[serial] [ankieta] Boardwalk Empire

Kategoria poświęcona sztuce małych i dużych ekranów.

Moderatorzy: gogi, con shonery

Lepszym serialem jest:

Boardwalk Empire
25
78%
Peaky Blinders
7
22%

Liczba głosów: 32

Awatar użytkownika
Bunnymen77

Re: [serial] Boardwalk Empire

Post autor: Bunnymen77 »

Gillian z pierwszych sezonow jest hot.

Z pobocznych postaci zajebisty był jeszcze ten Żyd rzeźnik Munya
Spoiler
Obrazek
mql pisze: 27 wrz 2023, 9:30 swoją drogą przez peaky blinders nigdy nie byłem w stanie przebrnąć, literalnie nic mi się w tym serialu nie podoba, a za boardwalk empire byłbym gotów zabić, chetnie bym zobaczył ankietę czy w ogóle ktoś ma podobne stanowisko (no a chyba tak jest <3333) pzdr @Bunnymen77 zrób to
Chcemy tyko pojedynek Peaky Blinders vs Boradwalk Empire, czy może zrobić ankietę gdzie wybierzemy najlepszy serial traktujacy o mafii? Tylko wtedy pewnie wygra Rodzina Soprano. No i co chcemy wtedy umieścić poza wspomnianymi, czy Breaking Bad sie zalicza do tej kategorii? Jest jeszcze The Wire, Gomorra, Sons of Anarchy ( :lol: ), Narcos i pewnie masa innych.
Mider

Post autor: Mider »

tylko Peaky Blinders vs Boardwalk Empire
Awatar użytkownika
mql
Moderator

Post autor: mql »

tylko te dwa, okres historyczny mamy podobny, a to imo kluczowe kryterium
pardon

Post autor: pardon »

moze babylon berlin co

Dodano po 4 minutach 24 sekundach:
a nie gupi ja
Awatar użytkownika
Bunnymen77

Post autor: Bunnymen77 »

Dodałem ankietę, sam nie głosuję, bo Peaky Blinders nie widziałem. Jak będzie miażdżąca przewaga Boardwalk to chyba się nie skuszę ;)
Awatar użytkownika
trez

Re: [serial] [ankieta] Boardwalk Empire

Post autor: trez »

Tak popatrzyłem na oceny na FW i zdziwiłem się troszkę. PB dobry serial, ale myślę nie ta liga i rozmach. W BE mocno dało po dupie bardzo kiepskie zakończenie. Ale Peaky Blinders też nierówne mocno. Kiepski sezon z bolszewikami. Ostatni sezon też taki sobie, chyba dalsze losy mają być w kinie? Czy to już nieaktualne?
moody

Post autor: moody »

pardon pisze: 27 wrz 2023, 14:47 moze babylon berlin co

Dodano po 4 minutach 24 sekundach:
a nie gupi ja
Tez zaskakujaco fajny serial, ale tu jeszcze bardziej niz w BI widoczny zjazd w ostatnich sezonach
Awatar użytkownika
niuhniuh

Post autor: niuhniuh »

Kurde no przypomniał mi się ten serial i muszę coś napisać

- pierwszy odcinek wyreżyserowany przez Martina Scorsese to już jest znak jakości
- niesamowita obsada ze Stevem Buscemim na czele, ale są również legendy telewizji takie jak Michael K. Williams (Omar z the Wire), dwóch wielkich Michaeli J̶a̶c̶k̶s̶o̶n̶ ̶i̶ ̶J̶o̶r̶d̶a̶n̶ Pitt i Shannon, Kelly McDonald, Bobby Canavale, Stephen Root, Stephen Graham, Shea Wigham
- bardzo dobrze wyważona drama/akcja/komedia - ani razu się nie nudziłem, ale z drugiej strony nie było też bezsensownej napierdalanki dla efekciarstwa, strzelaniny były dobrze nakręcone i miały swoje miejsce w fabule
- najlepszy telewizyjny główny zły w S3 czyli Gyp Rosetti
- najlepszy telewizyjny główny "dobry" z braku lepszego słowa czyli Richard Harrow
- świetne zamknięte wątki brata Nuckyego, van Aldena, Doktora Narcyza, tej pierdolniętej matki Jimmyego, Harrowa, Żyda-rzeźnika, Rosettiego i pewnie kilku innych com zapomniał

