czego słuchaliście na przestrzeni lat?
czego słuchaliście na przestrzeni lat?
Może gupi wontek moze mondry ale wypilem troche napadla mnie nostalgia i odswiezam sobie muze z dawnych lat. Piszcie czego sluchaliscie i jak zmienial sie wasz gust muzyczny na przestrzeni lat

Re: czego słuchaliście na przestrzeni lat?
https://www.last.fm/user/chory-pastuch
no i tyle w sumie wystarczy, jak kogoś to obchodzi to se sprawdzi
no i tyle w sumie wystarczy, jak kogoś to obchodzi to se sprawdzi
https://www.discogs.com/seller/bialystok/profile - kup se winyla
https://iwoski.pl/sklep - tu też
https://rateyourmusic.com/~Horry - a tu se oceniam muzyczke
https://iwoski.pl/sklep - tu też
https://rateyourmusic.com/~Horry - a tu se oceniam muzyczke
Usunięto
Ostatnio zmieniony 22 lut 2023, 15:00 przez TheD, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja zacząłem przygode muzyczną gdzieś w 2002 roku. Przerobiłem do 2006 roku wszystkie te znane zespoły rockowo metalowe by od tego roku zajarać się rapem do dziś dzień. Tak gdzieś w 2008-09 jeszcze zrobiłem przerwe na jazzowe klimaty. Miles Davis, Coltrane, Keith Jarret, Stańko, no mnóstwo zespołów chyba naintensywniejszy dla mnie okres. A jeśli chodzi o rap to pierwsza płyta to było kupione 2001 Dr. Dre, potem Eminem, Cent, całe Gunit. Troche Snoop i Pac. Nigdy nie lubiłem południowych brzmień popularnych po okresie popularności Gunit stąd ta przerwa na Jazz. Teraz mam bardzo szerokie rapowe zainteresowania bo mam Spotify i nie musze odkładać na cd/kraść mp3 z neta. Sprawdzam bardzo dużo tego co wychodzi, mało cofam się do starszych rzeczy z racji tego że i tak poświęcam temu każdą wolną chwile a i tak mało czasu.
- Hytry Wałek
Ja pierwszy kontakt z rapem zaliczyłem przy płytach Wu-Tang Clan - "Enter The Wu-Tang: 36 Chambers", 2Pac - "All Eyez On Me" i więcej grzechów nie pamiętam... było to na jakimś obozie sportowym chwilę po połowie lat 90' (96'/97'). Od 1998 roku miałem na chacie (w sumie to w pokoju) dekoder od WizjaTV i kanał BET. Tam leciało Rap CIty The Basement i wtedy pierwszy raz zobaczyłem m.in. Hot Boysów (We On Fire, Bling Bling) i pamiętam, że mocno się przyjarałem tym co tam się odpierdalało (hajsik, łańcuchy, fury). Pamiętam, że ściągaliśmy z kolegą jakieś single u znajomego co miał Internet i na disc-manach latały właśnie Cash Monety. Potem doszła Three 6 Mafia. Pierwszą płytę kupiłem chyba dopiero w liceum i był to "Genesis" by Busta Rhymes. Potem złatapałem smaka na Hovę (wcześniej widziałem tylko Big Pimpin'), Mobb Deep, Capone 'N Noreaga, Nas. Aha... Forgot About Dre to był przebój w chuj (ale to 99'). Ogólnie przez długi okres moim ulubionym zawodnikiem był B.Gizzle - miałem płytę "Livin' Legend", którą wysłała mi koleżanka z Orlando to sobie katowałem w samochodzie jak jeździłem do liceum w ostatniej klasie. Jakoś od 2007 przechodziłem fazę zajawki na mixtape'y: więc D-Block, Dipset, G-Unit zaciągałem sobie z DatPiff. Nie znam za bardzo Zachodniego Wybrzeża i głębokiego Południa. Sympatyzuję mocno z East Coast i jestem otwarty na nowinki, choć czasami z trudem przychodzi mi wpaść do wagonu spustów i szybko się przyjarać czymś nowym. Ostatnio śledzę Quando Rondo, Polo G, Lil Tjay. Do tego Francja, ale bardziej Lunatic/Dinos niż Niska. Z Niemiec Luciano ("Eiskalt" uwielbiam). Trochę tego było, więc już może kończąc dorzucę Papoose'a ze starszych zajawek, Ransoma i Cassidy'iego. Lubię bity z pierdolnięciem i nawijkę na patencie. Bless!
No cat can match me... I'm passing fastly. Who's half as nasty?
