Pozwani o rap

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
Luxair

Pozwani o rap

Post autor: Luxair »

Spoiler
Obrazek
ELO ZIĄKI. W niniejszym temacie wpisujemy polskich raperów którzy trafili do sądu nie dlatego że handlowali narkotykami, parali się stręczycielstwem czy też dopuszczali rozbojów, a byli pozwani o to co nawinęli na bicie. Fajnie gdyby pojawiła się informacja jak każdy z procesów się skończył - przeprosiny, kary pieniężne, może oddalenie pozwu...?

Ja kojarzę:
1. Mieszko z Grupy Operacyjnej obraził Dodę nazywając ją "blacharą" oraz innymi przytykami. Sprawa ciągnęła się bodajże od 2009 po 2011, wyroki były wydawane i uchylane, w końcu zdaje się wygrał Mieszko.
Sąd zdecydował, że określenie "blachara", jakiego użył w piosence Mieszko Sibilski, lider Grupy Operacyjnej narusza jej dobre imię. Nakazał publikację przeprosin przez tydzień w portalu Onet.pl. Helsińska Fundacja Praw Człowieka poprosiła portal o wycenę. Sibilski musi zapłacić za taką 'reklamę' 32 miliony złotych. - Ten nakaz narusza zasady współżycia społecznego - twierdzi HFPC.
2. Astek vs. Jurek Mordel za słowa "jak pierdolony J. M." urażające znanego żużlowca. Z tego co pamiętam, obiecał chyba nie rapować już tego utworu? Choć oczywiście nasz filolog nie powstrzymał się od rzucenia potem wersu Mierzymy wysoko tak jak pierdolony Jurek moździerz.

3. Stopa - raper-narodowiec spod znaku ONR i Jacka Międlara vs. Stowarzyszenie Otwarta Rzeczpospolita, Stowarzyszenie Przeciw Antysemityzmowi i Ksenofobii. Sprawa w toku.
Za utwór "Gdybym był bogaty" został oskarżony z art. 256 k.k. i teraz grozi mu 2 lata pozbawienia wolności. W utworze nazywa tezy Grossa kłamstwami na temat holokaustu oraz wzywa do ekshumacji w Jedwabnem.
Izrael wciąż okupuje Palestynę
Amerykański rząd to żenujące świnie
Nie lubi Polaków raper Eminem
Dla mnie jest tylko żenującym skurwysynem
Awatar użytkownika

Re: Pozwani o rap

Post autor: #23 »

Bonus RPK - nie był co prawda zatrzymany za to co nawinął, ale jego kawałki miały być dowodem w sprawie, że handlował narkotykami.
It's got a hold on me the streets won't let me go I'm in love
Ezio_Wroclaw pisze: 05 wrz 2019, 10:10 Jeszcze mi kot o 4.40 wskoczył na mordę, jedyne pussy co tam ostatnio siada.
Awatar użytkownika
cukier

Post autor: cukier »

posądziłem twojego ulubionego twórce o rap i przegrałem
Buntownik to najdoskonalsza forma człowieka. Odrzuca konformizm na rzecz indywidualizmu nie będąc atencyjnym hipsterem, ale rewolucjonistą.
>>> wbita https://www.youtube.com/user/ComeoutTV <<<
Awatar użytkownika
Luxair

Aaaa i jeszcze:
Raper Hukos zapowiada zabicie Jarosława Kaczyńskiego - uważa prezes Ogólnopolskiego Komitetu Obrony przed Sektami Ryszard Nowak i składa doniesienie do prokuratury. - Muzyk ma prawo krytykować, ale nie w ten sposób - mówi w rozmowie z tvn24.pl Nowak. - To absurd i manipulacja - odpowiada Bartłomiej Huk "Hukos".
Śląski raper Deder został zatrzymany pod zarzutem szerzenia nienawiści w Internecie. Po śmierci prezydenta Gdańska 34-letni Kamil N. opublikował na Facebooku komentarz o treści (pisownia oryginalna): – Po waszemu Auf Wiedersehen Panie Prezydencie Adamowicz nikt nie powinien płakać za wami po.zdro. Polska bez Platformy i k*** niemieckich. Donald only you ty cwel…Jebany… brawo dla Pana. szkoda tylko że teraz stracisz wolność a nie powinieneś za ch… kara czeka każdego śmiecia który sprzedaje swój kraj lub miasto wiec spoczywaj w pokoju cioto.
Awatar użytkownika
ricky

Post autor: ricky »

Rysio Nowak chyba próbował też założyć sprawę o "997" jak dobrze kojarzę, ale nie wiem czy coś z tego wyniknęło, 52 Dębiec za "Policyjne" chyba tak samo czy się mylę?
FUCK OFF MR LAHEY
Suseł
PRZEPROŚCIE MEZO

Post autor: Suseł »

