Małpa - Kilka Numerów O Czymś (2009)

Kategoria poświęcona albumom.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
CL500

Re: Małpa - Kilka Numerów O Czymś (2009)

Post autor: CL500 »

Widzisz a u mnie całkowicie odwrotnie, jeden kumpel zajarany tym albumem, próbował nas przekonać żebyśmy sprawdzili i jakoś nikomu się nie chciało po tych paznokciach. Osobiście nie włączyłem ani razu tego albumu, ale jak tak propsujecie to jutro odpalę mając z tyłu głowy, że trochę czasu minęło.
MalinowyJogurt 2
Awatar użytkownika
scam_sakawa

Post autor: scam_sakawa »

To był mój pierwszy nielegal, którego premierę pamiętam dokładnie. Nawet kupiłem sztukę, a była ona chyba w cenie śmiesznych z dzisiejszej perspektywy 15 PLN.
Wszystkie moje posty są wyłącznie fikcją literacką i nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości.
Awatar użytkownika
eddy_wata

Post autor: eddy_wata »

starsza koleżanka mnie podrywała na ten album jakoś w gimbie xD
świadomość swojej ignorancji
to początek drogi do elegancji
Awatar użytkownika
camzat

Post autor: camzat »

Że niby co..za odsłuch musiałeś ją pukać?
2do5

Post autor: 2do5 »

chciała tylko patrzeć na jego paznokcie :oops:
Awatar użytkownika
eddy_wata

detali nie pamietam ale pamiętam klaudie i coś z tymi nutkami xD chyba mi po prostu to pokazała i se słuchaliśmy łooo głosem kaza
Awatar użytkownika
filipthekiddo

Post autor: filipthekiddo »

I DALEJ NIE DBA O TO CZY SIE JARASZ CZY NIE, JEST NA WERBLACH I WCIĄŻ NAPIERDALA JAK CHCE
MillValley

Post autor: MillValley »

Pierwsza moja świadomie i w całości wysłuchana płyta rapowa, ściągnąłem z jakiegoś dziwnego forum bezpośrednio na empetrójkę i katowałem, stojąc na klatówie i rozkminiając co to do kurwy jest mindsex (do dziś nie wiem) oraz kamasutra (też w sumie skromny bagaż doświadczeń), przełatwo szło się utożsamić z większością utworów, przyjemnie to się sklejało z moją wizją życia za parę lat, uderzało trochę w inne sfery, niż słuchane przeze mnie ówcześnie kawałki, lubię, sentyment do dziś, choć potem od niego tylko Ból, Skała i długo, długo nic.

Z perspektywy czasu bawią mnie przekminy, że ma raka i umiera, a tak naprawdę nic mu ponoć fizycznie nie dolegało i się zaszył tylko na parę lat.

Nie jestem wart rozgrywki, a mój guz to wyrok, powiedz wszystkim, że poznałaś mój mózg na wylot
Awatar użytkownika
d3nt

Post autor: d3nt »

Album słabo się zestarzał, powiedziałbym że nie byłem nigdy to jedyny dobry numer po czasie
CAŁE ŻYCIE MAM
SKANDAL PIJĄC HENNESSY PARADIS

Lepiej za miedzą niż pleksą ~Olgierdos
Awatar użytkownika
F88G

Post autor: F88G »

Ta płyta trafiła z wyjściem dokładnie w czas kulminacji moją fascynacją nowym polskim rapem oraz mojego arcu niepokornego romantyka licealisty, więc teoretycznie w punkt, właśnie wtedy, kiedy miałaby idealnie trafić i mieć do kogo trafić. I mimo, że czasem się tam jakoś utożsamiłem z tym, że kilka z nich leciało na jakiś kurwa błysk w oku hehs ;) i sympatycznie się słuchało, to szybko o niej zapomniałem i szczególnie mnie nie porwała. W porównaniu do katowanej przeze mnie Man on the moon Kudiego w tym samym czasie, która gdzieś tam wydaje mi się trochę bliźniaczą duchowo płytą i wydaną niemalże jednocześnie, finalnie zdała mi się zwyczajnie nudna i smętna. W ogóle już wtedy miałem nieodparte wrażenie, że jest pisana bardziej żeby zrobić wrażenie na moich koleżankach z klasy. I tak było, @SWN dobrze to opisał.

