Żyto - Wiry (2014)

Kategoria poświęcona albumom.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
przedszkolanek

Żyto - Wiry (2014)

Post autor: przedszkolanek »

Spoiler
Obrazek
Tracklista:
1 Ładna była
2 Droga do raju
3 Na układzie
4 Parmezan
5 Tarapaty
6 Nie psa wina
7 Moja muzo
8 Ceny (Ft. Małolat)
9 To prawda
10 Zrobiłem ją
11 Mały balecik (Ft. Boro, KęKę & Kotzi)
12 WIW
13 Wybacz mi (Ft. Kamila Bagnowska)
14 Wiry (Ft. Wola, Olek HDS)

Youtube
Spotify
Spoiler
Zacznijmy od tego, że z dwa tygodnie temu Bryx pytał się o warte uwagi materiały z lat 2013-2016. Wśród kilku pozycji wpisałem płytę Żytniaka. Nie byłem jednak do końca przekonany, m.in. dlatego, że dawno nie słuchałem. No i wróciłem.
Co można o tej płycie powiedzieć po przeszło 5 latach? To jest ciągle przejebany album, bangla znakomicie, nagrywki Żyta bardzo szlachetnie się starzeją. Do tego najlepszy album okołogrime'owy, jaki wydał z siebie polski rap. Z perspektywy czasu można też powiedzieć, o rzeczach wtedy nieoczywistych (ze zrozumiałych względów). Materiał brzmi jak jakieś pierwociny pod Rogala (a bardzo pośrednio choćby pod ćpajstajl), dość surowe i kanciaste jeszcze, ale o stylówce wyraźnie już zarysowanej. Sama płyta wydaje się też częścią ruchu ni to oldschoolowego, ni to newschoolowego, który rozwijał się na polskiej scenie, gdzieś w latach 2010-2014, który niby miał wszystko, żeby zostać mainstremem, ale nie wyszło. Można by zadać pytanie - dlaczego?, ale pewnie padnie sakramentalna odpowiedź - bo Polska jak zwykle nie gotowa.

Zapraszam [mention]BENGAL[/mention]a do zajebania ściany tekstu o płycie, bez przecinków, a [mention]recklezz[/mention]a do tego samego, ale z przecinkami.
A resztę też do wypowiedzenia się o płycie oraz powrotu lub zaznajomienia się z nią.
Awatar użytkownika
zemsta1kadluba

Re: Żyto - Wiry (2014)

Post autor: zemsta1kadluba »

co tu mówić zajebisty uliczny rap bardzo oryginalny
mołpy są kozackie
Awatar użytkownika
Yayo

Post autor: Yayo »

Żyto zbierał sporo hejtu przy tym albumie (śmieszki pytające kiedy pszenica, no i trochę łapek w dół), ja nawet lubię, ale wolę pierwszy album wydany przez Asfalt. Dawno nie słuchałem, a wciąż pamiętam kilka kawałków, w tym fenomenalne "Wybacz mi". Wydaję mi się że ta płyta powstawała trochę na szybko, tak mi się przynajmniej wydaję sądząc po rymach i historiach, bo na pierwszym albumie było sporo bardziej przekminionych rzeczy. Polska chyba rzeczywiście była niegotowa.
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Post autor: oldschool »

Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

ale ta płyta musiała się źle sprzedawać :lol: Polska w tym ja nie była gotowa, props dla Sokoła że to wydał w ogóle, bo raczej zdawał sobie sprawę z tego że to się nie sprzeda
Rydawarrior dostępny na wszystkich platformach streamingowych
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
2do5

Post autor: 2do5 »

ta cena wisi już od paru miesięcy chyba jak nie lepiej, sam powinąłem sztuk dwie jakoś z początkiem wiosny

a co do samego albumu - najczęściej wracam do moja muzo, ładna była, na układzie. wciąż debiut bardziej cenię, ale i tak uważam że to kawał dobrego materiału

miałem być na spotkaniu ale wiryy
Awatar użytkownika
wuiru

Post autor: wuiru »

Burak pisze: 17 wrz 2025, 23:39 ale ta płyta musiała się źle sprzedawać :lol: Polska w tym ja nie była gotowa
bo wtedy chujowy raper był po prostu chujowy a teraz do bycia chujowym słuchacze dorabiają jakieś historie i usprawiedliwiają bycie łakiem
Awatar użytkownika
Pvsio

Post autor: Pvsio »

2do5 pisze: 17 wrz 2025, 23:55jak nie lepiej
w grudniu 2023 ziomkowi na urodziny zamawiałem do prezentu i sobie przy okazji po tyle też

zrobiłem ją goated numer z płytki dla mnie no i zworta kękiego na małym baleciku :bowdown:
lygrys pisze: 27 lis 2023, 12:52 Mogę się bić z każdym, teraz i w każdej innej chwili.
Mam wyjebane na konsekwencje, niech świat zapłonie.
Willxc

Post autor: Willxc »

Ale dojebana płytka, pierwszy raz ją słuchałem w zeszłym tygodniu no leci na ripicie, żyto surowy prosty w tekstach i bity zajebiste z charakterem pasujące idealnie pod flow Zyta a nie gówno na jedno kopyto jak w większości albumów teraz
ODPOWIEDZ