
Połas

Post autor: Połas »

Pan Zbyszek z własnym serialem :)
Po sukcesie serialu EMIGRACJA XD wielu fanów wyrażało entuzjazm na myśl o osobnych przygodach charyzmatycznego wąsatego kierowcy tira, Zbyszka. To życzenie niedługo się spełni, bo ruszają właśnie zdjęcia do serialu EKSPEDYCJA XD, będącego spin-offem uniwersum spod szyldu XD. W roli głównej powraca Michał Czernecki. Premiera w przyszłym roku w serwisie streamingowym CANAL+.

Reżyserem serialu jest Maciej Bochniak (THE OFFICE PL), a scenariusz wszystkich odcinków napisał Malcolm XD. Za zdjęcia odpowiada Mateusz Wichłacz (“Krew z krwi”). Producentkami są Ewa Karpiel z CANAL+ oraz Dorota Kośmicka z Jake Vision DGA Studio.
Obrazek
Awatar użytkownika
stranger

Post autor: stranger »

Fajowo Pan Zbiszek
I know you think Obi-Wan gettin' tired now
Don't jump, Anakin, I got the higher ground
ODPOWIEDZ