#23 pisze: 02 maja 2019, 14:31 Bonus RPK - nie był co prawda zatrzymany za to co nawinął, ale jego kawałki miały być dowodem w sprawie, że handlował narkotykami.
W mowie końcowej prokurator przytoczył cytat z "60-tki", ale to nie znaczy, że utwór był dowodem.
ricky pisze: 03 maja 2019, 13:17 Rysio Nowak chyba próbował też założyć sprawę o "997" jak dobrze kojarzę, ale nie wiem czy coś z tego wyniknęło, 52 Dębiec za "Policyjne" chyba tak samo czy się mylę?
W przypadku "997" nic nie ugrał.
Prokuratura rejonowa w Lesznie odmówiła wszczęścia postępowania przeciwko Ryszardowi "Pei" Andrzejewskiemu w sprawie nawoływania do przemocy w tekstach piosenek. Doniesienie w sprawie utworów rapera złożył szef Ogólnopolskiego Komitetu Obrony przed Sektami Ryszard Nowak. Według niego Peja w swych utworach zapowiada akty przemocy, m.in. zabijanie, gwałty, palenie domów czy groźby karalne wobec policjantów.
https://muzyka.interia.pl/hip-hop/news- ... Id,1646202
A z "Policyjnymi" nie wiem, jak się skończyło, bo w sieci jest tylko info o tym, że Nowak ma złożyć/złożył zawiadomienie do prokuratury (https://muzyka.interia.pl/hip-hop/news- ... Id,1646839), żadnych wiadomości dotyczących ciągu dalszego nie znalazłem, więc pewnie też nic z tego nie wyniknęło.
Kupię UNDADASEA – Undaground Mixtape
rubinstein

Post autor: rubinstein »

Te wszystkie fundacje przeciwko rasizmowi, ochronie przeciwko sektom itp. to bym natychmiast rozwoazal, bo to wszystko sie kreci jakies sowiecko-zydowskie piniadze, a jeszcze od ludzi potrafia wyzebrac
Nienawidze
Max
Zbanowany

Post autor: Max »

Update?
Awatar użytkownika
wuiru

Post autor: wuiru »

Luxair pisze: 02 maja 2019, 14:27 2. Astek vs. Jurek Mordel za słowa "jak pierdolony J. M." urażające znanego żużlowca. Z tego co pamiętam, obiecał chyba nie rapować już tego utworu?
pomyliłeś Astka z Tetrisem
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

Quebo:
Czemu nastrój samobójczy mam jak Mariusz Jop?
A potem:
Na poczcie pozew od Jopa ale
Tata Maty to mój adwokat
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Post autor: oldschool »

wuiru pisze: 17 maja 2025, 12:16
Luxair pisze: 02 maja 2019, 14:27 2. Astek vs. Jurek Mordel za słowa "jak pierdolony J. M." urażające znanego żużlowca. Z tego co pamiętam, obiecał chyba nie rapować już tego utworu?
pomyliłeś Astka z Tetrisem
Nie pomylił, Astek na feacie u Te-trisa to nawinął.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
Awatar użytkownika
Luxair

Aaaa i jeszcze Teen Kasia and blue dildo próbowała pozywać Quebo chyba...?
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

Faktycznie, chyba coś takiego było.
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Awatar użytkownika
wuiru

Post autor: wuiru »

oldschool pisze: 17 maja 2025, 15:41 Nie pomylił, Astek na feacie u Te-trisa to nawinął.
ale pozwany został tetris
stachu

Post autor: stachu »

Luxair pisze: 02 maja 2019, 14:27
Spoiler
Obrazek
ELO ZIĄKI. (…)
elo, maly offtop z mojej strony - zobaczylem okladke i przeczytalem Burger xD w sumie ta ksywa by dobrze pasowala do artysty. Wyobrazam sb, jak nawija o tym, ze lubi sos. Srogi real talk.
Rappasje
Zbanowany

Post autor: Rappasje »

STARE czasy
Awatar użytkownika
Jasek

Post autor: Jasek »

A jest gdzieś filmik, jak buczer robi parkour??
cztery żubry i dwie kurwy
moxxi

Post autor: moxxi »

Niestety nie :(
Biorę pałe i załatwiam nocą sprawe
kshaq pisze: 26 paź 2020, 19:53 Jeżeli te kilka straconych lat było potrzebne, żeby młodzi w tym kraju zaczęli walczyć o swoją wolność, to I ain't even mad.
DjPendzel

Post autor: DjPendzel »

Luxair pisze: 02 maja 2019, 14:27
Spoiler
Obrazek
Spoiler
Uniewinniony
Jedzenie kebabów i słuchanie chujowego rapu
Tak wygląda życie wielu polaków
stachu

Post autor: stachu »

xD

potwierdzam - sprawa spadła z wokandy, zwykłe pomówienie. Jeb*ć 60sciony!
ODPOWIEDZ