Najlepiej wyprodukowany album [brzmienie/aranżacja/realizacja] POLSKIE BRZMIENIE

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

wklz

Najlepiej wyprodukowany album [brzmienie/aranżacja/realizacja] POLSKIE BRZMIENIE

Post autor: wklz »

Temat na tu albo na dział Produkcja.

Podrzucajcie albumy/single z albumów najciekawiej według Was wyprodukowanych (w sensie oryginalnym - brzmienie, aranżacja, miks/mastering). Mogą to być też rzeczy wyprodukowane najlepiej
Trochę szerzej niż najlepsze bity i teksty, gadamy o muzyce sensu stricte i patentach.

Dobrze by było chociaż ze dwa zdania dodać co w tych numerach/albumach uważacie za top notch, albo na co zwracacie uwagę.

Ja najczęściej zwracam uwagę na coś co mogę określić jako "polskie brzmienie" w płytach z lat 2003-2010. Realizatorzy nie mieli za bardzo do czynienia z taką muzyką wcześniej więc albo za realizację brali się beatmakerzy albo goście z rockowym stażem. Mam wrażenie, że etap "zaznajomienia się" z muzyką nigdy nie nadszedł i teraz po prostu realizuje się numery pod linijkę z popem. To zrozumiałe, biorąc pod uwagę jaką popularność ma obecnie rap.

Tak czy inaczej, ten etap przejściowy może być esencjonalny w tym o czym pisałem, może nawet czasem czuć sentyment do tego w niektórych nowych wydawnictwach.

Zacznę z paroma ode mnie:

WWO "Sen"
WWO raczej zawsze miało produkcję ogarniętą przez profesjonalistów i to się dało odczuć w kontraście do tego co ówcześnie pojawiało się na rynku.
W ogóle pierwszy nurt uliczny był dość dobrze opakowany, chociaż tak jak wspomniałem wcześniej, ci sami profesjonaliści pracowali wcześniej przy rockowych/popowych numerach i nie mieli obycia. Może dlatego tak nierówno te numery się starzeją.
Wybrałem "Sen" bo cały numer buduje konkretny klimat, prosty sampel jest świetnie zaaranżowany, skrecze jako elegancki instrument (chórki, smyki), uszlachetnia aranżację. Przemyślany muzycznie, minimalny w środkach.

Eldo "Ty i ty"
"Nie pytaj o nią" mogłoby się kończyć na 5 pierwszych numerach jako przyzwoita najlepsza EPka Eldoki. Dodałbym tylko "Ten nonsens", chociaż z bieżączką w tekstach jest często ten problem, że tracą na kontekście.
"Ty i ty" to typowy śp. zjawinowy numer, eteryczny. Pamiętam, jak pierwszy raz tego słuchałem to zaskoczyło mnie jak inny jest to materiał. Ostre syntezatory, które w połączeniu z melancholijnymi tekstami by mi w żadnym innym wypadku nie pasowały. Wtedy byłem zakochany i to była idealna propozycja na zimowe wieczory na mieście. Unikalny kontrast.

Tau "ul. Odkrytych Prawd"
Z Tau to jest tak, że potrafi zrobić świetny muzycznie album, idealny do radia, ze światowymi patentami na refreny. Rzuci metaforą po której mam ciarki, żeby zaraz po tym zinfantylizować nabudowany trud i przeciągnąć strunę. Niemniej, jak usłyszałem ten numer to mnie pozytywnie styrał. Niby klasyczna ale przemyślana aranżacja. W rapie zwykle jest bardziej kwadratowo, a tutaj elegancko zbudowana historia.

LSO "pusta"
Takie brzmienie przekminiłby ziom, który chce żeby tłukło ostro albo ogarnięty realizator który wie jak się odważyć wrzucić instrument na pierwszy plan. Tego nie uczą w szkołach.

Syny "Nie Testuj Białasa"
Patenty które mogłyby lecieć w setach Digital Mystikz. Czorna smoła, wokal jako element aranżacji, przemyślane dźwięki, ale to nie dziwi. Panowie mają swoje za uszami.

Firma "Słowo na ulicy"
Który ulicznik dzisiaj wjebałby się bez koszulki do tramwaju przewinąć zwroteczkę, co? Albo Bosski zarzucający poranne tai-chi w przebitkach ziomka z roleksem? Abstrahując od klipu, ten numer ma swój grime'owy wygar, unikalny klimat i brzmi jak godna reprezentacja ulicy. "Niefart to minuta". Tutaj nie ma geniuszu ale jest adekwatność.
Awatar użytkownika
8na10
Zbanowany

Re: Najlepiej wyprodukowany album [brzmienie/aranżacja/realizacja] POLSKIE BRZMIENIE

Post autor: 8na10 »

mobbyn lp
jasny wracaj na forum
Awatar użytkownika
SuperRapMaster

Re: Najlepiej wyprodukowany album [brzmienie/aranżacja/realizacja] POLSKIE BRZMIENIE

