[pomysł] "Encyklopedia" polskiego rapu online

Dział stworzony z myślą o użytkownikach oraz ich pomysłach związanych z rozwojem strony.

Moderator: Moderatorzy

Jesteś za stworzeniem kompendium wiedzy o polskim rapie?

Tak
16
84%
Nie
3
16%

Liczba głosów: 19

Flavis

[pomysł] "Encyklopedia" polskiego rapu online

Post autor: Flavis »

Kiedy kilkanaście (już) lat temu zaczynałem swoją przygodę z rapem, trafiłem na bardzo użyteczną wtedy dla mnie stronę - http://hiphopedia.info/ Były zgromadzone tam w jednym miejscu dyskografie wykonawców, ich występy gościnne, katalogi wytwórni. Było to dla mnie idealne miejsce do grzebania i odkrywania naszego rodzimego rapu. Niestety, od dłuższego czasu strona już nie działa tak jak powinna, wyszukiwarka się rozkraczyła, nie jest aktualizowana. Jak dla mnie ogromna strata.

Moja propozycja - może wspólnymi siłami zrobimy coś na wzór polskiej wikipedii o rapie? Byłoby to cenne źródło wiedzy dla młodszych pokoleń i nie tylko. Oczywiście nasza encyklopedia byłaby bardziej rozbudowana, moglibyśmy dodać tam np. dział z wywiadami audio, wywiadami drukowanymi w czasopismach, nasz ślizgawkowy dropbox, wokale, instrumentale, ciekawostki itd. - wszystko, co tylko przyjdzie nam do głowy. Przykładowo - każdy wykonawca miałby swój artykuł z całą dyskografią, występami gościnnymi, teledyskami, galerią (tu można by np. wykorzystać stare zdjęcia raperów), ciekawostkami, jakimiś występami w telewizji. A na dole link do dyskusji na forum. :D Fajnie jakby to było w jednym miejscu.

Sprawdzałem orientacyjnie i nawet są serwisy, które pozwalają na utworzenie własnie takiej swojej "wikipedii", z gotowymi szablonami. Możemy wybrać spośród nich coś, co uznamy za najodpowiedniejsze. Najlepiej by było, gdyby zwykli użytkownicy odwiedzający stronę również mogli tworzyć stronę, dodawać artykuły itd., jednak oczywiście my jako twórcy musielibyśmy przed opublikowaniem akceptować te rzeczy, bo wiadomo, trolli internetowych nie brakuje.

Co Wy na to? Biorę po 200 zł od każdej drużyny i słucham Państwa.
Awatar użytkownika
arboozrap

Re: [pomysł] "Encyklopedia" polskiego rapu online

Post autor: arboozrap »

Ja mogę o KIllazach i KaRRamBie zrobić artykuły treściwe.
MalinowyJogurt

Post autor: MalinowyJogurt »

Ja mogę o szczecińskiej scenie
kubahhbd

Post autor: kubahhbd »

Cześć, razem z kolegą chwilę przed hiphopedią uruchomiliśmy https://hhbd.pl/ które przez jakiś czas było bardzo popularne i aktualizowane regularnie do 2015 roku.

Nigdy nie dodaliśmy opcji edycji przez użytkowników (oprócz tekstów utworów). Ostatnio udało mi się uruchomić stronę po 9 latach przerwy :) Żeby wisiała sobie historycznie.

Jeżeli ktoś jest zainteresowany robieniem czegoś z nią, to jesteśmy otwarci na pomysły.
Awatar użytkownika
mlodykociak

Post autor: mlodykociak »

jakbyście potrzebowali kogoś do zrobienia frontendu to mogę się podjąć tego zadania
Awatar użytkownika
FruitOffTheWall

Post autor: FruitOffTheWall »

nie no ta strona strasznie kuje w oczy @kubahhbd.
rip zioloziolo
Czas zapierdala? Może ziomie po koksie
Zapierdalala w Las Palmas, nie Europie Wschodniej
https://www.last.fm/user/Tommy_Ovocetti

owoc dziwko może wszystko
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

Strona ostatnio aktualizowana w 2015 to może trochę staro wyglądać :lol:

Szkoda że hiphopedia padla, tak samo portal z kreską, dużo tam aktualności na bieżąco było dodawanych
Rydawarrior dostępny na wszystkich platformach streamingowych
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
kubahhbd

Post autor: kubahhbd »

Haha, dzięki za odpowiedzi. Design był nowoczesny w 2005 roku i od tamtej pory się nie zmienił :)

Ja zaczynam powoli porządkować tą stronę (technicznie) i zobaczymy czy będziemy to wskrzeszać (my prawdopodobnie nie będziemy mieć samodzielnie na to czasu) ale chętnie oddamy w dobre ręce komuś zajawionemu z pomysłami i czasem.
Awatar użytkownika
2rzyn

Post autor: 2rzyn »

Moge sie zajac kategoria "ciekawostki" i wpisywac w biogeafie. Np. ze sokol napierdalal marysie
Jose pisze: 08 lut 2026, 22:48 Dlaczego 2rzyn Królem Jest
Awatar użytkownika
fromage

Post autor: fromage »

Marysia była lekko w szoku
Chief Keef pisze: I'm so fly, I'm so fly, in Hawaii eating Thai
You gotta pay me for a comment, and that comment might be why
Asian ho, say she think I'm nice, why 'cause I eat rice?
Bitch, I'm mean, go and get your things, you can spend the night
Awatar użytkownika
bronek

Post autor: bronek »

Marysia to byla lekko oszolomiona po prawym prostym w szczene a nie w zadnym szoku (spodziewala sie ciosu ale nie uniknela)
przyszedłem się tu napierdalać a nie kurwa jakieś Ania powiedziała czy kurwa Klaudia
Jem pizzę, piszę teksty, teraz jestem w prime jak Szczęsny
Szacunek za bycie sobą i za wersy
Wy tak bardzo się staracie, że każdy jest pierwszy lepszy
ODPOWIEDZ