Wirtualne Melodie

Dział przeznaczony dla osób zajmujących się produkowaniem muzyki. Porady, dyskusje oraz wskazówki techniczne.

Moderator: gonny_trebor

Awatar użytkownika
myron

Wirtualne Melodie

Post autor: myron »

Elo elo zipero.

Jakiś czas temu grałem z jakimiś ziomkami w CS'a i chłopy se puszczały muzę zrobioną przez AI po wprowadzeniu tekstu. Słyszę i myślę kurwa ale to buja. W związku z tym, że miałem dobrą czopkę 10-15 lat temu i pisałem zbakane melodię, to myślę wjebie te teksty, ustawię klimat jaki mi się marzy i niech kurwa generuje.
Nie wiem czy towar taki dobry, czy co, ale nie raz jak wygenerowało, to żem 3 razy pod rząd słuchał - tak pięknie komputer śpiewa. No ale ile można o tym jaraniu robić kawałki, w końcu teksty mi się skończyły i wypadałoby coś "normalnego" zrobić. Napisałem parę popowych tekstów, zrobiłem sobie nawet piosenkę rodową (brat dziecku na sen puszcza xD) , dopamina wręcz wyjebana w kosmos, tak mi dobrze robiło tworzenie nowych piosenek, że do głowy tylko mi przychodziły słowa "Muszę nagrać płytę, bo nie mam czego słuchać. Ty musisz wypierdalać, bo nie masz tu czego szukać"

Sprawdziłem na yt jakieś kanały AI Music, niektórzy widzę w kawałki dla dzieci poszli, niektórzy jakieś miłosne, w każdym razie słucham i w ogóle mnie to nie buja. W związku z tym, że jestem skromny jak skurvol, to wiadomo, że moje lepsze ^^, więc spróbuje podbić świat swoimi melodiami.

W związku z tym, że na moim głównym kanale na yt(w podpisie), który prowadzę z czystej zajawki (bez monetyzacji, bez reklam) nie mógłbym ani złotówki zarobić, gdyby coś przyżarło, to był jasny znak, że potrzebuje stworzyć nowy kanał, nową nazwę. Oczywiście ktoś mógłby powiedzieć, że wystarczyło wyjebać wszystko ze starego zmienić nazwę itd. i byłoby git. No cóż nie jestem taką kurwą, nie będę ludziom usuwał brudne serca kurwo itd. zacznę se od nowa.

Here we are. Miałem kilka pomysłów, ale najbardziej spodobała mi się nazwa Wirtualne Melodie i o dziwo była wolna. Zrobiłem se logo przez adobe express za friko. Bóg mnie chyba na tę stronę poprowadził, bo była na 3 stronie google, nie pamiętam kiedy tak daleko się zapuszczałem xD No ale reszta stron, to było robienie logo przez AI i oczywiście płatne. Kurwy oszukują, że za darmo. Za darmo, to se można zrobić, a jak chcesz pobrać, to płać frajerze jak już Ci się spodobało. Tfuuu...

Widzę, że już mi powoli wychodzi historia z cyklu Tak powstał Chocapic , więc przejdę do piosenek, które mogą Was rozkołysać.

Zacznijmy od kawałka, który inspirowany jest piosenką Maciej Kossowski - Dwudziestolatki . Co ja mogę powiedzieć, bicik peterda jak sam skurwysyn, Havana taka kurwa. Ziomeczkowi jak wysłałem, to mówił, że 5 razy słuchał, tak go rozkołysało. Jak ktoś przesłucha i siądzie, to dawać lajka i subika.
Spoiler

Dobra zbakusów mamy za sobą, to teraz coś rapowego. Tekst napisałem myślę ~10 la temu, dopisałem refren. Klasycznie najsłabsze wersy na początku, a potem jak zaczyna płynąć, to leci jak popierdolony. Bicik też robi, oj robi robotę. Puszczałem ziomkom, to tylko fan Gurala kręcił nosem, reszta pod wrażeniem.
Spoiler

Dobra zacząłem całą historię CS-em, to o Csie też piosenkę zrobiłem :D Dla panów grających na faceicie ślę gorące pozdrowienia. Piosenka oczywiście progresywna, czyli im dalej, tym lepiej buja. Jedyne co mnie wkurwia, to że wrzuciło mi to jako shortsa (poniżej 3min), chociaż nie wiem czy powinienem być zły, bo widzę, że najwięcej wyświetleń zrobiło.
Spoiler

