Kto tego nie zna? Jestem pewny, że chociaż raz w życiu każdy słyszał tą piosenkę. Ostatnio odkryłem ją na nowo i mocno zgłębiłem temat wszelkimi dostępnymi dokumentami oraz różnymi wspominkami od tworzących ją artystów.
Dla tych jednak co nie znają. W 1985 roku ze względu na docierające do USA informacje dotyczące rosnącej skali głodu a Afryce (szczególnie w Etiopii), działacz społeczny oraz piosenkarz Harry Belafonte zgłosił się do menadżera Kena Kragena i zaproponował aby zrobić coś w tej sprawie. Kragen z kolei przekazał nowinki swoim klientom: Lionelowi Richiemu (kojarzonego wówczas z grupy Commodores) oraz Kenny'ego Rogersa. Lionel Richie wział na siebie trud przedsięwzięcia związanego z nagraniem charytatywnej piosenki. Początkowo udało mu się przekonać do współpracy Michaela Jacksona. Duet ten po nagraniu demo, przedstawił go Quinciemu Jonesowi i po pozytywnym odbiorze zdecydowali się zaprosić do współpracy największych muzyków ówczesnej amerykańskiej sceny.
Całe proces nagrywania miał odbyć się (ze względu na ułatwioną logistykę) po gali rozdania nagród American Music Awards, gdzie wielu z zaproszonych muzyków miało się zjawić na występ lub odbiór nagrody.
Ostatecznie piosenkę zaśpiewało 21 artystów, wywodzących się z różnych gatunków muzycznych (lead vocals):
Lionel Richie, Stevie Wonder, Paul Simon, Kenny Rogers, James Ingram, Tina Turner, Billy Joel, Michael Jackson, Diana Ross, Dionne Warwick, Willie Nelson, Al Jarreau, Bruce Springsteen, Kenny Loggins, Steve Perry, Daryl Hall, Huey Lewis, Cyndi Lauper, Kim Carnes, Bob Dylan, Ray Charles
Pogrubioną czcionką zaznaczyłem tych, którzy w moim guście najlepiej poradzili sobie ze swoimi partiami.
Piosenka zarobiła ponad 80 milionów, jednak realnie fundusze zamiast trafić do potrzebujących, trafiły (w dużej mierze) do rządu, który opłacał z nich żywność dla wojska i jego uzbrojenie ale to temat na inny raz.
Linki:
YouTube teledysk:
Spotify:
W 2010 roku ukazał się jeszcze jedna wersja "We Are The World 25 For Haiti",gdzie artyści zbierali fundusze na wsparcie dla ofiar trzesięnia ziemi w Haiti. W tym przypadku udział wzięło 34 artystów, którzy udzielili swojego wokalu. Nie będę już wymieniał wszystkich (jak ktoś chce to sobie wygoogluje) ale warto wspomnieć choćby: Justin Bieber, Mary J. Blige, Michael Jackson (archiwalnie), Janet Jackson, Barbara Streisand, Miley Cyrus, Wyclef Jean, Usher, Celine Dion, Fergie, Lil Wayne, Akon, T-Pain, LL Cool J, Will.i.am, Snoop Dogg, Busta Rhymes, Swizz Beats oraz Kanye West.
Linki:
YouTube teledysk:
Spotify:
I teraz po co zakładam ten temat?
Postanowiłem stworzyć zabawę polegającą na wymyśleniu skladów, które mogłyby być reprezentatywne dla danego czasu, regionu lub gatunku muzycznego. W oparciu o oryginalny line-up (21 artystów) + ewentualnie mózg operacji, zachęcam Was do tworzenia swoich list. Lista tworzona przez Was może zawierać np. samych polskich raperów z roku 2005 (tam mógłby pojawić się np. Pezet, Gural, Tede, Peja, jednak np. taki Paluch mimo wydania nielegala w 2004 średnio pasowałby do założenia, że uczestniczą tam sami mainstreamowi raperzy.
Może to być np. lista na 10lecie, która zawiera już różnych muzyków dla roku 1995. Na takiej liście z pewnością nie zabrakłoby np: Biggiego, Mariah Carey, Whitney Houston, Jamesa Hetfielda, Michaela Jacksona, R Kelly'ego czy któregoś z Bone Thugs N Harmony.
Oprócz tego możemy tu dyskutować o całej akcji jaką była "USA for Africa", kto według Was najlepiej zaśpiewał, kogo byście wyrzucili itd. itp.
Ja dla rozhulania wyobraźni dodam dzisiaj dwie listy i mam nadzieję, że dołączycie do zabawy o ile komuś chciało się przeczytać ten post do końca.
LISTA 1:
Założenia:
- USA
- raperzy
- 1995
Uczestnicy:
Jako mózg operacji: Dr. Dre
Produkcja bitu: Dr. Dre, Daz Dillinger, DJ Premier
21 uczestników: 2Pac, Nas, Krayzie Bone, Snoop Dogg, MC Eiht, Scarface, Method Man, Ol Dirty Bastard, Andre 3000, Nate Dogg, Biggie, Prodigy, Big L, Redman, Guru, Kurupt, Too Short, Kool G Rap, Ice Cube, Yukmouth, B-Real
Wiadomo, że wtedy w jednym studiu nie pojawiłby się 2Pac z Biggiem. Ice Cube z B-Realem też mogliby mieć już nie po drodze ale nie wchodźmy już w takie szczegóły bo będzie zbyt ciężko (chyba że komuś się chce to niech uwzględni takie zawiłości).
LISTA 2:
Założenia:
- USA
- raperzy
- 2005
Uczestnicy:
Jako mózg operacji: Scott Storch
Produkcja bitu: Lil Jon, Scott Storch, Kanye West, Timbaland
21 uczestników: Jay-Z, Kanye West, 50 Cent, The Game, Lil Jon, DJ Paul, Juicy J, Chamilionaire, MJG, Trick Daddy, Pimp C, Bun B, Lil Wayne, Juvenile, Young Jeezy, Nelly, Eminem, Mike Jones, Xzibit, Snoop Dogg, Akon.