gangsta rap

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów spoza naszego kraju.

Moderatorzy: instinkt, luk0as

Awatar użytkownika
kuldziuki

gangsta rap

Post autor: kuldziuki »

Ostatnio pewien młody człowiek zapytał mnie coś w opcji "tyle podobno hardkorowego gangsta rapu słuchałeś, poleć coś". Mnie osobiście zamurowało i jedyne co mi przyszło do głowy w tamtej konkretnej chwili to było: Da Menace Clan - Da Hood i Music to Drive-By wiadomo jakiego składu. Poczułem się full głupi, że nie mogę rzucić mu jakimś krążkiem, który byłby w pełni GANXSTA. Nie chodzi mi też o płyty, które widzieliście 10 lat temu na top10 gangstra chuja w dupie

Zamysłem tego tematu jest więc wrzucenie światła na taki klasyczny (o ile istnieje jeszcze) gangsta rap.

Wrzucajcie swoje najlepsze/ulubione numery/płyty (ale takie serio najlepsze)

moje:

https://www.youtube.com/watch?v=m-9xnN6Jtbc

to nie pierdolony zbieg okoliczności
Awatar użytkownika
recklezz

Re: gangsta rap

Post autor: recklezz »

Dla mnie ten numer jest esencja gangsta rapu, ogolnie caly jego album mobbin 4 life niezwykle ciężki i mocno osadzony w klimacie. Wszytstko co na tej płycie bylo rapowane w przyszłości okazało się prawdą, morderstwo jego najbliższego przyjaciela->odwet glowa za głowe-> zabójstwo jego dziewczyny i na koncu zabójstwo Sinistera, jakze inaczej przez własną grupę. Polecam każdemu kto chce się zaznajomić z tym gatunkiem, bowiem jest tu 100% klasycznego gangsta rapu, którego autorem byl prawdziwy hood gangster. RIP SINISTER
Awatar użytkownika
kuldziuki

W tym temacie szanuję się Sinistera - tak tylko chciałem zaznaczycz

od siebie dorzucam

^ 13 lat temu sam osobiście wrzuciłem ten teledysk na YT. Dam se chuja uciąć, że w tamtym czasie fakt istnienia Tweedy Bird Loca kojarzyło nie więcej niż 10 osób w Polsce
Awatar użytkownika
recklezz

Trochę mnie wzielo na wspominki i tak jeszcze parę dodam

Oczywiście musi się pojawić w tym temacie SCARFACE a to jego best song moim zdaniem, ten bit te lyrics no wymiata

Typo przez słuchawe z więzienia nawija caly album podczas odsiadki 31 lat za zabójstwo 1 stopnia(finalnie wyszedl po 26 w 2018) ale no w tym klimacie trudno go pominac, jego album xorcist na prawdę kozacki nawet to, że nawija przez słuchawe tak nie przeszkadza a w mógłbym powiedzieć że dodaje nawet smaczku polecam się z tym zapoznać bo jest to klasyk.

No i Spice 1 zachodnie wybrzeże, musi cos byc tu od tego gracza
Awatar użytkownika
ZRO

Post autor: ZRO »

recklezz pisze: 20 maja 2020, 18:45

Dla mnie ten numer jest esencja gangsta rapu, ogolnie caly jego album mobbin 4 life niezwykle ciężki i mocno osadzony w klimacie. Wszytstko co na tej płycie bylo rapowane w przyszłości okazało się prawdą, morderstwo jego najbliższego przyjaciela->odwet glowa za głowe-> zabójstwo jego dziewczyny i na koncu zabójstwo Sinistera, jakze inaczej przez własną grupę. Polecam każdemu kto chce się zaznajomić z tym gatunkiem, bowiem jest tu 100% klasycznego gangsta rapu, którego autorem byl prawdziwy hood gangster. RIP SINISTER
Pamiętam, że gdzieś o nim pisałem. Klip na YT wrzucił jeden kolekcjoner dopiero w 2018 roku.
TheD

Post autor: TheD »

Usunięto
Ostatnio zmieniony 23 lut 2023, 22:56 przez TheD, łącznie zmieniany 1 raz.
RIP Earl "DMX" Simmons - 1970-2021 [*]

#freeardrian

https://youtu.be/eFTlFPRCytU
Awatar użytkownika
Paul
Mistrz Fantasy NBA

Post autor: Paul »