Dobra pora na jakiś track dla dupeczek. Normalnie w radiu mogłoby lecieć bez przypału. Ziomeczek z żona słuchał, to prosił jeszcze o wersje odwrotną, może kiedyś napiszę. Wygenerowałem przez jakieś AI obrazek, w sumie tak patrzę, to bez szału xD, ale nvm to do słuchania, a nie oglądania. Oczywiście fajnie jakbym miał lyrics video, czy jakieś teledyski, bo to uwagę słuchacza bardziej poprawia, jest bardziej interesujące. Pożyjemy, zobaczymy.
Spoiler

Pora na coś wolniejszego, marzycielskiego i tak powstała "Piosenka o bardzie". Kojące dźwięki. Dokładnie tak jak w refrenie Te dźwięki uleczą każdy Twój żal Jako ciekawostkę mogę dodać, że to remix mojego innego kawałka, który jest jeszcze lepszy :joint:
Spoiler

Ostatnie buty, ostatni szew
Pora odpocząć, czy to szczęście czy pech

Miałem wizje napisać piosenkę o starym szewcu, który naprawia ostatnią parę butów przed emeryturą. Kawałek aż prosi mnie, żebym wpadł do jakiegoś dziadka na warsztat i mu puścił, a może jakaś łezka w oku by się zakręciła. We will see.
Spoiler
Dobra na koniec będzie utwór o nietypowym tytule Szukając Szakuraha. Dojebany riff wyszedł. Historia piosenki jest taka, że kiedyś na imprezie ziomeczek prosił, żeby mu puścić yyy jak to leciało szakuraha czy jakoś tak, wiesz na pewno, znane w chuj. Koniec końców okazało się, że chodziło o piosenkę Bon Jovi - Love is a bad name :D, a słowa jakie miał na myśli, to Shot through the heart xD
Spoiler
Kawałków oczywiście mam w kurwę więcej, będę wrzucał co jakiś czas. Zapraszam do hejtowania i lajkowania.

Dla leniwych playlista ze wszystkim co do tej pory wrzuciłem

Aaa i jeszcze jedną piękną piosenką się podzielę. Remix Papajaka Watyniaka - Zmykaj papieżowi. Wyszło obłędnie. Ziomeczek jak usłyszał, to banan na ryju od razu i mówi 9/10, że najlepsze co do tej pory mi wyszło xD Gadałem w sumie nawet z Papajakiem, też mu się podoba, ale nie wrzucam na kanał, bo zaraz jakieś nawiedzone kurwy pozgłaszają za obrazę papieża i będzie przypał. Jak czyta to jakiś prawnik, to niech da znać, czy nasz kraj jest już gotowy na święte słowa prawy o bestii z Wadowic.

https://drive.google.com/file/d/1RiHw9b ... sp=sharing
Spoiler
Kamyl pisze:eazy-e momentami mógłby spokojnie spełnić swoje ambicje artystyczne w szeregach hemp gru.
Youtube
Spoiler
Znam cały Polski rap, jestem jego znawcą. Nie słucham tylko tego chujowego składu Afront
Awatar użytkownika
Siwy25_1
Zbanowany

Re: Wirtualne Melodie

Post autor: Siwy25_1 »

Muzyka tworzona przez AI. Producenci bitów to chyba już obsrane gacie mają, nie?
Awatar użytkownika
many-s

Post autor: many-s »

Wszedłem w ten temat i z ciekawości odsłuchałem numery. Faktem jest, że technicznie tu wszystko dobrze brzmi.

Etycznie to jest moim zdaniem bardzo złe, taka ogólnodostępna fabryka, która może z czasem zmienić postrzeganie muzyki jako sztuki. Jak coś może robić każdy to w końcu traci to wartość.

Jak byłe dzieciakiem to mama mi czytała bajkę o słowiku.
Awatar użytkownika
myron

Future is here young man :D A co do tworzenia w AI, to nie jest tak, że za każdym razem jakieś złoto mi generuje, chujowych wersji też mam pełno. Jak mi się podoba, to podsyłam różnym znajomym i sprawdzam czy bangla. Normalnie mógłbym nawet nakurwiać jakieś electro w tym. Sam dla siebie, to z ciekowości powrzucałem sobie jakieś teksty Sentino, czy Śmiertelną Kombinację se wjebałem, fajne bity, fajnie leci ale do oryginału jak się słyszało, to nie ma podjazdu.

