Tede & Sir Mich - Vanillahajs (2015)

Kategoria poświęcona albumom.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
arboozrap

Tede & Sir Mich - Vanillahajs (2015)

Post autor: arboozrap »

Obrazek

1. Vanillalalahajs
2. Vanilla Ice
3. Dyskretny chłód 2
4. Tederminacja
5. Iza Luiza
6. Forever Ja (ft. Agi Figurska)
7. Wyje wyje bane
8. Tak nam dobrze
9. Polonez trapez
10. Wunder-Baum
11. Martwe ziomki
12. #Hot16Challenge
13. Michael Kors (ft. Abel)
14. Definitywny banger
15. Tanktop (ft. DJ Tort)
16. Przez feeejm
17. Łatwopalność (ft. Agi Figurska)
18. Pażałsta
19. Ostatnia noc
CD 2 - LIMITED EDITION
1. Życie jest piękniejsze (ft. Te-Tris)
2. Świat zwariował w te lata (ft. Ras)
3. Brodaggacio
Trzynasty solowy album warszawskiego rapera Tede zatytułowany VANILLAHAJS. Płyta w całości została wyprodukowana w Wielkie Joł Studio przez Sir Micha, który zadbał o jej brzmienie w najdrobniejszych detalach.

Choć VANILLAHAJS brzmi bardzo nowocześnie, to starsi fani Tede też nie będą zawiedzeni. Trafne obserwacje i przekaz ukryty pomiędzy wierszami to wciąż specjalność TDF'a. Oprócz Tede na płycie pojawi się kilku ciekawych gości. Swoje gościnne zwrotki nagrali między innymi Abel, Te-Tris i RAS(mentalism).
Awatar użytkownika
kapec

Re: Tede & Sir Mich - Vanillahajs (2015)

Post autor: kapec »

Jest preoerder winyla, 129pln
Limitowana edycja na dwóch, przezroczystych winylach 180g w kolorze magenty oraz turkusowym, nawiązujących do kolorystyki albumu. Ponadto limitowana wersja posiada tłoczenia na okładce.

GRATIS DO WERSJI LIMITOWANEJ W TEDE.SHOPIE - ODŚWIEŻACZ SAMOCHODOWY O BARDZO INTENSYWNYM ZAPACHU VANILLI ORAZ STICKERPACK (WLEPKI™).

Specjalny master winylowy.
Spoiler
Obrazek
Połas

Post autor: Połas »

Obrazek
Awatar użytkownika
baqlashan

Post autor: baqlashan »

i kto to kupi opr novy tv i jacka adamkiewicza?
phobos pisze: skandowanie jebać pis pod cypisa to był wzniosły moment demokratycznego uniesienia
Awatar użytkownika
2rzyn

Post autor: 2rzyn »

Grędziu
Jose pisze: 08 lut 2026, 22:48 Dlaczego 2rzyn Królem Jest
Awatar użytkownika
arboozrap

Post autor: arboozrap »

Dla mnie osobiście „Vanillahaj$’ Tedego i SirMicha już jest klasykiem polskiego rapu, na takim samym poziomie jak „Nastukafszy”, czy „Na Legalu?”. To po prostu album, który przecierał szlaki wielu młodym raperom i zmienił trendy muzyczne panujące w tym gatunku. Jest to dzisiaj bardzo świeży i słucha się go z przyjemnością. Warto też zainteresować się kawałkami z edycji „Premium”, gdzie mamy dużo oryginalnych patentów, swobody i luzu, a także truskulowy kawałek z reprezentantem ulicy Małachem.
Awatar użytkownika
mateko
Waste Management

Post autor: mateko »

zajebiście się do kilku numerów wraca
Awatar użytkownika
Jaayu

Post autor: Jaayu »

na pewno wspominam z sentymentem, bo dzieki tej płycie zaczalem sluchac plyt i pierwszy raz czekalem na premiere czegokolwiek
niemniej ta płyta jest slaba oprócz paru kozackich wyjatkow
You got opps, ain't you?
No, we ain't all angels
Awatar użytkownika
Prez

