[film] Jak pokochałam gangstera (2022) reż. Maciej Kawulski (film o Nikosiu)

Kategoria poświęcona sztuce małych i dużych ekranów.

Moderatorzy: gogi, con shonery

Połas

[film] Jak pokochałam gangstera (2022) reż. Maciej Kawulski (film o Nikosiu)

Post autor: Połas »

Chcieliście kontynuację Jak zostałem gangsterem? No to macie. Premiera w 2022 na Netflix.
Jak pokochałam gangstera [film], sequel polskiego filmu sensacyjnego Jak zostałem gangsterem. Historia prawdziwa. Część druga to odrębna historia oparta na biografii Nikodema Skotarczaka “Nikosia”, w którego rolę wciela się Tomasz Włosok. To opowieść o męskim świecie widzianym oczami kobiet. Nikoś to chłopak z nieposkromionym apetytem na sukces, który specjalizuje się w nielegalnym imporcie samochodów do Polski. Gigantyczne pieniądze, budowa samochodowego imperium, spektakularna ucieczka z więzienia… jego życie to ciągła jazda bez trzymanki, a jego historia pokazuje jak walczyć o siebie i ile trzeba poświęcić, żeby móc sobą pozostać. Film reżyseruje Maciej Kawulski, który razem z Krzysztofem Gurecznym jest także współautorem scenariusza. Premiera w pierwszej połowie 2022.
Obrazek
Awatar użytkownika
joey

Re: [film] Jak pokochałam gangstera (2022) reż. Maciej Kawulski (film o Nikosiu)

Post autor: joey »

jedna z najciekawszych postaci polskiego półświatka i bardzo fajnie, że po zdjęciach do filmu o Pershingu (nie przyśniło mi się to, prawda?) wreszcie zrobiło się miejsce dla bandyckich lat 90tych, chociaż
Połas pisze: 23 mar 2021, 14:37 To opowieść o męskim świecie widzianym oczami kobiet.
ten fragment jest dość niepokojący. no ale nic - czekamy
trójkąt bermudzki wola mokotów
Awatar użytkownika
lygrys

Re: [film] Jak pokochałam gangstera (2022) reż. Maciej Kawulski (film o Nikosiu)

Post autor: lygrys »

Ja praktycznie chodzę codziennie koło grobu Nikosia jak idę odwiedzić Mamę, bo on tak samo spoczywa na mojej dzielnicy w której zresztą Nikoś się wychował.

Jestem ciekaw jak przedstawią Nikosia, bo to był dość nietypowy gangster na tle reszty polskich gangsterów i jego legenda, głównie została zbudowana w Niemczech.
W Polsce to on podobno raczej stał z boku i do tej pory nie wiadomo za co go zabili.

Na pewno jeden z najbardziej inteligentnych polskich gangsterów i podobno na swoje dzieci płacił alimenty dwa razy większe niż mi zasądzono.
+48 22 29 22 597
www.aborcjabezgranic.pl
Jak mnie nie ma na forum, to od was odpoczywam.
Połas

joey pisze: 24 mar 2021, 22:18 po zdjęciach do filmu o Pershingu (nie przyśniło mi się to, prawda?) wreszcie zrobiło się miejsce dla bandyckich lat 90tych, chociaż
Aż tak na razie bym się nie zapędzał. Vega pokazał jedynie scenę morderstwa Pershinga, ale to nie oznacza, że cały film będzie o zapaśniku, piłkarzu, kierowcy w Trans-Budzie i królu życia. Równie dobrze mogły być to zdjęcia do od dawna zapowiadanego Pitbull. Królowa chuliganów, który zdaje się ma być jednocześnie prequelem i sequelem pitbullowej sagi.

Wracając do filmu Kawula, w roli żony Nikosia pojawi się Ewelina Pankowska. Bardzo fajny wybór obsadowy.

Obrazek
Awatar użytkownika
Ema

Post autor: Ema »

Dzisiaj przypadkowo w necie przeczytałem info , ze kawulski kręci film o Nikosiu, pierdolony widzę zajaral się ta gangsterka jak pedofil disneylandem. Jak zostałem gangsterem to najgorszy film gangsterski jaki w zyciu widziałem , totalne gowno i amatorka , ciągła narracja ,wymuszone bluzgi, beznadziejne dialogi widać , ze to amator kręcił co się tasowal ostro przy chłopcach z ferajny. Taki vega przy kawulu to fellini polskiego kina .
A co do samego nikosia , to polecam ksiazke biograficzna Tadeusza Batyra , większość historii o Nikosiu to urban legends
Awatar użytkownika
Godhand

Post autor: Godhand »

Ema pisze: 13 kwie 2021, 19:19 Taki vega przy kawulu to fellini polskiego kina .
O, kurwa. A myślałem że już mnie nic nie zdziwi.
How nonbinary persons kill people?
They / them.
MalinowyJogurt

Post autor: MalinowyJogurt »

Przecież Jak zostałem gangsterem > pseudo gówno Vegi
zizu

Post autor: zizu »

Kawulski; kino gangsterskie; wybierz jedno
:dunno:
Bisclavret

Post autor: Bisclavret »

MalinowyJogurt pisze: 13 kwie 2021, 22:03 Przecież Jak zostałem gangsterem > pseudo gówno Vegi
Awatar użytkownika
Megidox

Post autor: Megidox »

Nie no gdzie Kawula do vegii porównywać.....

ps najelpszy film z motywem gangsterskim to komedia Pazury, takiej żenady nie miałem nawet przy polskich kabaretach.
Lata melanży od 19 Marca 2009 w forumkowej branży
Burak pisze:Tu jest forum ślizgawka, a nie jakiś wizaż, jak trzeba to wypłacamy sobie liście na odmułke, a jak trzeba przytulamy a nie jakieś Ania powiedziała czy kurwa Klaudia
Połas

Właśnie trwają zdjęcia. Do obsady dołączyły m.in. Julia Wieniawa i Edyta Herbuś.
Spoiler
Obrazek
Połas

Premiera 5 stycznia 2022.