Ja tak samo jak wyżej - przygodę z rapem zacząłem od Wu-Tang Clanu. Pierwszy kawałek, którym się mega zajarałem to Triumph. Potem kupiłem Wu-Tang Forever i słuchałem w kółko. Wkręcony w rap zacząłem słuchać praktycznie nonstop w wolnych chwilach Radia Rapgra. Siłą rzeczy zarejestrowałem się na forum rapgra i obczajałem dosłownie wszystko. Na tym też forum zostałem nauczony dużego szacunku do Dirty Southu: UGK, Three 6 Mafia, 8Ball & MJG, Z-Ro, Geto Boys oraz Chamillionaire, który stał się moim ulubionym raperem. Następnie przyszedł czas na jaranko G-Funkiem. Sprawdzałem wszystkie znane lub mniej znane płyty: E.S.G., Foesum, Vontel, L.O.L. itp. I choć polskiego rapu nie słuchałem za dużo to pięknie w ten czas wpasował się Mes ze swoim 2cztery7. Na forum raczej hejtowano tzw. truskuli (pozdro Kempool aka TRUSKULU JA CHCĘ CI POMÓC) więc ten nurt rapu sprawdzałem raczej pobieżnie, ale klasyki znam. A lekki niesmak do truskulowych-boombapowych bitów pozostał do dziś. Bardzo lubiłem za to słuchać R&B.
Trochę potem przyszedł czas na podjarkę w ogóle innymi gatunkami muzycznymi: Indie Rock, Melodic Death Metal, szeroko rozumiana Elektronika, Shoegaze, no i Chillwave, na który był spory boom w tamtym czasie. Nigdy jednak nie przestałem słuchać rapu z USA. Europejskich odmian tego rapu też próbowałem, ale nie podchodzi mi to zbytnio.
No i tak trwa ta przygoda do dziś.
Dziś moimi ulubionymi raperami są Drake, Young Thug i Kendrick Lamar. Ale piękne wspomnienia mam z dawnymi czasami, lata 2000-2010 to moje ulubione w rapie. Bo wtedy tym się jarałem najmocniej i sprawdzałem wszystko jak leci.
Trochę potem przyszedł czas na podjarkę w ogóle innymi gatunkami muzycznymi: Indie Rock, Melodic Death Metal, szeroko rozumiana Elektronika, Shoegaze, no i Chillwave, na który był spory boom w tamtym czasie. Nigdy jednak nie przestałem słuchać rapu z USA. Europejskich odmian tego rapu też próbowałem, ale nie podchodzi mi to zbytnio.
No i tak trwa ta przygoda do dziś.
zacząłem słuchać rapu w 2003. zdaje mi się, że pierwszym rapowym klipem/kawałkiem był eko fresh z Ich bin jung und brauche das Geld. w sumie słuchałem wszystko co puszczała niemiecka viva/mtv, jakieś eminemy, 50 centy. na tamten czas pamiętam też soundtrack do 2pac'a - ressurrection katowałem, wychodziło nowe d12/encore/loyal to the game. zgrywałem na kasety sobie lil jon'a & the eastside boyz ("i don't give a fuck" było moim ulubionym kawałkiem wtedy). potem byłem twardym truskulem i słuchałem group home i mobb deep. stopniowo otwierała mi się głowa i w międzyczasie wpadałem na różne forumki pokroju rapgry właśnie, g-funk.eu, westside.er.pl. na tym ostatnim zaintrygował mnie awatar pewnego gościa (a była to okładka zajebistego albumu "richmond the city that killz") i zacząłem diggować mega undergroundowe rzeczy.
dziś bez problemu leci sobie na przemian jakiś lil wayne, mic geronimo, potem tre-8 a koncząc na 2 live crew.
dziś bez problemu leci sobie na przemian jakiś lil wayne, mic geronimo, potem tre-8 a koncząc na 2 live crew.
BOUT IT BOUT IT
jak byłem młokos to brat słuchał na cały regulator make it rain fat joe z genialnym refrenem lil wayna - to dla tego refrenu słuchałem wtedy tej nuty po 100 razy dziennie, albo i 200, i dalej jakoś tak poszło, lil wayne był pierwszy raper co mnie zajarał, a potem reszta southu z temtego okresu, a potem dopiero już sprawdzanie klasyków east, west itd
Zaczynałem od outkasówt, nasa, snoopa, biggiego przez eminema, g-unit, a skończyłem na yung leanie, bonesie czy rockym 
Ja się zajaralem nowojorskim brzmieniem na którym się zatrzymałem na jakieś 8 lat
i byłem typowym truskulem. 50 centa i g unit jebalem wszystko w sumie co brzmiało inaczej jebalem.
wiadomo że coś tam znałem z zachodu czy z południa ale miałem zamknięty czerep i byłem jak jebac to. Chyba tylko chronic doggystyle i e 1999 eternal słuchałem bez grymasu ryja. O boże jak ja jebalem ying yang twins
Potem w moim życiu pojawił się goat weezy ktorego wcześniej też jebalem wiadomo
po nim zajawka ruszyła lawinowo. Cam ron, fab, jadakiss, dipsety, 50 centa i g unit też polubiłem i nawet przestałem jebac mobb deepow że się podpisali z g unit records haha. Południem się zajaralem jak głupi i wtedy słuchałem już wszystkiego co mi się kurwa podobało a nie ino "real hibab". Gucci potem flockaveli potem zajawa na Chicago drill. Trochę wcześniej początki RVIDER KLVN wiadomo, lil b, ogólnie dużo czytałem kanyetothe i dział ofwgkta więc jarałem się jak głupi początkami odd future jeszcze przed yonkers. Ten okres w rapie był zajebisty dla mnie.
Czas zleciał.
Czas zleciał.
czyli nie sluchasz zhh od prawie 10 lat?