Post autor: SuperRapMaster »

Muzyka poważna>>>>>reszta polskiego rapu
wklz

SuperRapMaster pisze: 21 lut 2022, 1:07 Muzyka poważna
Się spodziewałem szybciutko
Awatar użytkownika
sebring

Post autor: sebring »

narkopop jest zajebiście zmixowany, pomijając kultowy bit szekla na prosciutto crudo to np. taka modlitwa czy crazy dróg na moich audiotechnicach to rozpierdol
ogólnie jest świetnie zaaranżowany, wszystko pasuje do siebie stylistycznie a jednocześnie żaden bit nie jest tam kopia innego, ale ja jestem strasznie biased bo mnóstwo zajebistych smoechowych wspomnień z tą płytka mam
tak samo z lotem który jako całość jest chyba nawet lepiej zrealizowany, z tym że mniej go dużo słuchałem

no i wyżej wspomniane mobbyn lp, to w kurwę śmieszny paradoks że to brzmi na doskonałe zrealizowany mixtape będąc w zasadzie bootlegiem zlepionych z ripow ytmp3 z chyba trzech różnych kanałów xD

żyto noon też w sumie bym wspomniał ale chyba za krótko na takie osady w tym przypadku

zajebisty temat ogolnie, propsik
♫ Beefing with my chick while I'm in jail ♫
ksiazenieporzadek

Post autor: ksiazenieporzadek »

Każda z płyt Sentino z 2021

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
wklz

sebring pisze: 21 lut 2022, 9:14 narkopop jest zajebiście zmixowany
Czarny miksował. U niego jest charakterystyczna dokładność w aranżacji, kiedyś mi się to podobało.
sebring pisze: 21 lut 2022, 9:14mobbyn lp
To w ogóle jest tak, że Hewra i Mobbyn pokazali jak się bawić patolką w muzyce i wyciskają nostalgię na ile się da. Kuba O świetne rzeczy od lat.
Awatar użytkownika
vampmoney

Post autor: vampmoney »

8na10 pisze: 21 lut 2022, 0:43mobbyn lp
Jedyny prawidłowy typ
wklz

No dobra, ale co konkretnie na mobbyn lp? Bo to, że się podobają bity albo na tamten moment nowatorskie/mumblerskie podejście do nawijania (ogólny patent) to jedno.
Awatar użytkownika
pasztet

Post autor: pasztet »

Opal Black - Da Vosk Docta
Spoiler
Mam kilka kawałków na playlistach i zawsze jak wchodzi kawałek DvD mam wrażenie czystszego, bardziej spójnego i dopracowanego dźwięku. Szczególnie jeśli poprzednio leciało coś współczesnego od Sentino, to różnica w poziomie brzmienia jest kolosalna.
Awatar użytkownika
DoubleB

Post autor: DoubleB »

SuperRapMaster pisze: 21 lut 2022, 1:07 Muzyka poważna>>>>>reszta polskiego rapu
xD
MÓJ TEMACIK! -> viewtopic.php?t=10448
🥤 DJ SCREW VS HEWRA/MOBBYN 🚘 -> https://www.youtube.com/watch?v=C2KMna2KQK0
Awatar użytkownika
ART

Post autor: ART »

young igi - skan mysli i !G! t@pe#1
pozdro
jest modelką z instagrama
co z nią zrobię to już nie jest twoja sprawa

rym| last.fm
Awatar użytkownika
OmarStooleyman

Post autor: OmarStooleyman »

PCP - PCP jest zajebiscie zmixowane, w ogóle nie czuć wieku tego albumu, zwłaszcza porównując do tego co wychodziło równolegle w czasie. No i bity Ostapa... Płyta monolit
Awatar użytkownika
DJ_BOBO

Post autor: DJ_BOBO »

Najlepiej wyprodukowany album to Radio Gruz, a mówiąc najlepiej wyprodukowany mam na myśli dobór bitów w ten sposób aby album jako całość artystyczna osiągnął niepowtarzalny klimat. Oprócz świetnych bitów warto zwrócić uwagę na podbitki. Żaden adlib, żadne zawycie nie jest tutaj przypadkowe. Wszystko zostało przemyślane i zaplanowane tak aby stworzyć najlepszy album w dziejach polskiej muzyki rozrywkowej. Dla wszystkich hejterów i niedowiarków polecam zobaczyć promomix albumu bo swoją drogą jest to najlepszy promomix ever. I audio i video łączą się w arcydzieło najwyższych lotów.
https://youtu.be/UD4lt6AOVZQ?si=LOyIBdPJUn8olTdV
PIERDOLONY HARDKOR DZIEWCZYNKOOO
Awatar użytkownika
DoubleB

Post autor: DoubleB »