Normalnie myślę mógłbym bity klepać przez to i opierdalać, już to się pewnie dzieje, już pewnie niejeden cwaniak się zakręcił. Chociaż nie jestem dokładnie pewien jak ta licencja działa, więc ręki sobie nie dam uciąć.

Świat idzie do przodu i mamy coraz lepsze narzędzia. Kiedyś pewnie stare dziady przyjebałyby się, że co kurwa w paincie czy tam w Photoshopie malujesz. Wielki kurwa artysta ;D Masz tu kurwa kredki i rysuj xD

Mam ziomeczka co mi się przypierdala, że AI, nawet w jednej piosence specjalnie tekst z dedykacją dla niego napisałem. Mówi, że on słyszy, że to AI. Jeszcze mu zrobię testa powiem, żeby powiedział, które uważa, za AI piosenki, a kurwa wszystkie będą AI :D

Ci którzy mają talent dalej będą mieli robotę. Muzyka na żywo ciągle w cenie. Sobie tak myślę jaka, to jest oszczędność zamiast wynajmować jakiegoś piosenkarza, żeby Ci śpiewał, to AI Ci śpiewa i też jest git, a nawet lepiej, bo nie ma humorków i ma na wachę (pozdro pezet) xD Nie zdziwiłbym się jakby sami sobie testowali swoje teksty, a potem wzorowali się na tym, co im wpadło w ucho.

Mnie sprawia radość pisanie tekstów, a potem w głowie mam pomysł jak piosenka powinna brzmieć i generuję, aż jestem ukontentowany. Ciekawość nawet skłoniła mnie do zremixowania hymnu Polski, ale tekst nie przechodzi, czyli jakieś tam zabezpieczenia mają. Rotę za to se jebnąłem na pocieszenie ^^

Miałem nawet niecny plan strolować Was wszystkich i jebnąć album rapowany przez AI i czekać na jakieś spusty najlepiej typu nowa nadzieja polskiego rapu xD, ale sobie odpuściłem, bo jednak za dużo roboty. Nawet sobie tak myślałem jacy raperzy mają dobre lub zabawne teksty, ale chujowo rapują, żeby to odświeżyć. TakijedenKrzysiek, Obrońcy hardkoru xD?
Tutaj dla ciekawskich Śmiertelna Kombinacja ALE TO AI - https://drive.google.com/file/d/1F4nlTa ... sp=sharing

W gratisie trzymajcie Eldoka na wolno ale to AI https://drive.google.com/file/d/1EY0uZk ... sp=sharing
Spoiler
Kamyl pisze:eazy-e momentami mógłby spokojnie spełnić swoje ambicje artystyczne w szeregach hemp gru.
Youtube
Spoiler
Znam cały Polski rap, jestem jego znawcą. Nie słucham tylko tego chujowego składu Afront
Awatar użytkownika
niuhniuh

Post autor: niuhniuh »

myron pisze: 25 kwie 2025, 16:11 Kiedyś pewnie stare dziady przyjebałyby się, że co kurwa w paincie czy tam w Photoshopie malujesz. Wielki kurwa artysta ;D Masz tu kurwa kredki i rysuj xD
No nie. Przez AI nie tworzysz, tylko generujesz. Wpisujesz prompt, tekst (chociaż sam też ci może napisać) i elo. I tak jak "artyści", którzy generują sobie obrazki przez AI to nie artyści, tak samo "muzycy", którzy generują muzykę przez AI to nie muzycy.

AI może być pomocnym narzędziem w produkcji, np. popularny teraz stem splitting, który można robić samemu, ale to dużo jebania i AI akurat ładnie to ułatwia. Ale podzielenie sobie ścieżek to tylko jeden krok, potem musisz sam wiedzieć co z tym zrobić.
myron pisze: 25 kwie 2025, 16:11 Miałem nawet niecny plan strolować Was wszystkich i jebnąć album rapowany przez AI i czekać na jakieś spusty najlepiej typu nowa nadzieja polskiego rapu xD
Przeceniasz te swoje kawałki :lol:
Awatar użytkownika
myron

W sensie w paincie ani Photoshopie nic nie można wygenerować? Myśle, że tak. Pamiętam jak nawet w Gimpie generowałem sobie loga. To oczywiście tylko przykład był, wiadomo, że mamy tutaj do czynienia z bardziej zaawansowanym programem. Jak dla mnie ta cała nazwa AI, to marketing. Żadne AI, tylko algorytmy, baza danych i generuję.

