siemka
mam Abletona Lajta w wersji 12, on ma ograniczenie do 8 sciezek audio i midi, co jest najwieksza przeszkoda i no niby mozna uzywac vst3 i nie ma az takich ograniczen ale czy te 8 sciezek beda starczyly na poczatek? czy lepiej uzbroic sie w zwyklego Abletona?
pozdro
[Pytanie] Wersja Lajt Abletona
Moderator: gonny_trebor
[Pytanie] Wersja Lajt Abletona
kontakt i cala reszta: guns.lol/oooizneb
Re: [Pytanie] Wersja Lajt Abletona
Na początek na luzie dasz radę na 8 ścieżkach, zwłaszcza, że można stackowac dźwięki bezpośrednio w drum racku + ma on od huja slotów
z tego co widzę to lite ma instrument racka, więc w zasadzie na jednej ścieżce midi jesteś w stanie umieścić w chuj vst i zmieniać je sobie manualnie albo za pomocą chain selectora: https://www.youtube.com/watch?v=IHttJuiRD3I
no i najważniejsze, że możesz w tym układzie mieć zlayerowane instrumenty. Jedyny minus, że na danym midi muszą grać te same nuty ale tak se myślę, że pewnie jest na to też jakieś obejście (tak kminię na szybko, że poza chain selectorem jest opcja zakresu nut, co oznaczałoby, ze możesz dać np. dwie oktawy na jedno vst, kolejne dwie na inne itd, a w samych wtykach po prostu podbić/zmniejszyć oktawy do oczekiwanego efektu)
ps. stestowalem i dziala:

pokolorowałem tylko, zeby bylo bardziej czytelnie
ps2 jeblem sie jednak z kolorami (zolty/niebieski odwrotnie) ale nie chce mi sie juz od nowa wiec pisze tylko, zeby nie bylo
no i najważniejsze, że możesz w tym układzie mieć zlayerowane instrumenty. Jedyny minus, że na danym midi muszą grać te same nuty ale tak se myślę, że pewnie jest na to też jakieś obejście (tak kminię na szybko, że poza chain selectorem jest opcja zakresu nut, co oznaczałoby, ze możesz dać np. dwie oktawy na jedno vst, kolejne dwie na inne itd, a w samych wtykach po prostu podbić/zmniejszyć oktawy do oczekiwanego efektu)
ps. stestowalem i dziala:

pokolorowałem tylko, zeby bylo bardziej czytelnie
ps2 jeblem sie jednak z kolorami (zolty/niebieski odwrotnie) ale nie chce mi sie juz od nowa wiec pisze tylko, zeby nie bylo
nie jedyny minus, kolejnym minusem jest to, że każdy z instrumentów na tym racku musi iść na jednej ścieżce na jednym processing chainie. No chyba, że najebiesz 50 wtyk efektowych, które będziesz automatyzował on/off w zależności od tego, jaki akurat instrument z racka ma ci grać.
Zawsze sobie możesz zrobić bounce całości do jednego pliku wav, wjebać to na nowy kanał, pododawać nowe ścieżki i dźwięki, znowu bounce całości z nowymi warstwami i tak do usranej śmierci. w zamierzchłych czasach analogowych jak inżynier w studio miał 4-ścieżowego tascama, by wszystko zmixować, to tak się robiło.
A najłatwiej to uciąć pierdolenie i sobie ściągnąć pirata pełnego live 12 z torrentów
Zawsze sobie możesz zrobić bounce całości do jednego pliku wav, wjebać to na nowy kanał, pododawać nowe ścieżki i dźwięki, znowu bounce całości z nowymi warstwami i tak do usranej śmierci. w zamierzchłych czasach analogowych jak inżynier w studio miał 4-ścieżowego tascama, by wszystko zmixować, to tak się robiło.
A najłatwiej to uciąć pierdolenie i sobie ściągnąć pirata pełnego live 12 z torrentów
I'm enslaving women from Ukraine,
they don't understand english
but they understand pain,
it's the language of anguish
they don't understand english
but they understand pain,
it's the language of anguish
dzisiejsze wtyki to kombajny z wbudowanymi efektami i mówimy o początkującym ziomeczq, któremu w zupełności wystarczy serum na lata zabawy