Tył

Recenzja z lubimyczytać:"Tomasz Adamek - historia prawdziwa" nie jest kolejną biografią sportowca, podającą tylko te fakty, którymi bohater chce się pochwalić. Prawdę mówiąc, o większości rzeczy opisanych w tej książce Tomasz Adamek chciałby zapomnieć albo ukryć je jak najgłębiej. "Na zlecenie Adamka gangsterzy prześladowali dłużnika, usiłując go zmusić do zwrotu pieniędzy. Którejś nocy kamieniami powybijali wszystkie okna, a kilka dni później podpalili dom, w którym był z żoną i dwójką dzieci. Adamek nie odzyskał długu, ale zrobił z siebie gangstera". "Nie wiem od kiedy dokładnie Tomek stosował niedozwolone środki dopingujące, ale podejrzewam, że od bardzo dawna. Świadczyć o tym zresztą może biegłość, z jaką używał tych środków, niejednokrotnie na moich oczach, a setki razy w obecności mojego przyjaciela Wesa Chilickiego".
Kontynuacja serii tematów Biblioteki Ślizgawki, tym razem biografia Tomasza Adamczyka z działu ksiąg zakazanych, napisana przez dziennikarza sportowego Jana Ciosek oraz Radosława Konder - jak sam siebie określa “człowieka z miasta”, przyjaciela Sławomira Szczypka ps. Krakowiak, od 2000 związanego z Adamkiem, wychodził z nim do ringu w czasie wszystkich jego walk o mistrzostwo świata.W 2007 roku ukazała się książka „Tomasz Adamek. Historia prawdziwa”, której autorami byli Jan Ciosek i Radosław Konder. Pozycja przedstawiała pięściarza w bardzo złym świetle – zawierała insynuacje, jakoby ten miał kontakty ze światem przestępczym, stosował doping i parał się przemytem. Jak poinformował Adamek na swoim facebookowym profilu, ostatecznie Konder, biznesmen i były współpracownik boksera, przeprosił za zawarte w książce pomówienia i musiał wycofać ze sprzedaży pozostałe w obiegu egzemplarze. - opis z KsiążkiSportoweBlog.
Lektura znakomita, jeśli choćby 1/3 w niej opisana jest prawdą, bo wiadomo, różnie to bywa, to warto po nią sięgnąć. Ciężko ją zdobyć, ale szukać wystarczy po internecie i antykwariatach.
Adamek po premierze książki kazał im ją wykasować oraz przeprosić. Obecnie trudno dostępna, sam szukałem jej kilka miesięcy zanim udało mi się ją kupić, jak skończę czytać mogę komuś pożyczyć jakby ktoś był zainteresowany.