Nie no byku ani jednego rapowego kawałka, który sprawiłby, że kapcie mi z butów by spadły nie zrobiłem. Zrobiłem sobie jeden testowy, który wrzuciłem w pierwszym poście i jestem z niego połowicznie zadowolony. Dlatego też napisałem, że za dużo roboty, bo bym się nad tym spuszczał strasznie, dopieszczanie wersów, wybór bitu itd...

Co do tekstów pisanych przez AI, to sprawdzałem i pewnie sam sprawdzałeś skoro tak piszesz, więc wiesz, że te teksty, to bez szału i często, gęsto z błędami. Także wolę sam pisać, a potem sprawdzać co algorytm wypluł według moich instrukcji.

Hmm teraz tak zastanawiam się, mówisz, że nie tworzę przez AI, tylko generuję. Proszę wytłumacz mi tę subtelną różnicę tych synonimów.
Spoiler
Youtube
Spoiler
Awatar użytkownika
niuhniuh

myron pisze: 25 kwie 2025, 16:55 Proszę wytłumacz mi tę subtelną różnicę tych synonimów.
Pewnie, możesz sobie generować, ale to wciąż generacja, a nie proces twórczy. Na tym właśnie polega różnica.

Jakiś twój wkład w tym jest, bo jednak piszesz sam teksty. Czyli coś tam tworzysz, jakąś część. Ale tak zupełnie serio - nazwałbyś siebie muzykiem, bo wpisałeś tekst do narzędzia AI, a ten dobrał ci głos, zrobił podkład i wygenerował kawałek?
Smly
Zbanowany

Post autor: Smly »

Głos czy palce to narzedzia, wszystko się samo robi ty tylko oceniasz końcowy efekt i myślisz czy coś poprawic trzeba, tak samo oceniasz końcowy efekt tego co robi ai, i tak komputery to rozszerzenie naszych umysłów w większości współczesnych koncepcji rozszerzonego umysłu we współczesnej filozofii umysłu.

To co czyni nas ludźmi/twórcami to że mamy gust i oceniamy co się nam podoba i dobry artysta lepiej wie jak dać wskazówki narzędziu w stylu ai albo swoich palców które działają automatycznie same, żeby efekt końcowy był dobry, tzn umie ocenić pracę swoich palców albo ai i zdecydować czy nadaje się do pójścia w swiat
Awatar użytkownika
myron

niuhniuh pisze: 25 kwie 2025, 17:58
myron pisze: 25 kwie 2025, 16:55 Proszę wytłumacz mi tę subtelną różnicę tych synonimów.
Pewnie, możesz sobie generować, ale to wciąż generacja, a nie proces twórczy. Na tym właśnie polega różnica.

Jakiś twój wkład w tym jest, bo jednak piszesz sam teksty. Czyli coś tam tworzysz, jakąś część. Ale tak zupełnie serio - nazwałbyś siebie muzykiem, bo wpisałeś tekst do narzędzia AI, a ten dobrał ci głos, zrobił podkład i wygenerował kawałek?
Widzę boli potęga tego programu. Chłopy pewnie latami uczyły się kafelki układać w FL Studio, instalować nowe wtyczki, a tu nagle powstaje narzędzie, które robi to za Ciebie i robi to całkiem nieźle. No cóż, jestem w stanie sobie wyobrazić, to poczucie niesprawiedliwości, ból dupy, którzy mogą niektórzy czuć, but life goes on. Pamiętam jak kiedyś leciał hejt na producentów, co z paczek robili.

Prosto ze słownika https://sjp.pwn.pl/sjp/muzyk;2568689.html
muzyk
«artysta komponujący lub wykonujący utwory muzyczne»

artysta
1. «osoba uprawiająca jakąś dziedzinę sztuki»
2. «osoba odznaczająca się mistrzostwem w jakiejś dziedzinie»

uprawiać - 3. «zajmować się czymś, poświęcać się czemuś»

Odkodowując to wszystko, mógłbym rzecz, że w czasie gdy zajmuje się pisaniem tekstów i na głos sobie nucę, żeby sprawdzić czy słowa są melodyczne - wykonuje utwór (jest to mój proces twórczy), to tak wtedy jestem muzykiem. Nie ukrywam, że też droczę się trochę z Tobą.