Post autor: Prez »

dobrze wspominam ten album, do dzisiaj lubię wrócić do niektórych numerów
lygrys pisze: 11 maja 2022, 21:05 świetny dzień, jeden z najlepszych w moim życiu.
Dziękuje ci zjebana Polsko.
Raperzy, choć lecą okropnie, wszędzie się pchają
Jedyne co robią wielokrotnie, to mnie wkurwiają
Awatar użytkownika
yaml

Post autor: yaml »

W lipcu kupiłem płytę znając tylko "pażałste" z powodu memicznego teledysku i to był strzał w 10, dwa miesiące jeździła w samochodzie i nic innego nie leciało, a wszyscy pasażerowie chwalili. "michael kors" to potem przez pół roku był na śpiewany na libacjach jak teraz "KTO ŁAPIE TEN JARA", a już ostatnia noc to jeszcze lata gdzieś się przewijała. Bardzo podobają mi się podkłady w np "tederminacja", "życie jest piękniejsze", czy to przeruchane "forever ja", całość grana bez skipa z jednym wyjątkiem: POLONEZ kurwa TRAPEZ. Do dzisiaj uważam ten utwór za żart xD. Grudniowa edycja premium już tak nie siadła.
jesteś poszukiwany przez MOBBYN
Awatar użytkownika
kvcper

Post autor: kvcper »

Bardzo dobry album, topka tedego, bardzo miło go wspominam.
Ja tu gram, a ty Mateusz Borek
https://rateyourmusic.com/~kaemdeq
Kysys

Post autor: Kysys »

Lubię ten album jedna z lepszych pozycji w jego dyskografii, od świetnych singli, do kozackich chillowych numerów jak Tanktop czy Vanilla Ice. No i chyba ostatni album z trylogii odkucia się Tedego po Elliminati, Kurt Rolson który wbił go ponownie do czołówki w Polsce. Później przyszły czasy albumu Keptn' i Skkkrt to już Tedzik znów zaczął lecieć w dół.
RapCelownik.pl - Najwięcej Treści o Muzyce Rap i Kulturze Hip Hop
Awatar użytkownika
gogi
Złoty Rozjebus

Post autor: gogi »

dużo bym dał za instrumental do Wunder-Bauma

a, no i drugi refren w Łatwopalności odsłuchiwany w towarzystwie zawsze wywołuje gromki śmiech :lol:
pardon pisze: 10 lis 2023, 12:06 nie umiem slowo daje nie umiem juz czytac dluzszych postow saturna i lygrysa bez uczucia ze oni nie marnuja swojego zycia, ale zatruwaja tez nasze mimowolnie pchajac do glow ich chore urojenia
Awatar użytkownika
Popi

Post autor: Popi »

Pierwszy zjebany album po "odkuciu". Elliminati było mistrzowskie, Kurt utrzymał formę a Vanilla to już wyraźne spuszczenie z tonu. Pamiętam ten moment w karierze Tedego, gdy to właśnie tym albumem Jacek wymienił wiernych fanów na gimbów. Zmieniła się muzyka i zmienił się wizerunek, każdy ówcześny fan dostał strzała w pysk metamorfozą Tedego
Popi.jaku
Jasion94

Post autor: Jasion94 »

arboozrap pisze: 02 sty 2022, 11:02 Dla mnie osobiście „Vanillahaj$’ Tedego i SirMicha już jest klasykiem polskiego rapu, na takim samym poziomie jak „Nastukafszy”, czy „Na Legalu?”. To po prostu album, który przecierał szlaki wielu młodym raperom i zmienił trendy muzyczne panujące w tym gatunku. Jest to dzisiaj bardzo świeży i słucha się go z przyjemnością. Warto też zainteresować się kawałkami z edycji „Premium”, gdzie mamy dużo oryginalnych patentów, swobody i luzu, a także truskulowy kawałek z reprezentantem ulicy Małachem.
O kurwa, tu to trochę poleciałes
Awatar użytkownika
Damian

