Niepopularne/kontrowersyjne zdanie o polskim rapie

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
SWN
Administrator

Re: Niepopularne/kontrowersyjne zdanie o polskim rapie

Post autor: SWN »

Dzięki adolf, bardzo nam dziś po drodze, doceniam to pozdro
B to G strikes again, thick hay on the bread... For me it's a lifestyle, you say that's about swag
adolf

Post autor: adolf »

Pozdrawiam, dobranoc
Awatar użytkownika
DoubleB

Post autor: DoubleB »

no, i bpmy na tym albumie haki były whuj niepopularne wtedy w polsce, 150tki w kilku kawałkach lekko
adolf

Czyli idealnie pod gorące cykacze
Awatar użytkownika
gods bidness

Post autor: gods bidness »

scam_sakawa pisze: 25 lis 2024, 16:47 Gdzie jest Eis to płyta co najwyżej poprawna/dobra.
Ta płyta się okropnie zestarzała i obecnie jest beznadziejna, a nie jedynie poprawna. W 2024 można ją puścić tylko w ramach ciekawostki jakimi kwotami się w tamtych czasach operowało (chcę coś więcej niż tysiak brutto), (powiedz mi że nie chcesz tej obrączki za tysiąc szejset bejbe) :bag:.

Ogólnie ta płyta to jakieś fantazmaty nastolatka z bloku o tym jak to jest być bogatym, gdzie się miesza palenie szluga na dwóch z obrączką za tysiąc szejset, kolczykami co błyszczą jak brokat kotku, wakacjami pod palmami i piciem szampana nie za 20, a za 50 zł. Chłop miał fiubździu w głowie i mentalność Malika Montany, tylko nie takiego co jest bogaty, tylko takiego co chciałby być bogaty, tylko po to, żeby szpanować drogim dresem i złotym łańcuchem. Takie nastoletnie aspiracje się przez tego młodzieńca przebijają.

Albo taki kawałek "Kapitailzm" - który jest o tym, że typ marzy o zostaniu bankomatem dla jakiejś gold diggerki, której zaimponują kolczyki co błyszczą jak brokat. :bag:

No ale że on sam miał z naście lat jak to nagrywał, a czasy były jakie były, to można wybaczyć, ale słuchać tego dzisiaj bez żenady nie idzie.
Awatar użytkownika
Czak

Post autor: Czak »

czy my na pewno słuchaliśmy tej samej płyty bo mi się wydaje że numer kapitalizm w ogóle nie jest o tym o czym piszesz
Awatar użytkownika
gods bidness

Właśnie jest, tylko ty tego nie wiesz i on tego nie wiedział, jak to pisał. Trzeba spojrzeć głębiej i pomyśleć w ogóle czemu on pisze i liczy się ze zdaniem jakiejś gold diggerki i zastanawiał się co ją grzeje i co on ma zrobić, żeby widzieć jak się ona śmieje. Loda jej jeszcze zrób.
Ostatnio zmieniony 26 lis 2024, 10:18 przez gods bidness, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

gods bidness pisze: 26 lis 2024, 10:08 Albo taki kawałek "Kapitailzm" - który jest o tym, że typ marzy o zostaniu bankomatem dla jakiejś gold diggerki, której zaimponują kolczyki co błyszczą jak brokat.
W którym momencie niby o tym mówi? :lol:
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Awatar użytkownika
Czak

gods bidness pisze: 26 lis 2024, 10:17 Trzeba spojrzeć głębiej i pomyśleć w ogóle czemu on pisze i liczy się ze zdaniem jakiejś gold diggerki
bo to jest prześmiewczy numer, w którym niepewny eisik nieśmiało pyta, czy ta dziewczyna w ogóle będzie go chciała mimo tego, że on nie ma pieniędzy, choć doskonale wie, że tak będzie bo ma dwa metry i zajebistą przewózkę
co tu w ogóle rozkminiać
Jak skończę rapować zacznę śpiewać jak Muniek
Jak złapię koniunkturę już pędzę
Żebyś mogła się ze mną lansować jak Wiśniewska z mężem
Jak Kwaśniewska z mężem jak reszta
Ja czekam aż zaczniesz wreszcie pić spermę
tak kochanie, już specjalnie pędzę dla ciebie zdobywać fejm i kontakty i żeby o mnie pisali na pierwszych stronach gazet, ahahaha żartowałem masz tu kutasa lykaj nasienie
Awatar użytkownika
gods bidness