Muzyk, to brzmi dumnie, ale ja się tak nie określam, daleko mi do tego. Szukam właściwych słów, lecz nie wiem czy je znajdę. Przydałaby się jakaś nowa nomenklatura, chociaż jak po stworzeniu wygenerowaniu ^^ piosenki pobieram licencję, to jest napisane kompozytor :razz:
Kompozytor jak dla mnie jeszcze dumniej brzmi :D, a tak na serio, to muzykiem bym się nie nazwał, ale artystą już nie czuję przypału.

Rzeczy które kiedyś wydawały się dostępne dla garstki magików, którzy latami szlifowali swój fach, są teraz możliwe do wykonania dla zwykłego Kowalskiego w opcji full service. Hipsterów szlag trafił.

Rozumiem Twój osąd, że ta magiczna maszynka zwana AI po prostu umniejsza wkład przy produkcji tak jak przy robieniu bitów z gotowych paczek i gdzieś ta pierwotna część całego procesu twórczego, dla niektórych wręcz świętego znika. Ja się świetnie bawię tym programem, sprawia mi to radość, gdy efekt mnie zadowala i mogę podzielić się z innymi, a następnie widzę szczere pozytywne reakcje, że po prostu podoba się. Oczywiście nie zawsze, ale zdarza się.

Czyż nie chodzi w muzyce przede wszystkim o to, żeby dostarczać nam emocji za pomocą dźwięków? Pozwalać nam wyrażać swoje uczucia?
Czy jak jedziesz autem, słyszysz w radiu piosenkę, to się zastanawiasz, to ona tak ładnie śpiewa, czy ją inżynier tak pięknie wymasterował, że tak dobrze brzmi, czy zastawiasz się czy bit robiony od 0 przez producenta, czy jakiś podjebany zremixowany? Nie sądzę. Cieszysz się finalnym efektem. Bangla albo nie bangla.

Jak widać znajomość kuchni może powodować ambiwalentne odczucia typu : Niby mi się podoba, ale kurde to AI, to chyba będę hejtować, ehh sam nie wiem..

@Smly Ciekawe ujęcie tematu. Nie spodziewałem się takiego posta.
Spoiler
Youtube
Spoiler
coldpu55lick

Post autor: coldpu55lick »

w czym je generujesz?
Awatar użytkownika
niuhniuh

myron pisze: 26 kwie 2025, 2:17 Chłopy pewnie latami uczyły się kafelki układać w FL Studio, instalować nowe wtyczki, a tu nagle powstaje narzędzie, które robi to za Ciebie i robi to całkiem nieźle. No cóż, jestem w stanie sobie wyobrazić, to poczucie niesprawiedliwości, ból dupy, którzy mogą niektórzy czuć, but life goes on. Pamiętam jak kiedyś leciał hejt na producentów, co z paczek robili.
Może rozjebie Ci to mózg, ale fajnie było/jest się nauczyć zrobić coś samemu. Usiąść do pustego programu, skończyć z kawałkiem czy bitem (nawet chujowym, ale własnym) i pomyśleć no i fajnie, coś z tego wyniosłem, teraz wiem, że jak kliknę tam, to tu będzie tamto. Jeżeli chodzi o wczutę, czy jakąś zazdrość, to kierujesz to pod zły adres. Dyskutujemy sobie, bo po to jest forum :lol: Mam takie samo zdanie o "grafikach" generujących całe obrazki w AI, a na grafice nie znam się w ogóle.
myron pisze: 26 kwie 2025, 2:17 muzykiem bym się nie nazwał, ale artystą już nie czuję przypału
Na (twoje) szczęście definicje takich abstrakcyjnych pojęć są dość mętne, a więc możesz i nazywać siebie kompozytorem, producentem, multiinstrumentalistą, czy czym tam chcesz, ale raczej nikt nie traktuje cię jako żadnego z nich, jeżeli twój nakład pracy ogranicza się do wklepania promptu.