DJ_BOBO pisze: 21 lut 2022, 19:58 Żaden adlib, żadne zawycie nie jest tutaj przypadkowe
chyba poszło o kalendarz kominiarza (łoooo)
MÓJ TEMACIK! -> viewtopic.php?t=10448
🥤 DJ SCREW VS HEWRA/MOBBYN 🚘 -> https://www.youtube.com/watch?v=C2KMna2KQK0
Awatar użytkownika
DJ_BOBO

Post autor: DJ_BOBO »

Dzwoni typ po śmiechawice <huehuehuehue>
Nenenenenenenenenene

Przecież to jest genialna linijka która polega na koneksji między wersem a adlibem
https://youtu.be/UD4lt6AOVZQ?si=LOyIBdPJUn8olTdV
PIERDOLONY HARDKOR DZIEWCZYNKOOO
wklz

OmarStooleyman pisze: 21 lut 2022, 18:45PCP
Najaak. Jeszcze starsza wersja numeru tytułowego pięknie siada, Ero szczyl
frontkick

Post autor: frontkick »

Dla mnie Czarna Biała Magia to topka jeśli chodzi o produkcję i wszystko inne, świetny materiał który jednocześnie jest brudny w kurwę pod względem atmosfery i no sterylny jeśli chodzi o miksy brzmienia i inne takie, lubię sb włączyć raz na jakiś czas
Awatar użytkownika
Popi

Post autor: Popi »

Po 2010 roku wraz z rozwojem internetu i youtube wiedza (i narzędzia) z zakresu produkcji, mixu i sounddesignu stała się tak powszechna i dostępna dla osób robiących muzę, że nawet średnio-zaawansowany realizator jest w stanie zrobić rzeczy dobre i to na tyle, że przeciętny ślizger nie odróżni ich od rzeczy wybitnych. Dlatego w tym wątku spodziewam się wielu ksywek ale małej ilości konkretów.
Nie powinniśmy też odklejać określania "aranżacja" od produkcja, bo to nie jest muzyka gitarowa gdzie są zwrotki, refreny, solówki, bridże i inne zabiegi urozmaicające temat, to nie jest in the air tonight Collinsa żeby walić konia pod drum break'a który wchodzi w połowie trzeciej minuty.
To jest rap, tu jest szesnastka, refren, szesnastka, refren i elo po trzech minutach, więc każdy aranż odmienny od tego schematu może sie wydać interesujący.

Ze swojej strony wymienię Światła Miasta z roku 2000, które jak na tamten czas brzmiały naprawdę konkretnie! Nie mając zielonego pojęcia o produkcji jako małolat zawsze zwracałem uwagę na charakterystyczne tłuste werble, które prywatnie uważam za pewną domenę PL rapu z tego okresu, podobnie miksował werble np. Ajron w "Rap z boiska" a parę lat później ten element stylówki można odnaleźć w produkcjach KPSN'a czy Winyla Trzaski. Największą zaletą tego albumu jest jednak spójność, która sprawia, że dziś raczej rozmawiamy o całym albumie aniżeli o singlach. Nie jest to zapewne najlepiej wyprodukowana płyta, ale brzmienie przecierało pewne szlaki i odcisnęło brzemię na Polskich producentach na lata.
Popi.jaku
wklz

Popi pisze: 22 lut 2022, 17:44 Nie powinniśmy też odklejać określania "aranżacja" od produkcja, bo to nie jest muzyka gitarowa gdzie są zwrotki, refreny,
Właśnie nikt tego nie odkleja, po drugie jest mnóstwo numerów rapowych bez refrenów/z różną długością zwrotek i brydży, etc. i nie jest to przecież gwarancja lepszej jakości/bardziej interesującego utworu. BTW aranżację traktujemy nie tylko jako ułożenie partii utworu ale też w sensie instrumentacji.
Popi pisze: 22 lut 2022, 17:44 Światła Miasta z roku 2000, które jak na tamten czas brzmiały naprawdę konkretnie!
Bardzo dobry przykład polskiego brzmienia. Do przesady otłuszczone, niskie werble, symulowanie zdegradowanego sygnału mimo pracy we Fruity Loops (Noon jakoś w rozliczeniu za Bleak Output dostał dopiero MPC), i tutaj faktycznie udawanie/niedokładna aranżacja działa na korzyść - skity w połowie utworów, wcięcia w zwrotkach, cała ta płyta ma taką mgłę jakby słuchacz był w przy nagraniach.
Popi pisze: 22 lut 2022, 17:44 podobnie miksował werble np. Ajron w "Rap z boiska"
W wywiadach Ajron mówił, że Noon mu tłumaczył jak robić bity, podobieństwo jak najbardziej oczekiwane.
Popi pisze: 22 lut 2022, 17:44 Nie jest to zapewne najlepiej wyprodukowana płyta ale brzmienie przecierało pewne szlaki i odcisnęło brzemię na Polskich producentach na lata.
Good point. Tytuł tematu jest z przekąsem, bo "najlepsza produkcja" nie oznacza chirurgicznej dokładności, rozmawiamy o sztuce a nie farmaceutyce.
ODPOWIEDZ