Nigdy nie będziecie sigma i skibiditojlet jak nie skumacie, że to wyznania rozmarzonego beciaka, który chciałby, żeby gold diggerka go pokochała jako biedaka, ale w międzyczasie będzie się starał i zrobi tą forsę i kupi używanego Opla Calibrę od turasa z Niemiec, żeby ją wozić na solarium.
Awatar użytkownika
DoubleB

Post autor: DoubleB »

płyta której nie puścisz na głośnikach przy kimkolwiek, ja to nawet na słuchawach tego słuchać nie mogę. ale to subiektywne jak wszystko więc yolo
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

Ale ten kawałek to jest top 10 polskiego rapu luźno.
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
moxxi

Post autor: moxxi »

Najlepszy kawałek z tej płyty którego można słuchać bez przypału do dzisiaj
Biorę pałe i załatwiam nocą sprawe
kshaq pisze: 26 paź 2020, 19:53 Jeżeli te kilka straconych lat było potrzebne, żeby młodzi w tym kraju zaczęli walczyć o swoją wolność, to I ain't even mad.
adolf

DoubleB pisze: 26 lis 2024, 10:26 płyta której nie puścisz na głośnikach przy kimkolwiek
Czyli definicja polskiego studenckiego rapu dla wczutasów.
Takiego Rycha Peję puścisz kurewskie życie przy ludziach, bo każdy wie co jest grane, widział klip i był w KUŹNI, puścisz dla mnie masz stajla 3W bo kto z dorosłych ludzi nie zamelanżował przy tym bengerze. Twórczość jakiegoś starego miasta, pezeta, dizkreta i tych wannabe dresiarzy ale tylko do połowy dobrze podsumował erosik "jak twoja niunia, po cichu się puszcza".

marmolad_k2 pisze: 26 lis 2024, 10:43 Ale ten kawałek to jest top 10 polskiego rapu luźno.
bez gospodarza byłby top 3
Awatar użytkownika
jAg
ZADYMIARZ

Post autor: jAg »

Kumam, że komuś może nie siedzieć Eis, że nie jego styl itd, ale pierdolenie, że ta płyta się okropnie zestarzała i to muzyka dla studenciaków/beciaków jest już srogim odlotem. :lol:
W sumie nie dziwi mnie to, że autorem powyższych opinii jest największy fan piha i
Spoiler
prawdopodobnie kolejne multi baqlashana :lol:
Lista ciumcioków ślizgawki: lygrys, saturn, Patryk233, azar, 2rzyn, Szaju, benzoabuser, Addicted, samcro, DJ_BOBO, hwjsk, RIVALDO111, Moltisanti, the badman, WHITE, JastrzabHBO, 4-HO-MET, Indio, camzat, baqlashan
Awatar użytkownika
gods bidness

Piha nie idzie słuchać od 15 lat z małymi wyjątkami, ale co tam, wciąż te stare płyty dużo lepiej się zestarzały niż Eis. Może to kwestia perspektywy, on jest starszy ode mnie i te 20 lat temu też to dla mnie było dobre i świeże i takie och bezczelne, ale jak o puściłem z rok temu w samochodzie, to jednak żenada brała od słuchania tych chłopięcych marzeń i aspiracji. Marne to, próżne i gówniarskie. I pewnie on sam, jak już zrobił tą forsę, to sam się z tego śmieje.
marmolad_k2 pisze: 26 lis 2024, 10:43 Ale ten kawałek to jest top 10 polskiego rapu luźno.
Bębny tragiczne. Też się zestarzały.
Awatar użytkownika
Czak

