Western (Gatunek)

Kategoria poświęcona sztuce małych i dużych ekranów.

Moderatorzy: gogi, con shonery

Awatar użytkownika
cykloped
Zbanowany

Western (Gatunek)

Post autor: cykloped »

Generalnie to wychowałem się na spaghetti westernach. Pamiętam, że chyba na tvp2 leciały często w niedziele po południu. Oprócz tego pamiętam też jak przez mgłę serial bonanza (to już klasyczny serial westernowy made in usa). Ten drugi mnie straszył z powodu swojej nudy. U Włochów było lepiej - bo dłużyzny przynajmniej wynagradzała akcja w kulminacyjnych momentach, przez co każda śmierć miała swoją wagę i czyniła protagonistę jeszcze większym badassem. Jednym słowem - zdążyłem poznać klasykę spaghetti westernu i co jakiś czas do jej poszczególnych perełek powracam. Próbowałem kilka razy odpalać jakieś klasyczne westerny z usa, ale za każdym razem się odbijałem, przez to jak bardzo sztampowe są to obrazki. Jedyne co faktycznie obejrzałem do końca to klasyczne Unforgiven, no i te filmy Tarantina, ale one były już nagrane długo po złotym okresie westernów.

Macie jakieś fajne amerykańskie westerny do polecenia?
You tell me that nothing matters
You're just fucking scared
irokez88

Re: Western (Gatunek)

Post autor: irokez88 »

Moje absolutne klasyki z dzieciństwa: Siedmiu wspaniałych (kocham do dziś) i Rio Bravo
Awatar użytkownika
cykloped
Zbanowany

Post autor: cykloped »

ten pierwszy to wyczytałem na wiki że to remake kurosawy więc obejrzę na pewno, kiedyś coś tam słyszałem o nim ale myślałem że to czarno0biały staroć, a tu tylko 4 lata starszy od debiutu leone, dzięki dzięki.
You tell me that nothing matters
You're just fucking scared
Awatar użytkownika
SiNi

Post autor: SiNi »

Dużo tego jest, ale wielu nie pamiętam, a tym bardziej kraju pochodzenia,nie mniej jednak każdy to super kino :
„Tombstone” „Dobry, zły i brzydki” „Pewnego razu na dzikim zachodzie „ „Oststni Mohikanin” „Prawdziwe męstwo” „Wyjęty spod prawa Josey Wales” „Tańczący z wilkami””3:10 do Yumy „ „Za kilka dolarów więcej” „ Za garść dolarów” „Zabójstwo Jesse'ego Jamesa przez tchórzliwego Roberta Forda” „Siedmiu wspaniałych”( ten stary ) „Człowiek, który zabił Liberty Valancea” „Pewnego razu na Dzikim Zachodzie” „Mściciel” „Dzika banda” „Poszukiwacze” „ W samo południe” „Biały kanion” „Open Range” „Jeździec znikąd (stary)” „Truposz”
Awatar użytkownika
mql
Moderator

Post autor: mql »

Truposz dokurwiony pozdro @gonny_trebor
Awatar użytkownika
ricky

Post autor: ricky »

Pat Garrett and Billy the Kid wykurwisty klasyk, ogolnie Sam Peckinpah piekne rzeczy tworzyl. The Stagecoach legendarne kino, oczywiscie ze po latach bedzie jebalo sztampą, ale to tak samo jakby ktos smazyl steka - zapach znany idealnie, ale za to jaki kurwa cudowny xD El Topo od Jodorowsky'ego polecam o ile mozna to zakwalifikowac do westernow, chuj wie, dla mnie to western. z tych w miare swiezych polecam True Grit od braci Coen i Bone Tomahawk od Zahlera
FUCK OFF MR LAHEY
ODPOWIEDZ