Jakiś czas potem ściągnąłem sobie wersję z blendami 2stego, i tą rzeczywiście kilka miesięcy miałem na ripicie. Ciary jak Madonna wjeżdża z Frozen, Wyjeżdżam by wrócić z jedynym prawilnym beatem, świetna piosenka od Nelly Furtado w tle, jakieś dziwne mariaże Peji i Britney Spears. Strasznie mnie to wtedy zaskoczyło, że tak można i, że to brzmi ciekawie, że jest w tym chaos i eksperyment. Wiadomo, to głównie zasługa obcej i już uznanej muzyki. Ale Małpa to ogólnie taki raper, który jakby był Twoim ziomkiem, to byłoby w nim coś ciągle irytującego, jakieś naburmuszenie wewnętrzne i arogancja przykryta nieobecnością i freethinkerstwem. Takim kolegą któremu po kilku miesiącach znajomości powiedziałbyś w końcu wkurwiony pewnego dnia po pijaku, że ej Ty Maupa, a Tobie to w ogóle o chuj kurwa chodzi Ty. I dzięki tej lekkiej formule tych blendów, tej zabawie formą, sam Małpa dostał też o wiele więcej przestrzeni w numerach, kij z dupy został mu wyjęty i znacznie przyjemniej się go słucha.

Także dla mnie ta płyta, to zdecydowanie właśnie ta płyta.
Awatar użytkownika
kapper1

Post autor: kapper1 »

Winylowe wydanie albumu „Kilka numerów o czymś” wyprzedało się w… 15 minut.

Nakład wynosił 1000 sztuk.
Awatar użytkownika
2rzyn

Post autor: 2rzyn »

Chuj ci w dupe malpa
Jose pisze: 08 lut 2026, 22:48 Dlaczego 2rzyn Królem Jest
Awatar użytkownika
mas

Post autor: mas »

scam_sakawa pisze: 18 wrz 2024, 19:34 była ona chyba w cenie śmiesznych z dzisiejszej perspektywy 15 PLN.
te 15 PLN to nawet na ówczesne warunki były już śmieszne pieniądze jak za CDka, regularne ceny sklepowe wynosiły x2, nawet superpodziemne albumy kosztowały te 20+ship a tu miałeś dystrybucję asfaltową co sprawiało że przy okazji można było dorzucić ten album
SWN pisze: 18 wrz 2024, 18:52 przejebany potencjał do generowania opisów na gadu gadu, co (uwaga hot tejk) było w tamtych latach czołowym warunkiem żeby stać się popularnym raperem
faktycznie ciekawy tejk zmierzający do obecnej tiktokezacji i faktycznego przełożenia na popularność, ale IMO mocno przeceniasz skalę i wpływ tego na rzeczywistość, mi się to kojarzy po latach bardziej z cringem no ale może w niektórych kręgach np znajomych rapera VNM ustawienie wersów z tracka na GG było zalążekim internetowego influencingu i powdem do flexu
CobraBOY pisze: 25 wrz 2025, 17:43 to juz wolę polecieć na ręcznym albo zaczepić jakąś bezdomną czy emerytkę
Awatar użytkownika
Karko_Nape

Post autor: Karko_Nape »

Oj prawda Pezet/Grubson/Jamal/Natural Dread Killaz (przypominam że taki rasta-rap był kurewsko popularny w dwutysięcznych). Jak miałeś dobrego onelinera o miłości to cipcie odrazu wrzucały na GG. A jak wiadomo zaraz wszyscy się pytali z czego to jest. Dobra obserwacja
Awatar użytkownika
eddy_wata

Mesajah 🇯🇲🧑🏽🌱🚬🔥🫁
Awatar użytkownika
mlodyperkez

Post autor: mlodyperkez »

kapper1 pisze: 19 wrz 2024, 20:12
Winylowe wydanie albumu „Kilka numerów o czymś” wyprzedało się w… 15 minut.

Nakład wynosił 1000 sztuk.
kurwy resellery jebane
Awatar użytkownika
kapper1

Post autor: kapper1 »

Moi drodzy, brak mi słów by wyrazić wdzięczność za tak ogromne zainteresowane wznowieniem "KNOC" na winylu, przeszło ono moje najśmielsze oczekiwania 🫶 W związku z tym postanowiliśmy dotłoczyć kolejną partię, tym razem w formie preorderu na www.malpa.pl, aby każdy z Was miał szansę kupić swój egzemplarz. Na zamówienia czekamy do 30 września, po czym zajmujemy się produkcją. Płyty będą wysyłane z początkiem listopada.
Dziękuje ❤️
Kalom

Post autor: Kalom »

:lol:
Awatar użytkownika
mario995

Post autor: mario995 »

I spoko kto chce mieć to sobie zamówi i będzie miał, Małpa props, niech kosi ten hajs, należy mu się
Awatar użytkownika
kr0pka
sauna freak

Post autor: kr0pka »

Dobrze, że nie kupiłem na resell po tym info o 500 sztukach :lol:
nic na potem
ODPOWIEDZ