Który zagraniczny raper miał największy wpływ na polskich raperów?
Który zagraniczny raper miał największy wpływ na polskich raperów?
W USA wiadomo, 2pac ze swoim flow inspirowany przemówieniami Malcolm X, Martin Luther Kinga i stylem kazań czarnych pastorów.
Wpływ Tupaca na flow innych raperów, szczególnie tych z południa jest (był?) tak ogromny, że czasem nie da się tego słuchać co wychodziło na przełomie lat 90-tych i wczesnych zerowy.
A jak to wyglądało i wygląda w Polsce?
Teoretyczny 2pac powinien być taką ikoną, ale jeżeli chodzi o Polaka z flow 2paca to ja tylko kojarzę Gdańskiego rapera Brahu.
Jestem też ciekawy czy dla dzisiejszych Zetek (pokolenie Z czyli osoby urodzone między rokiem 1996 a 2012) muzyka 2paca w ogóle coś znaczy? Czy jest tak straszną ramotą, że wolę tylko nosić t-shirty i bluzy z twarzą 2paca.
Mam nadzieję, że dzisiejsze pokolenie młodych polskich raperów raczej nie odkryje na nowo twórczości 2paca i nie zacznie się nim inspirować.
Dawno nie słuchałem też tych składanek PH Kopalni, więc niepamiętam jakim raperem inspirowały się te wszystkie występujące tam zespoły nagrywające piosenki na jedno kopyto.
Raczej pamięta, że brzmieniowo to chyba było Cypress Hill, a bo raczej jakieś kolejne popłuczyny po tym co Wzgórze Ya-Pa 3 zaprezentowało na debiucie i Liroy na "Albóóm", bo te PH Kopalniane zespoły brzmiały jakby tylko te dwie płyty słyszały.
Wpływ Tupaca na flow innych raperów, szczególnie tych z południa jest (był?) tak ogromny, że czasem nie da się tego słuchać co wychodziło na przełomie lat 90-tych i wczesnych zerowy.
A jak to wyglądało i wygląda w Polsce?
Teoretyczny 2pac powinien być taką ikoną, ale jeżeli chodzi o Polaka z flow 2paca to ja tylko kojarzę Gdańskiego rapera Brahu.
Jestem też ciekawy czy dla dzisiejszych Zetek (pokolenie Z czyli osoby urodzone między rokiem 1996 a 2012) muzyka 2paca w ogóle coś znaczy? Czy jest tak straszną ramotą, że wolę tylko nosić t-shirty i bluzy z twarzą 2paca.
Mam nadzieję, że dzisiejsze pokolenie młodych polskich raperów raczej nie odkryje na nowo twórczości 2paca i nie zacznie się nim inspirować.
Dawno nie słuchałem też tych składanek PH Kopalni, więc niepamiętam jakim raperem inspirowały się te wszystkie występujące tam zespoły nagrywające piosenki na jedno kopyto.
Raczej pamięta, że brzmieniowo to chyba było Cypress Hill, a bo raczej jakieś kolejne popłuczyny po tym co Wzgórze Ya-Pa 3 zaprezentowało na debiucie i Liroy na "Albóóm", bo te PH Kopalniane zespoły brzmiały jakby tylko te dwie płyty słyszały.
Re: Który zagraniczny raper miał największy wpływ na polskich raperów?
kurde nie wiem, może nas
- gonny_trebor
- Moderator
wczesny Peja przecież
Twórca wątku ŚLIZGAWKA BEAT BATTLE #113 - Sampel na forum ślizgawka. Chcesz dymy? Zapraszam.
Niech jedzenie będzie lekarstwem, a lekarstwo - pożywieniem
>>> KINO ŚLIZGAWKOWE <<<
Niech jedzenie będzie lekarstwem, a lekarstwo - pożywieniem
>>> KINO ŚLIZGAWKOWE <<<
Wczesny Peja miał flow 2paca? A nie przypadkiem Iceman?
Dodano po 1 minucie 46 sekundach:
Pamiętam, że Fisz miał flow Mos Defa, a Łona miał (nadal ma?) flow Fisza z RHX Składu.
Dodano po 1 minucie 46 sekundach:
Pamiętam, że Fisz miał flow Mos Defa, a Łona miał (nadal ma?) flow Fisza z RHX Składu.
- FruitOffTheWall
- Zbanowany
eminem
rip zioloziolo
Czas zapierdala? Może ziomie po koksie
Zapierdalala w Las Palmas, nie Europie Wschodniej
https://www.last.fm/user/Tommy_Ovocetti
owoc dziwko może wszystko
Czas zapierdala? Może ziomie po koksie
Zapierdalala w Las Palmas, nie Europie Wschodniej
https://www.last.fm/user/Tommy_Ovocetti
owoc dziwko może wszystko
Kanye
F1 to królowa. Zawsze była.