jAg pisze: 26 lis 2024, 11:15 prawdopodobnie kolejne multi baqlashana
Spoiler
baqlashan pisze: 03 maja 2021, 6:14 a co do eisa, to on faktycznie zainspirował pezeta czy mesa, i to słychać w ich nawijce. Eis nigdy nie popełnił buraczanego wersu, jego liryka z perspektywy czasu jest tak dojrzała że ja pierdole, eis poruszał istotne kwestie w ciekawy sposób, nie ma tam patosu, sprowadzania wszystkiego do ogólnika, a przy tym wszystko było luźne i zwyczajnie wiarygodne.
Sposób w jaki Eis układał rymy to była nowość, i do dzisiaj te patenty są świeże i nie czujesz żenady gdy to słyszysz, gdzie w przypadku smarkiego serio musisz przymykać non stop oko na jego wysrywy, i przykład powyżej podany z pióropuszami to kwiatek jeden z miliona.
Eis stworzył styl, wyprzedził wszystko co się dało. Eis mógłby wyjść wczoraj i z miejsca wciągnąłby nosem oskara z problemu, a nikt by się nie skapnął że to styl sprzed 20 lat. Ten styl dalej potrafi zaskoczyć słuchacza, o ile nie zna już wszystkiego na pamięć (jak w moim przypadku) Oczywiście, że Eis jest większym klasykiem od poprawnego (czasem genialnego, ale przeważnie przaśnego) Smarkiego. Co to w ogóle za zestawienie.
baqlashan jest raczej stały w opiniach między swoimi kontami, jeżeli miałbym obstawić to adolf=wklz
Awatar użytkownika
Jasek

Post autor: Jasek »

Mocno dajecie, rap-sukinsyn bangla skurwysyńsko i świeżo jakby wyszedł wczoraj, jedynie po kwocie można poznać. Świetna płyta, swego czasu przehajpowana, a teraz mam wrażenie, że w drugą stronę leci. A nazywanie Eisa beciakiem czy malikiem montaną, to trzeba albo trollować, albo nie znać twórczości, albo mieć mózg niedotlenieniony; na tym albumie wręcz razi w oczy narracja, że to ziomek z osiedla, który chce hajs, ale zeszmacić się nie chce, chce fajną siksę, ale taką, która nie wkurwia, i generalnie jest wajb bros over hoes
cztery żubry i dwie kurwy
Awatar użytkownika
jAg
ZADYMIARZ

Post autor: jAg »

@Czak masz rację, w takim razie musi być to inne multi
@gods bidness no to w takim wypadku zestarzała się dla ciebie, bo zmieniły się poglądy, priorytety itd. Ale jeśli chodzi o target, czyli świeżo upieczonych dorosłych, ludzi zaczynających robić hajs jest to płyta uniwersalna. Bo czy 20 lat temu, czy obecnie dwudziestolatkowie mają podobne marzenia, spojrzenie na życie i Eis ze swoją charyzmą nie bał się o tym nawijać. Dla mnie ta płyta kojarzy się właśnie z lutym/marcem i słonecznymi zimowo/wiosennymi dniami, podczas których z nostalgią wracam do Eisa i przypominam sobie siebie sprzed 10 lat, gdzie miałem taki sam cel, czyli zrobić bańkę przed trzydziestką :lol:
Lista ciumcioków ślizgawki: lygrys, saturn, Patryk233, azar, 2rzyn, Szaju, benzoabuser, Addicted, samcro, DJ_BOBO, hwjsk, RIVALDO111, Moltisanti, the badman, WHITE, JastrzabHBO, 4-HO-MET, Indio, camzat, baqlashan
Awatar użytkownika
gods bidness

No właśnie nie, bo dzisiejszy 18-latek mało z tego zrozumie chyba, zwłaszcza z tych wszystkich ekonomicznych i socjologicznych archaizmów i jako, że jest łonabiskibidibi sigma, to i aspiracje ma inne niż imponowanie głupim laskom złotym kajdanem. Nie wiem zresztą co myśli dzisiejszy 18-latek, ale tak jakoś to widzę, że mało co czai z klimatu stania pod klatką i jarania jednego szluga na dwóch, bo ma elektryka za pieniądze od mamy i kieszonkowe więcej niż Eis nawijał o wypłacie za tysiak brutto.

No i ta charyzma też imo się zestarzała, ja tu nie czuję żadnej charyzmy specjalnej po latach, bity też jakieś takie co kiedyś wydawały się świeże, a dziś nie bardzo. Eis nawijający, że od koksu maleje fiutek, obok Mes, co akurat już zażył koks 2 razy w swoim życiu i rapuje o kreskach grubych jak palec, zabrakło Eldoki, który wprowadzi we wszystko to krztę poezji z odwołaniem do mitologii. No ciężary.

Tak naprawdę najlepszy track EISa to jest na bicie OSTRego, a nie jakiegoś Noona. Tu faktycznie miał flow i nawijkę świeżą i przewózkę, a nie jakieś pitolenie o tysiaku brutto i nowym Oplu Astrze. Jeszcze u Włodiego chyba miał spoko zwrotkę jak udawał The Game'a, ale to już było po 2005 jakoś.

ODPOWIEDZ