Małpa - Kilka Numerów O Czymś (2009)
Re: Małpa - Kilka Numerów O Czymś (2009)
Widzisz a u mnie całkowicie odwrotnie, jeden kumpel zajarany tym albumem, próbował nas przekonać żebyśmy sprawdzili i jakoś nikomu się nie chciało po tych paznokciach. Osobiście nie włączyłem ani razu tego albumu, ale jak tak propsujecie to jutro odpalę mając z tyłu głowy, że trochę czasu minęło.
MalinowyJogurt 2
- scam_sakawa
To był mój pierwszy nielegal, którego premierę pamiętam dokładnie. Nawet kupiłem sztukę, a była ona chyba w cenie śmiesznych z dzisiejszej perspektywy 15 PLN.
Wszystkie moje posty są wyłącznie fikcją literacką i nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości.
starsza koleżanka mnie podrywała na ten album jakoś w gimbie xD
świadomość swojej ignorancji
to początek drogi do elegancji
Że niby co..za odsłuch musiałeś ją pukać?
chciała tylko patrzeć na jego paznokcie 
detali nie pamietam ale pamiętam klaudie i coś z tymi nutkami xD chyba mi po prostu to pokazała i se słuchaliśmy łooo głosem kaza
- filipthekiddo
I DALEJ NIE DBA O TO CZY SIE JARASZ CZY NIE, JEST NA WERBLACH I WCIĄŻ NAPIERDALA JAK CHCE
-
MillValley
Pierwsza moja świadomie i w całości wysłuchana płyta rapowa, ściągnąłem z jakiegoś dziwnego forum bezpośrednio na empetrójkę i katowałem, stojąc na klatówie i rozkminiając co to do kurwy jest mindsex (do dziś nie wiem) oraz kamasutra (też w sumie skromny bagaż doświadczeń), przełatwo szło się utożsamić z większością utworów, przyjemnie to się sklejało z moją wizją życia za parę lat, uderzało trochę w inne sfery, niż słuchane przeze mnie ówcześnie kawałki, lubię, sentyment do dziś, choć potem od niego tylko Ból, Skała i długo, długo nic.
Z perspektywy czasu bawią mnie przekminy, że ma raka i umiera, a tak naprawdę nic mu ponoć fizycznie nie dolegało i się zaszył tylko na parę lat.
Nie jestem wart rozgrywki, a mój guz to wyrok, powiedz wszystkim, że poznałaś mój mózg na wylot
Z perspektywy czasu bawią mnie przekminy, że ma raka i umiera, a tak naprawdę nic mu ponoć fizycznie nie dolegało i się zaszył tylko na parę lat.
Nie jestem wart rozgrywki, a mój guz to wyrok, powiedz wszystkim, że poznałaś mój mózg na wylot
Album słabo się zestarzał, powiedziałbym że nie byłem nigdy to jedyny dobry numer po czasie
CAŁE ŻYCIE MAM
SKANDAL PIJĄC HENNESSY PARADIS
Lepiej za miedzą niż pleksą ~Olgierdos
SKANDAL PIJĄC HENNESSY PARADIS
Lepiej za miedzą niż pleksą ~Olgierdos
Ta płyta trafiła z wyjściem dokładnie w czas kulminacji moją fascynacją nowym polskim rapem oraz mojego arcu niepokornego romantyka licealisty, więc teoretycznie w punkt, właśnie wtedy, kiedy miałaby idealnie trafić i mieć do kogo trafić. I mimo, że czasem się tam jakoś utożsamiłem z tym, że kilka z nich leciało na jakiś kurwa błysk w oku hehs
i sympatycznie się słuchało, to szybko o niej zapomniałem i szczególnie mnie nie porwała. W porównaniu do katowanej przeze mnie Man on the moon Kudiego w tym samym czasie, która gdzieś tam wydaje mi się trochę bliźniaczą duchowo płytą i wydaną niemalże jednocześnie, finalnie zdała mi się zwyczajnie nudna i smętna. W ogóle już wtedy miałem nieodparte wrażenie, że jest pisana bardziej żeby zrobić wrażenie na moich koleżankach z klasy. I tak było, @SWN dobrze to opisał.
