Początek XXI wieku, kilku wykonawców, kojarzonych dotychczas z rapem, dołącza do repertuaru utwory sławiące płeć piękną, ba, mówiące o zauroczeniu, czy miłości.
Oczywiście nie spodobało się to środowisku, teksty o uczuciach nie licowały przecież z wizerunkiem hiphopoowca: sztywnego chłopaka z osiedla (niestrzeżonego!), któremu obce są porywy serca... To się na szczęście zmieniło i teraz można przewinąć sobie o wszystkim i nikt nie będzie miał o to spruty.
Ale co się dostało Verbie (za całą dyskografię), czy za niektóre kawałki Mezo, 18L - to ich. Oczywiście nie wierzę w bajeczki o oburzeniu na sprzeniewierzenie się zasadom, winna była najzwyklejsza ludzka zazdrość. Nic tak nie boli (nieudacznika), jak sukces (cudzy). Zaangażowaną uczuciowo twórczość okpiono i nazwano deprecjonująco mianem hiphopolo.
Jak już wspomniałem, rapować dziś można o wszystkim. Ale czy nie mamy obecnie do czynienia z drugą falą hiphopolo? Tym razem nie o teksty chodzi, a o warstwę muzyczną. Była płyta Disco Noir Tedego, jest Kizo, jest Mr. Polska, którzy z jakichś przyczyn mają swoje wątki na forumku w dziale Polski Hip-hop.
Czy druga fala to za mocne określenie i po prostu artyści z im tylko znanych względów wchodzą w taką stylistykę (eksperymenty muzyczne - Tede, koniunkturalizm - Kizo, to im w duszy gra - Mr. Polska) i nie ma co drążyć? Kogo jeszcze można podpiąć pod hiphopolo?
Druga fala hiphopolo
- FruitOffTheWall
Re: Druga fala hiphopolo
Teraz rap to muzyka rozrywkowa. Mało haipehaope w rapie
Słuchacz sie zmienił, huurwa wszytko sie zmieniło. Ważne żeby nie robić tego czym się gardzi, a im więcej hajsu tym sie ludzia granice rozjebałyxD
Słuchacz sie zmienił, huurwa wszytko sie zmieniło. Ważne żeby nie robić tego czym się gardzi, a im więcej hajsu tym sie ludzia granice rozjebałyxD
rip zioloziolo
Czas zapierdala? Może ziomie po koksie
Zapierdalala w Las Palmas, nie Europie Wschodniej
https://www.last.fm/user/Tommy_Ovocetti
owoc dziwko może wszystko
Czas zapierdala? Może ziomie po koksie
Zapierdalala w Las Palmas, nie Europie Wschodniej
https://www.last.fm/user/Tommy_Ovocetti
owoc dziwko może wszystko
@kendo
Tylko Mr Polska ,Kizo i Tede dzisiaj dla Ciebie podchodzą pod hip hopolo. Powiem, Ci że mało i tak wymieniłeś, bo dziś o naszej branży mówi się, że co 8 na 10 to jakiś disco polowiec a nie raper.
Jestem pewny, że wiele osób też mi to zarzuci słuchając moich kawałków.
Tylko Mr Polska ,Kizo i Tede dzisiaj dla Ciebie podchodzą pod hip hopolo. Powiem, Ci że mało i tak wymieniłeś, bo dziś o naszej branży mówi się, że co 8 na 10 to jakiś disco polowiec a nie raper.
Jestem pewny, że wiele osób też mi to zarzuci słuchając moich kawałków.
- marmolad_k2
To podeślij do ocenki.