Śmiało stwierdzę, że bawiłem się lepiej niż przy Sopranos i Wire i pora na rewatch :bowdown:
Awatar użytkownika
mql
Moderator

Post autor: mql »

aż tak wysoko może nie, bo imo
Spoiler
w czwartym sezonie pojawia się spadek jakości: nowe postacie zdecydowanie nie trzymają poziomu, a zamykanie wątków podobnie leży (o się tyczy samego finiszu serialu, czy wątków później rozpoczętych), jak choćby Rothsteina - w ogóle ten przeskok o parę lat jest mocno strzałem w stopę
ale w dalszym ciągu jest to kapitalna robota, świetnie zagrana, przygotowana z niebywałym pietyzmem i nie bawiąca się w przesadne wybielanie bohaterów. też wracam zawsze z przyjemnością, ale obok Sopranosów i The Wire by nie postawil
Awatar użytkownika
niuhniuh

Post autor: niuhniuh »

Zgadzam się, że jest zjazd formy i
Spoiler
załatwienie Rothsteina poza ekranem to najgorszy chyba element tego serialu... Ja rozumiem zgodność z historią, ale jednak tyle tu było elementów wymyślonych, że w ogóle bym się nie przejął gdyby w serialowym uniwersum po prostu zabili go w innym terminie
ale zjazd formy niestety następuje też w ostatnim sezonie The Wire (ten seryjny zabójca, strasznie słaby wątek), jak i w Sopranos (Kevin Finnerty, uzależnienie od hazardu z dupy, cały wątek Vito). Taki to już los tych lekko tasiemcowych seriali.

Oczywiście szacunek dla Sopranos i The Wire i to wciąż jedne z moich ulubionych seriale, ale nie ukrywam, że lepiej po prostu oglądało mi się Boardwalk. Może jestem bardziej przyzwyczajony do tej nieco nowszej szkoły serialowej, która za czasów Sopranos i Wire jeszcze raczkowała, chociaż trzeba przyznać, że są to jedne z pionierów obecnej formy seriali. W sensie - wątki mają wstęp, rozwinięcie i zakończenie (a nie się kurwa urywają David Chase kumasz). Teraz jak to napisałem to jednak bardziej to przytyk do Sopranos, niż do the Wire :lol:
Awatar użytkownika
TdW

Post autor: TdW »

mas pisze: 25 wrz 2023, 15:53 Jedno z moich największych rozczarowań, imo mocny overhype, czekas te 3 sezony aż wreszcie zapowiada się ze serial się rozkręci na dobre a on zaczyna zjeżdżać. Mam wrażenie że poA fantastycznym odzworowaniem klimatu tych lat zabrakło troche pomysłu na samą historię
Skończyłem właśnie 4 sezon i mogę się z tym zgodzić. Wspaniałe jest odwzorowanie świata lat 20, świetne aktorsko na czele z Buscemim, ale czegoś kurde zabrakło. Niby dobrze się ogląda, ale już w 3 i 4 sezonie jakby brak pomysłu co dalej.
A 3 i 4 sezon mają ten sam schemat: biznes kwitnie i nagle pojawia się jakiś nowy gracz z którym trzeba rozpocząć wojnę.
Niemniej i tak warto obejrzeć, bo to kolejna solidna produkcja HBO. Obejrzę też 5 sezon chociaż czytam o nim tylko krytyczne opinie.

Najlepsze postacie:
Bracia Thompson, agent Van Alden, Jimmy Darmody, Richard Harrow (wskoczył do mojej topki ogólnej ze wszystkich produkcji jakie oglądałem, wspaniała postać), Chulky White
Awatar użytkownika
dr zjeb

Post autor: dr zjeb »

Jimmy był imho jednym z filarów całości, więc siłą rzeczy istotna część dramatyzmu serialu, która sprawiała że był zajebisty, uleciała razem z zakończeniem jego story arcu.
Girls with boyfriends are the kinds I like, I'll steal your honey like I stole your bike
Awatar użytkownika
hulaka

Post autor: hulaka »

A to Butch z Sopranos
Straight Jimi Hendrixin'
I don't like rappers, I don't like producers
I fuck wit drug dealers and drug abusers

I DARE NIGGAZ TO SAY MY NAME
ODPOWIEDZ