Pomyśl o tym tak - ty nie jesteś artystą, tylko zleceniodawcą. Zlecasz artyście (w tym wypadku AI) zrobienie dla ciebie jakiejś roboty. Reżyser płaci (tak jak ty za subskrypcję) muzykowi za zrobienie soundtracku do filmu, ale sam nie jest muzykiem.
myron pisze: 26 kwie 2025, 2:17 Ja się świetnie bawię tym programem, sprawia mi to radość, gdy efekt mnie zadowala i mogę podzielić się z innymi, a następnie widzę szczere pozytywne reakcje, że po prostu podoba się.
No i spoko, ale rozchodzi się tu o to, czy można nazwać ciebie muzykiem, czy nie.
Awatar użytkownika
myron

coldpu55lick pisze: 26 kwie 2025, 6:49 w czym je generujesz?
aimusic.so

Słuchaj może moja odpowiedź nie wybrzmiała, ale ja nie używam siebie za muzyka. Mój proces twórczy, to pisanie tekstu, potem tak jak piszesz, piszę prompty (w sumie tutaj, to wszystko naraz od razu ustalam), czyli w tym przypadku wybieram klimat, facet czy baba, a może dzieci itd. uważam, że to też jest sztuka dobrać do siebie, to wszystko, żeby efekt był zadowalający. Nie raz, nie dwa, generuje po 5 razy i wrzucam to do kosza, bo w ogóle mnie nie buja.
niuhniuh pisze: AI może być pomocnym narzędziem w produkcji, np. popularny teraz stem splitting, który można robić samemu, ale to dużo jebania i AI akurat ładnie to ułatwia. Ale podzielenie sobie ścieżek to tylko jeden krok, potem musisz sam wiedzieć co z tym zrobić.
To jak chcesz dyskutować, to wrócimy do Twoich poprzednich słów. Stem splitting piszesz jest ciężki, więc fajnie jak AI ułatwia zrobienie tego za Ciebie. Nie czujesz tutaj podwójnych standardów? Gdzie jest Twoja linia dobrego smaku, bo to co piszesz, to jest wszystko Twoje subiektywne odczucie. Czyli w jednym przypadku AI do użycia jest dla Ciebie spoko, a w drugim nie. Czyli AI robi bit, jestem na nie. AI oddziela mi wokal, bo mi się nie chce, to spoko? Czyli umiem to zrobić, wiem jak to zrobić, ale mi się nie chcę, to już rozumiem szanujesz? Czyli jakby teoretycznie powiedzmy Kayne West zajebał se tracka w AI, a jak wiadomo gość potrafi w produkcję, to już byś też przychylniej do tego patrzył? Legenda w końcu. Jakby chciał, to bym zrobił.

To ja mogę napisać, że AI może być pomocnym narzędziem w produkcji np. do tworzenia gotowych piosenek na bazie Twojej wizji, tekstu (vibe'u), oczywiście można to zrobić w jakimś programie do produkcji, ale to za dużo jebania. Ale wygenerowanie sobie kawałków, to tylko jeden krok, każdy głupi może to zrobić, stworzenie kawałków w tym programie, które już nie kują w uszy(tu oczywiście duża role odgrywa gust), to już trzeba mieć no właśnie gust, czyli taki DJ co puszcza nie swoje piosenki, siedzi za konsoletą, jakieś tam przejścia robi co po 5minutach nauki robisz, to też będzie chuj nie muzyk? Ja tak uważam. Hmm, określiłbym to działalnością muzyczną.

Oczywiście podkręcam Cię do dyskusji, daj znać jaka jest Twoja linia. Gdzie jest Twój złoty środek? Jak w jakimś programie robisz muzykę, to też nie jest powiedziane, że wielki muzyk z Ciebie. Są gotowe dźwięki, rytmy, werble, przecież Ty tego za pewnie nie grasz, także chuj nie muzyk z takiego gościa, nauczył się w programie kafelki układać, nut nie zna, a kurwa nawet wlazł kotek na płotek nie zagra xD

Taki Beethoven sprzed 200 lat, jakby to zobaczył, to by się batutą w głowę popukał ^^ Wielcy kurwa muzycy, ja to głuchy napierdalam :D
Spoiler
Youtube
Spoiler
Awatar użytkownika
niuhniuh

myron pisze: 26 kwie 2025, 11:17 Nie czujesz tutaj podwójnych standardów?
Nie. Jest to narzędzie, jedno z wielu, z których korzystasz w produkcji. Nie przypierdalam się przecież, że ktoś używa np. kompresora zamiast samemu ściszać/podgłaśniać dźwięki w odpowiednich momentach. Chodzi tutaj przede wszystkim o to, że jest to jedynie część, mały element całej pracy włożonej w zrobienie czegoś.