Gdzieś kiedyś przeczytałem, że gdy znaleziono martwego Sinistera, w jego zwłoki wtulony był smutny, wierny piesek, ale może to tylko urban legend. Nie jarałem się zbytnio jego rapsami, moim zdaniem specjalnie się nie wyróżniał, to samo te sławne projekty Bloods & Crips czy Bird Loc, który dla mnie był trochę taką westcoastową podróbą Tim Doga. Co innego również bardzo aktywny Seagram, niestety skończył jak Sinister. Off the top of my head, z wczesnych nagrań Brotha Lynch Hunga wręcz kipi kultura gangów, w ogóle całe Sacramento wtedy zdawało się nagrywać pomiędzy kolejnymi drive-by. Wesoła forma, w której opisał swoją domniemaną śmierć w Walkin' 2 My Funeral, to nadal jeden z najlepiej napisanych numerów przez zwykłego gangbangera, który miał trochę więcej zapału do muzyki. Do głowy przychodzi mi jeszcze świetny numer Point Blanka Redd Zone, strasznie niedoceniany raper, nie ma chyba bardziej bezkompromisowej postaci. Swoją drogą, jak już jesteśmy w tych negatywnych klimatach - ciekawe, który raper sprzątnął w czasach swojej ulicznej aktywności najwięcej oponentów noszących nie ten kolor co trzeba, obstawiałbym Tray Deee albo BG Knocc Outa. Ten drugi był najlepszym przyjacielem legendarnego Orlando Andersona, który odstrzelił m.in. 2Paca, a jak twierdzi wielu, to tylko czubek góry lodowej jego występków.
Awatar użytkownika
kuldziuki

BG Knocc Out to taki fifarafa?

Kojarzę z nim w sumie tylko tę akcję to Nate Dogga pogonił kijem do golfa
https://www.youtube.com/watch?v=J4vqQFKoyrM
Awatar użytkownika
recklezz

Paul pisze: 21 maja 2020, 0:47 Swoją drogą, jak już jesteśmy w tych negatywnych klimatach - ciekawe, który raper sprzątnął w czasach swojej ulicznej aktywności najwięcej oponentów noszących nie ten kolor co trzeba, obstawiałbym Tray Deee albo BG Knocc Outa. Ten drugi był najlepszym przyjacielem legendarnego Orlando Andersona, który odstrzelił m.in. 2Paca, a jak twierdzi wielu, to tylko czubek góry lodowej jego występków.
Ja bym obstawial wlasnie Sinistera, od najmłodszych lat powiązany z Neighborhood Family Bloods, jego młodszy brat w wieku 18 lat skazany na śmierć za sprawą udowodnienia mu 2 zabójstw, sam Sinister byl powiązany z conajmniej 4 zabojstawami https://homicide.latimes.com/post/timothy-johnson/. Za kratkami spędził łącznie 5 lat ale nie mieli na tyle twardych dowód aby uwalic go na dluzej. Na Youtube byl spoko material o nim w języku angielskim, gdzie potwierdzali jakim killa byl zlowieszczy lecz spadł z yt, naliczyli mu bodajże nawet 8 cial. Został tylko jakis portugalski https://m.youtube.com/watch?v=oxEkvFEXzX0&t=262s lecz niestety bez napisów angielskich. W ogóle w tamtym okresie w Los Angeles bloodsi mieli na prawdę przejebane, na 6 crips srednio przypadał 1 bloods. Przewage liczebna musieli niwelować wlasnie większym wyrachowaniem i wzmożona aktywnością aby pozostać na placu boju. W ostatnich latach życia próbował się zmienić, głównie dla dwójki dzieci lecz przeszłość dogoniła.
Awatar użytkownika
ZRO

BG swoje przesiedział za próbę zabójstwa w 1998 roku. Szkoda, że w tamtych czasach nagrał tylko 1 płytę z Drestą. Potem odsiadka, klasyczny murzyński przypadek przejścia na islam, na którego punkcie mu trochę odjebało i oczywiście utrata tego charakterystycznego flow.

X-Raided mimo, że przesiedział 26 lat dalej nagrywał muzykę i pisał teksty. Flow dalej ma solidne.
Co do niego, to ten materiał chyba kojarzycie? Próbowali go ubić, ale nie dali rady.
Awatar użytkownika
MasterP

Post autor: MasterP »

kuldziuki pisze: 20 maja 2020, 20:15

^ 13 lat temu sam osobiście wrzuciłem ten teledysk na YT. Dam se chuja uciąć, że w tamtym czasie fakt istnienia Tweedy Bird Loca kojarzyło nie więcej niż 10 osób w Polsce

z tych 10 to 8 osob z forum.g-funk.eu :D

te kilkanascie lat temu/dekade byly doslownie 3 wrzuty z tym klipem, z czego 2 wrzucone przez polakow jak sie okazuje (drugi upload zrobil arek a.k.a SzAmAnN, tutaj jego martwy blog i kolekcja https://szloc.blogspot.com/p/wanted-list.html )

ja jakos 2011/2012 mialem mega fun i epizod jak sciagalem i napierdalalem na glosnikach jakies rzadkie tape'y z francuskiego forum land-of-g-funk, gdzie tam bywaly tasmy, o ktorych slyszal i pamietał sam autor nagrania i jego 5 kolegow z dzielni :lol:

wyjebalo Cie z forumka dawno, ale jak czytasz to pozdro wariacie :D

a co do samego tweedygo, to no holds barred jedna z moich ulubionych plyt, byl moment, ze bylem tak zajarany ta plyta, ze na geniusa spisywalem lyricsy z jakims randomem z san diego :lol:
BOUT IT BOUT IT
Awatar użytkownika
ZRO

