Hip-hop studies PL / Literatura o hip-hopie

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

ziomkipoziomki

Re: Hip-hop studies PL

Post autor: ziomkipoziomki »

przedszkolanek pisze: 28 paź 2019, 19:13 chodziło mi raczej o typów typu Kamerzysta, Meduza, Malczyńscy, wynalazki z Fame MMA nagrywające na siebie dissy przed walką itd., jakoś ich trzeba sklasyfikować, bo to wszystko jest rapowane
bo że te amatorskie nagrywki to jest fascynujący kulturowo temat, choć nienadający się za bardzo do słuchania, wiadomo
a drążyć temat oczywiście warto ;)
Dlatego będę drążyć i jestem OGROMNIE wdzięczna za sugestie, wskazówki i uwagi. To w Polsce dość świeży grunt i wiem, że przede mną niemałe wyzwanie. Ale to motywuje, chociaż pracy będzie mnóstwo i jeszcze więcej. ;)
rubinstein

Post autor: rubinstein »

Wyk
przedszkolanek pisze: 28 paź 2019, 19:13 chodziło mi raczej o typów typu Kamerzysta, Meduza, Malczyńscy, wynalazki z Fame MMA nagrywające na siebie dissy przed walką itd., jakoś ich trzeba sklasyfikować, bo to wszystko jest rapowane
no własnie nasuwa się legendarne pytanie w ich przypadku
otóż
...
Czy to jest hip-hop?
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Post autor: Jose »

przedszkolanek pisze: 28 paź 2019, 18:36 ziomkipoziomki właśnie miałem pytać czy istnieje jakaś literatura podmiotu na temat rapsów, nie licząc publicystyki, bo imo nie
jakiś tam typek pisał też doktorat chyba - studium porównawcze filomatów wieleńskich z eldokami itd., pewnie kilka artykułów to tu, to tam i chyba nic więcej
Jest full, zarówno PL, jak i ANG, kiedyś wrzucałem tu listę (trochę skopiowaną ze Ślizgu, sporo dodałem), ale sporo też dochodzi co roku w USA.
ziomkipoziomki

Jose pisze: 28 paź 2019, 19:32
przedszkolanek pisze: 28 paź 2019, 18:36 ziomkipoziomki właśnie miałem pytać czy istnieje jakaś literatura podmiotu na temat rapsów, nie licząc publicystyki, bo imo nie
jakiś tam typek pisał też doktorat chyba - studium porównawcze filomatów wieleńskich z eldokami itd., pewnie kilka artykułów to tu, to tam i chyba nic więcej
Jest full, zarówno PL, jak i ANG, kiedyś wrzucałem tu listę (trochę skopiowaną ze Ślizgu, sporo dodałem), ale sporo też dochodzi co roku w USA.
Tak, w j. angielskim jest duuuużo. Po polsku mniej i rozrzucone po różnych Academiach itd. - głównie prace licencjackie i magisterskie. Staram się je wyłapywać, żeby niczego nie przegapić. Co do opublikowanych książek - tu problem jest już większy, a pewnie o to chodziło.
Awatar użytkownika
przedszkolanek

Post autor: przedszkolanek »

Jose serio? istnieje sporo literatury naukowej o polskim rapie?
o cie, teraz dopiero zauważyłem :bag: chodziło mi oczywiście o literaturę przedmiotu
o tym że jest sporo w US to wiem, ale chodziło mi o nasz rap poldoński
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Kurde, nie mam tej listy, wrzucałem kiedyś na grupkę Yurkoskiego, ale nie mogę znaleźć.

Post ze Ślizgu leciał tak:
- A. Cała, R. Miszczak, Beaty, rymy, życie. Leksykon muzyki hip-hop (2005)
- P. Fliciński, S. Wójtowicz, Hip hop. Słownik (2008)
- B. Adamczyk , P. Tarasewicz, Encyklopedia polskiego hip-hopu (2004)
- M. Miszczyński (red.), Hip-hop w Polsce: od blokowisk do kultury popularnej (2014)
- J. Rychła, Ucieczka, bunt, twórczość. Subkultura hip-hopowa w poszukiwaniu autentycznego stylu życia (2005)
- Z. M. Kowalewski, RAP. Między Malcolmem X a subkulturą gangową (1994)
- D. Węcławek, M. Flint, T. Kleyff, A. Cała, K. Jaczyński, Antologia polskiego rapu (2014)
- A. Buda, Historia kultury hip-hop w Polsce 1977-2013 (2013)
- P. "Sadi" Sadowski, A. "Graff" Graff. Polski Hip Hop Posiada Wiele Twarzy (2015)
- T. Kukołowicz, Raperzy kontra filomaci (2014)
Oprócz tego na pewno:
"African American Hip-Hop Slang" Michał Garcarz
Jacek Baliński / Bartek Strowski - To nie jest hip-hop. Rozmowy (dwie części)

Nie polskie, ale są po polsku:
R. Shusterman, Piękna sztuka rapowania (1998)
Ego Trip Książka o rapie

Biografie:
- Liroy
- OSTR
- Miuosh (coś chyba ma/miało wyjść od niego, ale nie interesowałem się).