Jak grafik użyje AI, żeby sobie usunąć tło z obrazka, bo potrzebuje przezroczystego .png, żeby wkleić to gdzieś indziej, to zazwyczaj jest to tylko część roboty. Roboty, którą można by zrobić manualnie, ale po chuj obrysowywać cały kształt ręcznie, jak komputer zrobi to 10x szybciej i dokładniej?
myron pisze: 26 kwie 2025, 11:17 Czyli AI robi bit, jestem na nie. AI oddziela mi wokal, bo mi się nie chce, to spoko?

Nie zrozum mnie źle. Nie przeszkadza mi to, że ktoś generuje sobie kawałek w AI. Kłócimy się tu bardziej o słowa "tworzenie", "artysta" i podobne pierdoły. Jeżeli AI zrobi ci cały bit, to ty nic nie zrobiłeś. Jeżeli AI oddzieli ci ścieżki, a ty potem z tych ścieżek coś skleisz, to jednak coś robisz.
myron pisze: 26 kwie 2025, 11:17 umiem to zrobić, wiem jak to zrobić, ale mi się nie chcę, to już rozumiem szanujesz? Czyli jakby teoretycznie powiedzmy Kayne West zajebał se tracka w AI, a jak wiadomo gość potrafi w produkcję, to już byś też przychylniej do tego patrzył?
Nie, no, źle interpretujesz, to co mówię. To, czy dana osoba potrafiłaby to zrobić, czy nie, jest nieistotne w tym przykładzie.
Kanye jest zawodowym producentem - fakt.
Kanye wpisał prompt w AI - wciąż jest producentem (z zawodu; myjąc naczynia też pozostaje producentem. Wychodząc z psem wciąż jest producentem. Jest producentem jak śpi. Pozostaje producentem srając i tak dalej), ale robiąc to, nie wykonał pracy producenckiej. Wykonało ją AI.

AI to zajebiste narzędzie. Ostatnio napisało mi skrypt do segregowania plików w folderze w pracy. AI mi napisało. Nie jestem programistą, sam nie kiwnąłem palcem, oprócz promptu oczywiście :lol:
Awatar użytkownika
myron

No i gitara, nawet gdzieś przemknął artykuł jakiś czas temu o sztuce pisania dobrych promptów. Czas zaoszczędzony, hajs w kieszeni, efekt zadowalający. Czego chcieć więcej.
Ja to bym bardziej zastanawiał się nad dobrem intelektualnym, które te programy AI podpierdalają. Gdzieś też widziałem artykuł, że normalnie z pirackich stron ściągają i pchają do bazy.

Taki producent teraz jak jest sprytny, to bym powiedział, że nawet ma lepiej niż wcześniej. Gość jak ogarnia w chuj, to se zrobi jakiś kawałek w AI, który mu robi dobrze, przerobi sobie go do swojego programu, doda jakieś swoje myczki i nie musi cierpieć na brak weny. Już to pewnie się dzieje od dawna. Zamiast AI zawoła swojego artystę, który będzie śpiewać, podmieni wokale i ELO.

Z tej całej sfery generacji od AI (chuja tam AI, algorytmy) najbardziej mnie irytują te wszystkie z pizdy historie pisane przez AI, szczególnie gdy mnie skusi wejść na fejsa i przewijam te niestworzone historie, które nigdy się nie wydarzyły xD
I zawsze pierwszy komentarz: Z historii, które się nie wydarzyły, ta nie wydarzyła się na pewno :lol:

Mam jeden kawałek stworzony, co głos jakby Podsiadło śpiewał. Pięknie płynie, epicka melodia, ale z 10 razy go przerabiałem zanim siadło(żem nawet próbował posklejać w audacity :D ), bo z melodii się wypierdalał fest, aż szukałem na necie kontaktu do niego, żeby napisać ej Dawid weź mi to dograj, rób sobie z tym co chcesz, tylko żeby na moim kanale na yt było, żem nawet po znajomych patrzył, czy nie mogę go zaatakować xD #odklejka
W sumie kurwa wyśle maila jemu managerowi, nic do stracenia i tak pewnie nie odczyta.