Post autor: Damian »

Popi pisze: 02 sty 2022, 21:42 Pierwszy zjebany album po "odkuciu". Elliminati było mistrzowskie, Kurt utrzymał formę a Vanilla to już wyraźne spuszczenie z tonu. Pamiętam ten moment w karierze Tedego, gdy to właśnie tym albumem Jacek wymienił wiernych fanów na gimbów. Zmieniła się muzyka i zmienił się wizerunek, każdy ówcześny fan dostał strzała w pysk metamorfozą Tedego
Imo Elliminati i Kurt maja mniejsze repeat value. Zaloze sie, ze gdyby zrobic ankiete na tym forum, to Elliminati wyprzedziloby znacznie VHS. Dla mnie Elliminati to przede wszystkim plyta Sir Micha, ktory wyprodukowal album na poziomie swiatowym. Tede tam po prostu nie przeszkadza. VHS w odroznieniu od poprzednich dwoch albumow jest krotszy, naszpikowany bangerami i o ile Tede co album potrafi wstrzelic sie z 1-2 bangerami, o tyle tutaj na jednym krazku zmiescil ich wiecej, niz na wszystkich kolejnych plytach. To moim zdaniem najwiekszy atut VHS. I to co odroznia VHS od Elliminati to fakt, ze o ile tutaj produkcja rowniez jest na wysokim poziomie, o tyle Tede gra na tej plycie pierwsze skrzypce. Gdy tylko przypomne sobie Elliminati, to w glowie graja mi bity, przy VHS slysze rap Tedego. I to jest ta roznica.

Wymiana na gimbow to sie nazywa sukces komercyjny (jedyna podwojna platyna w jego dorobku). Ja moge podac wiele przykladow osob po 30stce, ktore jaraja sie tym albumem, a wczesniej byly albo nastawione anty do postaci Jacka, albo dawno przestaly jarac sie jego tworczoscia. Ta plyta zreszta pozyskala odbiorcow spoza grona sluchaczy polskiego rapu. Mozna sie spierac nad tym jak dobry jest ten album w jego dyskografii, ale bezprzecznym faktem jest to, ze od czasow SPORT zaden krazek Tede nie spotkal sie z takim odbiorem.
Awatar użytkownika
Moltisanti

Post autor: Moltisanti »

Wróciłem sobie do tej płyty po tym jak tedzik w wywiadzie powiedział ze gdyby to wyszło dzisiaj to byłby ustawiony i ciężko się nie zgodzić. Tam jest hit na hicie, dosłownie. Piekny materiał, nie wiem czy się nie podnieciłem za bardzo odsłuchem ale zaryzykuje ze to topka polskiego rapu :bowdown:
Łąsą pisze: 31 gru 2020, 19:13 prędzej nastąpi zmiana systemu monetarnego niż stopy wrócą do poziomu 3-4%
Awatar użytkownika
ART

Post autor: ART »

ta normalnie pazalsta wladimir dont push that baton topka rapu
jest modelką z instagrama
co z nią zrobię to już nie jest twoja sprawa

rym| last.fm
tybdo_yntogliw

Post autor: tybdo_yntogliw »

IZA LUIZA MA WCIĄŻ TAK ZAJEBISTY BIT...
tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60
Awatar użytkownika
kurator

Post autor: kurator »

10 lat dziś. Z perspektywy czasu do VH$ wracam najczęściej ze wszystkich albumów z ery „odkucia się”. Co drugi kawałek to banger w kurwę, a Vanilla Ice to jeden z najlepszych, refleksyjno-osobistych utworów TDFa
ODPOWIEDZ