Obrazek
Awatar użytkownika
Jasek

Post autor: Jasek »

Dlaczego oni mając taki temat nie mogą tego jebnąć w brudny sposób, tylko wpierdalają Wieniawe i robią trailer nadmuchany jak film o jakimś Powstaniu, nawet z podkładem podobnyn
cztery żubry i dwie kurwy
Awatar użytkownika
potter

Post autor: potter »

zwiastun jakby to Vega kręcił, ale no może sama treść utrzyma niezły poziom jedynki
Awatar użytkownika
sztyc

Post autor: sztyc »

straszna hujnia ten trailer, w ogóle do Nikosia pomimo jego dość szerokiego zwłaszcza pod koniec życia bardziej pasowałaby historia o cwaniaku w stylu Sztosu i w ogóle nie łapię opowiadania o jego życiu przez pryzmat kobiet, może wyjść z tego coś w stylu "Legend" z Tomem Hardym, gdzie centrum filmu i jego narratorem zrobiono żonę jednego z braci Kray, a jak się dobrze człowiek zastanowi, to tej postaci właściwie w ogóle mogłoby nie być

polecam spoko reportażyk
http://niniwa22.cba.pl/antyballada_o_nikosiu.htm
dla drużyny wezmę wyrok na klatę
----
prawdziwe białasy na forum ślizgawka wolący cycki od dupy: mancipium, phobos, OmarStooleyman, jajca, kapper1, aleksy, Deyker, ART, camzatizbak, mas, Korben Dallas, fifi, pardon (?)
Awatar użytkownika
vania

Post autor: vania »

Muzyczka co wjeżdża od 0:34 ta sama co w trailerze Soldić-Khalidov, komuś się bardzo spodobała widocznie :lol:
Połas

Jeżeli kogoś denerwowała narracja w Jak zostałem gangsterem, to tutaj raczej też nie będzie zadowolony. Pomysł jest jeszcze gorszy. W ogóle jest gorzej. Film z Kowalczykiem miał dynamikę, charyzmatycznych bohaterów, jakiś scenariusz i naprawdę dobrze się to oglądało, natomiast tutaj mamy po prostu odhaczanie kolejnych punktów z biografii Nikodema S. Zbyt suche i przewidywalne.

Na ekranie właściwie nikt poza Nikosiem nie istnieje. Praktycznie wszyscy są dodatkiem do Tomka Włosoka, który dwoi się i troi, żeby ten Nikoś był postacią z krwi i kości. Dorównać mu próbuje chyba tylko Fabijański, który leci mocną karykaturą, więc nie wszystkim się to spodoba. Taki Cukier z Niebezpiecznych kobiet, ale BARDZIEJ. Kobiety - no są i Nikoś je ładnie rucha we wszystkie dziurki, ale to w zasadzie tyle z tej kobiecej perspektywy xD Siedźcie sobie tam w wannach, leźcie na łóżkach czy wypinajcie dupala jak Wieniawa, cięcie, mamy to.

Co prawda nie ogląda się tego najgorzej, ale próba doskoczenia do Jak zostałem gangsterem jest widoczna i nieudana. Kawulski co rusz puszcza oczko, sprzedaje nawiązania i w finale funduje jeszcze większy patos niż w poprzedniej części, gdy Winicjusz Bartków tępo przyglądał się rozgrywającemu na morzu dramatowi.

Do tego film to laurka dla Nikosia. Rodzina się ucieszy. Kawulski, trochę jak Masa w słynnym filmie, mówi nam za pośrednictwem tej produkcji, że Nikoś to bardzo prawy facet był, tylko media wykreowały go na jakiegoś gangstera. Bandytę. I to wszystko trwa ponad trzy godziny.
Spoiler
No i szkoda, że postać Pershinga pojawia się tylko na kilka chwil. Szczególnie, że Ogrodnik mógłby coś wycisnąć z postaci Andrzeja K.
Obrazek
yakubu73

Post autor: yakubu73 »

Ja cały czas w tych filmach widzę trailery z KSW, te wstawki w slow motion z patetyczną muzyką są co +-5 minut.
Awatar użytkownika
cloud
chmura

Post autor: cloud »

Jezus, kurwa, ale się wymęczyłem. Już pierwszy film reżyserii Kawulskiego totalnie nie przypadł mi do gustu, a tutaj już w ogóle on odleciał za daleko, zdecydowanie. No i trzy godziny? Naprawdę?

Julka Wieniawa props, fajne nogi.
lygrys pisze: 22 sty 2024, 9:47 Wszystkim fanom zimy życzę by zamarzli na śmierć.
Awatar użytkownika
Jiigsi
good kid

Post autor: Jiigsi »

Wieniawa :oops: swn miałeś rację jednak cały czas

Mi się nie niepodobało, nie jest to dobry film, ale nawet mnie historia wciągnęła, ale może, dlatego że uniwersum gangsterskie w Polsce jest mi zupełnie obce. Włosok zajebiście wygrał rolę, szacuneczek

Ale no dużo za długi
Ostatnio zmieniony 05 sty 2022, 21:27 przez Jiigsi, łącznie zmieniany 1 raz.
last.fm

She gon' make me feel nice, jiggy jiggy on deck
I got bare gyal 'round, jiggy jiggy on deck
ODPOWIEDZ