Jak widać na nadmiar wyobraźni nie narzekam, nawet scenariusz filmowy zacząłem pisać, kto wie, może przez AI film sobie jebnę kiedyś. Ale to dalej niż bliżej.
Spoiler
Youtube
Spoiler
Awatar użytkownika
chujkurwa

Post autor: chujkurwa »

Siwy25_1 pisze: 25 kwie 2025, 13:03 Muzyka tworzona przez AI. Producenci bitów to chyba już obsrane gacie mają, nie?
szanuje zajawke co ziomek ma ale to wszystko brzmi doslownie jak generyczne gowno wiec nie wiem czego mialbym sie obawiac :lol:
Senior cloud engineer

Dołącz do naszej firmy:
viewtopic.php?t=13333

SLG appka na Google Play:
viewtopic.php?t=13156
Awatar użytkownika
bcn

Post autor: bcn »

chujkurwa pisze: 27 kwie 2025, 1:03 szanuje zajawke co ziomek ma ale to wszystko brzmi doslownie jak generyczne gowno wiec nie wiem czego mialbym sie obawiac
jak nie utrzymywałeś sie z wysrywania generycznego gowna to niczego
lygrys pisze: 30 sty 2024, 14:01 Dzisiaj biję psa penisem po czole
Awatar użytkownika
myron

Chuj wie ile to AI muzyczne jest na rynku, ja nie śledzę. Ciężko, żeby rynek im się posuł od razu, ale jeśli są jakieś już maszynki do robienia mixu/masteringu, to pewnie ktoś odczuję. W sumie, to wpisałem w google i niby są już. To już by trzeba było popytać firm, co od lat się tym zajmują.

Spokojna Twoja rozczochrana. Ważne, że ja mam fun.
A powiedzcie mi, bo może umknęła mi taka dyskusja. Co myślicie o blendowcach? Pytam panów, co piecze ich to AI. W sensie mam na myśli gości, co wycinają wokal, daje inny znany bit, który tak naprawdę robi całą robotę. Ważne, żeby tempo się zgadzało lub lekko podkręciło. Czyli podpierdala bit, podpierdala wokal, a potem skleja. Jakoś nie widziałem, żeby to piekło ludzi. Wręcz dobre połączenie, stworzyło nam takie klasyki jak:

Czy blendowcy, to chuj nie muzycy? Czy to jakaś wczesna niewyewoluowana jeszcze forma producenta xD? Czy jednak należy się im się trochę szacunku, za pomysł i mix? Czy może jednak skoro jest opcja oddzielania wokali od bitów przez AI, Stem Splitter, to od tego momentu już mniej respektu dla nich xD? Czy są na liście wrogów prawdziwych producentów, razem z chłopami od AI?

Czy może chodzi tutaj przede wszystkim, żeby bawić się muzyką, dzielić, zarażać dobrą energią, zaskakiwać ciekawymi połączeniami? Zacieszać z ziomkiem przy piwku, "Ty ale to siedzi". Dzielić vibem co nam w sercu gra. Tylko nie daj boże gdzieś przypadkiem przejęzyczyć się i nazwać muzykiem, bo prawdziwi producenci jeszcze to usłyszą i będzie egzamin z dźwięków na pięciolinii.

e: jako, że dzisiaj niedziela, dzień święty, to w hołdzie dla klasyki, starałem się stworzyć wygenerować ;d odświeżoną wersje INBA WCIĄŻ TRWA, która mnie rozkołyszę i udało się, może kogoś z Was rozbawi i rozbuja. Pozdrawiam cieplutko.

Spoiler
Youtube
Spoiler
Awatar użytkownika
chujkurwa

Post autor: chujkurwa »

myron pisze: 27 kwie 2025, 8:48 Czy blendowcy, to chuj nie muzycy?
tak

poziom napracowania podobny jak przy twoich rzeczach. Trzeba mieć jakiś pomysł i go zrealizować pomijając cały twórczy proces + raz na wielki dzwon powstaje coś wartego uwagi albo realnie śmiesznego jak baby dont cry albo teledysk do łaga czigi
Senior cloud engineer

Dołącz do naszej firmy:
viewtopic.php?t=13333

SLG appka na Google Play:
viewtopic.php?t=13156
Awatar użytkownika
camzat

Post autor: camzat »

W czym jak ty to robisz..zrobiłem housowy bit, mam pomysł na refren a nie mam czasu chęci ani głosu żeby nagrać.
Wygenerowałbym sobie wokalistę xD
Awatar użytkownika
4-HO-MET
Zbanowany

Post autor: 4-HO-MET »

Najlepsza muzyczka wygenerowana przez AI:

I'm enslaving women from Ukraine,
they don't understand english
but they understand pain,
it's the language of anguish
ODPOWIEDZ