Z raperów piszących książki to na pewno Tusz na Rękach aka Kuba Witek i jego "Re-Tusz" i Owal jakiś poradnik napisał. ;)

Jeszcze ze dwie-trzy pozycje książkowe były, ale nie pamiętam w tej chwili. :)
ziomkipoziomki

No i jeszcze "To nie jest hip-hop. Rozmowy". ;) Ale to głównie rys historyczny/leksykony/słowniki, a nie szczegółowe opracowania bardziej złożonych wątków. Na start natomiast dobre!
Awatar użytkownika
przedszkolanek

nie znam tych pozycji Jose, ale większość wygląda na pozycje popularno-naukowe
o tym że jest jakaś literatura wspomnieniowa i leksykonowa to akurat wiem
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

To z takich ściśle naukowych to na pewno te magisterki/licencjaty, ale nie śledzę jakoś wnikliwie, czasami ktoś tam mi podsyłał na fanpage'u, chociaż część do np. językoznawstwo, jak słynna rozkminka nt. rymów Wankeja. Politolog na rapie na pewno pisał magisterkę, ale to było o US rapie.

Myślę, że kilka analiz np. Piotrka Szweda z Dwutygodnika można by podklepać tutaj.
Awatar użytkownika
przedszkolanek

wiesz Jose, naukowość nie jednego licencjatu, a czasem i magisterki (a już zwłaszcza wartość poznawcza) to sprawa mocno dyskusyjna :lol:
a rymy Wankeja to raczej poetyka/teoria literatury niż językoznawstwo
a właśnie przypomniało mi się, że przy recenzowaniu któregoś sariusa na polifonii Chaciński wspominał o jakiejś koleżance (Chaciński też jest językoznawcą), która się zajmuje depalatalizacją głosek miękkich we współczesnej polszczyźnie albo czymś podobnym na przykładzie tekstów rapowych
jankes

Post autor: jankes »

Na maturze ustnej z polskiego w 2008 rozkminiałem slang Pezeta i ogólnie wpływ slangu na język polski, socjolekt subkultury hh i inne bzdury - wstydzę się tego do dzisiaj, nie wiem co miałem w głowie ale komisja była pod wrażeniem i zajebałem niechcący 19/20. Nigdy nie zapomnę ich min podczas odsłuchu - oczywiście wszystko bez cenzury. Widziałem kiedyś na wykopie, że ktoś powtórzył mój wyczyn - na forum matce wysyłałem nawet któremuś użytkownikowi tę pracę - może to o nim :)
Awatar użytkownika
rakieta_rakieta

Post autor: rakieta_rakieta »

ja w swojej maturalnej pracy z polskiego (kiedyś się pisało tylko pracki) na temat - "Romantycy muszą zginąć" - jakie wartości przyświecają młodym końca XX wieku (2000 matura) zacytowałem Molestę z Osiedlowych akcji - Jestem z ulicy ulica mnie szanuje
Choć się opierdalam nie uczę nie pracuję i jeszcze jakieś parę innych cytacików z 3h/warszafskiego - ale jakich nie pomnę.
Je suis Polonaise, so all i need is vodka, i może miłość
ziomkipoziomki

Dostałam wczoraj od encrenoire link do tego tekstu: https://www.edukacjaprawnicza.pl/muzyka ... olski-rap/ - warto przeczytać!
Awatar użytkownika
Addicted

Post autor: Addicted »

Apropo, to pozwolę sobie jeszcze wrzucić mój post z offtopicu

Obrazek
ziomkipoziomki

Tylko jeszcze wspomnę, że szukam nie tylko opracowań naukowych, ale też dobrej publicystyki, więc jeśli trafiliście kiedyś/traficie na dobry tekst o polskim rapie - koniecznie podeślijcie! ;)
Awatar użytkownika
Whtn

Post autor: Whtn »

https://www.dwutygodnik.com/artykul/818 ... opaci.html
chyba najlepszy tekst opisujący najlepszy okres polskiego rapu
Awatar użytkownika
mario995

Post autor: mario995 »

Od siebie mogę polecić coś takiego ( jeśli dubluje to sorki )
Fajna pozycja, zetknąłem się z nią pracując nad referatem

Kod: Zaznacz cały

https://www.wuw.pl/product-pol-193-Hip-hop-w-Polsce-Od-blokowisk-do-kultury-popularnej.html
ziomkipoziomki

Whtn pisze: 31 paź 2019, 22:36 https://www.dwutygodnik.com/artykul/818 ... opaci.html
chyba najlepszy tekst opisujący najlepszy okres polskiego rapu
Ten tekst jest świetny! Ostatnio wrzuciłam link na FB i nawet pojawiły się komentarze. :D

Co do "Hip-hop w Polsce. Od blokowisk do kultury popularnej" - kilka dni temu zamówiłam i czekam z niecierpliwością. Póki co, czytałam tylko fragmenty.

PS. A co sądzicie o tym materiale? Znacie jeszcze jakieś ciekawe filmy/filmiki/reportaże, które dostępne są na YT?
encrenoire

Post autor: encrenoire »

.....
Ostatnio zmieniony 29 maja 2020, 0:31 przez encrenoire, łącznie zmieniany 1 raz.
ziomkipoziomki

encrenoire pisze: 02 lis 2019, 14:45 Nie wiem czemu o tych maturach wspominacie, ale jesli o to chodzi, to ja piszac o teorii autobiografii, aspekcie autokreacji i prawdy wspomnialem o Wlodim, ktory nawinal, ze nie autokreuje sie jak Marek Hlasko xd. Milo to wspominam.
U mnie na maturze nie było rapsów, ale miałam post-punki i zimną falę, np. Wieże Fabryk i Siekierę. :D
ODPOWIEDZ