Land of g-funk, tak, zdecydowanie jedno z lepszych miejsc w internecie z undergroundowym rapem. Jak czegoś nie było na stronach, torrentach lub na innym forum, to tam było na pewno. A jak nie było, to wystarczyło zapytać i po jakimś czasie już miało się link do ściągnięcia :)

W tamtych czasach, z projektów B&C/Damu Ridas itp., chyba najbliżej było mi do rapu B Brazy hehe. Do dzisiaj lubię sobie czasem puścić któryś z tych kawałków.
Spoiler

PS. Ładny odkop :)
rawjewel

Post autor: rawjewel »

MasterP pisze: 31 gru 2024, 11:21
kuldziuki pisze: 20 maja 2020, 20:15

z tych 10 to 8 osob z forum.g-funk.eu :D

I w tym kawałku nawet jedna z rzadkich zwrotek Fo' Clipsa, który jak dobrze pamiętam dostał kulkę tuż przed premierą swojej płyty. Płyty, którą promował kawałek "Bądź wdzięczny za to co masz", gdzie dziękował bogu za życie, nową pasję etc.

"I didn't have much but still have my life"

No i sprawca zamieszania z utopijnymi albumami B&C.

Bay Area shit:

Co do całego wątku - ograniczamy się tylko do Cali? Bo południe i midwest też mają swoją gangsta tradycję.
Awatar użytkownika
MasterP

fo clipse razem z keystone najlepsze zwrotki w tym numerze :razz: . sin loc (rowniez z ekipy b&c) wypowiada sie tutaj o jego smierci i niby odpalili go w 98', a nie przed premiera "just be thankful". swoja droga mam to na kasecie w folii (chyba najdrozszy item w kolekcji), mysle, zeby w tym roku uzupelnic reszte dyskografii z dangeorus records, "bangin on wax" volumin pierwszy i drugi chyba nawet na allegro stoi.
W tamtych czasach, z projektów B&C/Damu Ridas itp., chyba najbliżej było mi do rapu B Brazy hehe.
no z czerwonej czesci tez go najbardziej lubiłem, razem z lil hawkiem i green eyez. z niebieskich najlepszy awol i troll loc :lol:

cos dla odmulki
BOUT IT BOUT IT
rawjewel

A no właśnie Mass 187 miałem na myśli jak pytałem czy ograniczamy się tylko do Cali.

Co do Fo' Clipsa. Cały polski internet włącznie z popkillerem pisze o 1995, pewnie ktoś dał farmazon i reszta powtarza do dziś, a faktycznie jest też info o 1998.

Sin Loc swoją drogą jeden z niewielu raperów z Bangin on Wax, który w miarę trzymał się bitu i nie był wackiem.
Awatar użytkownika
E-42

Post autor: E-42 »

Z niewymienionych jeśli chodzi o B&C, to ten track kiedyś często się u mnie przewijał jeszcze
I rot in this dread, my only world's the one in my head
I hate psychotherapists, I walk amongst walking dead

Jak koza w tłuszcz obrośnie zechce wilkiem posmakować
rawjewel

Osobiście też cenię ten skład z Riverside - dwa dobre albumy

Awatar użytkownika
DoubleB

Post autor: DoubleB »

ta, streets got me gone słuchałem codziennie w liceum, nostalgłem
Awatar użytkownika
MasterP

recklezz pisze: 20 maja 2020, 21:13

Typo przez słuchawe z więzienia nawija caly album podczas odsiadki 31 lat za zabójstwo 1 stopnia(finalnie wyszedl po 26 w 2018) ale no w tym klimacie trudno go pominac, jego album xorcist na prawdę kozacki nawet to, że nawija przez słuchawe tak nie przeszkadza a w mógłbym powiedzieć że dodaje nawet smaczku polecam się z tym zapoznać bo jest to klasyk.
wogole ostatnio ogladalem dokument na netflixie o braciach menendez a tam na jednej focie x-raided z jednym z nich :lol: i faktycznie, spikneli sie za kratkami

pod wieloma wzgledami to ciekawy przypadek, osądzali go niby za lyricsy z "psycho active" i bron z okladki niby posluzyla za dowod, ale nie wglebialem sie jakos nigdy w to mocno, z trojki lynch/sicx/x-raided tym trzecim jaram sie najmniej

btw scena z sac(sick)ramento to same wykrety i rzeznicy tak jak paul napisał, az sprawdzilem czy big lurch tez nie jest czasami stamtad :rotfl:

szkoda, ze jakosc z pizdy, lynch w 95' top forma

BOUT IT BOUT IT
ODPOWIEDZ