Gravediggaz mieli wpływ na Kaliber, a Kaliber na dużą część polskiej sceny
to kurwa forum rap, nie wizaż
Wiadomo że Enimen
- marmolad_k2
Mobb Deep na Molestę i te wszystkie postmolestowe uliczne ekipy.
- gods bidness
A propos Tupaca to był kiedyś taki Polak "raper" co go udawał. Mówił jak on, ubierał się jak on i rapował jak on tylko po polsku.
Były kiedyś filmiki z nim ale też nie do znalezienia raczej. Było to wrzucone typowo dla beki, choć on to robił na poważnie, i ktoś z nim wywiad robił dla beki. A on opowiadał jak to ciężko się żyje w Polsce i w ogóle thug life. Było to podpisane jako Tupac z Brzozowa (czy skądś tam). Zajebiste to było. 
Znajdź to bo inaczej nie da mi to spokoju 
przyszedłem tu napisać to samomarmolad_k2 pisze: ↑25 sty 2024, 18:47 Mobb Deep na Molestę i te wszystkie postmolestowe uliczne ekipy.
ten polski uliczny bumbap to w zasadzie remixy mobb deepa
jasny wracaj na forum
- gods bidness
Próbowałem dawno temu, ale wszelkie kombinacje wyszukiwań typu 'polski tupac' kończą się wysrywem tych wszystkich gówno-dokumentów o Tupacu, które każde pokolenie nastolatków musi obejrzeć, żeby sobie z nim robić ołtarzyk i się do niego pałować, bo im społeczeństwo wkręciło, że to taka legenda i bóg rapu.
Dodano po 12 minutach 2 sekundach:
Co do tematu, to raczej nie było nikogo takiego z wpływem na wielu. Ale Pezet trochę udawał Nasa z podwójnymi (Pezet jak - Nas is like; To jest tak, ty wiesz że jest tak - it’s like that, you know it’s like that), sokół też ale on bardziej treścią - takie what goes around brzmi jak typowy tekst sokoła z 2005-7.
Eminem to Kaen, wiadomo. Tede Jay-Z się jarał, ale poza nazywaniem albumów Notes jak Jay blueprint i nawijaniu o zarabianiu kasy to zbyt wielu podobieństw w rapie nie widać. A to i tak stare czasy.
Wini wiadomo Redman, jeśli idzie o taki gust dowcipu w kawałkach, ale to tyle.
Co do rzeczonego Tupaca to Kękę go czasem świrował we flow z premedytacją.
Mobb Deep słusznie zauważono powyżej, że było inspiracją dla smutnego warszawskiego rapu sprzed dwóch dekad.
Ale na szczęście już przyszło nowe pokolenie i wszyscy w Polsce brzmią tak samo i kopiują swoich idoli z us, którzy też wszyscy brzmią tak samo. Taka to globalizacja i unifikacja.
- marmolad_k2
Kiedyś czytałem jakiś stary wywiad, w którym bodajże Dab mówił, że jak pierwszy raz usłyszli Tribe Called Quest, to Joka pytał, co to za gówno , ale potem ich następny album brzmiał podobnie.
kalibry zainspirował de la soul
Życie depcze wyobraźnie to 1:1 inspiracja What goes aroundgods bidness pisze: ↑26 sty 2024, 8:35 Dodano po 12 minutach 2 sekundach:
sokół też ale on bardziej treścią - takie what goes around brzmi jak typowy tekst sokoła z 2005-7.
na mnie Stonka
na ziomalu kaf-tan
na ziomalu kaf-tan
eis też
opr tego stare miasto i thinkadelic to takie trochę alliance ethnik
jasny wracaj na forum
- gods bidness
1:1 to może nie, ale tak, ogólny wydźwięk i zamysł podobny.2do5 pisze: ↑26 sty 2024, 10:23Życie depcze wyobraźnie to 1:1 inspiracja What goes aroundgods bidness pisze: ↑26 sty 2024, 8:35 Dodano po 12 minutach 2 sekundach:
sokół też ale on bardziej treścią - takie what goes around brzmi jak typowy tekst sokoła z 2005-7.nawet kiedyś na bicie Nasa zarapował ten numer w rap kanciapie
- przedszkolanek
cypress hill na wczesny śląski rap
francja i wutang na wczesny warszawski
francja i wutang na wczesny warszawski