Jakiś czas potem ściągnąłem sobie wersję z blendami 2stego, i tą rzeczywiście kilka miesięcy miałem na ripicie. Ciary jak Madonna wjeżdża z Frozen, Wyjeżdżam by wrócić z jedynym prawilnym beatem, świetna piosenka od Nelly Furtado w tle, jakieś dziwne mariaże Peji i Britney Spears. Strasznie mnie to wtedy zaskoczyło, że tak można i, że to brzmi ciekawie, że jest w tym chaos i eksperyment. Wiadomo, to głównie zasługa obcej i już uznanej muzyki. Ale Małpa to ogólnie taki raper, który jakby był Twoim ziomkiem, to byłoby w nim coś ciągle irytującego, jakieś naburmuszenie wewnętrzne i arogancja przykryta nieobecnością i freethinkerstwem. Takim kolegą któremu po kilku miesiącach znajomości powiedziałbyś w końcu wkurwiony pewnego dnia po pijaku, że ej Ty Maupa, a Tobie to w ogóle o chuj kurwa chodzi Ty. I dzięki tej lekkiej formule tych blendów, tej zabawie formą, sam Małpa dostał też o wiele więcej przestrzeni w numerach, kij z dupy został mu wyjęty i znacznie przyjemniej się go słucha.
Także dla mnie ta płyta, to zdecydowanie właśnie ta płyta.
Jakiś czas potem ściągnąłem sobie wersję z blendami 2stego, i tą rzeczywiście kilka miesięcy miałem na ripicie. Ciary jak Madonna wjeżdża z Frozen, Wyjeżdżam by wrócić z jedynym prawilnym beatem, świetna piosenka od Nelly Furtado w tle, jakieś dziwne mariaże Peji i Britney Spears. Strasznie mnie to wtedy zaskoczyło, że tak można i, że to brzmi ciekawie, że jest w tym chaos i eksperyment. Wiadomo, to głównie zasługa obcej i już uznanej muzyki. Ale Małpa to ogólnie taki raper, który jakby był Twoim ziomkiem, to byłoby w nim coś ciągle irytującego, jakieś naburmuszenie wewnętrzne i arogancja przykryta nieobecnością i freethinkerstwem. Takim kolegą któremu po kilku miesiącach znajomości powiedziałbyś w końcu wkurwiony pewnego dnia po pijaku, że ej Ty Maupa, a Tobie to w ogóle o chuj kurwa chodzi Ty. I dzięki tej lekkiej formule tych blendów, tej zabawie formą, sam Małpa dostał też o wiele więcej przestrzeni w numerach, kij z dupy został mu wyjęty i znacznie przyjemniej się go słucha.
Także dla mnie ta płyta, to zdecydowanie właśnie ta płyta.
Winylowe wydanie albumu „Kilka numerów o czymś” wyprzedało się w… 15 minut.
Nakład wynosił 1000 sztuk.
te 15 PLN to nawet na ówczesne warunki były już śmieszne pieniądze jak za CDka, regularne ceny sklepowe wynosiły x2, nawet superpodziemne albumy kosztowały te 20+ship a tu miałeś dystrybucję asfaltową co sprawiało że przy okazji można było dorzucić ten albumscam_sakawa pisze: ↑18 wrz 2024, 19:34 była ona chyba w cenie śmiesznych z dzisiejszej perspektywy 15 PLN.
faktycznie ciekawy tejk zmierzający do obecnej tiktokezacji i faktycznego przełożenia na popularność, ale IMO mocno przeceniasz skalę i wpływ tego na rzeczywistość, mi się to kojarzy po latach bardziej z cringem no ale może w niektórych kręgach np znajomych rapera VNM ustawienie wersów z tracka na GG było zalążekim internetowego influencingu i powdem do flexu
- Karko_Nape
Oj prawda Pezet/Grubson/Jamal/Natural Dread Killaz (przypominam że taki rasta-rap był kurewsko popularny w dwutysięcznych). Jak miałeś dobrego onelinera o miłości to cipcie odrazu wrzucały na GG. A jak wiadomo zaraz wszyscy się pytali z czego to jest. Dobra obserwacja
Mesajah 

- mlodyperkez
Moi drodzy, brak mi słów by wyrazić wdzięczność za tak ogromne zainteresowane wznowieniem "KNOC" na winylu, przeszło ono moje najśmielsze oczekiwaniaW związku z tym postanowiliśmy dotłoczyć kolejną partię, tym razem w formie preorderu na www.malpa.pl, aby każdy z Was miał szansę kupić swój egzemplarz. Na zamówienia czekamy do 30 września, po czym zajmujemy się produkcją. Płyty będą wysyłane z początkiem listopada.
Dziękuje
I spoko kto chce mieć to sobie zamówi i będzie miał, Małpa props, niech kosi ten hajs, należy mu się
Dobrze, że nie kupiłem na resell po tym info o 500 sztukach 
nic na potem